Altın’da Fırtına Öncesi Sessizlik!!!

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Birliği’nin en üst düzey ekonomi şefi Olli Rehn, bütçe açığı hedeflerini büyük ihtimalle kaçıracak olmasına rağmen İspanya’nın önümüzdeki yılın sonuna kadar daha fazla kemer sıkmaya ihtiyacının olmayacağını söyleyerek, Brüksel’in krizle mücadelede kemer sıkma odaklı tavrından geri adım atmaya başladığına dair net bir mesaj gönderdi. AB Ekonomi ve Mali İşler Komiseri Rehn’in net ifadeleri, bu ve önümüzdeki yıl için yeni bütçe hedefleri belirlemeyerek, Madrid’in Eylül’de açıkladığı yapısal reformlarına onay veriyor. “Kesin yüzdeler vermelerinden ötürü daha anlaşılır olmalarına rağmen nominal hedeflere pek odaklanmıyoruz” diyen Rehn, bunun hem ekonomik, hem de AB kuralları tarafından bakıldığında daha iyi bir yaklaşım olduğunu savundu.

EUR/USD paritesi gerek İchimoku indikatöründeki bulutun taban noktası gerekse 100 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2655 seviyesinden net bir şekilde destek buldu ve bu destek paritenin tepki alışlarına devam etmesini sağladı. Bu bağlamda da dün 1,2777 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren EUR/USD paritesi şuanda 1,2746 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda paritedeki bu çıkışların iki farklı strateji ile işlem yapılacağını, bunlardan birincisi kısa vadeli yaşanılacak bu çıkışların gün içi alım olarak değerlendirilmesi, ikincisi ise kısa vadeli yaşanılacak bu çıkışların uzun vadeli satış fırsatı olarak değerlendirmiştir. Burada yatırımcı ilgili stratejisini kendi psikolojik durumuna göre vermek zorundadır. Eğer yatırımcı uzun vadeli pozisyon açmak için gerek hesap miktarı ve gerekse pozisyon taşımak için yeterli gerektirecek psikolojik bilince sahip değilse kısa vadeli işlemlerde yer alması daha faydalı işlem stratejisi geliştirmek için önemlidir.

Peki kısa vadeli olarak devam eden bu çıkışlar nereye kadar devam edecek sorusuna ise kademeli bir şekilde bazı seviyeleri sıralayabiliriz. Bu dirençler sırasıyla 1,2780, 1,2820, 1,2880 ve son olarak da 1,3000 seviyeleri dönüş gerçekleştirilmesi beklenilen seviyeler olarak belirlenmiştir. Bu seviyelerde kademeli bir şekilde uzun vadeli düşüşlerde yer alınmak için değerlendirilebilir. Diğer yandan gün içi teknik analiz yapmak gerekirse 1,2695 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kalındığı müddetçe kısa vadeli yükseliş baskısının devam etmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,2695

Destek; 1,2695-1,2655-1,2620

Direnç; 1,2780-1,2820-1,2880

GBP/USD ANALİZ

ABD Başkanı Barack Obama, yüksek gelirli ABD vatandaşlarının daha fazla vergi ödemesi çağrısını yineledi. Yıllık geliri 250 bin doların üzerinde olanların vergilerinin hızlı bir şekilde artırılması seçeneğini masadan kaldıran Obama, en zengin yüzde 2 için vergi indirimlerinin uzatılması çağrılarını da reddetti. Obama, “Varlıklarının vergi indirimlerinin uzatılmasını tartışarak, orta sınıfın nefretini kazanmamalıyız” ifadeleriyle dikkat çekti. Seçmenlerin “Seçim Günü’nde” her iki partiye de bütçe açığını, zenginlerin vergilerinin artırılması ve harcama kesintilerinin karışımıyla azaltılması için birlikte çalışmaları konusunda net bir mesaj yolladığını söyleyen Obama, geliri 250 bin doların üzerinde olanların vergilerinin yılsonundan sonra artırılması gerektiğini belirtti.

GBP/USD paritesi düşüşler için ilk sinyalini verdi ve dün günlük kapanışını 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5855 seviyesi altında gerçekleştirdi. Diğer yandan da GBP/USD paritesi gün içerisinde bu desteği kırarak 1,5835 seviyesine kadar geriledi. Bu nedenle de parite de orta vadeli satış baskısının oluştuğunu, bu nedenle de yaşanılacak olası tepki alışlarını orta vadeli satış pozisyonlarında değerlendirebilirsiniz. Eğer GBP/USD paritesi tepki alışı gerçekleştirirse bu çıkışların kanalın üst noktası olarak belirlediğimiz 1,6060 seviyesine kadar devam etmesi kuvvetlidir. EUR/USD paritesinde de belirttiğimiz üzere yatırımcıların kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi işlem stratejisinin hangisinde yer alacağı önemlidir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,5880 seviyesinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini, bu direnç noktası geçilmeden tepki alışlarına devam etmek istemeyeceğini ve gün içi 1,5815 seviyesine kadar gerilemesi beklenilmektedir. Ancak parite eğer tepki alışlarına devam etmek ister ve bu nedenle de 1,5880 seviyesini geçerse 1,6060 seviyesine doğru oluşacak kısa vadeli alışlarda da alıcılar yer alabilir. Diğer yandan da gün içerisinde gelecek makro-ekonomik verilerin parite üzerinde sert hareketler gerçekleştirmesi beklenilmektedir.

NOT: GBP/USD paritesinde artık trendin düşüş olduğunu, bu nedenle de orta vadeli düşüş baskısı için kısa vadeli yükselişleri dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5880

Destek; 1,5815-1,5775-1,5750

Direnç; 1,5880-1,5915-1,5965

USD/TRY ANALİZ

USD/TRY paritesi kendisi için bir o kadar kritik olan 1,8095 direncine yaklaşmak istiyor ancak bir türlü bu direnç noktasını geçememektedir. Genel olarak baktığımızda uzun vadeli yatay bir bantta hareketlerini sürdüren USD/TRY paritesi 1,7730-1,8350 bandında bandın üst ya da alt noktasına gelebilmek için oluşturmuş olduğu mücadelede daha önce 1,7730 seviyesi test edilmiş ve buradan yukarı yönlü atak başlatarak 1,8350 direncine yükselmek istemektedir. Ancak karşısında güçlü bir şekilde duran 1,8095 direncini geçmekte zorlanmaktadır. Eğer parite bu direnci geçmeyi başarırsa 1,8350 seviyesine kadar çıkışların gerçekleşme ihtimali çok güçlüdür. Bu nedenle de parite de alıcılı ya da satıcılı seyirde hareket etmek isteyenler için 1,8095 seviyesi FIRSAT’tır. Özellikle de bu tür kararsız durumlarda kanalın üst ve alt noktalarında gerçekleştirilecek “Bekleyen Emirler” riskinizi minimize ettiği gibi kazancınızı da maksimize edecektir.

Gün içi baktığımızda 1,7995 seviyesinin önemli olduğu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam edeceğini ve kritik bir direnç olan 1,8095 seviyesini geçmesi beklenilmektedir. Diğer yandan da orta vadeli olarak belirlediğimiz 1,8095 direnci paritenin pivot noktasına gerileyip gerilemeyeceğine karar verecek en önemli seviyedir. Gün içerisinde gelecek olan makro-ekonomik veriler de bu konuda kararı verecek en önemli etken olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,7995

Destek; 1,7995-1,7950-1,7880

Direnç; 1,8095-1,8130-1,8165

USD/JPY ANALİZ

78,70 seviyesinin önemli olması ve bu seviye üzerinde yükselişlerin devam etmesi gerektiğini daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Genel olarak baktığımızda paritenin 79,05 seviyesini test ettikten sonra gerek Dolar’ın değerlenmesi gerekse Yen’in değer kaybetmesi ile çıkışlarını sürdüren parite uzun bir süredir ilk defa 80,66 seviyesini geçti ve gün içi 80,93 seviyesine kadar yükseldi. Şuanda da 80,86 seviyesinde hareketine devam ede USD/JPY paritesinde haftalık grafikteki kanalın üst noktasının kırılmış olduğunu, bu durumun pariteyi ilerleyen zamanlarda 84 seviyesine kadar çıkartmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de Japonya’dan gelen spekülatif hareketlerle Yen’de değer kayıplarının sürmesi bu ihtimali de güçlendirmektedir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda 80,30 seviyesinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite gün içerisinde 80,30 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse 81 ve 81,40 seviyeleri gün içi hedeflenmek isteyecektir.

Pivot: 80,30

Destek: 80,55–80,30-80,00

Direnç: 81,00-81,40-81,70

HAM PETROL ANALİZİ

ABD Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ayki toplantı tutanakları, yetkililerin, Twist Operasyonu’nun sonlanmasının ardından aylık tahvil alımlarının önümüzdeki yıla uzanmasının gerekebileceği görüşünde olduğunu gösteriyor. Fed, Twist Operasyonu programı altında 45 milyar dolarlık kısa vadeli Hazine varlığını, uzun vadeli tahviller ile değiştiriyor. ABD Merkez Bankası buna ek olarak büyümeyi desteklemek ve işsizliği azaltmak üzere 3. tur parasal genişleme programı altında her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili satın alıyor. Ancak Twist Operasyonu, Fed’in neredeyse tüm kısa vadeli tahvil stokunu tüketmesiyle Aralık’ın sonunda bitecek. TD Securities’in kıdemli ABD stratejistlerinden Mikkan Mulraine, FOMC’un toplantı tutanaklarının, bankanın Aralık’tan sonra da her ay doğrudan Hazine tahvili almayı sürdürebileceğine işaret ettiğini söyledi.

Ham petrol fiyatları gerek haftalık gerekse günlük grafikteki kanalın alt noktasından almış olduğu güçle yukarı yönlü çıkışını sürdürürken bir yandan da bu çıkışlar için belirli direnç noktalarını geçmek için çalışmaktadır. Ancak her çıkış sonrası gelen bir makro-ekonomik veri ham petrolde aşağı yönlü hareketlenmelere neden olmaktadır. Özellikle de ABD borsalarının son zamanlarda ciddi anlamda gerilemesi Ham petrol fiyatlarını yükseltmediği gibi sert satışlara maruz kalınmasına neden olmaktaydı. Bu nedenle de 84,05 desteğini test ettiğini ve bu desteği kırmaya çalıştığı gözlemlenmiştir.

Genel olarak baktığımızda 84,05 ve 82,80 seviyelerinin uzun vadeli önemli destek noktaları olduğunu, bu destek noktaları kırılmadan satış baskısından bahsetmemiş yanlış olacaktır. Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 84,90 seviyesinin önemli olduğu, bu destek seviyesi üzerinde gün içi çıkışlarını sürdüreceği gibi kısa vadeli kanalın üst noktası olan 87,40 seviyesini hedeflemesi kaçınılmaz olacaktır. Diğer yandan alçalan takoz formasyonu görünümünün olması nedeniyle kanalın üst noktasının kırılması durumunda yükseliş trendinin etken bir rol oluşacağını da söyleyebiliriz. Çünkü takoz formasyonlarındaki en önemli bilgi hangi yönde bir takoz formasyonu oluştuysa trend tam ters yön olarak belirlenmiştir.

Pivot; 84,90

Destek: 85,50-84,90-84,50

Direnç; 86,65-87,40-88,10

ALTIN ANALİZ

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’deki bankaların kötü kredileri dördüncü çeyreğinde de artarak, 2004’ten bu yana en uzun döneme işaret etti. Bankaların kötü kârlarındaki uzayan artış, ekonomideki zayıflamanın kâr büyümesini baskıladığının altını çizdi. Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu’nun verilerine göre Çinli bankaların işlemeyen kredileri 30 Eylül’de sonlanan 3 aylık dönemde 22.4 milyar Yuan artarak 478.8 milyar Yuan’a tırmandı. Aralarında devlet kontrolündeki bankalar, kırsal ve yabancı bankaların da yer aldığı kuruluşların kötü kredileri arttı.

Altın fiyatları uzun bir süredir belirli seviyeler arasında sıkışık seyrini sürdürdüğünden dolayı fırtına öncesi sessizliği çağrıştırmakta ve bu nedenle de altın fiyatlarında oluşacak sert hareketlere dikkat etmek gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda Altın fiyatlarının net bir yükselişlere devam edebilmesi için 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1742 direncini geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde daha önce de test edip geçemediği için bu düşüş baskısının sinyali niteliğindeydi. Bu düşüşler pariteyi 1702 seviyesine kadar geriletmiş ve buradan toparlanarak şuanda bulunduğu 1725 seviyesinde hareket etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle de özellikle alıcı seyirde hareket etmek isteyenler ya 1742 direncinin geçilmesini bekleyecek ya da 1702 seviyesine kadar düşüşünü bekleyecektir. Bu aralıkta gerçekleştirilecek kısa vadeli alış&satış pozisyonlarında muhakkak stop loss ile çalışmalıdır. 1717 desteği de kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Eğer altın 1717 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse 1742, 1717 desteğini kırması durumunda da 1702 seviyelerini hedeflemek isteyecektir.

Pivot;1717

Destek;1717-1711-1702

Direnç; 1738-1742-1746

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment