EURUSD hala daha 200 günlük hareketli ortalama altında.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Parasal genişlemeye devam sinyali

Son haftalarda istikrarlı bir şekilde değer kazandığı görülen Dolar’ın, yapılan açıklamalar ile dün akşam düşüşler yaşadığı izlendi. St. Louis FED Başkanı James Bullard’ın parasal genişlemenin devam etmesi gerektiği yönündeki ifadeleri bugünkü kritik haberler öncesinde ABD’nin para biriminde gevşemelerin görülmesine neden olurken, EUR/USD paritesi 1.29 seviyesinin üzerine tırmandı. Genel olarak emtia fiyatlarında da gerileyen Dolar’ın etkisi hissedilirken, bu varlıklarda yukarı yönlü hareketler izlendi.

Diğer taraftan bugün açıklanacak olan BOE’nin 9 Mayıs’ta yaptığı toplantının kayıtları öncesinde beklentilerin altında gelen İngiltere’nin enflasyon oranları GBP/USD’de sert düşüşlerin görülmesine yol açarken, Dolar’ın, Bullard’ın açıklamaları ile bir miktar gevşemesi sonrasında parite kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Söz Bernanke ve FOMC’de

Ekonomi takvimi yarın olacağı gibi bugün de oldukça yoğun bir veri akışı içeriyor. İngiltere’den ABD’ye kadar, gelecek veriler ve yapılacak beyanatlar piyasalarda yeni trendlerin oluşmasına neden olabilecek önem taşıyorlar.

Euro Bölgesi’nin azalması beklenen cari hesap verisinin ardından, BOE’nin merakla beklenen detaylı toplantı tutanakları Avrupa cephesinde yatırımcıların takibinde olacak. Faiz oranı ve varlık alım programının büyüklüğünde bir değişikliğin yapılmadığı 9 Mayıs toplantısının kayıtlarında, oy kullanan 9 üyeden kaç tanesinin tahvil alım miktarının artırılması yönünde oy kullanmış olduğu incelenecek ana maddeler arasında yer alıyor. Bir önceki toplantıda Başkan Mervyn King’in de aralarında bulunduğu 3 üye, mevcut alımlara 25 milyar Sterlin ek teşvik getirilmesi yönünde oy kullanmıştı. İngiltere’den son haftalarda gelen olumlu ekonomik göstergelerden sonra oylamada nasıl bir değişiklik olduğu merak ediliyor.

Finansal piyasalarda sert hareketlerin oluşmasına neden olabilecek gündem maddeleri olmayan AB zirvesi ile birlikte Almanya’nın 10-Yıllık tahvil ihalelerinin dışında bugün, ABD’den kritik haberler gelecek. Son yılların en yüksek rakamının beklendiği şu anki ev satışları verisinden sonra FED Başkanı Bernanke’nin Kongre’deki sunumu piyasalarda çok sert hareketlerin görülmesine neden olabileceği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek. Parasal genişlemenin geleceğine ilişkin Bernanke’nin kullanacağı ifadelerin her biri çok büyük önem taşırken, Başkan’ın FED’in varlık alımlarına devam etmesi gerektiği yönünde konuşması bekleniyor.

Diğer taraftan Bernanke’nin Kongre’deki sunumundan sonra bugünün önemli gelişmelerinden bir tanesi de FOMC toplantı kayıtları olacak. Faiz ve varlık alımında değişikliğe gidilmeyen 1 Mayıs’taki toplantının kayıtlarında, üyelerin parasal genişlemeye ilişkin görüşleri dikkatle incelenecek. 1 Mayıs’taki toplantıdan sonra yapılan açıklamada FED’in ekonomik gelişmeleri çok yakından takip edeceği ve verilerin durumuna göre varlık alımların miktarını aşağı ya da yukarı yönlü ayarlayabileceği ifadeleri kullanılmıştı. Bu paralelde, ABD’ye ilişkin son gelen dataları FED üyelerinin ne yönde değerlendirdiği raporlarda dikkatle incelenecek. FED yetkililerinin genel anlamda parasal genişlemeye devam edilmesi gerektiği yönünde fikir birliği içerisinde olduklarının görülmesi, dün Bullard’ın konuşması ile biraz olsun gevşeyen ABD Doları’nda yatırımcıların endişelerinin azalması ile değer kayıplarının devamına yol açabilir. Tutanaklarda tahvil alımları hakkında üyelerin görüş ayrılığının derinleştiğinin gözlemlenmesi halinde ise, parasal genişlemenin yıl sonundan önce bitirilebileceği beklentisinin oluşması ile EUR/USD ve GBP/USD gibi paritelerde sert düşüşler yaşanabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

11:00 EUR Cari Hesap 14.2B 16.3B

11:30 GBP MPC Toplantısı Kayıtları 0-0-9 0-0-9

11:30 GBP Perakende Satış (Aylık) 0.0% -0.7%

EUR Almanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

EUR Avrupa Birliği Ekonomi Zirvesi

13:00 CHF SNB Başkanı Thomas Jordan konuşmaları

15:30 CAD Çekirdek Perakende Satışları (Aylık) 0.2% 0.7%

15:30 CAD Perakende Satış (Aylık) 0.2% 0.8%

17:00 USD Fed Başkanı Bernanke Tanıklığı

17:00 USD Şuan ki Ev Satışları 4.99M 4.92M

17:30 USD Benzin Stokları 0.022M 2.588M

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri -0.4M -0.6M

21:00 USD FOMC Toplantı Kayıtları

EUR/USD ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimiz bugün piyasaların geçtiğimiz 2 günlük performansına baktığımızda Dolar’ın tepki satışlarına maruz kaldığını, bu durumunda EUR/USD ve GBP/USD paritelerinde kısmi yükselişler oluşturulduğu görülmektedir. Bugün FED başkanı Bernanke açıklamaları ve FOMC toplantı kayıtları sonucunda aslında parite de tepki alışları devam edecek mi sorusunun cevabı aranacaktır. Dün FOMC üyesi Bullard parasal genişlemeyi desteklemiş ve bu durum Dolar endeksinde satış baskısı, EUR/USD paritesinde de 1,2938 seviyesine kadar alış baskısı oluşturmuştur. İşte bu yüzden de bugün FED’den çıkacak sonuçlar parite için büyük önem arz etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda bu hafta parite de tepki alışları gerçekleşmektedir. 1,28 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren ve kritik bariyerlere tek tek yaklaşan parite de önemli ve kritik bir bariyer daha kaldı. O da 200 günlük basit hareketli ortalamadır. Bilindiği gibi paritenin 200 günlük basit hareketli ortalama altında günlük kapanışlar yapması parite de satış baskısının oluşmasını sağlamıştı. Şuanda da fiyatlar hala daha 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3020 altındadır. Eğer bugün gerçekleşecek toplantı sonucuna rağmen hala daha bu seviye altında kalmayı başarırsa satıcılar yeniden harekete geçmek için hazırlanacaklardır. Bu bağlamda bugün TR saati ile 17.00’den itibaren daha dikkatli olmak gerekmektedir.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde EUR/USD paritesinin 1,2945 ile 1,2855 seviyeleri arasında hareket ettiğini, 1,2895 desteğinin de kontrol noktası olduğunu söyleyebiliriz. Eğer parite kanalın alt ya da üst noktalarından birisini hedeflemek istiyorsa 1,2895 desteğinin son durumuna göre strateji belirleyecektir. Parite de daha sert hareketler için belirlemiş olduğumuz bandın dışına çıkılması beklenilmelidir.

Pivot: 1,2895

Destek; 1,2895-1,2855-1,2805

Direnç; 1,2945-1,2995-1,3030

eurusd

GBP/USD ANALİZ

EUR/USD gibi GBP/USD paritesi de kısmi olarak toparlanmak istedi ancak İngiltere’den gelen olumsuz veriler şelale tarzı düşüşün önüne geçemedi. Genel anlamda baktığımızda GBP/USD paritesi EUR/USD paritesine göre düşüşlerde daha isteklidir. Çünkü temel analiz verilerinin de bu düşüşe destek olduğu görülmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,5190 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer geçilmediği müddetçe satış baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Teknik olarak düşüş beklentisi devam ettiği gözlemlenen parite de gün içi gerçekleşecek olan makro-ekonomik gelişmeler bu düşüşe destek olup olmayacağı sorgulanacaktır. Bu bağlamda haberlere de ayrıca dikkat etmeliyiz.

Pivot: 1,5190

Destek; 1,5110-1,5070-1,5030

Direnç; 1,5190-1,5245-1,5285

USD/TRY ANALİZ

“1,8535 direncinde satıcılar devrede”

USD/TRY paritesi gün içerisinde 1,8540 seviyesine kadar yükselmiş ve bu yükseliş sonrasında çoğu işlemcinin kafasındaki tek soru acaba parite buradan döner mi olarak yer almaktadır. Haftalık grafiğe baktığımızda yükseliş kanalının üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,8535 seviyesi aslında ilk etapta trendin tersine doğru açılacak en net işlem fırsatı olarak görülmektedir. Çünkü burası kanalın üst noktası ve risk her zaman minimum olacaktır düşüncesine sahiptir. Ancak bu stratejinin oluşturulabilmesi için muhakkak kanalın üst noktası olan 1,8535 direnci üzerinde stop loss yani zarar durdur seviyesi belirlemek gerekmektedir. Çünkü işlemci trendin tersine pozisyon açtığı için zararını sınırlaması gerekmektedir. Eğer stratejisi işe yarar ve parite aşağı yönlü baskı oluşturursa 1,8330 ve 1,8120 seviyeleri uygun kar hedefleri olabilir ve özellikle de 1,8120 seviyesi yeniden yükselişler için fırsat kollanacak yer olması beklenilmektedir. Trendin tersine pozisyon açmak istemeyen yatırımcı ise alıcılı düşüncesi ile ya kanalın alt noktasının test edilmesi ile yükselişlerde yer alır ya da kanalın üst noktası olan 1,8535 bariyerini geçilmesini beklemelidir.

NOT:Genel anlamda baktığımızda USD/TRY paritesi beklediğimiz dönüş sinyalini 1,8540 seviyesinden başlattığı satışlarla bize gösterse de dikkatli olmak ve gelecek olan makro-ekonomik verileri dikkatle takip etmek gerekmektedir. Unutmamalıyız ki yaşanılacak tepki satışları olsa da şuanda bu düşüşler tamamen geçicidir. Özellikle de unutmamak gerekir ki hala daha yükseliş trendindeyiz ve satışlar sonlandıktan sonra tekrar yukarı yönlü baskı kendisini gösterecektir.

Pivot: 1,8380

Destek; 1,8380-1,8330-1,8290

Direnç; 1,8535-1,8625-1,8745

usdtry

USD/JPY ANALİZ

“103,25 direnci hala daha önemli”

USD/JPY paritesi için üzeride ısrarla durduğumuz 103,25 direnci bir süredir parite için tepki satışları düşüncesinin oluştuğu bir bariyer olarak gözlemlemiş ve bu bariyerin son durumuna göre sizlere bu konuda bildirimleri sağladık. Paritenin genel görünüme ve son 1 haftalık performansını incelediğimizde 103,25 ile 101,85 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini ve şuanda sadece yatay bir bantta hareketler gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu bağlamda parite de net bir şekilde yön tahmini yapabilmek için USD/JPY paritesinin belirlediğimiz bandın dışına çıkmasını beklemeliyiz. Genel görünüme baktığımızda 102,90 ve 103,25 dirençlerinin kar satışları için önemli bir fırsat olduğunu ancak bu düşüncenin devam edebilmesi için temel makro-ekonomik verilerin bu düşüşü desteklemesi gerekmektedir.

Pivot: 103,25

Destek: 102,08-101,85-101,50

Direnç: 102,90-103,25-103,75

HAM PETROL ANALİZ

Ham petrol ile ilgili son zamanlarda 97,20 ve 98,20 bariyerlerinden bahsetmiş ve özellikle de alıcıların rahat edebilmesi için 98,20 direncinin geçilmesi gerektiğini belirtmiştik. Ham petrol fiyatları dün gün içi 97,20 seviyesine kadar yükseldi ancak ilk etapta bu direnci geçemeyerek satış baskısına maruz kaldı. Bu düşüş sonrasında şuanda 95,71 seviyesinde hareket eden ham petrol fiyatları için 95,40 desteği önemlidir. Hem tekrar toparlanıp yukarı çıkış için bir işaret hem de 97,20’den dönüşlerin teyidi için önemli bir noktadır. Bu bağlamda da tepki satışları devam edecek mi sorusunun cevabını alacağımız bir gün olarak belirlenmiştir. Temel olarak da gün içi FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği toplantı ve FOMC toplantı tutanakları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 95,40

Destek: 95,40-94,70-94,00

Direnç: 97,20-98,20-99,40

ALTIN ANALİZ

Parasal Genişleme ile ilgili yapılan açıklamalar altın ve gümüş gibi kıymetli madenleri net bir şekilde etkilemekte ve bu durumu da geçmişteki fiyat hareketlerinden görebilmekteyiz. Dün FOMC üyesi Bullard’ın parasal genişlemeyi destekleyici konuşmasının ardından 1360 desteğinden toparlanan ve yukarı yönlü çıkışlarını sürdüren altın fiyatları şuanda 1377 seviyesinde ve akşam saatlerindeki FED başkanı Bernanke’nin konuşması ile FOMC toplantı tutanaklarının sonucunu beklemektedir. Bildiğiniz gibi parasal genişleme de devam kararı altına pozitif, azaltılması ya da bitmesi yönündeki açıklamalar ise altın fiyatları için negatif bir açıklamadır. Öncelikle bu sonuca giden açıklamaya bakmak ve ardından altındaki fiyat hareketlerini kontrol etmek yatırım stratejisi kararında doğru uygulama gerçekleştirmek için önemlidir.

Gün içi baktığımızda altın fiyatlarının 1355 ile 1400 seviyesi arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, özellikle de bandın alt noktası olan 1355 desteği üzerinde kalmayı sürdürmesi durumunda yukarı yönlü baskının devam etmek isteyeceğini ve 1400 seviyesinin üzerine çıkmak isteyeceğini söyleyebiliriz. TR saati ile 17.00’de FED başkanı Bernanke’nin gerçekleştireceği konuşma ile birlikte de bir müddet teknik analize ara temel analize merhaba diyeceğiz. Bu bağlamda da TR saati ile 17.00’den sonra daha temkinli ve dikkatli olmak gerekmektedir.

Pivot; 1355

Destek; 1355-1340-1325

Direnç; 1400-1415-1430

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

GCM Forex analizlerini Ücretsiz Takip Etmek

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment