Gözler Alman Anayasa Mahkemesinde…

EUR/USD ANALİZ

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 2013 bütçe müzakereleri ABD’nin kredi notunun yönü konusunda belirleyici olacağını ve ABD’de bütçe müzakereleri netleşene kadar AAA notu ve negatif görünüm sürdüreceğini belirtmesinin ardından Dolar’ın tüm para birimleri üzerinde negatif etkisinin sürdüğü ve bu durumun EUR/USD paritesinde yükseliş baskısının oluştuğu gözlemlenmektedir. Kısmi olarak geri çekilmesinden sonra bu düşüşlerin 1,2754 ile sınırlanması ve paritenin gün içerisinde 1,2876 seviyesine kadar yükselmesi yükseliş trendinin gücünü de net bir şekilde görmemize katkı sağlamaktadır. Ayrıca günlük kapanışını da 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,2825 seviyesi üzerinde yapması bu yükselişleri destekleyen en önemli teyit olarak belirlenmiştir. Bundan sonraki süreçte EUR/USD paritesinde satış pozisyonlarında yer almak yerine belirli düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmek hem trend yönünde işlem pozisyonlarında yer almamızı sağlar hem de bu nedenle de kazançlı işlem sayımızın artmasına neden olacaktır.

Diğer yandan bugün Euro bölgesi için önemli makro-ekonomik veriler var ve bu sonuçlar parite üzerinde ciddi bir etki yaratabilir. Özellikle bugün TR saati ile 11’de Alman Anayasa Mahkemesinin ESM ile ilgili vereceği karar önemlidir. ESM’nin kurtarma paketindeki fonunun yasal olup olmamasının tartışıldığı mahkeme de olumsuz bir karar çıkması Euro bölgesi için negatif bir gelişme olacağı gibi parite de sert satışların oluşması gözlemlenebilir. Ancak kararın olumlu çıkması Euro bölgesi üzerindeki kara bulutların kısmi bir şekilde dağılmasına ve bu nedenle de Euro’nun değerlenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu haber dışında Hollanda’da parlamento seçimleri var. Bu haber sonucu da piyasalar da etkisini gösterebilir.

Teknik olarak baktığımızda EUR/USD paritesinin çıkışlarını sürdürdüğü ve bu nedenle de ilk etapta fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 1,3009 ile daha sonra fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1,3309 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir. Bu çıkışlar öncesinde yaşanılacak olası düşüşlerin alış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle FED’in yarın akşamki toplantısından çıkacak olan kararın EUR/USD paritesi üzerinde sert hareketlere maruz kalması beklenilmektedir. Riski sevmeyen ve garantici işlem yapmak isteyenler yarın ki FED toplantı öncesinde pozisyon kapamalara gidebilir. Gün içi işlem stratejisi gerçekleştirecek yatırımcılar 1,2780 desteğini dikkatle takip etmelidir. Eğer EUR/USD paritesi 1,2780 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü atağına devam etmesi beklenilmektedir. Kısa vadeli düşüşlerde yer almak isteyenler 1,2780 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot: 1,2780

Destek; 1,2815-1,2780 -1,2750

Direnç; 1,2885-1,2905-1,2950

GBP/USD ANALİZ

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi bugün Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın, Euro Bölgesi’nin 500 milyar Euro’luk kalıcı kurtarma fonuna katılıp katılmayacağına karar verecek. Piyasaların da merakla beklediği karar, Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına alma çabalarını baltalayabilir. Mahkeme Temmuz’dan bu yana Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) önüne zorluklar çıkarmayı ve bölge hükümetlerinin borçlarını sınırlayacak bir anlaşmayı gündeme getirmeyi değerlendiriyor. Almanya’daki birçok grup tarafından değinilen ESM’e ilişkin rahatsızlıklar, önlemlerin Almanya’nın anayasal gücünü sınırlayacağı endişelerini öne çıkarıyor.

GBP/USD paritesinin 1,5940 desteği üzerinde kalma çabasında başarılı olması günlük grafikte yer alan yükseliş kanalının net bir şekilde çalışmasına neden oldu ve parite kanalın üst noktası olan 1,6090 seviyesine yaklaştı. ( Gün içi zirve seviyesi 1,6084) EUR/USD paritesi gibi GBP/USD paritesinin de yukarı yönlü çıkışlarının sürmesi teknik olduğu kadar temel olarak gelen makro-ekonomik verilerin de etkisinden gözlemlenmiştir. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ABD kredi notu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklama sonrası yükselişlerine devam eden GBP/USD paritesindeki bu çıkışın nereye kadar devam eder sorusuna 4 saatlik grafikteki yükseliş kanalını incelememiz gerektiğini söyleyebiliriz. Grafiği incelediğimizde kanalın alt noktası ve aynı zamanda da fibonacci %100 düzeltme noktası olan 1,6030 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde kaldığı müddetçe kanalın üst noktası olan 1,6130 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Diğer yandan bugün gerek Alman anayasa mahkemesi sonucu gerekse İngiltere’den gelecek olan İşsizlik oranı ile Alacaklı sayım değişimi verileri parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle de gelecek olan ekonomik verilere dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1,6030

Destek; 1,6030-1,5985-1,5940

Direnç; 1,6095-1,6130-1,6160

USD/TRY ANALİZ

USD/TRY paritesi 1,83 direnci altında kalması ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8102 seviyesinin altında günlük kapanış yapması neticesinde uzun bir süredir satış baskısına maruz kalmış ve bu satış baskısı paritenin 1,7950 seviyesine kadar gerilemesine neden olmuştur. Gerek günlük grafiğe gerekse haftalık grafiğe baktığımızda 1,7830 desteğinin önemli olduğunu ve bu destek kırılmadan sağlıklı bir düşüşün olmayacağın gözlemlemekteyiz. Özellikle de haftalık grafikte gerçekleşen üçgen formasyonuna dikkat ettiğimizde 1,7830 desteğinden de önemli bir destek aldığını, bu destek noktasını kıramazsa formasyon gereği kanalın üst noktası olan 1,8332 seviyesini hedefleyeceğini söyleyebiliriz. Ancak eğer USD/TRY paritesi 1,7830 desteğini kırarsa o zaman da formasyondaki kanalın alt noktası olan 1,76 seviyesi hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,8050

Destek; 1,7980-1,7950-1,7910

Direnç; 1,8050-1,8080-1,8130

USD/JPY ANALİZ

Japonya’nın Temmuz ayına ait makine siparişleri, zayıflayan ihracat ve etkisi azalan otomobil teşviklerinin ekonomik büyümeyi zorlaştırmasına rağmen yükseldi. Tokyo’daki Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre ülkenin makine siparişleri Haziran’daki yüzde 5.6 oranındaki artışının ardından Temmuz’da da aylık bazda yüzde 4.6 tırmandı. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin medyan tahmini makine siparişlerinin yüzde 2 artacağı yönündeydi. Ancak büyük ölçekli siparişler sonuçlarda oynaklığa neden olabiliyor. Bugünkü veriler ve imalatçıların güvenindeki toparlanma, Bank of America Merrill Lynch’in bu çeyrekte daralma riski bulunduğunu söylediği Japon ekonomisi için “direnç sinyalleri” veriyor. Fed’in bu haftaki toplantısı ve Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun Çin’in büyümeyi desteklemek için mali ve parasal imkânlarının olduğunu söylemesiyle öne çıkan ABD ve Çin’deki büyümeyi destekleyici açıklamalar da Japonya’nın ihracatına yardımcı olabilir.

USD/JPY paritesi şeytanın bacağını kırdı ve uzun bir süredir kıramadığı ( 4 Haziran 2012 ) 77,90 desteğini kırarak gün içerisinde 77,70 seviyesine kadar geriledi. Peki bu düşüşten sonra artık USD/JPY paritesinde daha rahat satışlarda yer alınabilir mi sorusuna yarın ki toplantının da geçilmesini beklemenin garantici işlem yapması adına önemli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü FED’den Dolar için olası bir olumlu haber çıkması parite üzerinde pozitif bir etki yaratacağından parite de sert çıkışlar meydana gelebilir. FED’den gelecek olan haberin dolar üzerinde negatif bir etkisi olması durumunda ise paritedeki var olan satış baskısının kendisini göstermesi kaçınılmaz olacak ve uzun vadeli 76 seviyesi hedefimiz etkisini koruyacaktır.

Gün içi işlem stratejisi gerçekleştirecek olanlar ise 78,15 direncini dikkatle takip etmesi gerekmektedir. Eğer parite 78,15 direnci altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü hareketlerine devam etmesi beklenilmektedir. Kısa vadeli yükselişlerde yer alınması için 78,15 direncinin geçilmesini beklemek gerekmektedir.

Pivot: 78,15

Destek: 77,60-77,30-77,00

Direnç: 78,00-78,15-78,35

HAM PETROL ANALİZİ

Ham petrol fiyatları uzun bir süredir 93,80 ile 97,70 seviyeleri arasında bant hareketini sürdürmekte ve bu bant hareketi petrol fiyatlarının ilerleyen zamanlardaki sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlayacak en önemli gösterge olarak belirlenmiştir. Genel olarak baktığımızda yükseliş baskısının devam ettiği ham petrol’de 97,70 direncinin geçilmesi durumunda yükseliş baskısının petrol fiyatlarını fibonacci %100 düzeltme noktası olan 100,43 seviyesine kadar devam etmesinin ilk etapta kaçınılmaz olduğunu, daha sonra da 103,71 ve fibonacci %100 düzeltme noktası olan 106,40 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Diğer yandan bugün petrol fiyatlarını direk olarak etkileyecek haber olan ham petrol stokları verisine bakmamız gerekmektedir. Ham petrol stokları verisini incelediğimizde stoklarda artış gözlemlenmekte ve bu durum ham petrol fiyatlarının değer kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle de stoklarda artış mı yoksa azalış mı olduğunu bilmemiz ve buna göre petrol fiyatlarında kısa vadeli işlem stratejisinde bulunmamız gerekmektedir. Bu veri TR saati ile 17,30’da açıklanacaktır.

NOT: Geçen hafta ham petrol stoklarında azalış olmasına rağmen petrol fiyatlarında yükseliş gerçekleşmedi, aksine düşüşler sertleşti. Bunun nedeni o gün ECB başkanı Draghi’nin yüksek petrol fiyatlarının enflasyonist baskı oluşturduğu ve küresel ekonomiye zarar verdiği açıklamasından kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle de daha önce gelen haber ile petrol fiyatları arasında ki ters korelasyonunun bugünde devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot; 96,10

Destek: 96,10-95,35-94,10

Direnç; 97,70-98,50-100,00

ALTIN ANALİZ

Commerzbank emtia uzmanları tarafından yayımlanan bir raporda yer alan analizlere göre, güçlü ülkelerin merkez bankalarının altın alımlarına, gelişen ülkelerdeki merkez bankalarının da katılmasıyla geçtiğimiz yıl merkez bankaları tarafından alınan 458 tonluk oranın üstüne çıkılabilir. Bu yıl şu ana kadar merkez bankaları tarafından yapılan altın alımı 254 ton oldu. Moneynews.com’un haberine göre Güney Afrika’daki platin madenlerinde devam eden grevlerin altın madenlerine de sıçrama ihtimali, dünyadaki altın arzının yüzde 60’ını oluşturan bir kaynakta sorun yaratabilir. Bunun yanında Commerzbank analistleri, Avrupa ve ABD’de devam eden siyasi belirsizliğin, altının güvenli liman statüsüne katkıda bulunmasından dolayı sarı metalin fiyatının bir süre daha düşmeyeceğini öngördüğü gibi hedef olarak da 1900 seviyesinin hedefleneceğini belirtti.

Altın fiyatları 1742 seviyesine kadar yükseldikten sonra kar realizasyonlarına maruz kalmış ve bu kar satışları ile 1725 desteğine kadar gerilemiştir. Genel olarak baktığımızda altın fiyatlarındaki sakinliğin yarın akşam ki FED toplantısından çıkacak olan sonuçla ilgisi olduğunun ve yatırımcıların özellikle bu haber öncesi pozisyonlarını artırmak istemediği gözlemlenmiştir. Bu nedenle de gün içerisinde 1740 ile 1725 seviyeleri arasında hareketlerine devam eden altın fiyatları yarın FED’den çıkacak QE3 kararına göre sert hareketlere maruz kalması beklenilmektedir. Eğer altın bugün kar realizasyonlarına devam ederse gün içerisinde daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1725 desteğini kırması gerekmektedir. Aksi takdirde yukarıda belirlediğimiz bant bir müddet daha devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1721

Destek;1728-1721-1714

Direnç; 1747-1760-1770

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment