EUR/USD’da Yükseliş Trendine Dikkat!!!

EUR/USD ANALİZ

Avrupa hisse senetleri, Japonya’da büyümenin beklenenin oldukça altında çıkmasının küresel ekonomik yavaşlamanın derinleşmekte olduğu endişelerini artırması sonrası düştü. Böylelikle, 10 haftadır üst üste yükselen gösterge endeks Stoxx Europe 600 yönünü aşağı çevirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü. Solarworld AG, daha düşük gelir büyümesi tahmininde bulunmasının ardından yüzde 10 geriledi. Julius Baer Group Ltd., Bank of America Corp’un Merrill Lynch refah yönetimi bölümün ABD dışındaki kısmını satın alma konusunda anlaşmaya varması sonrası yüzde 1.2 düştü. Standard Chartered Plc, para aklama suçlamaları konusunda New York regülatörleri ile anlaşmak için görüşmeler yaptığı haberleri ile birlikte yüzde 1.3 değer kazandı.

EUR/USD paritesi haftanın ilk işlem gününde teknik olarak gerçekleştirmek istediği düzeltme yükselişlerini sürdürmek istemekte ve bu nedenle de gün içerisinde 1,2325 pivot noktasını geçerek 1,2355 seviyesini test etmiştir. Genel olarak baktığımızda daha önce de bu çıkışların1,2450 ile sınırlı kaldığını ve bu seviyeden başlattığı satıcılı seyirle 1,22**’li seviyeleri test ettiğini gözlemlemiştik. Şimdi ise aynı senaryo yeniden mi oluşacak sorusu da beraberinde gelmektedir. Düzeltme yükselişlerini sürdüren EUR/USD paritesinde 4 saatlik grafikte yükseliş trendinin orta kanal noktası olan 1,2360 yükselişlerin devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli direnç seviyesidir. Eğer EUR/USD paritesi 1,2360 direncini geçebilirse 1,2450 ve yükseliş trendinin üst kanal noktası olan 1,2510 seviyesini test etmesi kuvvetlenecektir. Ancak burada önemli olan paritenin bu çıkışı gerçekleştirse dahi orta vadeli yükselişlerinin devam etmeyeceğidir. Çünkü Euro bölgesindeki sorunların devam ettiği ve ilerleyen zamanlarda yeniden Euro bazlı düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Şuanda Dolar endeksinde yaşanılan satıcılı seyrin etkisi ile EUR/USD paritesinde kısmi yükselişler gerçekleşmektedir.

Gün içi al-sat işlemi oluşturacak yatırımcılar üst tarafta 1,2360 direncini takip edebilecekleri gibi alt tarafta ise 1,2250 desteğini takip etmelidir. Bu seviyeler arasında gün içi hareketlerini sürdüren EUR/USD paritesinde garantici yükseliş&düşüş oluşabilmesi için bu seviyelerin dışına çıkılmasını beklemek gerekmektedir.

Pivot;1,2295

Destek; 1,2295-1,2250-1,2215

Direnç; 1,2360-1,2390-1,2420

GBP/USD ANALİZ

ABD ekonomisindeki büyümenin yavaşladığı sinyallerine dikkat çeken San Francisco Fed Başkanı John Williams, merkez bankasının para politikasını gevşetmesinin gerektiğini söyledi. San Francisco Chronicle gazetesine konuşan Williams, istihdam, tüketici harcamaları ve gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesindeki zayıflamanın, Fed’in “üçüncü tur tahvil alım programına” başlamasının gerektiğine işaret ettiğini savundu. Fed Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) bu yıl oy hakkı bulunan Williams, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans gibi ABD ekonomisinin desteklenmesi gerektiğini savunan diğer Fed üyelerine katıldı. ABD Çalışma Bakanlığı’nın 3 Ağustos tarihli verisi, işsizlik oranının Temmuz’da yüzde 8,3’e yükseldiğini gösterdi. Ekonominin yılın ikinci yarısında yüzde 1,8 büyüyeceğini, işsizlik oranının da yılın tümünde yüzde 8.3’te kalacağını öngören Williams, Avrupa’daki borç krizinin de ABD’nin büyümesini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Günlük grafikteki yükseliş trendi içinde hareketini sürdüren GBP/USD paritesi hem kanalın alt noktası hem de fibonacci %76,4 düzeltme noktası olan 1,5485 desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü atağını sürdürmekte ve haftanın açılış günü gerçekleştirmiş olduğu çıkışlarla 1,5700 seviyesinin üzerine çıkmayı başarmıştır. Peki bu çıkış paritedeki trendi değiştirmeye yeter mi sorusuna ise büyük harflerle HAYIR diyebiliriz. GBP/USD paritesi bilindiği üzere düşüş trendi içinde yer almakta ve bu trendin yükseliş olarak değişebilmesi için paritenin öncelikle günlük olarak 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5709 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapması ve daha sonra da 1,58 direncini geçmesi gerekmektedir. Yükseliş trendi için gerçekleştirmesi gereken bu şartları yerine getirmesi ile yükseliş trendinden bahsedebilir ve hedef olarak da 1,62 seviyesi belirlenebilir. Bu şartlar sağlanamadığı durumda parite de sert satışların devam etmesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle de bu Çarşamba günü İngiltere merkez bankasından gelecek olan açıklamalara dikkat etmek gerekmektedir. Bu açıklamalar sterlin’e değer kaybetmesi durumunda paritedeki satış baskısı yeniden kendisini gösterebilir.

Pivot: 1,5645

Destek; 1,5645-1,5600-1,5570

Direnç; 1,5725-1,5750-1,5775

USD/TRY ANALİZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yumuşak iniş sürecinin başarıyla devam ettiğini belirterek, ”Haziran ayında cari açık kalemindeki düşüş daha da belirgin hale gelmiştir. Ekim 2011’de 78,5 milyar dolara ulaşan cari açık, Haziran ayında 63,5 milyar dolara geriledi. Böylece yılsonu için öngördüğümüz 65 milyar dolarlık cari açık hedefinin şimdiden altına inmiş olduk” dedi. Maliye Bakanı Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bu olumlu gelişmelerin, Avrupa’da derinleşen borç krizine ve yılın ilk yarısında 125 doları gören petrol fiyatlarına rağmen gerçekleştiğini vurguladı. Krizden dolayı Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın yılın ilk yarısında yüzde 7 daraldığını hatırlatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti: ”Yüksek petrol fiyatlarından dolayı sadece bu yılın ilk yarısında enerji ithalatına ödediğimiz fatura neredeyse 30 milyar dolara ulaştı. Bu olumsuz etkenler olmasa dış ticaretteki dengelenme çok daha hızlı olabilirdi. Zira enerji dışı cari açık şimdiden 12 milyar dolara geriledi.

USD/TRY paritesi her seferinde 1,7925 direncini test etmekte ancak bir türlü bu kırılışı gerçekleştirememektedir. Hal böyle olunca bu seviyeden gelen satış baskısı paritenin tekrar 1,79 seviyesi altında kalmasına neden olmaktadır. Gün içerisinde 1,7925 direncini test eden ancak bu direnci geçemeyen USD/TRY paritesi şuanda 1,7886 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Grafiği incelediğimizde alçalan takoz formasyonunun net bir şekilde görüldüğü ve bu formasyonun yükselişlerde net bir şekilde belirginleştiği gözlemlenmektedir. Eğer parite 1,7925 direncini geçebilirse sert yükselişlerle parite kısa sürede formasyonun üst kanal noktası olan 1,8126 seviyesini hedeflemesi kolaylaşacaktır. Ancak bunun için öncelikli olarak 1,7925 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Diğer yandan da takoz formasyonunun alt kanal noktası ve aynı zamanda paritedeki düşüşlerin devam etmesini sağlayacak önemli bir destek noktası olan 1,7735 desteği de tıpkı 1,7925 direnci kadar önemlidir. Bu iki seviyenin kırılışlarına göre uygun fırsatlar oluşacaktır. 1,7925 seviyesi üzerinde 1,8126 seviyesi hedeflenirken, 1,7735 desteği altında 1,7350 seviyesi hedeflenecektir.

Pivot: 1,7925

Destek; 1,7835-1,7790-1,7735

Direnç; 1,7925-1,7970-1,8025

USD/JPY ANALİZ

Küresel yavaşlamanın önüne geçmeye çalışan dünyanın en büyük ekonomilerinin parasal teşviklerini artıracağı beklentisi üzerine Asya paralarının gösterge endeksi 3 ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Almanya’nın Avrupa Merkez Bankası’nın, Euro Bölgesi’ndeki borç krizini hafifletmeye yönelik tahvil alım planına destek vermesiyle Güney Kore ve Tayvan’daki hisse senedi piyasaları geçtiğimiz hafta 4,5 milyar dolar çekti. Japon ekonomi ikinci çeyrekte ekonomistlerin beklentisinin altında büyürken, Euro Bölgesi’nde yarın açıklanacak olan GSYH rakamlarının da düşüşe işaret edeceği tahmin ediliyor. Sinopac Securities Corp.’un tahvil traderlarından George Pu, küresel büyümeye ilişkin kötü haberlerin fiyatlanmış olmasından ötürü yatırımcıların daha fazla satışa gitmediğini söyledi.

Daha önce 77,90 desteğinin öneminden bahsetmiş ve bu destek noktası kırılırsa satışların teyit edileceğini ve paritedeki uzun vadeli hedefin 76 seviyesi olduğunu analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. 77,90 desteğine ilaveten uzun bir süredir test ettiği ancak kıramadığı 78,15 desteğini de eklemek istiyorum. USD/JPY paritesi geçen hafta olduğu gibi bugünde 78,15 desteğini test etti ancak kıramayarak tekrar yukarı çekildi ve şuanda da 78,28 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 78,50 direncinin önemli olduğu ve bu direnç altında gün içi düşüşlerini sürdürmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak satış baskısının oluşabilmesi için kritik iki destek noktası olan 78,15 ve 77,90 desteklerinin kırılması şarttır. Bu şartların sağlanması durumunda USD/JPY paritesinde sert düşüşler gözlemleyebiliriz. Aksi durumda 78,85-77,90 seviyeleri arasındaki bant hareketinin bir müddet daha süreceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 78,50

Destek: 78,15-78,05-77,90

Direnç: 78,50-78,65-78,85

HAM PETROL ANALİZ

ABD ekonomisinin gelişme gösterdiği tahmin edilen veri öncesinde petrol, iki haftalık kazancın ardından yükselişini sürdürüyor. Petrol vadelileri geçtiğimiz hafta % 1,6 değer kazandıktan sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılacak resmi açıklama öncesinde Bloomberg News anketine göre perakende satışların temmuz ayında % 0,3 ile dört ayda ilk kez artış kaydettiği tahmin ediliyor. Japonya’da büyümenin yavaşlaması ile çoğu Asya hisse senedi düşmesine ve ABD endeks vadelilerinin değer kaybetmesine rağmen fiyatlar yükseliyor.

Ham petrol fiyatları haftanın açılış gününde yukarı yönlü atağını devam ettirme düşüncesi ile gün içi çıkışlarını gerçekleştirmekte ve bu durum petrol fiyatlarını yukarı yönlü atak başlatmasına katkı sağlamaktadır. Genel olarak baktığımızda gün içerisinde 91,75 desteğinin önemli olduğu ve destek üzerinde gün içi yükselişlerin baskın olacağını söyleyebiliriz. Dolar endeksinin de gün içinde tepki satışlarına maruz kalması Ham Petrol fiyatlarının yukarı yönlü atak başlatmasını kuvvetlendirmektedir. Bu nedenle de özellikle dolar endeksindeki hareketliliği de dikkatle takip etmek gerekmektedir. Eğer dolar endeksi değer kaybını sürdürürse ham petrol fiyatları günlük grafikteki yükseliş trendi içinde hareketlerini sürdürmesi ve 200 günlük basit hareketli ortalama olan 96,60 seviyesinin test edilmesini gözlemleyebiliriz.

Pivot; 91,75

Destek; 91,75-90,60-89,40

Direnç; 94,70-96,00-96,60

ALTIN ANALİZ

ABD’nin de içinde olduğu merkez bankalarının ekonomilerini teşvik adına daha fazla adım atacakları spekülasyonu ile altın yükselişini üçüncü güne taşıyor. ETF’deki altın varlıkları ise rekorunu genişletti. San Fransisco Fed Başkanı John Williams, 10 ağustos raporunda işsizliği azaltma işlemindeki tıkanma ve toparlanmadaki yavaşlama sebebiyle parasal genişleme zamanının geldiği yönünde görüş bildirdi. İşsizlik başvuruları 4 ağustos sonlu haftada düşerken işsizlik ise şubat 2009 tarihinden beri yüzde 8’in üstünde seyrediyor. Fat Prophets analisti David Lennox, “Piyasa sadece bekleyişte ve bu bekleyiş de Fed’in bir şeyler yapması yönünde. ABD ekonomisinde ciddi bir düzelme görülmedikçe parasal genişleme direksiyonda oturmaya devam edecek.” yorumunda bulundu.

Altın fiyatlarının 1600 seviyesi üzerinde tutunma çabasının etkili olması yeniden yukarı yönlü atağın net bir biçimde başlamasına ve altın yatırımcılarının yeniden altına güvenmesinin arttığı gözlemlenmektedir. Her zaman güvenilir yatırım aracı olarak bildiğimiz altın fiyatları uzun bir süredir belirli seviyeler arasında bant hareketi gerçekleştirdiği gibi net işlem fırsatları oluşturmamakta ve bu da yatırımcıların altın’da işlem yapmalarını engellemekteydi. Ancak altın tüm bu engellere inat yükselişlerini sürdürmek istedi ve şuanda da 1624 dolar seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda günlük grafikte üçgen formasyonu içinde hareketlerini sürdürmekte ve bu durum altın fiyatlarının kanalın üst noktası olan 1625 direncini özelleştirmektedir. Eğer altın 1625 direncini geçebilirse yukarı yönlü atağın devam etmesini ve haftalık grafikteki üçgen formasyonunun tepe noktası olan 1667 direncini test etmesini sağlayacaktır. Garantici işlem gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar ise 1630 direncinin geçilmesini bekleyebilir. Gün içi al-sat işlem stratejisi oluşturmak isteyen yatırımcılar 1630 ve 1618 seviyelerini dikkatle takip etmelidir. Bu seviyelerden hangisi kırılırsa o yöne doğru net işlem fırsatları oluşacaktır.

Pivot;1618

Destek;1618-1613-1605

Direnç; 1630-1635-1640

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Add a Comment