13-17 Ağustos 2012 Haftaya Bakış Analizi

EUR/USD ANALİZ

Geride bıraktığımız haftalara göre daha sakin bir hafta geçiren EUR/USD paritesi haftanın ilk gününden itibaren gerçekleştirdiği satıcılı seyirle 1,2442 seviyesinden 1,2240 seviyesine kadar geriledi. Daha önce bahsetmiş olduğumuz 1,2520 ve 1,2748 dirençlerinin etkili olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu seviyelere ilaveten 1,2450 direnci de paritenin orta vadeli düzeltme yükselişlerinin devam edip etmemesi konusunda bize sinyal verecek en önemli seviyelerden birisidir. 1,2442 seviyesine kadar yükselen ancak 1,2450 direncini geçemediği için satış baskısına maruz kalan EURUSD paritesi 1,2240 seviyesine kadar gerilese de 1,2215 desteğini aşağı yönlü kıramadı ve yeniden yukarı yönlü hareket başlatmak istemektedir. Bu nedenle de özellikle haftanın açılış günü paritedeki hareketlere dikkat etmek gerekmektedir. Haftanın açılış gününde makro-ekonomik anlamda çok fazla veri bulunmaması nedeniyle teknik analizin ağır bastığı bir dün ile haftaya merhaba diyebiliriz. Bu nedenle de paritenin tepki alışlarına mı devam edeceği yoksa normal seyir olan düşüşlerine devam edecek mi sorusunu da haftanın ilk günü karar verecektir. Haftanın diğer günlerinde ise makro-ekonomik verilerin çokluğu temel analizin etkili olacağı bir haftanın önünü açmış bulunmaktadır. Teknik olarak baktığımızda yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olduğunu ve bu satışlardaki hedefinde günlük grafikte kanalın alt noktası olan 1,1960 seviyesi olacağını söyleyebiliriz. Çünkü EUR/USD paritesinde 1,2750 direnci altında düşüş trendinin devam ettiğini net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz.

GBP/USD ANALİZ

İngiltere merkez bankasından gelen açıklamaların başkan King’in söyledikleri ile doğrulanması ve özellikle de bu açıklamaların İngiltere ekonomisi için olumlu olması paritenin çıkışlarının devam etmesine neden oldu ve GBP/USD paritesi 1,5545 seviyelerinden 1,5700 seviyesine doğru çıkış gerçekleştirdi ve haftayı da 1,5686 seviyesinde kapatmış oldu. Gerek günlük gerekse haftalık grafiğe dikkatli bir şekilde baktığımızda teknik olarak yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi beklenilmekte ancak GBP/USD paritesi 1,58 direnci altında kalmayı sürdürmesi mevcut çıkışları engellemektedir. Bu nedenle de GBP/USD paritesi için yükseliş baskısının devam edebilmesi için 1,58 direncinin geçilmesini beklemek gerekmektedir. Her seferinde 1,57**’li seviyelerden sonra sert satışlara maruz kalarak gerileyen GBP/USD paritesinde işlem stratejisi oluşturmak için sabırlı olmalı ve özellikle bu işlem stratejisi alış pozisyonları ise muhakkak 1,58 direncinin geçilmesi beklenmelidir. Eğer GBP/USD paritesi 1,58 direncini geçebilirse 1,62 seviyesine kadar yükselişini sürdüreceği gibi 1,58 direncinin altında kaldığı müddetçe düşüş trendine devam etmesi beklenilmektedir. GBP/USD paritesi 1,58 direnci altında kalmayı devam ettirdiği müddetçe yükseliş baskısının oluşma ihtimali azalacaktır ve böyle bir durumda da satıcıların yeniden devreye girmesi gözlemlenebilir. Böylelikle de yeniden 1,51**’li seviyeler hedeflenebilir.

USD/TRY ANALİZ

USD/TRY paritesi geçen hafta 1,7925 direncini bir türlü geçemedi!!!

Geride bıraktığımızda hafta 1,7922 seviyesi ile 1,7800 seviyeleri arasında hareketlerini sürdüren USD/TRY paritesi bir türlü 1,7925 direncini geçemedi ve bu nedenle de yükselişler her seferinde sınırlı kaldı. Dolar endeksindeki değerlenme ile Türk Lirası’ndaki değer kayıpları ile birleştiren ve bu nedenle de 1,7922 seviyesine kadar yükselen USD/TRY paritesi 1,7925 direncini geçemediği için tekrar satış baskısına maruz kaldı ve bu durum paritenin yeniden 1,78 seviyesine yaklaşılmasına neden oldu ve haftayı da 1,7816 seviyesinde kapatmış oldu.

USD/TRY grafiğini ayrıntılı bir şekilde incelediğimizde kırmızı ve mavi renkli kanalların içinde hareketlerini sürdürdüğünü görmekteyiz. Kırmızı renkli kanalı demark trendline olarak belirlersek mavi renkli kanalın da alçalan takoz formasyonu olarak belirlememizde hiçbir yanlışlık olmayacaktır. Ancak burada önemle duracağımız konu gerek kırmızı gerekse mavi renkli kanalın ortak özelliği olarak paritenin yükselişlerinin oluşması ve kanal noktalarını zorlaması beklenilmektedir. Bu nedenle de özellikle 1,7925 direnci dikkatle takip edilmelidir. Eğer 1,7925 direnci geçilirse yukarı yönlü atak başlatmasını hızlandıracağı gibi ilk hedefi mavi renkli takoz formasyonunun üst kanal noktası ve aynı zamanda 200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,8126 seviyesi hedeflenecektir. Aşağı yönlü hareketleri düşünen yatırımcılarımız ise 1,8126 direncini dikkatle takip edeceği gibi aşağı da ise 1,7735 desteğini takip etmelidirler. 1,7735 desteğinin kırılması durumunda ise gerek takoz formasyonu gerekse demark trendline kırılışı gerçekleşecektir ve bu durum pariteyi 1,7350 seviyesine yaklaştıracaktır.

USD/JPY ANALİZ

77,90 desteği üzerinde kalma çabası neticesinde yükselmek isteyen USD/JPY paritesi geride bıraktığımız hafta Japonya merkez bankasından müdahale gelmeyecek uyarısı yukarı yönlü hareketlerini kısmi bir şekilde sınırlandırdı ve hafta içinde 78,15 seviyesinde çıpalandı. Teknik olarak baktığımızda yükselen takoz formasyonunun oluşması ile 78,78 seviyesine kadar yükselişe geçen USD/JPY paritesi formasyon gereği yaşadığı satıcılı seyirle takoz formasyonunun aşağı yönlü kırılmasına neden oldu ve bu durum düşüş trendindeki USD/JPY paritesi için sürpriz olmadı. Çünkü yükselen takoz formasyonu düşüş trendinin devamlılığı için önemlidir.

Teknik olarak baktığımızda düşüş baskısının devam edeceğini ancak bu düşüşlerin devam edebilmesi için öncelikli olarak fibonacci %61,8 düzeltme seviyesi olan olan 78,85 direnci altında kalması gerekmektedir. Eğer parite 78,85 direnci altında kalmayı sürdürürse düşüşlerine kaldığı yerden devam etmeyi ve kritik bir nokta olan 77,90 desteğine kadar gerilemesi gözlemlenecektir. 77,90 desteğinin de kırılması durumunda ise düşüş trendinin teyit edildiğini ve 76 seviyesine doğru yeni bir düşüş dalgasının oluşacağını söyleyebiliriz. Yükselişlerin devam etmesi 78,85 direncinin geçilmesine bağladır. Genel olarak beklentimiz ise 80,15 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmesi ve 77,90 desteğinin kırılması ile de bu düşüşlerin teyit edilmesidir.

HAM PETROL ANALİZ

77 dolar seviyesi üzerinde kalma çabası ve bu çabayı 200 günlük basit hareketli ortalama olan 80,25 desteği üzerinde bırakma çabasının ham petrol fiyatlarının yukarı yönlü oluşmasına katkı sağladı ve bu durum ham petrol’ün 92 dolar seviyesine yaklaşmasına neden oldu. Genel olarak baktığımızda yukarı yönlü atağın devam etmesinin kuvvetli olduğunu görmekteyiz. Ancak bu yükselişlerin devam edebilmesi için 50 günlük basit hareketli ortalama olan 94,70 direncinin geçilmesi gerekmektedir.

Yukarıda yazmış olduğumuz yazıyı geride bıraktığımız hafta haftaya bakış analizimizde belirtmiş ve bu analizde de 94,70 seviyesinin öneminden bahsetmişti. Bu açıklama ise; “Genel olarak baktığımızda yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz parite de 94,70 direncinin geçilmesi ile100 ve 105 dolar seviyeleri hedefleneceği gibi bu direncin geçilememesi durumunda ise tepki satışlarının oluşma ihtimalinin artacağını ve bu tepki satışlarının ham petrol fiyatlarını yeniden 85 dolar seviyesine doğru geriletebileceğini söyleyebiliriz.” olarak sizlerle paylaşılmıştı. Hafta içinde 94,69 seviyesine kadar yükselen ancak 94,70 direncinin geçemeyen ham petrol fiyatları şuanda 93,22 seviyesinde hareket etmektedir. Geçen hafta yazmış olduğunuz yazıya istinaden 94,70 direnci geçerliliğini korumaktadır ve ham petrol fiyatları bu direncin seyrine göre işlem stratejisini oluşturacaktı.

ALTIN ANALİZ

12-13 Eylül 2012 günlerinde FED’in QE3 ile ilgili ciddi bir açıklama yapması beklenilirken bu zaman gelene kadar altın fiyatları sakin seyrine devam etmektedir. Alıcı-Satıcı çekişmesinde alıcıların daha fazla olduğu gözlemlenmektedir ve bu nedenle de Altın fiyatları 1600 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürmektedir.

Haftalık grafiği incelediğimizde 1625 direncinin geçilememesi neticesinde sert satışlara maruz kalan Altın eğer 1625 direncini geçebilirse 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1660 seviyesine kadar devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de özellikle bu hafta 1625 direncini dikkat etmek gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda pembe renkli çizgilerin yani üçgen formasyonu olarak1660 direncinin kanalın üst noktası olduğu belirlenmiştir. Grafiği incelediğimizde üçgen formasyonunun içerisinde hareketlerini sürdürdüğü ve 1625 direncinin geçilmesi durumunda da yükselişlerin teyit edileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de 16**’lü direncinin geçilmesi ile kanalın üst noktası olan 1667 direnci hedefleneceği gibi 1625 direncinin geçilememesi durumunda ise kanalın alt noktası olan 1575 seviyesi hedeflenecektir. Genel beklentimiz ise 1530 desteği üzerinde yükseliş baskısının devam etmesidir ve bu durum altın fiyatlarının kanalın üst noktası olan 1667 direncini test etmesi yönündedir.

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Add a Comment