Altın’da “Fırtına Öncesi Sessizlik” …

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında yeni tahvil alım programını açıkladığında, tahvil getirilerine resmi bir sınır koymayacağı düşünülüyor. İlk kez Mario Draghi tarafından geçtiğimiz ay ifade edilen sınırsız tahvil alımı programının detayları bugün yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısında detaylandırılacak. İki merkez bankası yetkilisi, “Sınırsız parasal işlemler” adı verilebilecek olan plan kapsamında ECB’nin tahvil getirilerinde bir üst sınır koymayacağını söyledi. Tahvil alım planının, geniş kapsamlı bir varlık sınıfından çok ülke tahvillerine odaklanması ve 3 yıla kadar vadeli tahvilleri hedeflemesi bekleniyor. Bir ECB sözcüsü ise 20 Ağustos tarihli açıklamanın, alınmamış kararlar üzerinden yanlış yönlendirme yaptığını söyledi.

Kritik Gün Geldi Çattı…

Bugün haftanın 4. Günü ve EUR/USD paritesinin bu haftaki sakinliğinin artık sonuna gelmiş bulunmaktayız. Çünkü bugün ve yarın gelecek olan makro-ekonomik veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle de bugün ve yarın gelecek olan veriler temel analizin gün içerisinde daha yoğun olduğunu, teknik analizdeki seviyelerde esneme paylarının olabileceğini söyleyebiliriz. Teknik analizdeki beklentimizin temel analiz ile desteklenmesi durumunda ise EUR/USD paritesinde net bir ralli oluşacağından beklentilerin birbiri ile uyuşmaması belirli seviyeler arasında dalgalanmasına neden olacaktır. Bugün gerek Euro gerekse ABD bölgesinden gelecek olan makro-ekonomik veriler parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu haberler sırasıyla Euro faiz oranı ve ECB başkanı Draghi konuşması ile ABD İstihdam talepleri ile ISM imal olmayan endeks verileri olarak belirlenmiştir.

Dün Avrupa merkez bankasından sınırsız tahvil alacağının haberinin sızması neticesinde EUR/USD paritesi 1,2550 seviyelerinden başlattığı yukarı yönlü hareketini 1,2623 seviyesine kadar devam ettirdi ve şuanda da 1,2607 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda daha önceli analizlerimizde de gerek kısa vadeli yükseliş trendi gerekse uzun vadeli düşüş trendi için önemli olan 1,2450 desteğinin kırılmasının önemli olduğunu ve bu destek üzerinde tepki yükselişlerinin oluşmasının devam ettiği gözlemlenmektedir. Yukarıda 1,2650 ve 1,2750 dirençleri kritik önemlerini taşımaktadır. Gün içerisinde Avrupa merkez bankası Draghi’nin özellikle de İspanya ile ilgili son durumu piyasalarla paylaşacak olması merakla beklenilmektedir. Avrupa ülkelerindeki sorunların çözülememesi piyasa genelinde özellikle de Euro bazlı para birimlerinde negatifliğe neden olmaktadır. Bu negatifliğin devam edip etmeyeceğine ise bugünkü toplantı içeriği karar verecektir. Teknik olarak gün içi işlem stratejisine baktığımızda gün içerisinde 1,2650 ile 1,2527 seviyeleri arasında hareket etmesi beklenilen EUR/USD paritesi gün içi gelecek olan makro-ekonomik veriler bu seviyelerin dışına çıkmasına neden olabilir. İki noktanın da önemli olduğu ve hangi noktada kırılış gerçekleştirirse o yöne doğru sert hareketlerin oluşması beklenilmektedir.

NOT: EUR/USD paritesi hala daha uzun vadeli düşüş trendinde hareketlerine devam etmekte ve bu nedenle de 1,2650 ve 1,2750 dirençleri altında kaldığı müddetçe düşüşlerine devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,2530

Destek; 1,2560-1,2527 -1,2490

Direnç;  1,2630-1,2650-1,2700

GBP/USD ANALİZ

İngiltere merkez bankası Varlık Alım programında artışa gidecek mi?

GBP/USD paritesi 4 saatlik grafikte yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 1,5820 seviyesine kadar geriledikten sonra kanal içi baskısının sürmesi ve paritenin bu kanalın alt noktasını kıramaması nedeniyle yeniden yükseliş gerçekleştirmiş ve gün içerisinde 1,59 seviyesinin üzerine çıkmıştır. Daha önce de 1,5920 seviyelerden gerileyen GBP/USD paritesi dün de 1,5933 seviyesinden geriledi ve şuanda 1,5903 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda uzun vadeli olarak yükselişlerin devam etmesinin kaçınılmaz olduğu, ancak paritenin 1,59** üzerinde net bir şekilde duramaması tepki satışlarının oluşmasını tetikleyebilir. Diğer yandan da bugün İngiltere merkez bankasından gelecek olan haberler paritenin seyri açısından önemlidir. Özellikle de TR saati ile 14,00’da İngiltere’den gelecek olan Varlık alım programı parite üzerinde hareketlenmenin en önemli kaynağı olabilir. Faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenilmeyen İngiltere Merkez bankası varlık alım programlarında değişikliğe gidebilir ve bu durum parite de sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir.

Teknik olarak baktığımızda 1,5840 desteği hala daha önemini korumaktadır ve şuanda 1,59 seviyesinde hareket eden GBP/USD paritesi için bu desteğin üzerinde kaldığı müddetçe 1,60 seviyesine yaklaşma ihtimalinin artacağını söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyenler 1,5840 desteğinin kırılmasını beklemesi gerekmektedir.

Pivot: 1,5840

Destek; 1,5840-1,5820-1,5795

Direnç; 1,5930-1,5950-1,6000

USD/TRY ANALİZ

Bir yandan günlük grafikte trend değişimi için önemli bir direnç olan ve aynı zamanda fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1,83 seviyesi, diğer yandan da günlük grafikte yer alan 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8110 üzerinde yapılan günlük kapanışların parite üzerindeki olumlu etkisi USD/TRY paritesinin belirli seviyeler arasında sıkışık seyrine devam etmesini sağlamaktadır. Ancak bugün hem Avrupa hem de ABD’den gelecek olan makro-haberlerin çokluğu USD/TRY’nin bu alanın dışına çıkmasına neden olabilir. Özellikle de 1,83 direncinin geçilmesi durumunda kanalın üst noktası ve aynı zamanda da fibonacci %38,2 düzeltme noktası olan 1,85 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. 1,8110 desteğinin altında günlük kapanış yapması durumunda ise kanalın alt noktası ve aynı zamanda da fibonacci %76,4 düzeltme noktası olan 1,7830 seviyesi hedeflenecektir.

Gün içi ( Kısa vadeli ) işlem stratejisi gerçekleştirecek olan yatırımcılar 1,8110 desteğini dikkatle takip etmelidir. Eğer USD/TRY paritesi 1,8110 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerin beklenilmesi ve 1,83 direncine yaklaşılması beklenilmektedir. Aksi takdirde ise 1,8110 desteğinin kırılması ve paritedeki düşüşlerin kaldığı yerden devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,8110

Destek; 1,8150-1,8110-1,8080

Direnç; 1,8230-1,8270-1,8300

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi belirli seviyeler arasındaki sıkışık seyrine uzun bir süredir devam etmekte ve özellikle 78,20 ile 77,90 destekleri üzerinde kalma çabası ile karşı karşıyadır. Bu desteklerin önemi paritenin satış baskısının teyit edilmesinden kaynaklanmaktadır. Eğer USD/JPY paritesi uzun vadeli düşüşlerine devam etmek istiyorsa özellikle de 77,90 desteğini kırması gerekmektedir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi ile satışların teyit edilmesi ve paritenin 76 seviyelerini hedeflemesi beklenilmektedir. Diğer yandan gün içi baktığımızda ilk önemli destek noktamız olan 78,20 seviyesi paritenin düşüşlerini sınırlandıran en önemli destek seviyesi olarak belirlenmiştir. Eğer USD/JPY paritesi 78,20 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse gün içi yükselişlerine devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de gerek kısa gerekse orta vadeli düşüşlerde yer almak isteyenler 78,20 desteğinin kırılmasını takip edebilirler. Kısa vadeli yükseliş beklentisinin 78,20 desteği üzerinde devam ettiği USD/JPY paritesinde kısa vadeli yükselişlerde alış pozisyonlarında yer alınabildiği gibi yaşanılacak bu yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 78,20

Destek: 78,20-77,90-77,70

Direnç: 78,55-78,75-79,00

HAM PETROL ANALİZ

Yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım planını beklerken, küresel ekonomiden gelen olumsuz veriler ve FedEx Corp.’un düşüşü üzerine Amerikan hisselerinin çoğunluğu değer kaybetti. Standard&Poor’s 500 Endeksi 2. gününü de ekside tamamladı. Cep telefonlarından ilaçlara kadar her tür malın dağıtımını yapmasından ötürü ABD ekonomisinin barometresi olarak görülen FedEx, 3 yıldan bu yana ilk kez bir çeyrekte kazançlarının düştüğü tahmininde bulunmasının ardından yüzde 2 düştü. Facebook Inc., şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in en azından 1 yıl elindeki Facebook hisselerini satmayacağını söylemesi sonrasında yüzde 4.8 değer kazandı. Bloomberg ABD Havayolları Endeksi, taşıyıcıların performanslarındaki iyileşmenin etkisiyle yüzde 3.4 primlendi.

Ham petrol fiyatları dün yükseliş trendinin alt kanal noktasını kırarak düşüş sinyali verirken bir yandan da düşüşlerin teyiti için 94,35 desteğini kırması gerekiyordu. Ancak ham petrol fiyatları dolar’ın değer kaybını sürdürmesi ile yukarı yönlü atağına başladı ve tekrar kanalın içine girmeye çalıştı. Şuanda da yükseliş kanalının alt noktası üzerinde hareketine devam eden ham petrol de 95 desteği önemlidir. Eğer ham petrol 95 desteği üzerinde tutunmayı sürdürürse yukarı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmekte ve yükseliş trendi içindeki hareketlerine kaldığı yerden devam etmesi beklenilmektedir. 95 desteğinin kırılması durumunda sert satışların oluşacağı ve bu satışlarla birlikte 94,35 desteğinin tekrar test edilmesi beklenilmektedir.

Pivot; 95,00

Destek; 95,00-94,35-94,00

Direnç; 96,80-97,35-98,00

ALTIN ANALİZ

Haftanın son gününe yaklaştığımızda Altın fiyatlarının “fırtına öncesi sessizliği” andıran sakinliği dikkat çekici olarak gözlemlenmektedir. Kısa vadeli olarak 1700 ile 1685 seviyeleri arasına sıkışan altın fiyatlarında özellikle bugün ECB başkanı Draghi’nin yapacağı basın açıklamaları Altın fiyatlarında sert hareketlerin oluşmasına sağlayabileceği gibi yarın da ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam verisi de bu hareketliğe katkı sağlayacaktır. Bu nedenle de özellikle bu iki gün altın fiyatları açısından önem arz etmektedir. Genel olarak Euro ve ABD bölgesindeki sorunların ülke ekonomilerini rahatsızlık vermesi altın gibi önemli kıymetli metallerin yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle de bugün ve yarın gelecek olan verilerin etkisi ile Altın fiyatlarında net hareketler gözlemlenmesi beklenilmektedir.

Teknik olarak baktığımızda hala daha 1685 desteğinin önemli olduğunu ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca kritik ve bir o kadar da psikolojik bir direnç olan 1700 seviyesinin geçilmesi durumunda haftalık grafikte fibonacci fan’ın üst kanal noktası olan 1735-40 bandına çıkmak isteyebilir. 1685 desteğini kırması durumunda ise kar realizasyonların oluşma ihtimalinin artacağını ve bu nedenle de altın fiyatlarının 1640 seviyesine kadar gerilemesi kaçınılmaz olacaktır.

Not: Bugün ve yarın gelecek olan haberler ABD’de 12 Eylül toplantısı öncesi QE3 ihtimalinin fiyatlanmasına neden olabilir. Bu nedenle de gelecek olan verileri doğru yorumlamak ve buna göre işlem stratejisi oluşturmak önemlidir.

Pivot;1685

Destek; 1685-1676-1670

Direnç; 17001707-1715

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz,  kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment