Gözler; “Başkan Draghi basın açıklamasında”

07 Kasım 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Akşam Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Öğleden önce ekonomik takvimdeki veri akşının zayıf olması ve günün devamında Avrupa, İngiltere ve ABD’den gelecek kritik haberlerin beklenmesi ile parite ve emtia fiyatlarında salınım hareketleri izlendi. Avrupa endekslerinde ECB’nin faiz kararı öncesinde 5 yılın zirvesinden satışların gerçekleştiği gözlemlenirken, bugün açıklanacak veri ile ABD’nin üçüncü çeyrekte daha yavaş büyüdüğünün görülmesi bekleniyor.

Günün ilk yarısında, bugün yayınlanacak küresel piyasalar merkez bankalarının politika beyanatlarına ve ABD’nin ekonomik göstergelerine odaklanırken, Fransa ve İspanya’nın 10-yıllık tahvil ihraçlarında faizin önceki ihalelere göre düştüğü görüldü. TCMB ise gelecek haftanın ilk gününde yapacağı ek parasal sıkılaştırmanın 140 milyon Dolar olan tutarını 160 milyon Dolar’a yükselttiğini duyurdu. Diğer taraftan Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da Eylül ayı içerisinde sanayi üretiminin azaldığına işaret eden veri gündemde yer aldı.

Küresel piyasalarda gündem yoğunlaşmaya başlarken bugün ECB ve BOE’nin faiz beyanatlarının yanında ABD’nin büyüme oranının (GDP) öne çıktığı görülüyor. Diğer taraftan ABD’nin istihdam talepleri ve FOMC yetkililerinin konuşmaları yakından izlenecek. ECB’nin toplantısından sonra akşam saatlerinde Mario Draghi, Alman Die Zeit gazetesinin Hambug’da düzenlediği ekonomi forumunda bir konuşma daha gerçekleştirecek.

“Avrupa’da gözler merkez bankalarında”

Bugün, dünyanın önemli merkez bankaları arasında yer alan ECB ve BOE’nin faiz beyanatları piyasalar açısından büyük önem taşıyor. Özellikle ECB’den, son açıklanan makro veriler sonrasında sürpriz gelme olasılığı artarken, Euro Bölgesi ekonomisindeki gelişmelerin Banka yetkilileri tarafından nasıl değerlendirileceği dikkatle incelenecek. Hayal kırıklığı yaşatan enflasyon ve işsizlik oranı rakamlarından sonra ECB’nin faiz indirimine gidebileceğini bekleyen piyasa katılımcılarının sayısının arttığı yapılan anket sonuçlarında görülebiliyor. Bugünkü toplantıda %0.50 olan faiz oranında herhangi bir değişiklik beklenmese de, ECB’nin faiz indirimine, önceki toplantılarına göre daha yakın olduğu düşünülüyor. Bu açıdan kritik bir noktada olan ECB’nin bugünkü toplantısında bir faiz indiriminin yapılması halinde Euro’da sert değer kayıpları görülebilecekken, oranın değiştirilmemesi, daha önceki fiyatlamaların etkisi ile kıtanın ortak para biriminde bir miktar yukarı yönlü hareketlere yol açabilir. Diğer taraftan faizin sabit bırakılması durumunda Başkan Draghi’nin konuşması bir kat daha önem kazanacaktır. Draghi’nin faiz indirim sinyali verip vermeyeceği piyasalar tarafından merakla beklenecektir.

BOE tarafında ise faiz oranı ve toplam parasal genişleme programlarında bir değişiklik yapılmasının beklenmediği görülüyor. Ancak İngiltere’den gelemeye devam eden olumlu ekonomik verileri Banka yetkililerinin nasıl değerlendireceği ve gevşek para politikasını azaltma sinyali verilip verilmeyeceği incelenecek. BOE Başkanı Mark Carney’nin konuşmasında, ada ülkesinin ekonomisine ilişkin beklentilerinde olumlu yönde değişiklik yapması da, gevşek para politikasından diğer merkez bankalarına göre daha önce çıkılabileceği düşüncesini destekleyerek, Sterlin’e sert yükselişler getirebilir. Ancak ekonomik veriler toparlanmaya işaret etse de, henüz BOE’nin politikalarını değiştirecek kadar güçlü olmadığı algısını oluşturacak beyanatlar, ülkenin para biriminde değer kayıplarının görülmesine yol açabilir.

“ABD ekonomisi ne kadar büyüdü?”

ABD ekonomisinin 3. çeyrek büyümesine ilişkin açıklanacak ilk veri olması nedeni ile büyük önem taşıyan bugünkü GDP rakamının %2’lik bir orana işaret emesi bekleniyor. Yarınki istihdam verileri öncesinde FED’in olası politika değişikliklerine ışık tutabilecek GDP, Dolar’ın ve dolayısı ile birçok varlığın fiyatında etkili olabileceği için çok yakından talip edilecek. ABD ekonomisinin, %2 olan tahminlerin üzerinde bir performans sergilediğinin görülmesi, FED’in yakın bir tarihte parasal genişleme miktarını azaltacağı düşüncesine destek vererek Dolar’da sert yükselişlerin görülmesine neden olabilir. Ancak rakamın tahminlerin altında kalması FED yetkililerinin, tahvil alımlarını azaltma planlarını daha ileri bir tarihe ötelemelerine neden olabileceği beklentisine güç verebilir. Bu gibi bir durumda ise ABD’nin para biriminde değer kayıpları izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı 0,50% 0,50%

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B

GBP BOE Basın Toplantısı

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,50% 0,50%

15:30 EUR ECB Basın Toplantısı

15:30 USD GDP (çeyreklik) 2,0% 2,5%

15:30 USD İstihdam Talepleri 336K 340K

20:30 USD FOMC Üyesi Dudley Konuşması

20:50 USD FOMC Üyesi Stein Konuşması

21:00 EUR ECB Başkanı Draghi Konuşması

EUR/USD ANALİZ

“Gözler ECB başkanı Draghi ve 1,3440 desteğinde”

1,38**’li seviyelerden gerçekleştirilen satış baskısı ile birlikte 1,3440 desteğine kadar gerileyen EURUSD paritesi bir müddettir yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 1,3440 ile mücadele etmekte ancak kıramamaktadır. Alıcılar için keyifli, satıcılar için hüsran bir görünüm devam etmekte olan bu seyirde parite şuanda 1,3515 seviyesinde hareket etmektedir. Alıcılar ile Satıcıların kıyasıya mücadelesinde bugün ve yarın açıklanacak olan makro-ekonomik gelişmeler bir tarafın ağır basmasını sağlayacaktır. Özellikle de bugün ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması bunun ilk sinyallerinin oluşmasını sağlayabilir. Olası faiz indirimi konuşulan beklentileri de düşünürsek bugün EURO için düşüşlerin oluşma ihtimalleri daha olasıdır. Ama konuşma içeriğini incelemek ve piyasaya etkisini takip etmek var olan stratejimizdeki riskimizi minimize etmek için önemlidir. Ancak şu unutulmamalıdır ki düşüşlerin başlayabilmesi için 1,3440 muhakkak kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde satıcılar düşüşlerde ısrar etmemelidir. (Bugün ve yarın gelecek olan sonuçların paritede 1,3440 desteğini kırıp kırmaması bundan sonraki süreç için önem arz etmektedir)

Veri öncesi piyasayı teknik olarak incelediğimizde 1,3480 ile 1,3440 destek noktalarının önemli olduğunu, bu destek noktalar üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,3480

Destek 1,3480-1,3440-1,3400

Direnç; 1,3555-1,3600-1,3650

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“BOE ve ECB iş başında, gözler GBPUSD paritesinde”

Piyasalar gün içerisinde ECB başkanı Draghi’nin basın açıklanmasına odaklanmış olmasına rağmen piyasalarda yer alan diğer makro-ekonomik veriler içerisinde dikkatle takip edilmesi gereken haberler mevcuttur ve bunların en başında İngiltere merkez bankasından gelecek olan açıklamalar önemlidir. Karakteristik özelliği nedeniyle her zaman sert ve volatil hareketler gözlemlediğimiz GBPUSD paritesi bugün gerek İngiltere’den gerek Euro bölgesinden gerekse ABD’den gelecek olan makro-ekonomik veriler nedeniyle bu günlerden birisini yaşamak isteyecektir. Parasal genişleme miktarında ve faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklenilmeyen İngiltere’de bankanın gerçekleştireceği diğer açıklamalar ECB başkanı Draghi’nin konuşması öncesinde dikkatle takip edilmelidir.

Kritik veriler öncesinde GBPUSD paritesini incelediğimizde 1,6035 ile 1,6120 seviyeleri arasında sıkışık bir seyirler hareketlerine devam etmekte olan GBPUSD paritesinde daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasını beklemek gerekmektedir. Özellikle de daha önce kırılan yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 1,6120 seviyesinin yeniden geçilmesi ile bu kanalın yeniden gündeme gelmesi alıcılar için önemli bir fırsat olabilir. Ancak 1,6120 direnci geçilmeden Alıcılar sabırlı ve temkinli bir şekilde beklemelidir.

Pivot: 1,6035

Destek; 1,6035-1,5995-1,5955

Direnç; 1,6120-1,6165-1,6205

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

“Kritik viraj öncesi kur yükselişlerini sürdürmektedir”

USDTRY paritesi haftanın son iki işlem gününde gerek ABD gerekse Avrupa kanadından gelecek olan makro-ekonomik verilerle sert hareketlere maruz kalmak isteyecek ve USDTRY ile işlem gerçekleştiren/gerçekleştirecek yatırımcılar ise bu iki günde çok dikkatli ve temkinli olması gerektiğini ifade etmeliyiz. Çünkü dış piyasalardan gelecek olan bu veriler yurtiçi piyasaları ve Dolar üzerinde sert etki yaratacağından kurun da bu hareketlilikten etkilenmemesi sürpriz olarak adlandırılabilir. Genel görünüme baktığımızda 2,0220 destek noktasının önemli olduğunu, bu seviye üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini ve 2,5000 seviyesine doğru yeni atakların sürmek isteyeceğini ifade edebiliriz. Eğer kur 2,0220 desteğini kıracak olursa alıcıların gün içi yükseliş düşüncesinde ısrarcı olmaması önemlidir.

Pivot: 2,0220

Destek; 2,0220-2,0120-2,0015

Direnç; 2,0390-2,0480-2,0600

usdtry

USD/JPY ANALİZ

“Kanal içi hareketler devam edecek mi? Gözler 99,10 bariyerinde”

13 Haziran 2013 tarihinden itibaren devam eden kanal içi hareketlerde en son gerçekleştirmiş olduğumuz strateji ile (kanalın alt noktası olan 97.00’den kanalın üst noktası olan 99,10 seviyesine kadar yükseliş) hareketlerine devam eden ve 98,82 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalan USDJPY paritesi şu sıralar 98,70 civarında hareketlerine devam etmektedir. Genel anlamda baktığımızda şuanda kanalın üst noktası (99,10) ve kanalın alt noktası (97,50) seviyeleri arasında hareketlerine devam eden USDJPY için bu süreç devam mı edecek yoksa kanal içi hareketler bozulacak mı sorusunun cevabını aramaktayız. Genel anlamda baktığımızda kanal içi hareketlerin devam etmesi beklenilen parite de özellikle de 99,10 direncinin geçilmesi yukarı yönlü atağın daha da sertleşmesini sağlayabilir. Bu nedenle de bugün 99,10 direncine daha fazla dikkat etmemiz gerekmektedir.

Pivot: 99,10

Destek: 98,40-98,00-97,50

Direnç: 98,75-99,10-99,60

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Gerek teknik göstergeler olarak gerekse bazı makro-ekonomik gelişmelerin etkisi ile aşağı yönlü hareketler gerçekleştiren ve bu düşüncenin devam ettiğin gözlemlediğimiz ham petrol fiyatları kritik makro-ekonomik veriler öncesinde 94,96 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. Düşüşler daha ne kadar devam eder ve bu düşüşler sürekli olur mu sorusunda özellikle 2009 Mart’tan itibaren devam eden yükseliş kanalı karşımıza çıkmaktadır. 90,85 olarak belirlenen bu kanal öncesinde de 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 91,50 seviyesinin de güçlü bir destek noktası olduğu görülmektedir. Yani yukarıda belirlemiş olduğumuz bu iki destek noktası aslında var olan düşüşlerin sınırlanmasını sağlayacak en önemli dönüş noktalarıdır. Bu bağlamda da düşüşler devam mı edecek yoksa sonlanacak mı sorusunun cevabını yukarıda belirtmiş olduğumuz 2 seviye ve bundan sonra sonuçlanacak makro-ekonomik gelişmeler karar verecektir. Özellikle de ECB başkanı Draghi’nin enerji ve emtia fiyatlarının enflasyonist baskı gerçekleştirmektedir tarzda gerçekleştireceği açıklamalar ham petrol fiyatları üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir.

Gün içi baktığımızda ise 93,05 ile 95,65 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılması gerektiğini ifade edebiliriz. Genel görünüm 93,05 desteği üzerinde kaldığımız müddetçe yükseliş baskısının devam etmesi yönündedir.

Pivot; 93,05

Destek: 93,85-93,05-92,20

Direnç:95,65-96,05-97,10

petrol

ALTIN ANALİZ

“Teknik analiz sinyal verir, Temel analiz teyit eder”

Bugün BOE (İngiltere Merkez Bankası), ECB (Avrupa Merkez Bankası), ABD İstihdam Talepleri ve GDP (Büyüme Oranı) verileri, yarın ise ABD Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı gelecek veriler öncesinde Altın fiyatlarının 1328-1305 arasında sıkışık seyrini devam ettirdiği görülmektedir. Haftanın ilk işlem gününden itibaren üzerinde ısrarla durduğumuz OBO (Omuz Baş Omuz) formasyonunda son omuzun çok net bir şekilde oluştuğunu, bu süreçten sonra son hamle olarak 1272 seviyesine doğru satışların gerçekleşme ihtimalinin teknik anlamda oluştuğunu söyleyebiliriz. Buna ilaveten 1360 direncinden gerileyen ve düşüş trendinin de bu düşüşü desteklemesi gözlerden kaçmamaktadır. Ancak teknik anlamda beklediğimiz bu görüntü temel makro-ekonomik verilerle desteklenecek mi bunu dikkatle takip etmemiz gerekmektedir. Eğer “teknik analiz sinyal verir – temel analiz teyit eder” sloganımız bugün ve yarın gelecek olan verilerle çalışacak olursa 1272 ve 1243 seviyelerinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Olası bir sürpriz gelişme ile beklentimiz dışında hareketlerin oluşması durumunda 1328 direnci dikkatle takip edilmelidir. Alıcıların 1328 direncini geçmesi durumunda stratejilerine devam edeceğini ve 1360 direncini hedeflemek isteyeceğini, bu durum dışında ise piyasada yer almak istemeyeceğini ifade edebiliriz.

Özetle, bugün ve yarın sonuçlanacak olan verilerin, Altın fiyatında düşüş baskısını destekleyecek mi yoksa 1328 direncini geçerek yeniden düşüş trendini sorgulamamızı mı sağlayacak sorusunun cevabını vermemizde bize çok önemli sinyaller vereceğimizi ifade edebiliriz.

Pivot; 1328

Destek; 1305-1298-1290

Direnç; 1322-1328-1337

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment