19-23 Ağustos 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Haftaya Bakış Analizi

Ekonomik Takvim bölümüneburadan ulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Geride kalan haftada küresel piyasalar ekonomik veri akışına odaklanırken, varlık fiyatlarında sert hareketlerin gerçekleştiği görüldü. FED’in tahvil alım miktarını Eylül ayındaki toplantısında kısabileceğine ilişkin beklentiler giderek güç kazanırken, Dolar’daki fiyat değişimleri piyasalarda etkili oldu.

Euro Bölgesi, tarihinin en uzun süren resesyonundan, hafta içerisinde açıklanan veri ile tanımsal olarak çıkarken, yatırımcıların, henüz kıtadaki sorunların çözüme kavuşmadığının farkında oldukları görüldü. Parasal birlik geneli %0.3 ile pozitif bir GDP (büyüme oranı) rakamı yakalamayı başarırken, toparlanma sürecinin sancılı olacağı düşüncesi Euro’nun değer kazanmasının önüne geçen maddeler arasında yer aldı. Diğer taraftan Euro Bölgesi’nin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’nın da yılın ikinci çeyreğinde tahminlerden daha fazla büyüdüğü görüldü.

Ekonomi takviminde Perşembe günü özellikle ABD cephesinde yoğun bir veri akışı vardı. Dünyanın en büyük ekonomisinden gelen enflasyon verileri tahminler doğrultusunda gerçekleşirken, olumlu bir şekilde son altı yılın en düşük seviyesine inen istihdam talepleri FED’in Eylül ayı toplantısında tahvil alımlarının azaltılacağı yönünde endişelerini artırdı.

Ancak yine aynı gün piyasalardaki sert hareketler başlamadan önce ABD devlet tahvil faizlerinin son iki yılın en yüksek seviyesine tırmandığına yönelik haberlerinin basında çok fazla yer almaya başlaması, TSİ 20:00 civarında ivmelenen satış dalgasının hazırlığının yapıldığı izlenimini bırakıyordu. ABD ekonomisine ilişkin olumlu verilerin FED’in Eylül ayındaki toplantıda tahvil alım miktarını azaltacağı tahminlerinin daha fazla güç kazanması ile küresel yatırımcıların ezberlerini bozan fiyat değişiklikleri gerçekleşti. Çin ve Japonya’nın ABD hazine kağıtlarındaki pozisyonlarını azaltmaya başladığının görülmesi ile kıymetli metal talebini artıran piyasa katılımcıları altın, gümüş ve platin gibi varlıkların fiyatlarında sert yükselişlerin görülmesinin önünü açarken, Dolar ve global hisselerde sert kayıplar yaşandı.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Geçtiğimiz hafta parite ve emtia fiyatlarında yaşanan bu farklı fiyat değişimleri sonrasında, yeni işlem döneminde piyasaların ana odak noktasının yine ABD olacağını ifade edebiliriz. Ancak bunun yanında Asya ve Avrupa ile birlikte yurt içerisinde TCMB’nin gündemde yer alacak maddeler arasında öne çıktığı görülüyor.

“TCMB yeni adımlar atacak mı?”

Global piyasalardaki gelişmeler paralelinde TRY’deki aşırı değer kayıplarına önlem almaya çalışan TCMB’nin son hamlesi faiz koridorunun üst bandını artırmak olmuştu. Açıklan döviz satım ihalelerinin etkisinin USD/TRY paritesi üzerindeki etkisinin sınırlı kalması, Merkez Bankası’nı böyle bir hamle yapmaya itmişti. Kurdaki son fiyat düzeyine bakıldığında ise Dolar’ın halen daha yüksek seviyelerde bulunduğu görülüyor. TCMB’nin Salı günkü toplantısında politika faiz oranında bir değişikliğe gitmesi beklenmese de, faiz koridorunda yeni değişiklikler gerçekleştirilebileceği göz ardı edilmemelidir. Uzun vadede bir çözüm yaratabilmekten uzak olduğu görülse de, faiz koridorunun üst bandında yapılacak yeni bir artırım, TRY’de değer kazanımlarının, dolayısı ile USD/TRY’de düşüşlerin görülmesine neden olabilir.

“Euro Bölgesi toparlanmaya devam ediyor mu?”

Haftanın sonlarına doğru yoğunlaşacak ekonomik gösterge akışı içerisinde ABD’nin konut rakamlarının yanında, Euro Bölgesi’nden gelecek PMI verileri yatırımcılar tarafından yakından izlenecek. Birliğin ekonomisinden son zamanlardan gelen olumlu sinyaller paralelinde Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi geneli için açıklanacak hizmet ve imalat PMI rakamlarına ilişkin beklentilerin önceki verilere göre artış sergileyeceği tahmin ediliyor. Kıtaya ilişkin iyimserliği destekleyecek öngörülerin üzerinde açıklanacak PMI dataları Euro’da değer kazanımlarının görülmesini sağlayabilecekken, tahminlerin altında kalacak rakamlar, ortak para biriminin değer kaybetmesine yol açabilir.

“Dikkatler FOMC tutanaklarında”

Çarşamba günü yayınlanacak olan FOMC toplantı tutanakları, haftanın belki de en önemli verisi olarak gösterilebilir. Dolar’a ve bu paralelde birçok varlık fiyatına yön verebilecek, tutanakların satır aralarından çıkan detaylar, piyasa katılımcıları tarafından merakla izlenecek.

Yayınlanacak kayıtların önem derecesini artıran ana unsur, FED’in tahvil alım miktarını ne zaman azaltmaya başlayacağına ilişkin ipuçlarının bu tutanaklarda görülebilecek olmasıdır. Üyelerin, parasal genişlemenin Eylül ayında kısılabileceğini tartıştıklarının kayıtlarda görülmesi, geçtiğimiz hafta içerisinde alışılmışın dışındaki piyasa dalgalanmalarına rağmen Dolar’da sert yükselişlerin görülmesine neden olabilir. Bu noktada yatırımcıların ABD devlet tahvil faizlerini de yakından incelemelerinde fayda olacaktır. Söz konusu değerli kağıtların faizlerinde yukarı yönlü hareketlerin hız kazanması Dolar üzerinde aşağı yönlü baskılar oluşturabilir. Dolayısı ile tutanakların yayınlanmasından sonra Eylül’de varlık alımlarının azaltılacağı beklentisinin artması halinde Dolar ve ABD tahvil faizlerini birlikte inceliyor olmak önem taşımaktadır.

Öte yandan, FOMC üyelerinin parasal genişlemenin kısılması için henüz erken olduğunu düşündüklerinin tutanakların satır aralarında görülmesi, ABD’nin para biriminde son görülen değer kayıplarının devam etmesine neden olabilir. Özellikle, parasal genişlemeye ilişkin karar alınırken üyelerin verdiği oyların da ne yönde olduğu piyasalarda etkili olabileceği için yakından izlenmelidir.

“Dünya ekonomi gündemi Jackson Hole toplantısında”

Wyoming’de her yıl gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısı dünyanın dört bir yanından, ekonomi bakanları, merkez bankası başkanları, akademisyenler ve finans sektörü katılımcılarının iştiraki ile gerçekleştirilir. Üç gün sürecek Sempozyumda her türlü ekonomik ve finansal gündem konuları ele alınabilecekken, basın mensuplarının düzenleyeceği röportajlar da gündemde yer bulacak. Bu açıdan finansal piyasalar için de son derece büyük bir öneme sahip Jackson Hole, üç gün boyunca piyasa katılımcılarının bir kulağının Wyoming’de olmasına neden olacak. FED’in parasal genişlemesine ilişkin daha önceki yıllarda sinyaller verdiği bu toplantı özellikle bu açıdan da masaya yatırılacak.

Zayıf bir veri akışı ile başlayacak yeni hafta geneline bakıldığında Çin’den ABD ve Avrupa’ya kadar yine birçok ekonomik göstergenin yayınlanacağını ifade edebiliriz. TCMB ve FOMC’un yanında, ABD’nin konut, Euro Bölgesi’nin PMI, İngiltere’nin ise GDP verileri ile öne çıktığı görülüyor. Diğer taraftan Jackson Hole toplantısı ile birlikte piyasaların bu hafta da yoğun bir gündem içerisinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

EUR/USD ANALİZİ

“1,3405 seviyesi KRİTİK”

Piyasa katılımcılarının çoğunluğunun tatilde olması nedeniyle sakin bir seyir geçirdiğini gözlemlediğimiz Ağustos ayında özellikle bu haftadan itibaren daha dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle de yeni ay ile birlikte piyasa katılımcıların tekrar iş başı yapması ve ardından FED’in “Parasal Genişleme” ile ilgili azaltmaya gidip gitmeyeceğine dair gerçekleştireceği toplantı nedeniyle Eylül ayı çok hareketli geçecektir. Eylül ayına gelmeden son iki hafta da ise piyasaların gelecek olan makro-ekonomik verileri dikkate alacağını ve özellikle de dolar endeksine göre trend konusunda karar vermek isteyeceğini söyleyebiliriz.

EURUSD paritesini incelediğimizde özellikle Dolar endeksinin kısmi olarak tepki satışlarını sürdürmesi ve Euro bölgesinden olumlu verilerin gelme isteği paritenin yükselme isteğini artırmış ve EURUSD hafta içerisinde 1,3380 seviyesine kadar yükselmiştir. Daha önce de 1,3399 seviyesine kadar yükselen ancak 1,3405 bariyerini geçemeyen EURUSD paritesi için 1,3405 hem haftalık grafikte kanalın üst noktası hem de 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak önemli bir seviyedir. Eğer parite bu seviye altında haftalık kapanışlarına devam ederse parite de 1,2980 seviyesine doğru geri çekilme gerçekleştirmesi kaçınılmaz olacaktır. Eğer EURUSD paritesi 1,3405 seviyesi üzerinde art arda 2 gün günlük kapanış ya da 1 defa haftalık kapanış gerçekleştirirse hem uzun vadeli trend değişmiş olacak hem de hedefler de değişiklik olacaktır. Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte 1,3405 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,3405

Destek;1,3230-1,3110-1,2980

Direnç;1,3405-1,3580-1,3710

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

“1,5750 Son Bariyer”

Yeni merkez bankası başkanı, yeni umutlar ve olumlu makro-ekonomik gelişmelerle son zamanların en önemli çıkışını sağlayan İngiltere ekonomisi ülke para biriminin değerlenmesine ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5520 seviyesi üzerine çıkarak trend değişimi olacak mı sorusunu sorgulamamızı sağlamaktadır. Orta vadeli 1,5520, uzun vadeli olarak 1,5750 seviyesinin önemli olduğunu daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Gelen olumlu İngiltere verileri ve dolar endeksinin tepki satışlarına maruz kalma isteği ile 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5520 bariyerini aşan parite de son söz 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 1,5750 seviyesindedir. Eğer parite bu seviye altında haftalık kapanışlarına devam ederse parite de 1,5135 seviyesine doğru geri çekilme gerçekleştirmesi kaçınılmaz olacaktır. Eğer GBPUSD paritesi 1,5750 seviyesi üzerinde art arda 2 gün günlük kapanış ya da 1 defa haftalık kapanış gerçekleştirirse hem uzun vadeli trend değişmiş olacak hem de hedefler de değişiklik olacaktır. Bu bağlamda da bundan sonraki süreçte 1,5750 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 1,5750

Destek;1,5495-1,5330-1,5135

Direnç; 1,5750-1,5855-1,6015

USD/JPY ANALİZİ

“99,10 ile 95,70 seviyeleri kritik”

Gerek Asya gerekse ABD borsalarındaki dalgalı seyir nedeniyle belirli dalgalanmalar içerisinde hareket eden USDJPY paritesini haftalık grafikte incelediğimizde üçgen formasyonu içerisinde hareketlerini sürdürdüğünü, özellikle de son zamanlardaki dalgalanmalar nedeniyle de yön konusunda kararsızlık yaşadığını, ilgili formasyonun önümüzdeki süreçteki yön ve hedefler konusunda bize sinyal vereceğini söyleyebiliriz. Buna göre dikkat edilmesi gerekilen seviyeler olarak üçgen formasyonunda kanalın alt ve üst noktaları olarak belirlediğimiz 95,70 ile 99,10 seviyelerinin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik olarak baktığımızda bu seviyeler arasında hareketlerine devam eden parite de 99,10 bariyerinin üzerinde kalması durumunda 101,20 ve 103,72 hedeflenmek istenecekken, 95,70 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda 93,56 ve 92,10 seviyesine kadar gerilemek isteyecektir. Bu nedenle de bundan sonraki süreçte üçgen formasyonu ve bu formasyonda kanalın alt ve üst noktası dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 95,70

Destek:95,70-94,60-93,56

Direnç:99,10-101,20-103,72

USD/TRY ANALİZİ

TCMB’nin döviz üzerindeki baskısını sürdürmesine rağmen BİST endeksindeki gerilemenin Türk lirası üzerindeki olumsuz etkisi ile güçlenen USDTRY paritesine, Dolar endeksinde yaşanılan tepki satışları da eklenince paritenin yeniden 1,95 seviyesine yaklaşması kaçınılmazdı ve USDTRY paritesi geride bıraktığımız hafta 1,9160 seviyesinden güç alarak 1,9460 seviyesine kadar yükselmiş ve şuanda da 1,94 seviyesi üzerinde hareketlerine devam etmektedir. Özellikle paritenin son durumu için Dolar endeksini takip etmekte fayda var. Çünkü uzun bir süredir devam eden yükseliş trendinde 80,30 desteği eğer kırılmazsa bu trendin devam edeceğini net bir şekilde söyleyebileceğimiz gibi kur üzerinde de yukarı yönlü baskının devam edeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Bu bağlamda da USDTRY paritesinde işlem stratejileri oluşturacak Forex katılımcıları Dolar endeksini muhakkak takip etmelidir.

Teknik seviyeleri incelediğimizde hatırlarsanız TCMB daha önce üst bant faiz oranını 75 baz puan artırarak kurdaki yükselişi durdurmak istemişti ancak bir türlü 1,90 altında kalamamıştı. Çok kısa vadeli 1,8970 test edilmiş olsa da yukarı yönlü atağın tekrar devam ettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda da 1,8970 desteği altında günlük kapanışlar gerçekleşmediği müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Böyle bir durumda da 1,9515 ve 1,9735 hedef olarak belirlenmiştir. Düşüşlerde yer almak isteyenler ise 1,8970 desteği altındaki günlük kapanışları beklemelidir.

Pilot: 1,8970

Destek;1,9160-1,8970-1,8790

Direnç; 1,9515-1,9735-1,9920

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

“108,60 ve 103,30 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir”

Uzun bir süredir ham petrol fiyatları belirli seviyeler arasında sıkışık bir seyirle hareketlerine devam etmekte ve bu durum da karar vermek için trendi daha net görebildiğimiz indikatörlerden Bollinger bandından yola çıkarak ham petrol için hala daha kararsız olduğunu gözlemlemektedir. Bollinger bandında bandın alt ve üst noktaları olarak gözlemlediğimiz 103,30 ve 108,60 seviyeleri bu haftanın dikkat edilmesi gereken iki kritik seviyesi olarak belirlenmiştir. Şuanda 107,30 seviyesinde hareketlerine devam eden ham petrol de yükselişlerin devamı için 108,60 seviyesi üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç vardır. Böyle bir senaryoda 110,50 seviyesini belirtmemiz yanlış olmayacaktır. Ancak çıkışlar 108,60 ile sınırlı kalır ve ham petrol satış baskısına maruz kalırsa bu sefer de hedef olarak bollinger bandın orta ve alt noktası olarak belirlediğimiz 105,94 ile 103,30 seviyeleri hedeflenmek isteyecektir. Bu bağlamda ilk etapta 108,60 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 103,30

Destek: 105,94-103,30-102,20

Direnç:108,60-109,30-110,50

ALTIN ANALİZ

“Son söz 1385 ve 1432 bariyerlerinde”

Uzun bir süredir Altın ile ilgili olası dönüş senaryoları ve bu dönüş senaryolar için 3 tane kritik fibonacci rakamlarını sizlerle paylaşmaktaydık. Bu seviyeler sırasıyla fibonacci %61,8, %50 ve %38,2 düzeltme noktaları olan 1337, 1380 ve 1425 seviyeleri olarak belirlenmişti. Orta ve uzun vadeli olarak baktığımızda hala daha düşüş trendinde devam eden altın için 1380 ve 1425 bariyerleri altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının sürdüğünü, hangi seviyeden döneceği kararını ise temel olarak gelecek makro-ekonomik verilerin fiyatlayacağını sizlerle paylaşmıştık.

Bu seviyeleri sizlerle paylaştıktan sonra özellikle piyasalarda gerek fiziki altın fonuna olan talep gerekse Dünya Altın konseyinden gerçekleşen olumlu ifadeler altın fiyatlarının 1385 seviyesine kadar yükselmesine katkı sağlamıştır. Bu süreçten sonra altın için iki kritik nokta dikkatle takip edilmelidir. Bu seviyeler sırasıyla fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1385 ve fibonacci %38,2 düzeltme noktası olan 1432 seviyeleri olarak belirlenmiştir. Eğer altın fiyatları belirlediğimiz direnç noktaları altında kalmayı sürdürürse daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1180 seviyesi yeniden hedeflenmek isteyecektir. Unutulmamalıdır ki orta vadeli 1385, uzun vadeli olarak 1432 altında hala daha düşüş trendi içerisinde hareketlerine devam etmektedir. Ancak bu düşüşlerin teyit kazanabilmesi için 1335 desteğinin kırılmasını beklemek gerekmektedir. Eğer 1335 desteği kırılmazsa tepki alışları bir müddet daha kendisini göstermek isteyecektir. Böyle bir durumda da 1385-1432 aralığı hedeflenmek isteyebilir.

Pivot; 1432

Destek:1335-1276-1221

Direnç;1385-1432-1492

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız setıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment