CNBC-E Anketi: TÜFE %1.31 (Analiz)

CNBC-E’nin yaptığı ankete göre Nisan CPI %1.31 olarak açıklanacak. Bu durumda yıllık TÜFE ise %11’in biraz altında zirve yapmış olacak. Ardından, baz etkileri ile beslenen bir dezenflasyon süreci başlayacak. Bu süreç kalıcı olur mu? Yıl sonunda nerde oluruz?

Dezenflasyonun baz etkisinden kaynaklandığını bir kez daha vurgulayalım. Bu etki umulandan kısa sürebilir. Bugün basında yer alan şarküteri ürünlerinin %100 zamlanması sonucunu getirecek gıda tüzüğü değişikliği ve sigaranın paketine TL1.5 sağlık vergisi gibi haberler enflasyonda 1 aylık yukarı şoklar yaratabilir. En önemlisi, baz etkisinin karşısına yükselen Brent petrol çıkabilir. Bu sabah ABD ISM ve Çin PMI verilerinin ardından petrol yine 1 aylık zirve yaptı.

Ayrıca, ekonomide talep yönlü baskıların şiddetini de memur zammı belirleyecek. 1 Mayıs’da konuşan Bakan Çelik Memur-Sen’e “%16 isteğinizi duyduk” dedi, eğer bu öneri kabul edilirse maliyet enflasyonu yanında talep patlaması da beklentileri bozabilir.

TCMB’nin halen yürürlükte olan %8-8.5 arası efektif fonlama faizi ve yatay seyreden kur bu baskıları azaltmya yetmez. Yıl sonunda enflasyonda TÜFE’nin %7.5 civarında gerçekleşmesi makul. Ama, daha sıkı bir para politikası veya güçlenen TL ile TÜFE daha da aşağı çekilebilir. 2013 ve 2014 için ise petrol fiyatları hızla gerilemez, ya da TCMB ek sıkılaştırma yapmazsa TÜFE’nin %7’nin altına inmesi çok zor.
Atilla Yeşilada

Twitter: @AtillaYesilada1

Add a Comment