TREND İS YOUR FRİEND

06 Mart 2013 Foreks Piyasası Parite ve Emtia Analizi ( Akşam Analizi – 14;30)

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Foreks piyasası haftanın ortasında Avrupa bölgesinden gelen veriler ile hareketlerine devam etmekte ve akşam saatlerinde açıklanacak olan verilere odaklanmaktadır. Euro bölgesi büyüme oranında bir önceki çeyreğe göre herhangi bir değişiklik gerçekleşmediğini gözlemlemekteyiz. Buna ilaveten Avrupa’dan gelen verilere baktığımızda özellikle İtalya konusu hala daha piyasalarda etkisini hissettirmektedir. İtalya ile ilgili özellikle siyasi partilerin son durumu ve ekonomiye katkısı konusu gündemde olmaktadır. Ancak şu da bir gerçek ki şuanda İtalya ile ilgili gelişmelerin Euro bölgesi için negatif etki yaptığını söyleyebiliriz. Avrupa’dan gelen diğer bir veri ise özellikle GBP/USD paritesinin yakından takip ettiği İngiltere merkez bankası başkanı King’in yaptığı konuşmadır. King bankacılık sektörü ile ilgili açıklamalarda bulunmasına ilaveten İngiltere merkez bankasının çok büyük sorunları çözmek için yeterli güce sahip olup olmadığı cevabı bilinmeyen bir soru ifadesini kullanarak sözlerini sürdürdü.

Bütün bu gelişmelerle birlikte günün en net hareketlerini EUR/USD ve GBP/USD paritelerinde gözlemledik. EUR/USD paritesi 1,3080 direncini, GBP/USD paritesi de 1,5150 direncini geçemeyerek aşağı yönlü baskı oluşturdu. Gündemimize baktığımızda bugün ABD’den ve Kanada’dan gelecek olan veriler piyasalar üzerinde sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Zaman Haber Beklenti Önceki

Çarşamba

15:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği 175K 192K

17:00 USD Fabrika Siparişleri (Aylık) -2.2% 1.8%

17:00 CAD Faiz Oranı Beyanatı 1.00% 1.00%

17:00 CAD Ivey PMI 56.0 58.9

17:30 USD Benzin Stokları -1.857M

17:30 USD Ham Petrol Envanterleri 0.9M 1.1M

21:00 USD Bej Kitap

EUR/USD ANALİZ

“TREND İS YOUR FRİEND”

Kaldıraçlı alım-satım işlemlerinin gerçekleştiği Forex piyasasında yatırımcıların her zaman trende göre pozisyon açmalarını, trendin tersine göre açılan pozisyonlarda ciddi risklerin oluştuğunu ifadelerimizde yer vermekle birlikte trende göre pozisyon açılmasının alışkanlık hala getirmenin önemli olduğunu sizlere anlatmaya devam ediyoruz. Çünkü dünyanın en büyük finans piyasasında 100.000$ gibi bir yatırımın bile küçük yatırım olduğunu, bu nedenle de trende göre pozisyon almanın piyasanın yanında olduğu bilinci ile riskinin minimize edildiğini gözlemleyebiliyoruz. Buna ilaveten trende göre açılan pozisyonlarında da trend kanalın uygun şekilde yerleştirilecek stop loss yani nam-ı diğer zarar kes seviyesinin de olması Foreks piyasasında bütün riskleri sınırlayan bir yaklaşımla sizin FX piyasasında profesyonelleşmenize katkı sağlayacaktır.

Peki bu açıklamaların EUR/USD paritesi ile ne ilgisi var sorularına ise vereceğimiz cevap aslında her analizimizde paylaştığımız ifadelerle hemen hemen aynı. EUR/USD orta ve uzun vadeli düşüş baskısının devam ettiğini, bu nedenle de yaşanılacak çıkışların satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiği ifadesi bu soruya verilecek en önemli cevaptır.

Bütün bu gelişmelere ilaveten 4 saatlik grafiği incelediğimizde 1,3080 direncinin net bir şekilde EUR/USD’daki yükselişleri sınırladığı ve 1,2860 desteğine doğru yolculuğun başladığı görülmektedir. Teknik olarak beklenilen tüm senaryolar paritenin aşağı yönlü hareketlerinin devamı için bize sinyal vermektedir. Geride tek bir senaryo kalmıştır. Bu senaryo da “teknik analiz sinyal verir temel analiz teyit eder” stratejimizdeki Temel analiz faktörüdür. Yani EUR/USD paritesinde 1,3080 direncinin altındaki düşüş baskısının devam edebilmesi için gün içi pariteyi düşürecek haberlerin oluşması gerek. Örneğin dün İspanya PMI verisinin olumsuz gelmesi, AB komisyonunun İspanya için olumsuz konuşmaları. Bugün de İtalya ile ilgili belirsizlik ve Dolar endeksindeki çıkış isteği gibi.

Bu bağlamda gün içerisinde temel olarak piyasalarda yer alacak verilerin parite üzerinde olumsuzluk yaratması beklediğimiz düşüş baskısının oluşmasını sağlayabilir. Bu nedenle de gün içi 1,3080 direnci ve piyasada yer alan verilere dikkatle takip etmek gerekmektedir.

NOT: Yukarıda belirlediğimiz senaryo paritenin 1,3080 direnci altında kaldığı müddetçe aktif bir şekilde devam edecektir.

Pivot: 1,3015

Destek; 1,3015-1,2995-1,2950

Direnç; 1,3080-1,3095-1,3140

GBP/USD ANALİZ

İngiltere merkez bankası King’den gelen açıklamalar sonrasında ve teknik analizinde desteğiyle aşağı yönlü hareketlerine devam eden GBP/USD paritesi gün içerisinde 1,5062 seviyesine kadar geriledi ve buradan toparlanarak tepkisini 1,51 seviyesine kadar sürdürdü. Genel anlamda baktığımızda GBP/USD paritesi ile ilgili tepki alışı sonlanma ihtimallerinin güçlenmeye çalıştığını, bu nedenle de yaşanılacak olası düşüşlerin sürpriz olarak adlandırılmaması gerekmektedir. Çünkü gerek teknik gerekse temel analiz metotları parite de düşüş baskısının güçlü olduğunu göstermektedir. Bu nedenle de gerek kısa gerekse orta ve uzun vadeli düşüş beklentisi olan GBPUSD paritesinde kısa vadeli yaşanılacak yükselişleri orta ve uzun vadeli satış fırsatı olarak değerlendirmemiz gerekmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 1,5150 direncinin önemli olduğunu, bu direnç altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam ettiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Eğer parite 1,5150 direnci altında kalmayı sürdürürse gün içerisindeki dip noktası olan 1,5060 desteğini yeniden test etmek hatta kırmak isteyecektir.

Pivot: 1,5150

Destek; 1,5040-1,4995-1,4950

Direnç; 1,5150-1,5185-1,5220

USD/TRY ANALİZ

“USD/TRY paritesi bu düşüşlere devam edecek mi sorusuna ise teknik olarak baktığımızda fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1,7895 ile kanalın alt noktası olan 1,7855 destek noktalarının önemli olduğunu, bu destek noktaları kırılmadan düşüşlerin devam edeceğini söylememiz yanlış olacaktır. Bu bağlamda parite de düşüş baskısının devamını düşünen yatırımcılar belirtilen destek noktaları takip etmesi gerekmektedir.”

Sabah analizimizde parite ile ilgili iki kritik nokta verdikten sonra paritedeki hareketlerimizi incelediğimizde 1,7895 desteğinin gün içi test edildikten sonra kırılamayarak tekrar yukarı yönlü çıkış gerçekleştirildiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda eğer bu destek noktaları üzerinde kalmayı sürdürürse parite yeniden yukarı yönlü atağına devam etmek isteyecektir. Bu çıkışın devam etmesi ise pariteyi kanalın üst noktası olan 1,7980 direncine kadar çıkartabilir. Ancak bu durum yükselişlerin devam etmesi için yeterli mi sorusuna büyük harflerle YETMEZ diyebiliriz. Çünkü eğer parite 1,7980 direncini geçemezse yeniden aşağı yönlü baskı uygulayacaktır.

Pivot: 1,7980

Destek; 1,7895-1,7855-1,7800

Direnç; 1,7980-1,8025-1,8065

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi 92,95 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü çıksa da bu çıkışları 93,50 ile sınırlanmış bir görünüm içerisindedir. Bu bağlamda da sabah analizimizdeki 93,58 direnci önemi hala daha aktif bir şekilde devam etmektedir. Kısa vadeli olarak baktığımızda USD/JPY paritesinde 93,58 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam ettiğini görmekteyiz. Alıcıların tekrar devam edebilmesi için 93,58 direncinin geçilmesini beklememiz gerekmektedir.

Pivot: 93,58

Destek: 92,95-92,70-92,35

Direnç: 93,58-93,90-94,25

HAM PETROL ANALİZ

Gün içerisinde gelecek olan makro-ekonomik haberler içerisinde yer alan ham petrol stokları verisi petrol fiyatları üzerinde etkili olması beklenilmektedir. Genellikle ham petrol stokları verisi açıklandığı günlerde verinin etkisinin petrol fiyatı üzerindeki fiyatlamalara dikkat çekilir ancak kritik ve önemli bir etken olan ABD borsaları hiç dikkate alınmaz. Bu nedenle haber açıklandıktan sonra sadece habere bakmak işlem kalitesi ve başarısı açısından yanlış bir stratejidir. Burada yapılması gerekilen strateji veri geldiği anda Dow jones endeksinin haber sonucunu destekleyip desteklemediğini görmektir.

Öncelikle Ham petrol stokları verisinin normal şartlarda nasıl yorumlandığını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Stoklar ARTARSA Ham Petrol Fiyatları DEĞER KAYBEDER

Stoklar AZALIRSA Ham Petrol Fiyatları DEĞER KAZANIR

Genel olarak bilinen ve herkesçe uygulanan bu açıklama neden bazı zamanlarda etkisini göstermiyor?

Cevabı aslında hepimizin bildiği ancak gözden kaçırdığı bir uygulamadır. Bu verinin açıklandığı anda ABD borsalarının seyri ham petrol fiyatları için önemli bir ayrıntıdır. Genel olarak baktığımızda ABD borsaları ile Ham petrol fiyatlarının aynı korelasyonda hareket ettiği görülmektedir. Yani;

ABD Borsalarındaki Yükseliş (Dow Jones Endeksi) Ham Petrol Fiyatlarını Değerlendirmektedir.

ABD Borsalarındaki Düşüş (Dow Jones Endeksi) Ham Petrol Fiyatlarına Değer Kaybettirmektedir.

Buradaki ayrıntıyı kaçıran yatırımcı haber sonrası gerçekleştirdiği işlemlerde başarılı olamamaktadır. Bu nedenle de işlem stratejisi gerçekleştirecek yatırımcılar ABD borsalarını dikkatle takip etmelidir.

Peki Yapılması gereken strateji nedir?

Ham petrol stokları verisi açıklandığı anda Dow Jones Endeksinde 5 dk’lık grafik açarak endeksin hangi yöne doğru hareket ettiğini görmek gerekmektedir. Eğer açıklanan stok verisinin sonucunun ham petrolde yaşatacağı etki ABD borsaları ile doğru orantılı ise sonuca göre işlem yapmak başarılı işlemler için önemlidir. Ancak eğer ham petrol stokları verisi sonucunun petrol fiyatlarındaki etkisi ile ABD borsalarının o anki hareketi arasında farklılık oluyorsa piyasaların ABD borsalarını fiyatlaması daha kolay olacaktır. ( Burada stok verisinin beklenti ile karşılaştırılması da önemlidir. Stok verisinin önceden fiyatlanabilmesi için beklenti ile açıklanan veri arasında ciddi bir farklılık olması gerekmektedir)

Bu stratejiyi daha basite indirgersek;

Bugünkü ham petrol stokları verisinde AZALMA gözlemlenmektedir. Bu durumda ham petrol fiyatlarının YÜKSELMESİ beklenilmektedir. Eğer ABD borsaları haber açıklandığı zamanda yükselmesini sürdürüyorsa stok verilerinin sonucu direk olarak petrol fiyatlarında pozitifliğe neden olacaktır.

Ancak stoklar azaldığı zaman ABD borsalarında düşüşler gözlemlenirse petrol fiyatları karar aşamasında kalacaktır. Bu tür durumda beklenti ile açıklanan veri arasındaki farka dikkat etmek gerekmektedir. Eğer arada ciddi bir fark yoksa piyasalar Dow Jones endeksini fiyatlayacaktır. Beklenti ile açıklanan veri arasında ciddi bir farklılık varsa piyasalar önce stok verisi sonucunu fiyatlamak daha sonra da ABD borsalarını fiyatlamak isteyecektir.

Bu nedenle de; Ham petrol stoklarının sonucunu, beklenti ile açıklanan veri arasındaki farkı ve bu sonuçlarla beraber ABD borsalarının bu haberle doğru mu yoksa ters orantılı mı çalıştığını dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot; 90,00

Destek:90,00-89,30-88,70

Direnç:91,40-91,90-92,80

ALTIN ANALİZ

“Fırtına öncesi sessizlik” olarak adlandırdığımız sakinliğin Altın fiyatları için geçerli olduğunu net bir şekilde geçerli olduğunu söyleyebilir ve özellikle yarından itibaren gelecek olan makro-ekonomik verilerle birlikte bu sessizliğe son verileceğini söyleyebiliriz. Özellikle 1550 desteği üzerinde tutunmaya ve yeniden 1620 seviyesine çıkış gerçekleştirmek isteyen altın fiyatları bu hafta 1587 ile 1570 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda bu iki seviyenin Altın fiyatlarındaki net hareketler için önemli fırsat seviyeleri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de 1587 direncinin geçilmesi durumunda 1600 seviyesinin üzerine çıkması kolaylaşacaktır. Ancak 1570 desteği kırılırsa 1550 desteği yeniden test edilmek isteneceği gibi 2011 ve 2012 yılları dip noktası olan 1520 desteğinin de hedef alınma ihtimali mevcuttu. Bu bağlamda bant noktaları dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1587

Destek; 1570-1560-1550

Direnç; 1587-1600-1610

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

GCM Forex’ten Ücretsiz Forex Kitabı

Ücretsiz Forex Kitabı Kazanmak için tıklayın

Add a Comment