“FOMC bitti, şimdi sıra ECB başkanı Draghi açıklamalarında”

1 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi (08:30)

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalar dün Avrupa seansı boyunca ekonomik veriler ile yön bulmaya çalışırken, TSİ 21:00’da tamamlanan ve merakla beklenen FOMC kararları gündemde yer alan ana gündem maddesi oldu. Yoğun haber akışının etkisi ile parite ve emtia fiyatlarında da dalgalanmalar gerçekleşti.

“FOMC sinyal vermedi”

GDP ve istihdam rakamları beklentilerden iyi gelen ABD verileri sonrasında FED’in düşük enflasyona vurgu yaparak risklere işret etmesi ve tahvil alım miktarına ilişkin sinyal vermemesi, öncelikle Dolar’da değer kayıplarına neden olurken, daha sonra Wall Street’deki geri çekilmeler paralelinde ABD para biriminin yönünü yukarı çevirdiği görüldü.

Aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alım miktarında değişiklik yapmadan devam etme kararı alan FOMC üyeleri, varlık alım miktarının ne zaman azaltılmaya başlayacağı ile ilgili ipuçları vermedi. Kayıtlarda ayrıca “Komite, enflasyonun inatçı bir şekilde %2 hedefinin aşağısında olmasının ekonominin performansı açısından risk teşkil edebileceğinin farkında, fakat orta vadede enflasyon hedefine ulaşılacağını bekliyor” ifadeleri dikkat çekti.

Diğer taraftan, yatay bir kapanış yapan ABD’nin ardından bu sabah Asya endekslerine Çin’in yükseldiği görülen imalat PMI verisinin olumlu etkisinin yansıdığı görülüyor. Dün başlayan piyasaların yoğun mesaisi bugün açıklanacak olan yine kritik karar ve ekonomik veriler ile devam edecek.

“Piyasada maraton devam ediyor”

Hafta ortasına girilmesi ile hızlanan veri akışı, yeni ayın ilk gününde de devam edecek. Euro Bölgesi ülkelerinden ve İngiltere’den gelecek imalat PMI rakamları ile açılış yapılacakken, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının politika beyanatları yatırımcılar tarafından merakla beklenecek. ABD’den ise istihdam talepleri ve ISM imalat PMI rakamı öne çıkan veriler arasında yer alıyor.

“Carney şaşırtmaya devam edecek mi?”

BOE Başkanı olarak görev yaptığı ilk toplantıdan sonra piyasaları bilgilendirme isteği olumlu karşılanan Mark Carney’nin bugün nasıl bir tavır izleyeceği küresel piyasa katılımcılarının merceği altında olacak. Banka’dan faiz ya da 375 milyar Sterlin tutarındaki programında bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, Temmuz ayı toplantısının tutanaklarında üyelerin tamamının, değişiklik olmaması gerektiği yönünde oy kullanmaları yatırımcıları şaşırtmıştı. Şu anda büyük merkez bankaları arasında parasal genişlemeye ek teşvikler getirme ihtimali en yüksek olan banka olarak değerlendirilen BOE’den yine de yakın zamanda bir hamle beklenmiyor. Ancak toplantının bugün yayınlanacak kısa açıklama metni yakından izlenmelidir. Temmuz ayında olduğu gibi BOE’nin yine enflasyonun uzun dönede Banka hedefine geri döneceği üzerine vurgu yapılması, BOE’nin parasal genişleme için elini rahatlatacak bir unsur olarak değerlendirilebilir ve bu paralelde Sterlin’de değer kayıpları gözlemlenebilir.

“Bugün gözler Draghi’nin üzerinde”

Günün, piyasalarda en sert etkilere neden olabilecek gelişmesi olarak ECB’nin faiz kararı ve Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin konuşması olarak gösterilebilir. “İleriye yönelik rehberlik” politikası çerçevesinde geçtiğimiz ay tarihi bir karar alarak, piyasalar ile politika görüşlerini paylaşan ECB’nin bugünkü hamleleri dikkatle takip edilecek.

Faiz oranında bugün bir değişiklik yapılmasının beklenmediği ECB’nin beyanatından sonra yatırımcıların dikkatleri TSİ 15:30’da mikrofonların arkasına geçecek olan Draghi’de olacak. Başkan, son konuşmasında, uzun dönemde politika faiz oranlarının mevcut düşük seviyede ya da daha altında olması beklediğini açıklarken, %0.50’nin de ECB’nin en düşük faiz oranı olmayabileceğini ifade etmişti. Bu söylemler piyasada faiz indirim sinyali olarak değerlendirilirken, yapılan anket sonuçlarında, söz konusu indirimin bu ay yapılmasının beklenmediği görülüyor.

Ancak ECB sürpriz bir şekilde politika faiz oranında bir indirime giderse Euro’da set değer kayıplarının görülebileceği de göz ardı edilmemelidir. Eğer TSİ 14:45’te açıklanacak olan oranda bir değişiklik yapılmadığı görülürse bu kez dikkatler Mario Draghi’nin konuşması üzerinde odaklanacaktır. Bu noktada ise Başkan’ın ağzından çıkacak kelimeler ise dikkatle incelenmelidir. Draghi, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik görünüme ilişkin olumsuz tavrını korursa, ECB’nin faizlerde bir değişiklik yapma ihtimalinin yakın bir tarihte gerçekleşebileceğini fiyatlayacak yatırımcılar kıtanın ortak para biriminde düşüşler görülmesine neden olabilir. Burada, Mario Draghi’nin geçtiğimiz ayki tutumunu da koruduğu gözlemlenebilir. Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan olumlu PMI verilerinin etkisi ile Avrupa ekonomisinin olumlu sinyaller vermeye başladığının üzerine vurgu yapılması, ECB’nin yeni bir faiz indirimi için aceleci davranmayacağı, bir süre bekle-gör politikası izleyeceği beklentileri oluşabilir. Bu paralelde ise Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

Tüm Gün Tatil – İsviçre

10:13 EUR İspanya İmalat PMI 50,7 50,0

10:43 EUR İtalya Üretim PMI 49,8 49,1

10:48 EUR Fransız PMI 49,8 49,8

10:53 EUR Alman İmalat PMI 50,3 50,3

10:58 EUR İmalat PMI 50,1 50,1

11:28 GBP İmalat PMI 52,8 52,5

14:00 GBP Faiz Oranı Beyanatı 0,50% 0,50%

14:00 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme 375B 375B

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,50% 0,50%

15:30 USD İstihdam Talepleri 346K 343K

15:30 EUR ECB Basın Açıklaması

15:58 USD Üretim PMI 53,1 53,2

17:00 USD ISM İmalat İndeksi 52,1 50,9

EUR/USD ANALİZ

“FOMC bitti, şimdi sıra ECB başkanı Draghi açıklamalarında”

Haftanın son günlerine yaklaşırken gelen makro-ekonomik verilerin önem derecelerinin yüksek olması piyasalarda sert hareketlerin oluşmasını sağlamaktadır. Dün ADP tarım dışı verisi ve GDP verisindeki pozitiflik Dolar üzerinde sert değer kazanımları oluştururken FOMC toplantı tutanakları verisinde parasal genişleme de herhangi bir değişikliğe gitmeyecek ifadeler Dolar’ın kazandıklarını geri vermesini sağladı. Ancak FOMC açıklamaların devamında ekonomideki aşağı yönlü risklerin geçtiğimiz sonbahardan beri azaldığını, ekonominin ılımlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ve parasal genişleme konusunda artırmak ya da azaltmaya hazırız ifadeler Dolar’ın yeniden güçlenmesini sağladı. EUR/USD paritesi üzerinde ısrarla durduğumuz 1,3345 ve 1,3415 bariyerlerinden 1,3343 ile dün ilk önemli ve kritik bariyerimizin test edildiğini ancak geçilemediğini gözlemledik. Bu nedenle de FOMC sonucu ne olursa olsun paritenin trendinin değişmediğini gözlemleyebiliyoruz. Şimdi sırada özellikle geçtiğimiz ay faizlerde indirim sinyali veren ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklaması dikkatle takip edilmelidir. Özellikle de Avrupa merkez bankası (ECB) başkanı Draghi’nin açıklamaları Euro bazlı sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir. Eğer Draghi’nin konuşmalarında var olan düşüş trendi hala daha aktif bir şekilde kalabilirse EUR/USD paritesi için daha net düşüşler için hazırlıkların başladığı sinyalini alabiliriz. Ancak önemli olan FOMC+ ECB Draghi+ ABD Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerinin trend üzerinde herhangi bir değişikliğe gidip gitmemesidir.

