17 Aralık 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Bugün başlayacak ve iki gün sürecek olan kritik FOMC toplantısından çıkacak sonuçlar öncesinde küresel piyasalar yeni haftaya ekonomik verileri fiyatlayarak başladılar. ABD ve Avrupa ülkelerinde imalat sektörü üretiminin artacağı yönünde işaretler veren rakamlar global endekslere destek olurken bu sabah Asya borsalarında da genelde alımların ağırlıkta olduğu görülüyor.

Dün ABD için açıklanan veriler karışık bir görünüm sergilese de kapasite kullanım oranı ve sanayi üretiminin Kasım ayında artması olumlu bir tablo çizdi. Avrupa’da ise imalat PMI verilerinin Almanya ve Euro Bölgesi’nde tahminlerin üzerinde gerçeklemesi yatırımcıların küresel ekonomi için olan iyimserliğine destek verdi. İçeride ise işsizlik oranının beklentilerin altında açıklandığı görülürken, BIST-100 endeksi de dünyaya eşlik ederek alımlara ağırlık verdi.

Yarın açıklanacak FOMC kararları öncesinde paritelerde Dolar endeksinin de etkisi ile dalgalı fiyat değişimleri gözlemlenirken, Libya’da isyancıların üç petrol limanını hükümete bırakmayı reddetmesi ham petroldeki yükselişlerde etkili oldu. Altın ise haftanın ilk gününde tahvil alımlarına ilişkin alınacak karardan önce yönünü yukarı çevirdi.

Haftanın ikinci gününde piyasaları önemli ülkelerden açıklanacak enflasyon verilerinin ağırlıkta olduğu bir seans bekliyor. İngiltere, Euro Bölgesi ve ABD için açıklanacak CPI verileri para birimlerinin değeri açısından dikkatle incelenecekken, Almanya’dan ZEW ekonomik hassasiyet verisi, Eurogroup toplantısı ve İngiltere Merkez Bankası BOE’nin Başkanı Mark Carney’nin konuşması izlenecek.

“İngiltere’de dikkatler CPI verileri ve Carney’de”

Hızlandırdığı ekonomik toparlanma ile gelişmiş ülkeler arasında son ayların en iyi performansını sergileyen İngiltere’de ekonomik veriler de ada ülkesinde ilerlemenin devam edeceği yönünde ipuçları veriyor. Enflasyon tarafında ise bu yılın Haziran ayında %3’lere kadar yaklaşan ancak daha sonra BOE’nin de hedefi olan %2 seviyesine doğru gerilemeye başlayan bir CPI rakamı gözlemleniyor. Geçtiğimiz ay %2.7’den %2.5’e düşmesi beklenen veri, %2.2’ye çekilerek, BOE’nin gevşek para politikalarına devam etmek için cesaret bulabileceği bir rakam ortaya koymuştu. Carney’nin Londra’daki konuşmasından önce İngiltere için açıklanacak veriler arasında öne çıkan CPI rakamının %2.2 olan beklentilerin altında gelmesi BOE’nin para politikasını sıkılaştırmaya başlamak için acele etmeyeceği düşüncesine destek vererek Sterlin’de değer kayıplarının görülmesine yol açabilir. Ancak verinin tahminin üzerinde gerçekleşmesi, BOE’den, para politikasını sıkılaştırmak için bir adım gelebileceği beklentisini artırarak ada ülkesinin para biriminde yükselişlerin görülmesini sağlayabilir. Bu rakamları açıklanmasından sonra akşam saatlerinde bir konuşma yapması beklenen Mark Carney’nin ifadeleri İngiltere’de dikkatle takip edilecek.

“Euro Bölgesi’nde yoğun gündem”

Avrupa’da bugün yuğun bir gündem Euro’nun değeri için yatırımcıları bekliyor. Brüksel’de yapılacak ve ağırlıklı olarak bankacılık birliğinin gündemde olması beklenen Eurogroup toplantısı dikkatle izlenecekken, ZEW Enstitüsü’nün Euro Bölgesi ve Almanya için yayınlayacağı ekonomik hassasiyet verileri gündemde yer alacak. Özellikle Alman ZEW endeksi kıtanın ortak para biriminde etkili olabilecekken, bu veri için beklentinin 55.3 olduğu görülüyor.

Diğer taraftan Euro Bölgesi geneli için bugün açıklanacak enflasyon göstergeleri, Avrupa Merkez Bankası ECB’nin para politikalarında etkili olabileceği için yatırımcıları merceği altında olacak. Avrupa’nın istatistik kuruluşu Eurostat’ın açıklayacağı yıllık CPI verisi öne çıkan rakam olarak dikkat çekerken, ECB’nin politika faiz oranını indirmesine yol açan, rakamdaki düşüşün geçen ay başlayan toparlanmasını koruyacağı tahmin ediliyor. %0.7’ye geriledikten sonra %0.9’a yükselen CPI rakamının bu seviyede kalması beklenirken, verinin öngörülen rakamın altına düşmesi ECB’nin genişlemeci para politikalarını gündeminde daha net tutacağı düşüncesini destekleyebilir ve bu da Euro’da değer kayıplarını oluşmasına yol açabilir. Ancak enflasyonun toparlanmaya devam ettiğine işaret edecek rakamlar, ECB’nin yeni adımlar atmak için aceleci davranmayacağı beklentisine güç vererek, ortak para biriminde değer kazanımları oluşmasını sağlayabilir.

“FOMC öncesi ABD‘nin enflasyon verileri önem taşıyor”

Küresel piyasalar FOMC toplantısından çıkacak kararlara odaklanırken, dünyanın en büyük ekonomisinden bugün gelecek CPI verileri yakından takip edilecek. Rakamların FED’in alacağı kararlara etki edeceği düşünülmese de, piyasanın ABD verilerine olan hassasiyetinin artması ile açıklanacak datalar, Dolar’da sert fiyat değişimlerine neden olabilir. FED’in istihdamın yanında önem verdiği konulardan birinin de enflasyon olduğu biliniyor. Gevşek para politikalarına rağmen ülkede artış göstermekte zorlanan ekonomik aktiviteler beraberinde CPI tarafında da toparlanmanın zayıf olduğu görülüyor. Bugünkü CPI verisinin tahminin altında kalması, FED’in tahvil alımlarını azaltmak için acele etmeyeceği beklentisine destek verebileceği için Dolar’da değer kayıplarına yol açabilecekken, tahminlerin üzerinde yükseliş kaydeden rakamlar, parasal genişlemenin azaltılacağı düşüncesini güçlendirebilir ve ABD’nin para biriminde yükselişler görülmesini sağlayabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP CPI (Yıllık) 2,2% 2,2%

11:30 GBP PPI Girişi (Aylık) -0,5% -0,6%

11:30 GBP RPI (Yıllık) 2,7% 2,6%

11:30 GBP Çekirdek CPI (Yıllık) 1,8% 1,7%

11:30 GBP HPI (Yıllık) 4,2% 3,8%

12:00 EUR Alman ZEW Ekonomik Kanısı 55,3 54,6

12:00 EUR Çekirdek CPI (Yıllık) 1,0% 0,8%

12:00 EUR CPI (Yıllık) 0,9% 0,9%

12:00 EUR ZEW Ekonomik Kanısı 60,9 60,2

EUR Eurogroup Toplantısı

13:00 GBP CBI Endüstriyel Sipariş Beklentileri 12 11

14:00 TRY Türkiye Faiz Oranı Kararı 4,50% 4,50%

15:30 CAD İmalat Satışları -0,2% 0,6%

15:30 USD Cari Hesap -101B -99B

15:30 USD Çekirdek CPI (Aylık) 0,1% 0,1%

15:30 USD CPI (Aylık) 0,1% -0,1%

17:00 USD NAHB Konut Piyasası İndeksi 55 54

17:30 GBP BOE Başkanı Carney Konuşması

23:45 NZD Cari Hesap -4,45B -1,25B

EURUSD ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesi 1,3730 ile 1,3800 seviyeleri arasında sakin bir seyirle hareketlerine devam etmiş ve kritik FOMC tutanaklarının sonuçlarına odaklanmıştır. Dün gerek Euro gerekse ABD’den gelen verilerden kısmi olarak etkilenen ancak net işlem fırsatları oluşturmayan EURUSD paritesinde özellikle de 1,38 seviyesi üzerindeki hareketlilik için önemli bir datanın oluşması gerektiğini, aksi takdirde paritenin yukarı çıkışlarının tehdit altında olduğunu ifade edebiliriz. Özellikle de FOMC tutanaklarının Dolar üzerindeki etkisi dikkatle takip edilmelidir. EURUSD paritesi son 8 yıldır devam eden kanalın üst noktası olan 1,3960 bariyerine mi çıkmak isteyecek yoksa düşüşlerini şiddetlendirip 1,3490 seviyesi ile başlayacak satış rallisine mi katılacak bu sonucu FOMC sonrasında önemli bir şekilde hissedeceğiz. Bu bağlamda da bu ayın en kritik verisi için yarın akşam daha dikkatli olmalıyız.

Kısa vadeli olarak EURUSD paritesini incelediğimizde dünkü bant aralığının dikkate alınması gerektiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. 1,3730 ile 1,3800 arasında devam eden bant nedeniyle özellikle orta vadeci alıcılar ile uzun vadeli satıcılar arasında kıyasıya rekabet içerisindedir. Gün içerisinde gelecek olan makro-ekonomik veriler ve yarın akşam sonuçlanacak FOMC tutanakları, trendi görebilmek için piyasayı en net bir şekilde yönlendirecek stratejidir. Bu nedenle de alıcı mı yoksa satıcı mı baskın kararını çok yakın bir süreçte daha net hissedeceğiz.

Pivot: 1,3800

Destek: 1,3730-1,3690-1,3650

Direnç; 1,3800-1,3845-1,3885

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“Genel anlamda baktığımızda günlük grafikte yükselen takoz görünümlü bir hareket mevcut ve bu kanalın alt noktası 1,6195 seviyesinden geçmektedir. Eğer kanalın alt noktası olan 1,6195 desteği aktif bir şekilde devam eder ve bu kanal kırılmazsa GBPUSD paritesi için yeniden yükseliş baskısı oluşmak istenecek ve bu sefer 1,6465 direnci geçilme isteği güçlenecektir. Ancak 1,6195 desteğinin kırılması hem kısa vadeli düşüşleri hızlandıracak hem de trend değişimi için önemli bir adım atılacaktır. Bu da 1,60 seviyesinin yeniden gündeme gelmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda da bu hafta FOMC tutanakları sonucu ile paritenin 1,6195 desteğini kırıp kırmaması takip edilmelidir.”

Yukarıdaki açıklamalarımız haftaya bakış analizinde sizlerle paylaşmış olduğumuz rapordur. 1,6195 desteğinin öneminden ve bu destek noktasının yukarı yönlü atak için ne denli olduğunun bir özet görüntüsü olarak karşımızdadır. 1,6195 desteği öncesinde de 1,6255 seviyesi diğer bir bariyer ve GBPUSD paritesi dün bu destek noktasını kıramayarak tekrar yukarı yönlü çıkış gerçekleştirdi. Şuanda da 1,6324 seviyesinde hareketlerine devam eden parite için 1,6360 seviyesi yükselişlerin devamı için geçilmesi gerekilen bir bariyerdir. Eğer bu şart sağlanırsa 1,64 ve üzeri konuşulabilir. Aksi takdirde yeniden 1,6255 ve akabinde 1,6195 hedeflenmek istenebilir. Bu nedenle de gün içi 1,6360 dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,6360

Destek; 1,6290-1,6255-1,6225

Direnç; 1,6360-1,6405-1,6465

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

BİST 100 endeksindeki yükselişlerle değerlenen Türk lirası ve akabinde güçsüz bir seyirde hareketlerini sürdüren Dolar endeksi kur üzerinde aşağı yönlü baskısının oluşumuna katkı sağlamış ve bu tutum USDTRY kurunu 2,0247 seviyesine kadar taşımıştır. Şuanda da 2,0273 seviyesinde hareketlerine devam etmekte olan USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde kanalın alt noktası ve aynı zamanda da 55 günlük basit hareketli ortalama olan 2,0115 desteğine doğru geri çekilme ihtimallerin güçlendiğini, kurun 2,0350 direnci altında kalmayı sürdürmesi durumunda bu düşüncenin daha da güçleneceğini, aksi takdirde kanalın üst noktası olan 2,0466 direncine yeniden yaklaşmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Genel görünüm önce kanalın alt noktasına doğru geri çekilme ve akabinde piyasaların izin vermesi şartı ile kanal içi hareketlerin devam etmesi yönünde olacaktır.

Pivot: 2,0350

Destek; 2,0230-2,0180-2,0115

Direnç; 2,0350-2,0466-2,0530

usdtry

USD/JPY ANALİZ

104 seviyesine yaklaştıktan sonra Dolar endeksindeki gerilemelerin etkisi ile satış baskısına maruz kalan ve bu baskı ile aşağı yönlü hareketlerini sürdüren USDJPY paritesi haftanın açılışı ile birlikte aşağı yönlü hareketlerini sürdürmüş, 103,28 seviyesinden 102,63 seviyesine kadar satış baskısına maruz kalmıştır. Teknik olarak baktığımızda USDJPY paritesi için dünün zirvesi olan 103,28 direncinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe gün içi düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini ve paritenin dünkü dip noktasına doğru geri çekilmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Parite de yükseliş beklentisi içinde olanlar da 103,28 direncinin geçilmesini beklemelidir. Böyle bir ihtimalde de geçtiğimiz haftanın zirve noktası olan 103,91 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Pivot: 103,28

Destek: 102,60-102,15-101,70

Direnç: 103,28-103,60-103,91

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Libya’daki gelişmeler, kısa vadeli baskıya karşın uzun vadeli yükseliş isteği ham petrol fiyatının haftanın ilk işlem gününde 98 seviyesine yaklaşmasını sağlamış ancak bu tutum devam edemeyerek şuanda bulunduğu 97,58 seviyesinde seyrini sürdürmüştür. Genel şablon hala daha çok net ve açıktır. Eğer ham petrol fiyatları yükselişlerine devam etmek istiyorsa önce 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,73 daha sonra da ichimoku indikatöründe bulutun üst noktası olan 100,00 seviyesi üzerine çıkış gerçekleştirmesi ve daha sonra da bu seviyeler üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz hafta ham petrolün 200 günlük basit hareketli ortalama olan 98,73 altında günlük kapanış gerçekleştirmesi ve akabinde dün de bu kapanışı 98,73 altında olması satıcıların tekrar aktif olabilmesi için önemli bir sinyaldir. Ancak kritik FOMC tutanakları öncesinde piyasalar daha sakin ve harekete geçmek için sabırlı davranıyor görünümdedir. Bu nedenle de toplantı sonucu daha net gözlemler gerçekleştirerek işlem stratejileri oluşturabiliriz.

Gün içi baktığımızda ham petrol fiyatında yükselişlerin devamı için 98,05 direncinin geçilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer ham petrol 98,05 direncini geçebilirse yukarıdaki kritik bariyerlere ulaşma isteği güçlenecektir. Aksi takdirde yeniden satış baskısına maruz kalarak 97,40 ile 96,90 seviyelerini test etmek isteyecektir.

Pivot; 98,05

Destek: 96,90-96,20-95,60

Direnç: 98,05-98,73-100,00

petrol

ALTIN ANALİZ

Haftanın açılış günü yukarı yönlü tutum gerçekleştirerek FOMC tutanakları öncesinde tepki alışlarını iyileştirmeye çalışan Altın fiyatları bu çıkışlarını 1251,85 seviyesine kadar taşısa da günlük grafikte düşüş kanalı içerisinde oluşan diğer düşüş kanalının üst noktası olan 1255 bariyerine takılmış ve kanal içi hareketler nedeniyle yeniden satış baskısına maruz kalmıştır. Bu tutum altın fiyatlarının yeniden aşağı yönlü baskı oluşmasına katkı sağlamış ve haftanın ikinci işlem günü Altın fiyatları 1240 seviyesine yakın hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kanal içerisindeki kanalın üst noktası olan 1255 direnci önemli ve bu direnç geçilmediği müddetçe kısa vadeli düşüş baskısı devam etmektedir. Eğer altın bu bariyer altında kalmayı sürdürürse 1211 ve 1198 seviyelerinin yeniden hedeflenme ihtimali güçlenecektir. Alıcıların tekrar aktif olabilmesi için kanal içerisindeki kanalın üst noktası olarak belirlediğimiz 1255 direncinin geçilmesini beklemek gerekmektedir.

Pivot; 1255

Destek: 1238-1230-1223

Direnç: 1255-1268-1280

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment