ABD’den gelecek olan verilere DİKKAT!

EUR/USD ANALİZ

Avrupa hisse senetleri, İspanya Başbakanı Rajoy’un kısa vadede yardım isteme konusunda bir planları olmadığını açıklaması ve Çin’de hizmet sektörünün son 1 yılın en yavaş büyümesini göstermesi sonucu değer kaybetti. Bu değer kaybı neticesinde gün içerisinde 1,2876 seviyesine kadar gerileyen EUR/USD paritesi gerek gün içi kritik nokta olan 1,2875 desteğinden almış olduğu güçle gerekse Euro bölgesinden gelen olumlu haberler neticesinde yeniden çıkış gerçekleştirerek 1,2936 seviyesine kadar yükseldi. Bu yükselişe temel olarak bugün olumlu gelen PMI ve Perakende satışları verisinin etkisi olduğunu, ayrıca da İspanya’nın yardım talebinde bulunması umutlarının Euro’ya destek olacağı yönündeki spekülasyonların sebep olduğunu görmekteyiz. Ancak bu tür spekülasyonların netleşebilmesi için İspanya’dan somut adımların atılması gerekmektedir. Kısa vadede Avrupa ülkelerine sağlanan desteklerin yeterli olmadığı ve sadece günü kurtardığını piyasalardaki etkisinden görebilmekteyiz. Eğer Avrupa birliği daha somut adımlar atamazsa bu sefer Avrupa ülkelerinde yaşanılan ekonomik kriz boyutunun büyüyeceği ve bu nedenle de ilerleyen zamanlarda yeniden bazı ülkeler üzerinde spekülatif ayrılık konusu yer alacaktır. Bu nedenle de İspanya ile ilgili yardım talebi ve alacağı yardım miktarı ilk aşamada önemini artırmaktadır.

Teknik olarak EUR/USD paritesini incelediğimizde gün içerisinde sabah analizimizde de belirttiğimiz 1,2875 desteğinin gün içinde test edildiğini ancak kırılmadığını görmekteyiz. Bu durum EUR/USD paritesindeki Alıcıların hala daha parite üzerindeki etkisinin devam ettiğinin göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bugün gelecek verilerle beraber yarın ve Cuma günü gelecek makro-ekonomik veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasına ve bu nedenle de teknik seviyelerin esnemesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden verilen teknik seviyelerin esneme paylarının olduğunu ( 10 pips esneme payı ) unutmamak ve destek direnç kırılışlarında bu esneme paylarını dikkate almak gerekmektedir. Gün içerisinde 1,2875 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam ettiğini ve dün görmüş olduğu tepe noktası olan 1,2970 seviyesinin hedeflenme ihtimalinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz.

Gün içi haberlere gelecek olursak bugün ABD’den gelecek olan 2 veri EUR/USD fiyatlarında sert hareketlerin oluşuma katkı sağlayacaktır. Bu 2 haber sırasıyla Öncü tarım dışı istihdam ve ISM imal olmayan indeks verileridir. Özellikle de Öncü Tarım dışı istihdam verisi ABD borsalarının açılışı sonrasındaki seyrini etkileyebileceğinden bu verinin önem derecesi daha yüksek olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,2875

Destek; 1,2875-1,2840-1,2815

Direnç; 1,2940-1,2985-1,3035

GBP/USD ANALİZ

Gün içerisinde İngiltere’den gelen olumsuz verilerin parite üzerinde satış baskısını artırdığını, bu haberlerle birlikte GBP/USD paritesinin gün içinde 1,6083 seviyesine kadar gerilediği görülmüştür. İngiltere’nin en büyük perakendecisi Tesco Plc şirketi, yaklaşık 20 yıldır ilk kez kar düşüşü açıklaması ve TR saati ile 11,30’da gelen Hizmetler PMI verisindeki olumsuzluklar GBP/USD paritesinin gerilemesini sağladı. Bu gerileme sonrasında yeniden yukarı yönlü atak başlatmak isteyen ancak bu yükselişleri 1,6125 ile sınırlandıran GBP/USD paritesi şuanda 1,6105 seviyesinde hareketine devam etmektedir.

Temel olarak baktığımızda bugün ABD’den gelecek olan 2 veri GBP/USD fiyatlarında sert hareketlerin olmasını sağlayabilir. Bu 2 haber sırasıyla TR saati ile 15,15’deki Öncü tarım dışı istihdam verisi ile TR saati ile 17,00’de ISM imal olmayan indeks verileridir. Özellikle de Öncü Tarım dışı istihdam verisi ABD borsalarının açılışı sonrasındaki seyrini etkileyebileceğinden bu verinin önem derecesi daha yüksek olarak belirlenmiştir.

Teknik olarak baktığımızda gün içinde 1,6140 direncinin önemli olduğunu ve bu direnç altında gün içi düşüşlerine devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de GBP/USD paritesinde yükseliş bekleyenler 1,6140 direncinin geçilmesini beklemelidir. Çünkü parite 1,6140 direnci altında 1,60 seviyesine kadar gerileme gözlemlenebilir.

NOT: GBP/USD paritesinin 4 saatlik grafiğini incelediğimizde FLAG formasyonunun oluştuğunu ve bu durumun pariteyi 1,5985 seviyesine kadar geri çelebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu formasyonun gerçekleşebilmesi için kademeli bir düşüş olarak değil, sert bir düşüş olması gerekmektedir. Bu nedenle de formasyon ihtimalini de göz ardı etmeyerek paritedeki hareketlere dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1,6140

Destek; 1,6070-1,6040-1,6015

Direnç; 1,6140-1,6170-1,6210

USD/TRY ANALİZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül ayında Tüketici Fiyatları Endeksinin (TÜFE) % 1,03 oranında, Üretici Fiyatları Endeksinin (ÜFE) ise % 1,03 oranında arttığı açıklandı. Eylül itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de % 9,19, ÜFE’de % 4,03 artış gösterdi. Türkiye’den gelen bu olumlu açıklama sonrasında USD/TRY paritesinde gerileme gözlemlenmiş ve gün içerisinde 1,7903 seviyesine kadar gerilemiştir. Ancak gün içi belirlemiş olduğumuz 1,7890 desteğini kıramayan USD/TRY haberin etkisinin geçmesi ile beraber yeniden yukarı yönlü hareketlerine devam edebilir. Genel olarak baktığımızda 1,7890 ve özellikle de 1,7850 desteğinin kritik bir önem taşıdığını, bu destekler üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam edeceğini daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmaktayız. Bu seviyelerin güncelliğini koruduğunu, özellikle de 1,7850 desteği kırılmadan satışları düşünmenin riskli işlem yapmak adına önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Gün içi işlem stratejisi oluşturacak yatırımcılar ise pivot noktası olarak belirlediğimiz 1,7890 ile 55 günlük basit hareketli ortalama olan 1,80 seviyesini dikkatle takip etmelidir. Bu iki seviye arasında gün içi bant hareketini sürdüren USD/TRY paritesinde bu bandın dışına çıkması ile sert hareketlerin oluşması gözlemlenecektir. Özellikle de 1,80 direncinin geçilmesi durumunda alıcı iştahının artması ve bu durumun USD/TRY paritesinde kanalın üst noktası olan 1,8100 seviyesinin hedeflenmesine katkı sağlayabilir. Belirlediğimiz seviyeler arasında bant hareketi gerçekleştiren USD/TRY fiyatında düşük riskli işlem stratejileri gerçekleştirmek isteyenler belirlediğimiz bandın dışına çıkılması ile işlemlerine devam edebilirken, riski seven yatırımcılar bu bant aralığında “destekten al – dirençten sat” mantığı ile işlemlerini sürdürebilirler.

Pivot: 1,7890

Destek; 1,7890-1,7850-1,7800

Direnç; 1,7965-1,8000-1,8045

USD/JPY ANALİZ

Kritik toplantıya günler kala Japonya tarafında spekülatif konuşmalar devam etmektedir. Cuma günü sabah toplantısında gerçekleşecek toplantıda özellikle “güçlü Yen” konuşulacak ve bu durumla ilgili herhangi bir müdahalenin yapılıp yapılmayacağı sorgulanacaktır. Bu nedenle de Japonya faiz oranı sonrası yapılacak olan bu toplantı da parasal genişleme yapılacak mı yapılmayacak mı sorusunun da cevabını almış olacağız. Ayrıca Japonya Maliye Bakanı Jojima’nın G-7 toplantısındagüçlü YEN meselesini de gündeme getireceğini belirterek bu konunun hassasiyetinin farkında olduklarını yinelediler.

Teknik olarak baktığımızda gün içi 78,00 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam edeceğini sabah analizimizde sizlerle paylaşmıştık. Bu destek noktasının güncelliğini koruduğunu, ekstra olarak da gün içi ABD’den gelecek olan verilerin parite üzerinde sert hareketlere neden olacağını söyleyebiliriz. Gün içi haberlere bakacak TR saati ile 15,15’de Öncü tarım dışı istihdam ve TR saati ile 17,00’de ISM imal olmayan indeks verileri piyasalarda hareketlenmelere neden olacaktır. Özellikle de Öncü Tarım dışı istihdam verisi ABD borsalarının açılışı sonrasındaki seyrini etkileyebileceğinden bu verinin önem derecesi daha yüksek olarak belirlenmiştir.

Pivot: 78,00

Destek: 78,00-77,85-77,70

Direnç: 78,30-78,50-78,65

HAM PETROL ANALİZİ

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin’in hizmet sektörünün son 1 yılın en düşük büyümesini kaydetmesi emtia fiyatlarında olumsuzluk yaşatırken ham petrol fiyatları bu olumsuzluklardan nasibini alarak düşüşlerini sürdürdü. Haftanın ilk günlerinde 93,30 seviyesine kadar çıkış gerçekleştiren ancak bandın üst noktası olan 93,90 direncini geçemeyen ham petrol fiyatları satış baskısına maruz kalarak 91 seviyesine yaklaştı ve şuanda da 91,43 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir. Peki ham petrol fiyatları gün içi nasıl bir seyir izleyecek sorusuna ise teknik olarak bazı destek ve direnç noktalarını sizlerle paylaşarak bu sorunun cevabını verebiliriz. Ham petrol fiyatlarında izlememiz gereken iki kritik nokta olarak 92,50 direnci ile 91,05 desteği olarak belirlenmiştir. Bu iki seviye arasında bant hareketi gerçekleştiren ham Petrol fiyatlarında düşük riskli işlem stratejileri gerçekleştirmek isteyenler belirlediğimiz bandın dışına çıkılması ile işlemlerine devam edebilirken, riski seven yatırımcılar bu bant aralığında “destekten al – dirençten sat” mantığı ile işlemlerini sürdürebilirler.

Temel olarak bugün ABD’den gelecek olan 3 veri ham petrol fiyatlarında sert hareketlerin oluşuma katkı sağlayacaktır. Bu 3 haber sırasıyla Öncü tarım dışı istihdam, ISM imal olmayan indeks ve ham petrol stokları verileridir. Bu haberler içerisinde de özellikle Ham petrol stokları verisi petrol fiyatlarını direk olarak etkileyen haber olarak belirlenmiştir. Stoklarda artış beklenilmekte ve bu durum ham petrol fiyatlarını geriletebilir. Genel olarak uyguladığımız strateji petrol stokları verisi ile ham petrol fiyatlarının ters korelasyonda hareket etmesidir. Yani petrol stokları artarsa ham petrol fiyatları değer kaybeder, petrol stokları azalırsa ham petrol fiyatlarında değerlenme oluşmaktadır. Bu stratejiyi güçlendirmek için gelen haberin Dow Jones ( ABD borsasındaki ) endeksindeki etkisine de dikkat etmek gerekmektedir. Haberin sonucu ne olursa olsun Dow Jones endeksine göre işlem gerçekleştiren ham petrol fiyatlarında işlemler oluşturmak isteyenler Dow Jones’un seyrine bakmalıdır.

NOT: Bilindiği üzere Dow Jones endeksi ile ham petrol fiyatları aynı korelasyondadır. Yani Dow jones yükselirse ham petrol fiyatlarında da yükselişler beklenilmektedir.

Pivot; 91,05

Destek: 91,05-90,60-89,90

Direnç; 92,00-92,45-93,30

ALTIN ANALİZ

Çin’den gelen hizmet sektörü verisinin son 1 yılın en düşük büyümesini kaydetmesi ile birlikte gerileyen Altın fiyatları gün içerisinde 1770,57 seviyesine kadar gerilese de gün içi önemli seviyemiz olan 1768,50 desteğini kıramadığı için yeniden yukarı yönlü hareketlerini sürdürmekte ve gün içi gelecek kritik haberlere odaklanmaktadır. Teknik olarak yükseliş beklentimizin devam ettiği altın fiyatlarında TR saati ile 15,15’de gelecek olan ABD öncü tarım dışı istihdam ile TR saati ile 17,00’de ABD’den gelecek olan ISM imal olmayan indeks verisine göre hareketlenmesi beklenilmektedir. Özellikle yarın ve Cuma günü öncesi fırtına öncesi sessizlik olarak adlandırdığımız sakin seyrinin bugün ABD borsaları sonrasında bozmasını ve özellikle de önümüzdeki 2 gün içerisinde sert hareketlerle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz. Bu yüzden gelecek olan makro-ekonomik verileri doğru yorumlamalı ve bu yorumların etkisi ile kısa vadeli gir-çık yaparak kazançlı işlemler oluşturulmalıdır.

Teknik olarak hala daha 1768,50 desteğinin önemli ve güncel bir seviye olduğunu, bu destek noktası üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de satış pozisyonlarında yer almak isteyenler bu desteğin kırılmasını beklemelidir.

Pivot;1768,50

Destek; 1770-1759-1752

Direnç; 1783-1792-1800

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

2 Comments

Add a Comment