Tüm bu açıklamalarımızı özetlersek dün FOMC toplantı tutanaklarının orta vadeli düşüş trendinde olan EUR/USD paritesinin trendini değiştiremediğini, bugün ise bu trend üzerinde değişikliğin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini, 1,3345 ve 1,3415 seviyelerinin altında hala daha EUR/USD paritesinin orta ve uzun vadeli olarak düşüş baskısına devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Veri öncesinde piyasaları incelediğimizde şuanda 1,3273 seviyesinde hareket eden EUR/USD paritesinin 1,3345 ile 1,3210 seviyesi arasında hareket ettiğini, 1,3250 seviyesinin de kontrol noktası olduğunu söyleyebiliriz. Bandın alt mı yoksa üst noktasını mı hedefleyecek sorusunun cevabını kontrol noktasına göre karar verebiliriz. Genel olarak 1,3345 seviyesi altında düşüş baskısı devam etmektedir.

Pivot: 1,3345

Destek; 1,3250-1,3210-1,3170

Direnç; 1,3305-1,3345-1,3385

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“Son Söz İngiltere Merkez Bankasında”

Son zamanların en önemli haftası ve haftanın son iki işlem gününde olduğumuzu bilerek analizimize başlamak istiyorum. Çünkü hem FOMC, hem BOE ve ECB açıklamaları ve bu haberler sonrasın ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri tüm piyasalar üzerinde net bir etki yarattığını görmekteyiz. FOMC tutanakları verisini geride bıraktığımız bugün GBPUSD paritesinin son durumuna baktığımızda şuanda 1,5158 seviyesinde hareketlerine devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Teknik olarak baktığımızda 1,5390 bariyeri altında satış baskısına devam etmek isteyeceğini bu hafta üzerinde ısrarla durmuş ve orta vadeli için düşüşlerin ne kadar önemli olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Bu hafta etkisini gösteren satış baskısı haftanın kalan iki günü de devam edecek mi sorusuna bugün BOE (İngiltere merkez bankası) ve ECB’den gelecek olan sonuçları karar verecektir. Geçtiğimiz ay diğer üyeleri de yanına çekerek varlık alım programlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyen BOE başkanı Carney’in bugünkü açıklamaları dikkatle takip edilmelidir. Akabinde ECB başkanı Draghi’nin konuşmaları da güne damga vuracak en önemli gelişmelerden birisi olarak belirlenmiştir.

Teknik olarak baktığımızda GBP/USD paritesi için 1,5265 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviye altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5265

Destek; 1,5125-1,5085-1,5025

Direnç; 1,5200-1,5265-1,5305

USD/TRY ANALİZ

“TCMB, Kur’u düşürüyor, piyasalar ise yükseltiyor”

TCMB’nin üst bant üzerinde gerçekleştirdiği 75 baz puanlık faiz artışı sonrasında kur 1,90 seviyesine kadar gerilemişken Dolar’ın global piyasalarda değerlenme isteği ile yeniden yükselişe geçen USDTRY paritesi dün açıklanan ABD verileri sonrasında 1,9460 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda da 1,9368 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,9550-1,9000 arasında önemli bir bandın olduğunu, 1,9550 seviyesinin şuanda daha dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü yükselişlerin devamı için 1,9550 seviyesinin geçilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu durumda 2.00 seviyesine yeniden yeşil ışık yakılacaktır. Ancak eğer parite 1,9550 seviyesi altında kalmayı başarırsa bandın aktif bir şekilde devam edeceğini söyleyebiliriz.

Gün içi hareketlere baktığımızda 1,9270 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,9270

Destek; 1,9320-1,9270-1,9220

Direnç; 1,9450-1,9500-1,9550

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Haftanın ilk 3 işlem gününde gerek Yen’in değerlenmesi gerekse Dolar endeksindeki dalgalanma USDJPY paritesinde dalgalı bir seyrin oluşmasını sağlasa da genel anlamda aşağı yönlü baskının devam ettiği görülmektedir. Bugün ECB başkanı Draghi’nin açıklamaları ve ABD istihdam talepleri verisi sonucuna göre kısa vadeli tepki satışları mı yoksa orta vadeli alış baskısı mı etkili olacağı konusunda parite kararını verecektir. Gün içi baktığımızda 98,50 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Yukarıda ifade ettiğimiz makro-ekonomik verilere göre paritenin tekrar 100 seviyesine kadar yükselmeli mi yoksa kritik bir nokta olan 93,75 seviyesine gerileyecek mi sorusunu en net cevaplayacağımız bir gün olarak ifade edebiliriz.

Pivot: 98,50

Destek: 98,00-97,50-97,20

Direnç: 98,50-99,00-99,50

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol stoklarında artış gözlemledikten sonra ABD borsalarının ilk etapta hareketsiz kalması açıklanan veriden dolayı ham petrol fiyatları üzerinde negatif bir etki yarattığını ve petrol fiyatlarının 103,00 seviyesine kadar gerilediğini gözlemledik. Ancak ABD borsalarının daha sonra gerçekleştirdiği yükselişlere karşı koyamayarak var olan kayıplarını telafi ettiğini ve yeniden yukarı yönlü çıkış gerçekleştirerek 106 seviyesine yaklaştığı gözlemlenmiştir. Bugün ECB başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın açıklamasında özellikle enflasyon baskısı ve bu baskı ile enerji ve emtia fiyatlaması kıyaslaması gerçekleştirmesi beklenilmektedir. Yüksek enerji fiyatları enflasyonist baskı gerçekleştiriyor ifadesini kullanmadığı müddetçe ham petrol fiyatlarında düşüş beklemek yanlış bir strateji olacaktır. Bu bağlamda ECB başkanı Draghi’nin açıklamalarına dikkat etmek gerekmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 102,68 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Pivot; 102,68

Destek: 104,30-102,68-100,80

Direnç: 105,85-106,85-107,80

ALTIN ANALİZ

“FOMC tutanaklarına rağmen 1350 – 1300 bandı bozulmadı”

Dün ABD’den ADP tarım dışı istihdam, GDP ve FOMC toplantı tutanakları açıklandı. ADP tarım dışı istihdam ve GDP verilerinin beklentilerinin üzerinde olumlu açıklanması Dolar üzerinde net yükseliş baskısının oluşması sağlanırken Altın fiyatları 1300 seviyesine yaklaşmak istedi. ABD’den açıklanan verilerin pozitif sonuçlanması FOMC toplantısında parasal genişleme azalmalı ifadesi kullanılmalı mı psikolojisi yer alırken FOMC’den parasal genişlemeye devam sinyali Altın fiyatlarının düşüşlerini sınırladı. Daha sonra her ne kadar olumlu ifadeler kullanarak altın fiyatlarının gerilemesi sağlansa da 1300 – 1350 arası bant aktif bir şekilde devam etti. Böylelikle ilk etkiyi de bu şekilde atlatan Altın için önümüzde iki kritik veri daha mevcuttur. Bu veriler bugün ECB yarın ise tarım dışı istihdam olarak belirlenmiştir. Gelecek olan verilerin altın üzerinde etkisinden ziyade belirlediğimiz bandın hangi tarafında bir kırılış gerçekleştirdiği önemlidir. Bu senaryoya göre tepki alışları devam edecek mi, orta vadeli düşüş baskısı etkisini gösterecek mi sorularının cevaplarını net bir şekilde görebileceğiz.

Haberler öncesi altın fiyatlarını teknik olarak incelediğimizde 1340 ve 1350 bariyerlerinin hala daha etkili olduğu ve bu bariyerler altında satış baskısının devam etmek isteyeceğidir.

Pivot; 1340

Destek; 1306-1298-1283

Direnç; 1330-1340-1350

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment