24-28 Aralık 2012 Foreks Piyasası Haftaya Bakış Analizi

Ekonomik Takvim bölümüne aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

http://www.gcmforex.com/Ekonomik-Takvim/

EUR/USD ANALİZ

2012 yılının son haftasına girdiğimiz bugün tüm piyasaların genel anlamda net işlem fırsatları ile doldu olduğu bir yılı geride bırakmaktayız. Özellikle de EUR/USD, Altın ve Gümüş bu yıl da yatırımcıların yüzünü güldüren finansal varlıklar olarak belirlenmektedir.

Son zamanlarda gelen tüm makro-ekonomik verileri incelediğimizde özellikle de Euro bölgesinde gerçekleşen verilerin Euro üzerine olumlu, ABD bölgesinde gerçekleşen verilerin ise Dolar üzerinde olumsuz bir etkisi olmaktadır. Bütün bu gelişmelerle birlikte EUR/USD paritesi 1,2655 seviyesinden başlattığı yukarı yönlü hareketine 1,3300 ile devam etmiş ve orta vadeli düşüş trendi yerine yükseliş olarak değiştirmiştir.

Bu durum da Kasım ayında paylaşmış olduğunuz “EUR/USD 1,15 hedefli analiziniz” iptal mi oldu sorularına direk HAYIR olarak cevap verebiliriz. Çünkü bu makaleyi sizlerle paylaşırken bu hedefin uzun vadeli olduğunu sizlere belirtmiştik. O makaleyi incelersek 1,2655 seviyesinden destek bulması durumunda 1,3170 seviyesine kadar yükselişlerin oluşma ihtimalini belirtmiş ve bazı seviyelerin SATIŞ fırsatı olması konusunda bildirimler gerçekleştirmiştik.

Peki 1,2880 – 1,3170 aralığında SATICILAR pozisyonlarını ne yapması gerekmektedir. Hatta bu aralığı biraz daha genişletip 1,2800-1,3300 seviyeleri arasında satıcılı işlemleri olanlar ve 1,15 seviyelerini bekleyenler ne yapmalıdırlar?

Öncelikle EUR/USD paritesinde şuanda yazacağımız tüm kavramların 2013 yılı içinde devam edeceğini ve sadece haftalık bir makale olmadığını bilmenizi istiyorum. Bu nedenle de hem alış hem de satış pozisyonları düşünenler bu analizi uzun vadeli olarak görmelidir.

Gelelim EUR/USD paritesinin uzun vadeli analizine…

Öncelikle genel anlamda psikolojik bir durum olan yeni yıl rallisinden bahsetmek istiyorum. Bu durum genel anlamda yeni yıl ile birlikte tüm borsalarda ilk çeyrek bitene kadar devam eder.

Peki bu durumda EUR/USD paritesinde ne olması beklenilir?

2013 yılı İlk çeyrek bitime kadar borsaların yukarı yönlü hareket etmesi demek ABD ve Avrupa borsalarında yukarı yönlü hareket etmek demektir. Avrupa borsalarında yükselişlerin olması Euro’ya değer kazandırırken, ABD borsalarının yükselmesi ise Dolar’a değer kaybettirmektedir. Yani parite bazlı bakacak olursak ilk çeyrekte borsalarda yaşanılan yükselişler EUR/USD paritesini yükseltmesi beklenilmektedir. O zaman EUR/USD paritesinde ilk çeyreğe kadar yaşanılacak düşüşleri ALIŞ fırsatı olarak değerlendirmeliyiz.

EUR/USD paritesinde geri çekilme noktaları ne olacaktır?

EUR/USD paritesi eğer 1,3280-1,3350 seviyeleri altında kalmayı sürdürürse sırasıyla 1,3170, 1,3045 ve 1,2945 seviyeleri geri çekilme noktaları olacaktır. Bu nedenle de yukarıda belirttiğimiz aralıkta satış pozisyonu olan yatırımcılar mevcut pozisyonlarını en az zararda ya da karla kapatarak ALICILI pozisyonlarına devam edebilir ve ilk çeyrek sonuna kadar 1,35 seviyesini hedefleyebilir.

Peki İlk Çeyrek sonrasında EUR/USD paritesinde nasıl bir strateji oluşacaktır?

Borsalarda yükseliş rallisi sonrasında yaşanılan tepki satışlarını back test olarak incelediğimizde genel anlamda ilk çeyrek sonrası EUR/USD paritesinde satış baskısı devam etmekte ve bu durum son çeyreğe kadar sürmektedir. Gerek Avrupa borsalarındaki düşüşlerden dolayı Euro’nun değer kaybetmesi gerekse ABD borsalarındaki düşüşlerden dolay Dolar’ın değerlenmesi ile düşüş beklentisinin güçleneceği EUR/USD paritesinde teknik olarak da haftalık grafikteki 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,3520 direnci dikkatle takip edilmelidir. Eğer EUR/USD paritesi bu çıkışı gerçekleştirdikten sonra düşüşlerine başladıysa yaklaşık 6 aylık bir düşüş baskısının oluşacağını ve bu düşüş baskısı nedeniyle ilk hedefin 1,2655 daha sonra da 1,2480 ve 1,2250 seviyelerinin hedefleyeceğini söyleyebiliriz. Bu düşüşümüzün teyit edecek en önemli sinyal ise Euro bölgesinde gerçekleşen kısa vadeli çözümlerin aslında uzun vadeli riskler için hiçbir pozitif gelişme olmaması ve bu nedenle de uzun vadeli Euro üzerindeki negatif baskının devam etmesi beklenilmektedir. Bu bağlamda EUR/USD paritesinin uzun vadeli düşüşleri de kaçınılmaz olacaktır.

Tüm bu gelişmelerle birlikte EUR/USD paritesinin uzun vadeli hareketlerini özetlersek ilk çeyreğe kadar ALICILI, ilk çeyrekten sonra da SATICILI seyir için hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Bu zaman içerisinde de mevcut pozisyonlarımızı güncelleştirdiğimiz gibi kısa vadeli de yaşanılacak bu dalgalanmalardan yararlanarak kazançlı işlemlere devam etmemiz gerekmektedir.

NOT: Belirttiğimiz açıklamaların 2013 yılı için geçerli olduğu bilincinde olarak açılacak işlemler ve bu işlem stratejilerde muhakkak anapara&margin hesaplamalarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Anaparanıza uygun miktarda işlem strateji gerçekleştirdiğiniz müddetçe başarılı işlemlere devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.

GBP/USD ANALİZ

29 Nisan 2012 haftası 1,6278, 16 Eylül 2012 haftasında 1,6308 ve 16 Aralık 2012 haftasında 1,6305 seviyesine kadar yükseldikten sonra satış baskısına maruz kalan GBP/USD paritesinde tarihin tekerrür ettiğini bir kez daha gözlemlemekteyiz. İstatistiksel olarak baktığımızda 29 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği satışlarla ortalama 1000 pips aşağı yönlü satış başlatan parite daha sonra da 16 Eylül tarihindeki düşüşlerde 500 pips kadar tepki satışlarına maruz kalmıştır. Genel anlamda baktığımızda her tepki satışlarında bir öncekinin yarısı kadar düşüş gerçekleştiren parite de acaba bu seferki dönüş 250 pips olarak yani 1,6305-250= 1,6055 seviyesi test edilecek mi?

Teknik olarak baktığımızda GBP/USD paritesinin 1,6305 direncinden tepki satışlarına maruz kalması paritede yaşanılacak düzeltme satışlarının oluşma ihtimallerini artırmaktadır. Bu nedenle de paritenin sırasıyla 1,6130, 1,6060 ve 1,5980 seviyelerini hedefleme ihtimali mevcuttur. Ancak yılsonu yaklaşmaları nedeniyle borsaların tatil olduğu zamanların çok olması paritenin işlem alanını kısıtlayabilir. Bu nedenle de özellikle de bu hafta borsaların açık olduğu zamanlarda daha dikkatli olmak gerekmektedir.

USD/TRY ANALİZ

USD/TRY paritesi geride bıraktığımız hafta özellikle de 1,7750 seviyesinden almış olduğu güçle yukarı yönlü hareketlerine devam etmiş ve haftayı 1,7959 seviyesinde kapatmıştır. Genel anlamda baktığımızda uzun bir süredir demark trendline içerisinde hareketlerini sürürden USD/TRY paritesi 1,7730 ile 1,8095 seviyeleri arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Bu seviyeler arasında hareketlerini sürdüren USD/TRY paritesi bu nedenle de uzun bir süredir yatay trend içinde hareketlerini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda bant içi hareketlerine devam etmesi beklenilen parite de 1,7730 seviyesi altı “düşüş trendi”, 1,8095 seviyesi üzeri ise “yükseliş trendi” olarak belirlenmiştir. Yabancı yatırımcı sayısının git gide arttığı İMKB100 endeksindeki çıkışın devam etmesi durumunda Türk lirası güçlü seyrini sürdürecektir. Bu nedenle de özellikle Dolar endeksi ile ilgili kıyasıya güçlenme durumu devam edecektir.

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi 84,60 seviyesine kadar yükseldikten sonra tepki satışlarına maruz kalarak hafta içinde 84 seviyesi altında kalmak istedi ancak 83,60 seviyesinden destek alarak yukarı yönlü hareketlerine tekrar devam ederek haftayı 84,25 seviyesinde kapatmış oldu. Genel olarak baktığımızda tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar vermek isteyecek olan parite de bu hafta yukarıda 84,60 aşağıda ise 83,50 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. Tepki satışlarının devam etmesi için 83,50 desteğinin kırılması, tepki satışlarının sonlanabilmesi için de 84,60 direncinin geçilmesini beklemek gerekmektedir. Bu şartlardan hangisi gerçekleşirse o yöne doğru işlem stratejisi gerçekleştirmek riskinizi mimimize edecektir. 83,50 desteği test edilir ancak kırılamaz ise 84,60 direncini yeniden test edeceği gibi 84,60 direncini test eder ancak bu direnç geçilmezse bu seferde 83,50 desteği test edilmek istenecektir. Bu bant aralığını da işlem stratejisi olarak değerlendirebilirsiniz.

HAM PETROL ANALİZ

Geride bıraktığımız hafta özellikle ABD borsalarında yaşanılan inişli-çıkışlı grafik nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen ham petrol, belirlemiş olduğumuz kritik seviye olan 90,30 seviyesini test etti ancak bu direnci geçemeyerek satış baskısına maruz kaldı. Eğer ham petrol fiyatları bu direnci geçmiş olsaydı ham petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin oluşması kuvvetlenecekti ve 95 ile 100 dolar seviyeleri hedeflenecekti. Ancak özellikle ABD borsalarının bazı zamanlarındaki sert satışlar neticesinde düşüşlerini sürdüren ham petrol geride bıraktığımız hafta 88,90 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi.

Teknik olarak baktığımızda;

Haftalık Grafikte;

200 günlük basit hareketli ortalama: 84,30

Bollinger bandının alt kanal noktası: 82,80

Kanalın Alt noktaları: 83,25 ve 80,50

Eğer ham petrol fiyatları 90,30 seviyesi altında kalmayı sürdürürse yukarıda belirlemiş olduğumuz kritik seviyelerin test edilmeleri kaçınılmaz olacaktır. Genel anlamda Ham petrol fiyatlarının trendinin düşüş ya da yükselişlerini net bir şekilde ifade edilebilmesi için ham petrol fiyatlarının ya 90,30 direncini geçmesi ya da kanalın alt noktası olan 80,50 seviyesini kırması gerekecektir.

ALTIN ANALİZ

Altın’da Yükselişler Devam Edecek mi?

Altın fiyatları Aralık ayında özellikle gerçekleştirdiği sert satışlarla kendisinden söz ettirmiş ve 20 Aralık Perşembe günü gerek mali uçurum ile ilgili piyasalarda çıkan haberler gerekse ABD büyüme oranındaki sürpriz artışın emtia fiyatlarını negatif etkilediği görülmektedir. Buna ilaveten Christmas yaklaşması nedeniyle pozisyon güncellemelerinin oluşması ve fon yöneticilerin yeni yıl için hazırlık yapması Emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskının devam etmesine yardımcı oldu.

Peki bu düşüşlerden sonra Altın fiyatları yükselişlerini sürdürecek mi?

Altın fiyatlarını incelediğimizde düşüşlerini 1635 ile sınırlandırmış ve bu sınırlandırma sonrasında yukarı yönlü hareketlerine devam etmek istemektedir. 1635 seviyesine kadar gerileyen Altın fiyatları haftayı 1656 seviyesinde kapattı. Genel olarak baktığımızda 1605 desteğinin trend değişimi için önemli bir seviye olduğunu, bu seviye üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle son düşüşlerden sonra yatırımcıların Altın fiyatlarında düşüş yönünde yer alması gerektiğine olan inancı artmış ve bu nedenle de psikolojik olarak Altın fiyatlarının yeni yıl ile beraber yukarı yönlü çıkma isteği devam etme ihtimali güçlüdür. Eğer piyasalarda bir yöne doğru beklentiler ne kadar güçlenirse, piyasalar bu beklentinin tersi doğrultusunda hareket etme psikolojisine sahiptir. Ayrıca aralık ayında her zaman gerçekleşen bu düşüşlerden sonra fon yöneticilerin yeni yılla beraber muhakkak güvenilir yatırım aracı olan Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenlere yönlenmesi de doğal bir sonuç olarak belirlenmektedir.

Bunun yanı sıra;

– Hindistan Merkez Bankası 1684 seviyelerindeyken Altın alımı gerçekleştirmesi

– Güney Kore Merkez Bankası 1695 seviyelerindeyken Altın alımı gerçekleştirmesi

– George Soros’un 1730-1684 arası Altın alımı gerçekleştirmesi

– FED’in parasal genişlemeye devam etmesi

– Her ne kadar İşsizlik oranının %6,5, Enflasyon oranının da %2,5 altında seyretmesi durumunda faizlerini artıracağım açıklaması yapan ABD’nin bu şartları sağlamasının en az 3 yıllık bir süreçten geçeceğini,

– Yeni yılla birlikte psikolojik olarak yükselişe geçmesi beklenilen ABD ve Avrupa borsaları nedeniyle Emtia ürünlerine olan talebin artması,

– Diğer merkez bankalarının da var olan bu düşüşlere sebep olduğu gibi bu düşüşlerde de alımlarda yer almak isteği,

– Fiziki alımcıların da yeniden aktif bir şekilde alıma katılma isteği Altın fiyatlarının 2013 yılında da yatırımcıların güvenilir yatırım aracı olma yolunda ilerlemesini sağlayacak en önemli gelişmedir.

Bu bağlamda özellikle 1695 ile 1605 seviyeleri arasında Altın alım yapan yatırımcıların uzun vadeli ALIŞ pozisyonlarında kazanç elde edeceğini, ancak bu süreç boyunca sabırlı ve temkinli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü hala daha Aralık ayındayız ve pozisyon kapamaların bitmediğini gözlemliyoruz.

Bütün bu açıklamalarla birlikte altın analizimizi sonlandırmadan önce yukarıdaki özetlersek; Altın fiyatlarının Aralık ayı bitimine kadar pozisyon güncellemesi nedeniyle aşağı yönlü baskının sürme ihtimalinin mevcut olduğunu ancak bu düşüşlerden sonra yeni yılla birlikte yeniden yukarı yönlü hareketlerin devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de Altın ile ilgili 1605 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştirmediği müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz,  kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment