Finansal kriz henüz bitmedi!

Ali Babacan, küresel ekonominin çok kritik bir aşamadan geçtiğini belirterek krize yol açan faktörlerin henüz çözüme bağlanmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel ekonominin çok kritik bir aşamadan geçtiğini belirterek krize yol açan faktörlerin henüz çözüme bağlanmadığını söyledi.

Babacan, Boston temasları kapsamında ABD`nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Tufts Üniversitesi Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu`nda düzenlenen `Türkiye Ekonomisi ve Harici İlişkiler` konulu konferansta öğrencilere seslendi.

Türkiye`nin stratejik önemine dikkat çeken Babacan, Türkiye`nin NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olmasının yanında, AB`ye üyelik sürecinin de devam ettiğine dikkati çekti. Küresel ekonominin çok kritik bir aşamadan geçtiğine işaret eden Babacan, 2008-2009 yıllarında başlayan finansal krizin henüz ortadan kalkmadığını, sadece aşamalarının değiştiğini, krize yol açan faktörlerin henüz çözüme bağlanmadığını belirtti.

Zaman Gazetesi`nin haberine göre; Babacan, son dönemde AB`deki durumun, Yunanistan ile ilgili kararlardan ötürü bir miktar daha iyi olduğunu kaydederek, ancak birçok Avrupa ülkesindeki siyasî ortama bakıldığında, alınan kararların uygulanması, yasalarda gerekli değişiklikleri yapma yönündeki taahhütlerin hayata geçirilmesi konusunda ciddi kuşkularının olduğunu ifade etti. Dolayısıyla 2012`nin Avrupa ülkeleri için bir test yılı olacağını söyleyen Babacan, aynı şekilde Amerika ekonomisi için de 2013 yılının test yılı olacağını, seçimlerden sonra ABD`yi zorlu kararların beklediğini, bütçe açığıyla mücadele konusunda kredibilitesi olan orta vadeli bir planın geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasında Türk ekonomisinde sağlanan ilerlemeler, bugüne kadar hayata geçirilen reformlar ve bundan sonrası için atılması planlanan adımlardan da bahseden Babacan, finansal kriz sırasında Türkiye`nin diğer birçok Avrupa ülkesinden olumlu manada ayrıştığını belirtti.

Babacan, finansal krizin patlak verdiği 2008-2009 yıllarından önce, bankacılık sektörü, sosyal güvenlik sistemi, sağlık sistemi gibi birçok alanda çok sayıda yapısal reform gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, tüm bu reformların, Türk ekonomisinin temellerini güçlendirdiğini anlattı. Boston`da 1852 yılında kurulan Tufts University en iyi üniversiteler sıralamasında ön saflarda yer alıyor. Mezun listesinde ABD Başkanı Obama`nın Ortadoğu Danışmanı Valli Nasser, eski Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, eBay kurucusu Roy Raymond, Victoria`s Secret kurucusu John Bello, SoBe kurucusu Laura Lang, Time Inc CEO`su Jamie Dimon, JPMorgan Chase CEO`su Jeff Kindler gibi isimler bulunuyor. Tufts`ın Türk mezunları arasında; Koç Holding CFO`su Ahmet F. Ashaboglu, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Eyüpoğlu Eğitim Kurumları Yöneticisi Cenk Eyuboglu, gibi isimler yer alıyor.

Add a Comment