HSBC: “Veri” Depresifi…

Veri aciklamalarinin oneciktigi gunde global piyasalarda satis egilimli bir seyir yasanmis gorunuyor.

Avrupa bolgesi icin aciklanan Nisanayi PMI imalat endeksi verileri 45.9 ile beklentilerin altinda kalirken,Mart ayi issizlik orani da %10.9 ile tarihinin en yuksek seviyesine ulasti.

Bununla birlikte ABD’de aciklananve yarin aciklanacak olan Nisan ayi tarim disi istihdam verisinin oncugostergesi olan ADP ozel sektor istihdam verisi de 170k olan beklentilerinbelirgin altinda 119k seviyesinde gerceklesti.

Ekonomik aktivitenin gidisatina referansveren verilerin beklentilerin altinda kalmasi sonrasinda global borsalardasatis egilimi one cikarken, Usd diger gelismis ulke para birimleri karsisindadeger kazandi. Bununla birlikte, altinin ons fiyati da Usd 1650 seviyelerininaltina geriledi.

Global piyasalarda yenigun Cin’de aciklanan PMI hizmetler verisiyle baslarken, verinin 56.1 ile50 esik seviyesinin uzerinde kalmasi dahi, su asamada, global piyasalardakirisk algilamalarini duzeltmeye yetmemis gorunuyor.

Bugun icin global piyasalartarafinda veri aciklamalari one ciksa da, Avrupa Merkez Bankasi’nin faizkararinin aciklayacagi faiz toplantisi piyasalarin yonu konusunda belirleyiciolacak temel gelisme olarak karsimiza cikiyor.

Avrupa Merkez Bankasi’nin%1.00 seviyesinde bulunan politika faizlerinde degisiklige gitmesi beklenmezken,Avrupa Merkez Bankasi Baskani Mario Draghi’nin Tsi 15:30’da yapacagibasin toplantisi yakindan takip edilecek.

Hatirlatmak gerekirse piyasaoyuncularinin bu toplantida takip edecegi en onemli olgu, sorunlu Avrupaulkelerinin yeniden yukselmeye baslayan tahvil faizleri sonrasinda AvrupaMerkez Bankasi’nin tahvil alimlarina baslayip baslamayacagi olacak.

Veri aciklamalari tarafindaise Avrupa bolgesi Mart ayi Ufe enflasyonu ile ABD haftalik issizlik basvurularive Nisan ayi ISM hizmetler endeksi one cikacak veri aciklamalari olarakkarsimiza cikiyor.

Bunlarin disinda piyasaoyunculari, Ispanya ve Fransa hazinelerinin borclanma ihaleleri ile Feduyeleri Lockhart ve Plosser’in yapacagi aciklamalari da yakindan takipedecek.

Gune negatif egilimlibir baslangic yapabilecegini dusundugumuz global piyasalarda yonu tayinedecek en onemli gelismenin Avrupa Merkez Bankasi’nin faiz karari olacaginihatirlatiyoruz. Avrupa Merkez Bankasi Draghi’nin tahvil alimlarina yenidenbaslayabilecegine referans veren aciklamalar yapmasi durumunda global piyasalardakirisk algilamalarinin gorece olumluya donebilecegini hatirlatirken, bunabagli olarak Eur’nun kismi de olsa deger kazanabilecegini hatirlatiyoruz.Bununla birlikte, aksi durumlarda Usd’nin diger gelismis ulke para birimlerikarsisindaki gorece guclu konumunu devam ettire(bile)cegini ve altin fiyatlarindakikonsolidasyonun bir kademe daha belirginlese(bile)cegini dusunuyoruz.

Turkiye tarafinda dun takipedilen en onemli olgu uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu S&P’nin1 Mayis’ta Turkiye’nin “BBB-” olan Turk lirasi cinsinden kredi notunukoruyup gorunumu “pozitif”ten “duragan”a cevirmesi olurken, buna bagliolarak Turkiye piyasalarinda kismi de olsa negatif egilimli bir ayrismayasandi.

S&P’den yapilan aciklamada kredigorunumunde yapilan revizyonda Turkiye’nin dis ticaretine iliskin olumsuzbeklentiler ile yuksek dis borc seviyesinin etkili oldugu ifade edilirken,butce gelirlerinin dolayli vergilere bagli olmasi da revizyon uzerindeetkili olan bir diger faktor olarak nitelendirildi.

Bununla birlikte S&P, Turkiye’ninkredi notunun dusurulme ihtimalini %30 olarak acikladi.

Bunun disinda Turkiye tarafindatakip edilen bir diger olgu da Merkez Bankasi’nin repo ihalesi olurken,Banka haftalik repo ihalesiyle bankacilik sistemine %5.75 faiz seviyesindeTry 5bn likidite sagladi.

Boylece Merkez Bankasi’ninrepo ihaleleriyle bankacilik sistemine sagladigi likiditenin toplam miktariTry 34bn oldu.

Bugun icin Turkiye tarafindaTuik’in aciklayacagi Nisan ayi Tufe ve Ufe enflasyonu takip edilirken,gerceklesmeler piyasalarin yonu konusunda belirleyici olacak gorunuyor.

Tufe enflasyonu icin piyasabeklentileri aylik %1.3’luk artisa isaret ederken, verinin beklentilerdahilinde gerceklesmesi yillik Tufe enflasyonunu Mart ayindaki %10.4 seviyesindenNisan’da %10.9’a tasiyacak. Bununla birlikte aylik Ufe enflasyonu icinpiyasa beklentileri %1.2’lik artisa isaret ediyor.

Tufe enflasyonu icin bizim beklentimizgenel itibariyle piyasa beklentilerine paralel (%1.3 – %1.4 araliginda)bulunmakla birlikte, gida fiyatlarinda yasanabilecek negatif soklara dabagli olarak yillik Tufe enflasyonunun %11 seviyelerini asma ihtimali bulundugunuhatirlatiyoruz.

Hatirlatmak gerekirse 1 Mayis’taaciklanan Istanbul Ticaret Odasi’nin Nisan ayi enflasyon rakamlarindayillik gida enflasyonu bir onceki aya gore 0.5 puan artarak %9.4’ten %9.9’ayukselmisti.

Turkiye piyasalarininglobal piyasalara paralel gune negatif egilimli bir baslangic yapabileceginidusunmekle birlikte, yonu tayin edecek en onemli olgunun Nisan ayi enflasyonrakamlari olacagi kanaatindeyiz. Beklentilerden iyi gelecek enflasyon verilerininIMKB’de ve bono piyasasinda olumlu algilanabilecegini hatirlatirken, Turklirasinin (0.5*Eur + 0.5*Usd) sepeti karsisinda genel itibariyle yatayhareket ede(bile)cegini tahmin ediyoruz.
Gunun veri aciklamalari:

10:00 – Turkiye Tufe ve Ufe enflasyonu,Nisan (Bekl.: %1.3 & %1.2)

12:00 – Avrupa bolgesi Ufe enflasyonu,Mart (Bekl.: %3.4)

14:45 – Avrupa Merkez Bankasitoplantisi, faiz karari (Bekl.: %1.00)

15:30 – Avrupa Merkez BankasiBaskani Draghi konusuyor

15:30 – ABD haftalik issizlik sigortasibasvurulari (Bekl.: 380k)

15:30 – ABD tarim disi verimlilik,1C (Bekl.: %-0.5)

17:00 – ABD ISM hizmetler, Nisan(Bekl.: 55.3)

20:00 – ABD Fed uyesi Lockhart konusuyor

20:30 – ABD Fed uyesi Plosser konusuyor
Global piyasalar:

Avrupa borsalari beklentilerden kotugelen verilerle gerilerken, ABD borsalari ADP ozel sektor istihdam raporununutakip edildigi gunde ortalamada %0.3 deger kaybetti. Asya borsalari busabah itibariyle satis egilimli seyri devam ettirirken, ABD future’lariortalamada %0.1 negatif primli hareket ediyor.

ABD 10 yillik tahvilin getirisi dun %1.93seviyelerine gerilerken, bu sabah itibariyle ilk islemlerde yatay bir seyirgozleniyor. Veri aciklamalarinin takip edildigi gunde EurUsd paritesi 1.312– 1.324 araliginda hareket ederken, gunu 1.315 seviyelerinden tamamladi.Bu sabah itibariyle 1.314 seviyelerinden islem goren EurUsd paritesindeyonu tayin edecek en onemli gelisme Avrupa Merkez Bankasi’nin faiz karariolacak. Veri aciklamalarinin da onemli olacagi gunde EurUsd paritesinin1.305 – 1.320 araliginda islem gormesini bekliyoruz.

Beklentilerden kotu gelen veriler, altinfiyatlarinda da duzeltmeye neden olurken, altinin ons fiyati Usd 1646 –Usd 1663 araliginda hareket ettigi gunu Usd 1653 seviyelerinden tamamladi.Bu sabah itibariyle Usd 1648 seviyelerinden gune baslayan altinda AvrupaMerkez Bankasi’nin faiz karari yon konusunda belirleyici olacak. Riskalgilamalarinin da yon konusunda belirleyici olacagi gunde altinin Usd1620 – Usd 1660 araliginda islem gormesini bekliyoruz.
Yurtici piyasalar:

Hisse senedi: S&P’nin gorunumrevizyonuna iliskin haberle gune baslayan IMKB’de satis egilimi belirginlesirken,IMKB-100 gunu %1.8 gerileyerek tamamladi. Asya piyasalarindaki negatifegilimli seyre de bagli olarak gun hafif saticili bir baslangic bekledigimizIMKB’de yonu tayin edecek en onemli olgu Tuik’in aciklayacagi Nisan ayienflasyon rakamlari olacak. Global piyasalardaki risk algilamalarinin dayon konusunda belirleyici olacagi gunde IMKB-100’un 58,100 – 59,800 araligindaislem gormesini bekliyoruz.

Bono: bono piyasasinda dun hafifsaticili bir seyir yasanirken, gosterge bononun bilesik faizi %9.3 seviyelerindenacildigi gunu %9.34 seviyelerinden tamamladi. Bu sabah itibariyle tezgahustupiyasalarda %9.32 seviyelerinden yatay acilan gosterge bonoda yonu tayinedecek en onemli olgu Tuik’in aciklayacagi Nisan ayi enflasyon rakamlariolacak. Bugun icin gosterge bononun bilesik %9.2 – %9.5 araliginda islemgormesini bekliyoruz.

Doviz: S&P’nin Turkiye’ninkredi gorunumunde yaptigi asagi yonlu revizyonun Turk lirasi uzerindekietkisi sinirli kalirken, UsdTry 1.754 – 1.765 araliginda hareket ettigigunu 1.760 seviyelerinden tamamladi. Bu sabah itibariyle 1.761 seviyelerindenacilan UsdTry’de yonu tayin edecek en onemli olgu Tuik’in aciklayacagiNisan ayi enflasyon rakamlari olacak. Bugun icin UsdTry’nin 1.753 – 1.773araliginda islem gormesini bekliyoruz.



Ali Cakiroglu
HSBC Private Bank

Add a Comment