İşte alarm veren sektörler ve ürünleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi 2011 sonuçları sanayide aykırı ürünleri ortaya koydu. Denetlenen 36 bin üründen 4 bini etiket bilgileriyle uyuşmuyor

Türk mallarının imajının yükseltilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın gerçekleştirdiği Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) 2011 sonuçları acı gerçekleri ortaya koydu. Denetim kapsamında vatandaşların günlük yaşamında kullandığı yaklaşık 36 bin elektrikli ekipman, ayakkabı, otomotiv, tekstil ve asansör gibi ürün grupları kontrol edildi.

Sonuçlara göre 4 bin 72 tanesi teknik düzeye aykırı bulunurken, 48 ürün riskli kabul edilerek toplatıldı. Aykırı bulunan ürünlere 1 milyon 793 bin 894 TL idari para cezası kesildi. Bakanlık, güvenli hale getirilmesi mümkün olmayan 48 ürün hakkında toplatma kararı verirken, bu ürünlerden 39`u beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi elektrikli ekipmanlar, 8`i düdüklü tencere ve yangın söndürme tüpü gibi basınçlı ekipmanlar bir tanesi de makine oldu.

BÜYÜK DENETİM

Bakanlık, denetimlerini beyaz eşyalar, küçük ev aletleri, elektrikli kişisel bakım ürünleri ve bilgisayarlar gibi elektrikli ekipmanları, tekstil, deodorantlar, sinek ilaçları, akaryakıt pompaları, elektrik kabloları, düdüklü tencereler, kazanlar, ocaklar, şofbenler, klimalar, patlayıcılar, LPG tüpleri, av tüfekleri, borular ve otomotiv yedek parça üzerine yoğunlaştırdı.

EN FAZLA RİSK ASANSÖRDE

Denetimler sonucunda, yüksek oranda aykırılık asansörler, elektrikli ekipmanlar, makineler, otomotiv ve tekstil sektörlerinde tespit edildi. Denetlenen bin 666 asansörden 622`si teknik kriterlere aykırı çıktı. Bu da uzun zamandır tartışılan asansörde denetim sorununu gözler önüne serdi.

İŞTE DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERLE İLGİLİ SONUÇLAR

ASANSÖRE DİKKAT: Denetlenen bin 622 asansörün 666`sının teknik kriterlere aykırı olduğu ortaya çıktı.

DÜDÜKLÜ TENCERE ÇÜRÜK: Düdüklü tencere gibi basınçlı ekipmanlara yapılan denetimlerde 961 ürünün 143`ünün teknik özellikleri aykırı çıktı.

OTOMOTİVDE DİKKAT: Her gün milyonlarca aracın trafiğe çıktığı Türkiye`de 834 otomotiv yan sanayi ürününden 311`i teknik özellikleri aykırı.

TEKSTİL DE ALARM VERİYOR: Denetlenen 8 bin 555 tekstil ürününün 812`sinin kriterlere uymadığı belirlendi.

AYAKKABI DA AYKIRI: Denetlenen 4 bin 750 ayakkabıdan 127 tanesi teknik şartlara aykırı çıktı.

SABAH

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


andnbsp;

Add a Comment