“EUR/USD paritesinde son karar FOMC’de”

21 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasaların ana gündem maddesi olan FED’in tahvil alım miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağına ilişkin spekülasyonlar varlık fiyatlarında belirleyici olmaya devam ediyor. Bugün yayınlanacak FOMC toplantı tutanaklarında yatırımcılar, FED’in Eylül ayında parasal genişlemeyi kısmaya başlayıp başlamayacağına ait ipuçları arayacakken, ABD’nin konut verisi, akşam saatlerinde basın ile paylaşılacak kayıtlardan önce piyasa katılımcılarının takibinde olacak.

Emtia ve majör paritelerin çoğunda FOMC öncesinde dalgalı bir seyir izlenirken, Euro, gelişmekte olan ülkelerden çekilen sermaye akımları ile Dolar karşısında son altı ayın zirvesi civarında işlem görüyor. Yunanistan’ın yeniden bir yardıma ihtiyaç duyabileceği haberlerinin ise kıtada son zamanlarda daha sıklıkla gündeme gelmesi dikkat çekiyor. Dolar endeksi dün Avrupa seansı boyunca kaydettiği düşüşlerin bir kısmını toplarlarken, Yen, Fukuşima santralinde tahmin edilenden daha fazla nükleer sızıntı olduğu haberleri ile üç gündür ilk kez değer kazandı. Nikkei endeksinde bu sabah düşüşler gözlemlenirken, son günlerde Japonya’nın gündeminde olan satış vergisi hakkında BOJ Başkanı açıklamalarda bulundu. Kuroda, vergiden kaynaklanan aşağı yönlü riskler oluşursa daha fazla parasal genişleme uygulamaya hazır olduklarını belirtti.

Ekonomi takviminde bugün İngiltere’den gelecek verilerin yanında, ABD’den ham petrol stokları ve şu anki ev satışları rakamları incelenecek. Günün en kritik haberi ise TSİ 21:00’da yayınlanacak olan ve tüm dünyanın merakla beklediği FOMC toplantı kayıtları olacak.

“Emlak sektörüne ilişkin iyimserlik devam ediyor”

Son aylarda genel olarak olumlu sinyaller veren ABD’nin emlak piyasasına yönelik bilgiler veren ekonomik göstergelere, piyasa katılımcıları bugün bir yenisinin daha ekleneceğini tahmin ediyor. FOMC toplantı kayıtları öncesinde dikkatleri üzerine çekecek şu anki ev satışları verisinin 5.15M ile son iki yıldır görülen en yüksek seviyeye yaklaşacağı tahmin ediliyor. Geçen ay 5.08 ile beklentilerin altında kalan veriye ilişkin iyimser beklenti sonrasında açıklanacak rakamın tahminlerin üzerinde gelmesi Dolar’ın değer kazanmasını sağlayabilecekken, öngörülerin altında kalacak satış miktarlarını işaret eden rakamlar ABD’nin para biriminde düşüşlerin görülmesine yol açabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, son haftalarda FED’e ilişkin beklentiler ile değişiklikler gösterebilen piyasa psikolojisi olduğu söylemekte yarar vardır. Bu nedenle gelecek verinin öncelikle Dolar’a mı yoksa ABD borsalarına mı etki edeceğini incelemek faydalı olacaktır.

“FOMC tutanaklarından Eylül ayı için sinyal gelecek mi?”

Bugün piyasaların odak noktası açıklanacak olan FOMC toplantı tutanaklarında olacak. Küresel yatırımcılar FED’in parasal genişlemeyi Eylül ayında kısmayı tartışıp tartışmadıkları hakkında ipuçlarının aranacağı kayıtlarda, Banka üyeleri arasındaki fikir ayrılıkları da incelenecek detaylar arasında yer alacak. FED’in karar verme mekanizmasında görev alan yetkililerin parasal genişlemenin ne zaman azaltılmaya başladığı ile ilgili ciddi tartışmalar içerisinde olduklarının görülmesi, piyasalarda Eylül ayında tahvil alım miktarının azaltılabileceği beklentilerinin artmasına neden olabilir. Dolar’ın değer kazanmasına neden olabilecek bu durumun yanında, son FOMC toplantısında gündemde parasal genişlemenin önceki toplantılarda olduğu kadar yer aldığının görülmesi de, parasal genişleme programında değişiklik yapılmadan bir süre daha devam edilebileceği düşüncesinin güçlenmesine ve ABD’nin para biriminde düşüşler görülmesine yol açabilir. Tutaklar yayınlandıktan sonra yatırımcıların dikkatleri ABD devlet tahvil faizlerinde ve Dolar endeksindeki hareketlenmelerde olacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:30 GBP Özel Sektör Net Borçlanması -3,7B 10,2B

13:00 GBP CBI Endüstriyel Sipariş Beklentileri -8 -12

17:00 USD Şuan ki Ev Satışları 5,15M 5,08M

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -1.6M -2,8M

21:00 USD FOMC Toplantı Kayıtları

EUR/USD ANALİZ

“EUR/USD paritesinde son karar FOMC’de”

FED’in “Parasal Genişleme” ile ilgili azaltmaya gidip gitmeyeceğine dair gerçekleştireceği Eylül ayı toplantısı öncesinde bugünkü FOMC açıklamaları EURUSD paritesinin seyrini yakından etkileyebilir. Bu toplantı sonrası piyasalarda sert hareketler görülebilir.

EURUSD paritesini incelediğimizde özellikle Dolar endeksinin kısmi olarak tepki satışlarını sürdürmesi ve Euro bölgesinden olumlu verilerin gelme isteği paritenin yükselme isteğini artırmış ve EURUSD 1,3451 seviyesine kadar yükselmiştir. (1 ve 4 saatlik grafiklerde yer alan FLAG formasyonu nedeniyle bu çıkış desteklenmiştir) Hem haftalık grafikte kanalın üst noktası hem de 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak 1,3405 bariyeri önemli bir seviyedir. Eğer parite bu seviye altında günlük ve haftalık kapanışlarına devam ederse parite de 1,2980 seviyesine doğru geri çekilme gerçekleştirmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu senaryonun geçersiz olması için yani düşüş trendindeki EUR/USD paritesi trendi değiştirerek yükselişlerine devam edebilmesi için 1,3405 seviyesi üzerinde art arda 2 gün günlük kapanış ya da 1 defa haftalık kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda da bugünden itibaren paritenin günlük kapanışları dikkatle takip edilmelidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,3300 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü çıkışların devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

NOT: Gün içi 1,3405 seviyesi üzerine çıksa bile günlük kapanışlar önemle takip edilmelidir. Buna ilaveten karar aşamasında olan EURUSD paritesinin FOMC toplantısına denk gelmesi “teknik analiz sinyal verir, temel analiz teyit eder” sloganımızın ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir.

Pivot: 1,3470

Destek 1,3370-1,3300-1,3250

Direnç;1,3540-1,3570-1,3620

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“Günlük ve haftalık kapanış seviyesi çok önemli”

200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5520 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirerek bir sonraki bariyer olarak belirlediğimiz 200 haftalık basit hareketli ortalamanın (1,5750) kritikleşmesini sağlayan GBPUSD paritesi haftanın ilk gününden itibaren sakin bir şekilde hareketlerine devam etmektedir. 1,5695 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalan GBP/USD paritesi şuanda 1,5660 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. GBPUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde uzun vadeci satıcıların hala daha etkin olduğu, 1,5750 seviyesi altında günlük ve haftalık kapanışlar devam ettiği müddetçe aşağı yönlü baskının devam edeceğini söyleyebiliriz.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,5700 ile 1,5605 seviyeleri arasında bant hareketine devam ettiğini, özellikle de 1,5700 bariyerini geçemediği gözlemlenmektedir. Şuanda da 1,5660 seviyesine yakın hareket eden paritenin 1,5700 bariyerini geçememesi durumunda bant içi hareketler devam edeceği için 1,5605 desteğinin test edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Kısa vadeli yükselişlerin devam edebilmesi için de 1,5700 bariyerinin mutlaka geçilmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,5750

Destek; 1,5645-1,5605-1,5545

Direnç; 1,5700-1,5750-1,5800

USD/TRY ANALİZ

“TCMB’ baskı uygulasa da Dolar endeksi direnmeye devam etmektedir”

Dün piyasaların merakla beklediği PPK toplantısı sonucunda TCMB TCMB’nin üst bant faiz oranlarında gerçekleştirmiş olduğu 50 baz puanlık faiz artışı faiz oranını %7,75 seviyesine çıkartmış ve ilk etki olarak kur 1,94 seviyesine yaklaşmıştır. Yaşanılan bu düşüş sonrası gerek Dolar endeksinin yükselme isteği gerekse FOMC toplantısı öncesinde riskini minimize etmek isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcı düşüncesi kur’un yeniden 1,95 seviyesi üzerine çıkmasını sağladı. Şuanda da 1,95 seviyesine çok yakın ancak altında hareketlerine devam eden kur için akşamki FOMC toplantısı büyük önem taşımaktadır. Buna ilaveten TCMB’den gerçekleştirilen müdahalelerin aslında sadece kısa vadeli tepkinin oluşmasını sağladığını, trendi değiştirecek herhangi bir hamlenin olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda da TCMB’nin müdahaleleri trendi değiştirmediği müddetçe kur üzerindeki baskı devam edeceği gibi yeni rekor seviyelerin oluşması da kaçınılmaz olacaktır. Buna canlı bir örnek verecek olursak Goldman Sachs önümüzdeki 6 aylık süreç içerisinde TCMB müdahalelerine rağmen USDTRY’nin 2,00, 12 aylık süreç içerisinde ise 2,20 seviyesi hedeflenmesini beklemektedir. Bu çıkışın en önemli nedenlerinden birisi de Dolar endeksinin yükselişlerine devam etmesi beklentisi diğeri ise TCMB’nin gerçekleştirdiği müdahalelerin piyasa da çok kısa vadeli etki yaratması olduğudur.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,9555 ve 1,9610 bariyerlerinin önemli olduğunu, bu bariyerler altında kaldığı müddetçe satıcıların aktif bir şekilde devam edeceğini, bu senaryonun devamı ile kuru 1,9235 seviyesine kadar geriletmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,9610

Destek; 1,9410-1,9340-1,9230

Direnç; 1,9545-1,9610-1,9730

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Yen ve Dolar endeksindeki kıyasıya mücadele ve bu mücadele içerisinde dalgalı bir seyir izleyen USDJPY paritesinde haftanın ortasına geldiğimiz bugün paritenin 97 ile 98 seviyeleri arasında hareketlerine devam ettiği görülmektedir. FOMC toplantı sonrasında parite üzerinde daha net hareketlerin oluşacağını gözlemleyeceğimiz USDJPY paritesini gün içi incelediğimizde 98 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler muhakkak 98,00 bariyerinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 98,00

Destek: 97,11-96,82-96,50

Direnç: 97,80-98,00-98,55

HAM PETROL ANALİZ

Bollinger bandı içerisinde yer alan ve bandın üst noktasından tepki satışlarına maruz kalarak aşağı yönlü baskı gözlemlediğimiz ham petrol fiyatları hafta içerisinde 108 seviyesine yakın başlattığı satıcılı seyrini 104,60’a kadar devam ettirmiş ve şuanda da aşağı yönlü hareketlerine devam etme niteliğinde seyrini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda bu düşüşün bollinger bandında kanalın alt noktasına kadar gerileme ihtimalinin kuvvetli olduğunu, ancak FOMC toplantısı sonucu nedeniyle özellikle Avrupa borsaları ( Euro + İngiltere bölgesi ) kapanışı sonrasında ( 18:00-19:00 arası ) daha dikkatli olmamız gerekmektedir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 106,30 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ve bollinger bandında kanalın alt noktası olan 103,20 seviyesine kadar gerileme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot; 106,30

Destek: 104,25-103,20-102,50

Direnç: 105,45-106,30-107,40

ALTIN ANALİZ

“1385 seviyesi ve FOMC sonucuna DİKKAT”

Uzun bir süredir Altın ile ilgili olası dönüş senaryoları üzerinde duruyoruz ve bu dönüş senaryoları için 3 tane kritik Fibonacci rakamları bizler için önemli. Bu seviyeler sırasıyla Fibonacci % 61,8, % 50 ve % 38,2 düzeltme noktalarına denk gelen 1.337, 1.385 ve 1.432 dolar seviyeleri olduğunu sizlerle daha önce paylaşmıştık. Piyasalarda gerek fiziki altın fonuna olan talep gerekse Dünya Altın Konseyinden gerçekleşen olumlu ifadeler, altın fiyatlarının 1.385 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağladı ancak bu bariyer tekrar satış baskısı oluşmasına yardımcı oldu.

Bu süreçten sonra altın için iki kritik nokta dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyeler sırasıyla, Fibonacci % 50 düzeltme noktasına denk gelen 1.385 ve Fibonacci % 38,2 düzeltme noktasına denk gelen 1.432 seviyeleridir. Eğer altın fiyatları belirlediğimiz direnç noktaları altında kalmayı sürdürürse daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1.180 dolar seviyesini yeniden hedeflenmek isteyecektir. Bugün FOMC toplantısı, ardından Jackson Hole sempozyumu ve akabinde Eylül ayı beklentileri, Altın fiyatlarının son seyri için bize sinyal verecek önemli makro-ekonomik gelişmelerdir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1385 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini ve kısa vadeli olarak 1356 seviyesine doğru gerileme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Buna ilaveten 1385 bariyeri altında kalması yükselen takoz formasyonunun hala daha devam ettiğinin güçlü bir sinyali olacağından formasyonda kanalın alt noktası olan 1326-1332 arası hedeflenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de 1385 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1385

Destek; 1356-1342-1326

Direnç; 1380-1385-1400

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment