GCM Forex: Altın’da 1547 Desteği Kritik…

EUR/USD ANALİZ

Ekonomik krizin neden olduğu siyasi krizin sürdüğü Yunanistan’da hükümet arayışları sürerken, teknokrat Başbakan Lukas Papademos, dışarıdan yardım gelmemesi durumunda ülkenin Haziran ayı başlarından itibaren parasız kalacağını bildirdi. Papademos, Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas’a sunduğu bir raporda, seçimler nedeniyle devlet mekanizmasının gevşemesi sonucu vergilerin tahsil edilemediğini, vergi mükelleflerinin de vergi ödemede isteksiz davrandığını belirterek, bu durumun devletin ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük zorluklar yarattığını bildirdi. Raporunda ayrıca, ilk kurtarma paketinin Mayıs ayı taksiti olan 1 milyar Euro kesilmesi durumu daha zorlaştırdığını bildiren Papademos, ülkedeki siyasi istikrarsızlığın bir an önce aşılarak, AB ve IMF’den yeni yardımların ödenmesinin yolunun açılmaması durumunda, ülkenin öngörülenden daha kısa bir sürede “sıfır noktasına” gelerek yükümlülüklerini yerine getiremez duruma düşeceğini belirtti.

1 Temmuz 2001 ve 13 Temmuz 2008 yıllarında oluşan ve günümüzde de devam eden demark trendline kanalında paritenin bazı kritik noktalara kadar gerilediğini ve bu kritik noktalarda oluşacak dönüşlere dikkat etmek gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda gün içi düşüşlerini sürdüren parite için 1,2830 ve 1,2710 destekleri önemlidir. Uzun vadeli düşüş beklentimizin devam ettiği ve 1,2620 desteğinin hedef olarak belirtildiği parite de yukarıda belirlediğimiz kritik destek seviyelerini takip etmek ve bu duruma göre gerek tepki alışlarındaki yükseliş fırsatından gerekse kanalı kırması durumunda düşüşlerden yararlanılarak kar elde edilebilir. Avrupa’dan gelen olumsuz haberler ile Dolar Endeksinin güç kazanması paritenin şuan ki düşüşlerini sağlamaktadır. Bu durumun devam etmesi ile birlikte var olan düşüş beklentimize katkı sağlayacak ve düşüşlerine devam edecektir. Eğer Avrupa’dan olası iyi haberler gelirse ya da uzun bir süredir yükselişlerine devam eden Dolar Endeksi tepkisini gösterirse parite de tepki alımları gelebilir ve bu durum yukarıda da sözünü ettiğimiz geri dönüş sinyalleri olabilir. Eğer parite böyle bir tepki alışlarına maruz kalırsa da yeni bir yükseliş trendinden söz edebilir ve 1,31**’li seviyeler hedeflenebilir.

Gün içi baktığımızda da 1,2885 direncinin önemli olduğunu, bu direncin altında düşüş baskısına devam edeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 1,2885 direncinin altında kalmayı sürdürürse gün içerisinde 1,2755 desteğini test etmesi beklenilmektedir.

Pivot;1,2885

Destek;1,2795-1,2755-1,2720

Direnç;1,2885-1,2910-1,2955

GBP/USD ANALİZ

Reyting kuruluşu Moody’s, aralarında UniCredit SpA ve Intesa Sanpaolo gibi en büyük bankaların da yer aldığı 26 İtalyan bankasının kredi notunu kazançlar ve ülkenin ekonomik görünümünde zayıflama gerekçesiyle 1 ila 4 kademe düşürdü. İtalya’nın en büyük bankası UniCredit’in uzun vadeli kredi notu bir kademe indirilerek A3 seviyesine çekilirken, ülkenin 2 numaralaı bankası Intesa’nın notu da A2′den A3′e düşürüldü. Moody’s tarafından yapılan açıklamada İtalyan bankalarının, varlık kalitesini daha fazla bozma, kazanç baskılarını artırma ve piyasa girişini sınırlama ihtimali olan operasyon şartlarının yan etkileri karşısında çok daha kırılgan olduğu belirtildi. Moody’s, bu risklerin, İtalyan hükümetinin borçlarının sürdürülebilirliğinden endişe duyan yatırımcılar tarafından daha da artırıldığını, bunun da İtalyan bankalarının fonlama şartlarını zorlaştırdığını söyledi.

1,6305 direncinden başlayan tepki satışları günümüze kadar devam etti ve parite 1,6050 seviyelerine kadar geriledi. Teknik olarak baktığımızda geri çekilmelerinin max 1,6030 ve 1,5950 seviyeleri ile sınırlı kalacağını, bu desteklerden aldığı güçle yeniden yukarı yönlü atak başlatma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa’dan gelen olumsuz veriler ve Dolar Endeksindeki yukarı yönlü atak dikkatle incelendiğinden GBP/USD paritesinin bu olumsuzluklara karşı dirençli durması ve paritenin düşüşlerinin sınırlı kalması yükseliş sinyallerinin başladığının göstergesidir. Bu nedenle de yükseliş trendinde devam eden GBP/USD paritesinde yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Yaşanılacak olası düşüşlerde gerçekleştirilecek alım işlemlerinde hedef olarak 1,6275 ve 1,6450 seviyesi hedeflenirken, zarar durdur olarak 1,59 seviyesi altında yaşanılacak olası günlük kapanışlarla da var olan alım pozisyonları kapatılabilir.

Gün içi al-sat stratejilerine baktığımızda ise 1,6080 ve 1,6055 desteklerinin önemli olduğunu, bu destekler üzerinde kaldığı müddetçe GBP/USD paritesinin yükselmeye devam etmesini beklemekteyiz.

Pivot: 1,6055

Destek;1,6080-1,6055-1,6000

Direnç;1,6125-1,6150-1,6185

USD/JPY ANALİZ

Avrupalı hükümetler, Yunanistan’da birbirleriyle kavga eden siyasetçiler kemer sıkma programlarına bağlı kalacak bir koalisyon hükümet oluşturdukları sürece, ülkeye bütçe hedeflerini tutturması için ekstra süre tanıyabileceklerinin sinyalini verdi. Yunanistan’ın Euro’dan çıkış tartışmalarını “anlamsız” ve “propoganda” olarak niteleyen Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, ülkenin 240 milyar Euro’luk kurtarma yardımının şartlarını yalnızca tam anlamıyla işleyen bir Yunan hükümetinin yerine getirebileceğini söyledi. Hükümetin, programı sürdürmesinin gerektiğinin altını çizen Euro Bölgesi Maliye Bakanları başkanı Juncker, durumda bir değişiklik olduğunu, vadeleri uzatmaktan kaçınmayacaklarını belirtti.

USD/JPY paritesi belirli çıkışlardan sonra yaşadığı tepki satışları ile gün içerisinde bant hareketini sürdürmektedir. Genel olarak 81,90 üzerinde ya da 79,50 seviyesi altında günlük kapanış yapması gerekmektedir. Bu durumlardan hangisi sağlanırsa o yöne doğru hareketlerin netleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Düşüşlerin devam etmesi için USD/JPY paritesi 79,50 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir ve böyle bir durumda da yeniden 77 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir. Yükselişlerin devam etmesi için de 81,90 direnci üzerinde yapacağı günlük kapanış paritenin yeniden yukarı yönlü hareketlerinin devamlılığını göstereceğinden daha önce test ettiği ancak geçemediği 84,20 seviyesine kadar hareket etmesi beklenilmektedir.

Gün içi al-sat yapmak isteyen yatırımcılar ise 79,95 direncini dikkatle takip etmelidirler. USD/JPY paritesi için 79,95 direnci altında gün içi düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 79,95

Destek:79,60-79,40-79,20

Direnç:79,95-80,15-80,35

PETROL ANALİZ

6 Mayıs’taki seçimlerin ardından hâlen daha bir hükümeti olmayan Yunanistan’ın Euro’dan çıkacağına ilişkin spekülasyonların artması New York Borsası’nı aşağı çekti. Dow Jones Endeksi Ocak’tan bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Standard&Poor’s 500 Endeksi’nde yer alan 10 sektör grubunun en çok kaybedenleri finansal ve enerji hisseleri oldu. JP Morgan Chase&Co. ve Bank of America Corp., Avrupa’daki bankaların düşüşünü takip etti ve yüzde 2.6′nın üzerinde değer kaybetti. Alcoa Inc. ve Schlumberger Ltd. yüzde 1.5′in üzerinde düşüşle emtia üreticilerindeki kayıplara öncülük etti. En büyük güvenlik yazılımı satıcıları Symantec Corp., Goldman Sachs Group Inc.’in tavsiyesini düşürmesinin ardından yüzde 1.4 değer kaybetti.

Dolar Endeksinin değer kazanması ile beraber gün içi düşüşlerini sürdüren petrol gün içerisinde 93,64 seviyesine kadar geriledi ve ilk kritik seviye olan 95 desteğini kırdı. Petrol için bazı kritik noktaların önemli olduğunu ve bu seviyelerin dönüş için uygun olduğunu daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Genel olarak 100 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamalar olan 93,10 ve 86,86 destekleri petrol fiyatlarının dönüşleri için önemli destek seviyeleridir. Uzun vadeli olarak yukarı yönlü hareketlerin devam etmesini beklediğimiz petrol fiyatlarında yukarıda belirlediğimiz destek noktalarını takip etmek gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda özellikle de Avrupa’da yaşanılan sorunlardan dolayı güvenilir yatırım limanı olma yolunda ilerleyen Dolar güçlendikçe emtialarda gerilemeler gerçekleştikçe ve bu durum petrol fiyatlarını belirli kritik seviyelere yaklaştırmaktadır.

Gün içi al-sat yapacak olan yatırımcılar ise 95,10 direncini takip etmelidir. Genel görünüm olarak 95,10 direnci altında kar satışlarının devam edeceğini ve 92 dolar seviyesine doğru geri çekilebileceğini söyleyebiliriz. Eğer petrol düşüşlerini sonlandırmak isterse bu durumda 95,10 direncini geçmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda da yukarı yönlü hareketler devam edeceğinden ilk hedef olarak 98 dolar seviyesi belirlenmiştir.

Pivot;95,10

Destek;93,40-92,80-92,00

Direnç;94,70-95,10-95,80

ALTIN ANALİZ

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkabileceği spekülasyonu Doları destekleyip Euro’nun dört ayın düşüğüne gerilemesine neden olurken altın bu yılın en düşük seviyesini gördü. Gümüş ise üç yıldan fazlasının en kötü performansına hazırlanıyor.

15 Haziran 2011 tarihinde başlayan kanal içerisinde hareketine devam eden altın da kanal içi hareketler devam edecek mi yoksa kanal kırılarak düşüş baskısını sürdürecek mi? Genel olarak baktığımızda uzun bir süredir bu kanal içerisinde hareketine devam eden altın da 1550 dolar desteği altının dönüşü için kritik bir seviyedir. Daha önce de 1522 dolar desteğinin önemli olduğunu vurgulamış ve bu seviye üzerinde uzun vadeli yükseliş beklentimizi korumuştuk. 1522 seviyesine ek olarak 1550 dolar desteğinin de kritik olduğunu, bu destekler üzerinde kalmayı sürdürdüğü her gün yükselişlere biraz daha yaklaştığını söyleyebiliriz. Eğer altın demark trendline kanalı içerisinde hareketlerine devam etmeyi sürdürürse kanal içi hareketlerin devam etmesi gözlemleneceğinden hedef olarak kanalın üst noktası ve aynı zamanda da fibonacci %61,8 düzeltme seviyesi olan 1696,54 direncine doğru atak başlatması beklenilmektedir. Eğer altın 1550 dolar desteğini kırarsa var olan kar realizasyonların devam etme ihtimali kuvvetleneceğinden 1522-1480 dolar seviyeleri hedeflenecektir. Uzun vadeli yükseliş beklentimizin değişmesi ve yerini düşüşlere bırakabilmesi için 1522 dolar desteği altında günlük kapanış yapması gerekmektedir. Temel faktörlerin bu sıralar ağır bastığı ve bu nedenle de Dolar endeksinin güç kazandığı gözlemlenmektedir. Teknik olarak yukarı yönlü beklentimizin sürdüğünü ancak bu durumun gerçekleştirebilmesi için de temel verilerden destek alması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu temel haberler için de 3. Tur tahvil programı, Ortadoğu savaş beklentisi yada ABD’den gelecek olan verilerin Dolar üzerinde negatif etkisi olarak söyleyebiliriz.

Pivot;1577

Destek;1550-1540-1522

Direnç;1577-1590-1601

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Add a Comment