17 Ocak 2014 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda ABD’den bugün açıklanacak veriler merakla beklenirken, yayınlanacak rakamların, ülkenin merkez bankasının (FED) para politikasındaki olası değişikliklere ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor. Günü ilk yarısında Avrupa endekslerinde yukarı yönlü hareketler gözlemlenirken, Stelin’in sert yükselişi dikkat çekti.

Piyasalar ABD’den gelecek konut ve sanayi göstergelerinin yanında büyük şirketlerin dördüncü çeyrek bilançolarına odaklanırken, İngiltere’nin Aralık ayına ilişkin perakende satış verilerinin beklentinin oldukça üzerinde açıklanması, ülkenin para biriminde hızlı fiyatlamaların yapılmasına neden oldu. İngiltere’de geçen ay %0.5 oranında bir artış gerçekleşeceği öngörülen perakende satışlarda %2.6’lık bir yükseliş kaydedilmesi, GBP/USD paritesinin 1.6330’lu seviyelerden, 1.6440’lara kadar tırmanmasını sağladı.

Parite ve emtia fiyatlarında Sterlin dışında nispeten sakin bir görünümün hakim olduğu görülüyor. Bunun yanında önümüzdeki haftanın ilk gününde önemli makro-verilerin açıklanacağı Çin’in merkez bankasından açıklamalar gündeme gelirken, para arzının istikrarlı tutulacağının altı çizildi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Portekiz’i negatif incelemeden çıkardığını açıklamasının ardından ülkenin Başbakanı bu kararı güvenin arttığı yönünde değerlendirdi. Diğer taraftan dördüncü çeyrek faaliyet sonuçlarını yayınlayan General Electric, hisse başına 0.41 Dolar kar ettiğini açıkladı. Beklentiler 0.53 Dolar olması yönünde idi.

Günün devamında ABD’den gelecek makro-ekonomik veriler piyasa katılımcılarının odak noktasında olacak. Ayrıca, ABD’nin bilanço sezonunda Morgan Stanley’nin (MS) geçen yılın son çeyreğine ilişkin sonuçları takip edilecek. Şirketin hisse başına 0.44 Dolar kar etmiş olması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Para Politikası Komitesi üyelerinden Ben Broadbent’in ise London School of Economics’de bir konuşma yapması bekleniyor. Broadbent’in BOE’nin para politikalarına değinmesi halinde Sterlinde görülen fiyat hareketlerinin sonrasında yine sert değişimler gerçekleşebilir.

“ABD’de makro-ekonomik veriler hız kesmiyor”

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’den hafta boyunca gelen veriler, FED’in tahvil alımlarına yönelik beklentilerin şekillenebilmesi açısından dikkatle izlendi. Cuma gününe gelindiğinde ise yine ülkenin ekonomik sağlığına ilişkin yayınlanacak rakamların öne çıktığını ifade edebiliriz.

TSİ 15:30’da açıklanacak emlak sektörüne ilişkin verilerden konut başlangıçları ve yapı ruhsatları verileri, yatırımcıların takibinde yer alacak önemli rakamlar olarak dikkat çekiyorlar. Yapı ruhsatlarında bir değişiklik olması beklenmezken, konut başlangıçlarının ise Aralık ayında, önceki aya göre azalmış olması tahmin ediliyor. ABD Merkez Bankası FED’in yakından izlediği alanlardan biri olan konut sektörüne ilişkin verilerin tahminlerin üzerinde olumlu açıklanması, Banka’nın tahvil alımlarını hızlı bir tempoda azaltacağı düşüncesini destekleyebilecekken, Dolar’da yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Ancak rakamların beklentileri karşılamaması halinde ise, FED’in varlık alımlarını azaltma konusunda aceleci davranmayacağı düşüncesi destek bulabilir ve ülkenin para biriminde de kayıplar gözlemlenebilir.

Konut verilerinin açıklanmasından sonra ABD’deki veri akışı hız kesmeyecek ve kapasite kullanım oranı ile birlikte sanayi üretimi rakamları açıklanacak. Daha sonra ise Avrupa seansının kapanış saatlerine doğru, Michigan hassasiyeti ve ‘İş imkanları ve işgücü hacmi’ verileri izlenecek. Özellikle Michigan hassasiyeti verisi piyasaların dikkatle izlediği veriler arasında yer aldığı için yakından takip edilmesi gereken rakamlar arasında öne çıkmaktadır. Yine söz konusu verilerin de beklentileri aşması küresel piyasa katılımcıları tarafından ABD ekonomisi için olumlu olarak değerlendirilecekken, tahminleri karşılamayan verilerin olumsuz algılanması beklenecektir. Dolayısı ile FED’e ilişkin beklentilere yön verebilecek ekonomik göstergelerin sürpriz olarak değerlendirilecek şekilde açıklanması, Dolar’da sert hareketler gözlemlenmesine yol açabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Cuma

Zaman Haber Beklenti Önceki

14:15 GBP BOE – Para Politikası Komitesi Üyesi Broadbent Konuşması

15:30 USD Konut Başlangıçları 0,99M 1,09M

15:30 USD Yapı Ruhsatları 1,01M 1,01M

16:15 USD Endüstriyel Üretim (Aylık) 0,4% 1,1%

16:15 USD Kapasite Kullanım Oranı 79,2% 79,0%

16:55 USD Michigan Hassasiyeti 83,4 82,5

17:00 USD İş İmkanları ve İşgücü Hacmi 3,97M 3,93M

EURUSD ANALİZ

EURUSD paritesinin önemli ABD verileri öncesinde haftanın son işlem gününde 1,36 seviyesi çevresinde hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. EURUSD paritesi uzun bir süredir 1,3560 desteği üzerinde hareketlerine devam etmekte ve bu tutum yükseliş trendinin devam etme ihtimalini güçlendirmektedir. Bu beklentinin devam edebilmesi için de günlük grafikte yer alan bollinger bandının orta noktası olan 1,3652 direncinin geçilmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Eğer parite 1,3652 direncini geçemezse bir müddet daha 1,3652 – 1,3560 arasında karar vermek için bekleyiş sürecine girecektir. ABD borsaları açılışı ile birlikte gelecek olan ABD verilerinin Dolar endeksi üzerindeki sonucu EURUSD paritesindeki bant noktalarından birisinin test edilmesine ve daha sonra da bu konuda karar verme aşamasına geçmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle de ABD verileri ve bu verilerin Dolar endeksi üzerindeki tutumu dikkatle takip edilmelidir.

NOT: Amerikan Doları’nın Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi 6 büyük para biriminden oluşan bir döviz sepetine karşı geometrik ortalama yöntemiyle hesaplanan değerini ölçmeye yarayan endekse DOLAR ENDEKSİ denir. Teknik olarak 81,25 ve 81,52 bariyerleri Dolar Endeksinin aşağı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için önemli bariyer noktalarıdır.

Pivot: 1,3560

Destek: 1,3590-1,3560-1,3520

Direnç; 1,3620-1,3652-1,3700

eurusd

GBP/USD ANALİZ

İngiltere’den gelen Perakende satışları verisinin beklentinin çok üzerinde gelmesi para birimi Sterlin’in değer kazanmasına katkı sağlarken paritenin 1,6457 seviyesine çıkmasını sağlamıştır. Daha önce kırmış olduğu yükseliş trendi ile şuanda mevcut devam eden düşüş trendinin kesiştiği nokta olarak gözlemlemiş olduğumuz 1,6465 bariyerinin de bundan sonraki süreçte hangi yönde hareketlere devam edecek sorusunun cevabını verecektir. Şuanda düşünmemiz gereken senaryolardan ilki 1,6465 seviyesinin altında düşüş trendinde devam etmesi ve yeniden 1,6315 seviyesini test etmesi, ikincisi de 1,6465 direncinin geçilerek daha önce kırılan yükseliş trendinin yeniden aktif olması olarak karşımıza çıkacaktır. ABD borsaları açılışı ile birlikte gelecek olan ABD verileri de mevcut senaryolarımızdan birisinin desteklenmesine katkı sağlayacaktır. Ancak gerek günlük grafikteki düşüş kanalı gerekse 4 saatlik grafikteki ichimoku indikatöründe bulutun üst noktasının 1,6465’ten geçmesi gün içi olası düşüş senaryolarının daha güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle de 1,6465 direnci geçilmediği müddetçe düşüş baskısının devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,6465

Destek; 1,6395-1,6355-1,6315

Direnç; 1,6465-1,6505-1,6550

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

Rekorunu yenileyen ve 2,2120 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren kur haftanın son işlem gününde gün içerisinde 2,2110 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirse de şuanda 2,21 seviyesi altında hareketlerine devam ettiğini görmekteyiz. Genel olarak baktığımızda piyasaların Türkiye merkez bankasının kura ilişkin bir müdahale gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merakla beklenilmektedir. Bu nedenle de özellikle önümüzdeki hafta merkez bankası toplantısı dikkatle takip edilmelidir. Hali hazırda devam eden döviz satım ihalesi yerine faiz politikasında bir değişikliğe gidip gitmemesi konuları önümüzdeki haftanın ilk işlem gününden itibaren daha fazla tartışma konusu olacaktır. Teknik olarak baktığımızda 2,1980 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş trendinde kanalın üst noktası olarak belirlediğimiz 2,2200 seviyesine doğru yükselme ihtimalinin mevcut olduğunu ifade edebiliriz.

Pivot: 2,1980

Destek: 2,2035-2,1980-2,1900

Direnç: 2,2110-2,2150-2,2210

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Aylık grafikte düşüş trendinin devam etmesi ve 105,50 seviyesinin bu trendin üst noktası olarak görülmesi, buna ilaveten 1993-2014 arasındaki seyirde trendi görmemizi sağlayan en önemli indikatörlerden birisi olan RSI (Göreceli Güç Endeksi) göstergesinin aşırı alım bölgesinde olması, sabah analizimizde günlük grafik üzerinde belirttiğimiz 105,50 seviyesi altında kalarak sinyal veren Bearish Gartley formasyonunu destekleyen en önemli sinyaldir diyebiliriz. Bu bağlamda da önümüzdeki süreçte aşağı yönlü baskının devam etme ihtimallerini de göz önünde bulundurarak bollinger bandının alt kanal noktası olarak belirlediğimiz 103,50 desteğinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini, bu destek noktasının altında gerçekleşecek günlük kapanış ile bu düşüşün teyit kazanmak isteyeceğini ifade edebiliriz. Bu bağlamda da 103,50, günlük ve aylık grafikteki RSI indikatörü önümüzdeki hafta dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak USDJPY paritesini incelediğimizde 104,80 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ve bollinger bandında kanalın alt noktası olan 103,50 seviyesini test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Yeniden yükseliş düşüncesi olanlar kısa vadeli 104,80, orta vadeli ise 105,50 seviyesinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 104,80

Destek: 104,00-103,60-103,20

Direnç: 104,80-105,10-105,50

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Son 3 gündür günlük kapanışlarını 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,52 seviyesi üzerinde gerçekleştiren ve gün içi gelen bazı verilerin bu yükselişi desteklemesi nedeniyle çıkışlarını sürdüren ham petrol fiyatları haftanın son işlem gününde 94,56 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirmiş ve şuanda da 94,51 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Kısa vadeli olarak ham petrol fiyatlarını incelediğimizde 1 saatlik grafikte 200 saatlik basit hareketli ortalama ve aynı zamanda da ichimoku indikatöründe bulutun alt noktası olarak gözlemlediğimiz 93,05 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Buna ilaveten ham petrolün bu destek noktası üzerinde kalmayı sürdürmesi ile gün içi 95,00 seviyesi test edilmek istenebilir.

Pivot; 93,05

Destek: 93,85-93,05-92,40

Direnç: 94,70-95,30-96,00

petrol

ALTIN ANALİZ

Gün içerisinde sakin bir şekilde hareketlerine devam eden ve bu nedenle de herhangi bir görünümde değişikliğe gitmeyen Altın için sabah analizimizde belirttiğimiz tüm hususlar geçerliliğini korumaktadır. Bu nedenle de sabah analizimizi yeniden hatırlarsak;

“Kısa vadeli yükselişlerle kısmi bir çıkış gerçekleştirmek isteyen ancak bu çıkışlarını 1255 seviyesi altında sınırlayan altın fiyatlarının haftanın son işlem gününde 1243 civarında hareket ettiğini görmekteyiz. Teknik olarak baktığımızda orta vadeli düşüş trendinde kanalın üst noktası olan 1268 ve ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olan 1255 bariyerleri altında düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Daha kısa vadeli baktığımızda ise Altın fiyatlarının 1246,50 ile 1235,30 seviyeleri arasında sıkışık bir seyir olduğunu, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. Özellikle de 1235,3 desteğinin aşağı yönlü kırılması düşüşleri hızlandıracak en önemli seviyelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Pivot; 1255

Destek: 1235,30-1227-1217

Direnç: 1246,50-1255-1268

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment