9-13 Nisan 2012 Haftaya Bakış Analizim…

EUR/USD ANALİZ

EUR/USD paritesi alıcı&satıcı mücadelesi belirli seviyeler arasında hareket etmektedir. Teknik olarak her ne kadar düşüş baskısını işaret etse de belirli düşüşlerden sonra düşüşlerine kaldığı yerden devam edememektedir. Bu da düşüş Basksının devam edeceği konusunda kafalarda soru işaretleri bırakmaktadır. EUR/USD paritesinde günlük grafikteki bollinger bandının alt kanal noktası olan 1,3035 desteğinin önemli olduğunu ve bu desteğe göre paritenin yukarı yada aşağı yönlü hareketine devam edeceğini daha öncelerdeki analizlerimizde defalarca belirtmiştik. Haftanın son işlem günü paskalya nedeniyle piyasalar kapalıyken Tarım Dışı İstihdam’a özel vadeli piyasalarda 45 dakikalık işleme izin verilmesi haberin etkisiyle paritede sert hareketlerin oluşmasına neden oldu. Haftanın son işlem günü 1,3033 seviyesine kadar gerileyen EUR/USD paritesi olumsuz gelen Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında 1,3112 seviyesine kadar yükseldi. Bollinger bandının alt kanal noktası da böylelikle kırılamamış oldu. Eğer parite bu hafta da bu desteği kıramazsa band arasında hareketlerine devam etmesine ve günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,34 seviyesine doğru yukarı yönlü atak başlatması gözlemlenebilir. Bu nedenle de teknik olarak 1,3035 desteği üzerinde bollinger bandının orta ve üst kanal noktası olan 1,3235 ile 1,3400 seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir. Eğer parite düşüşlerine devam etmek ister ve 1,3035 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirebilirse 1,2850 ve 1,2620 seviyeleri düşüşlerdeki hedef olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de bu hafta günlük kapanışların hangi seviyelerde olacağı önemlidir.

Teknik olarak bazı seviyeleri verdikten sonra temel analize geçecek olursak bu haftadan itibaren başlayacak olan 1. Çeyrek ABD’deki bilanço açıklamaları neticesinde piyasalarda ve özellikle ABD borsalarında sert hareketlenmeler gözlemlenebilir. Bu nedenle de Salı günü başlayacak olan bilanço açıklamalarına dikkat etmek gerekmektedir. Diğer önemli unsur ise ABD ve Avrupa’dan gelecek olan makro-ekonomik haberlerdir. Özellikle de FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmalar EUR/USD paritesinde sert hareketlere neden olacaktır.

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi de tıpkı EUR/USD paritesi gibi alıcı&satıcı mücadelesi ile karşı karşıya kalmış ve belirli seviyeler arasında hareket etmektedir. 1,6080 direncini geçemediği için satış baskısına maruz kalan GBP/USD paritesi günlük grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5810 desteği altında kapanış yapmadığı için yeniden yükselişlerine devam etti. Teknik olarak var olan satış baskısının devam edebilmesi için kırması gereken 1,5810 desteğini kıramayan GBP/USD paritesi haftanın son işlem günü yukarı yönlü yapmış olduğu baskıyla 1,5870 seviyesine kadar yükseldi. Parite için orta ve uzun vadeli yönün net bir şekilde belirlenebilmesi için 1,6080 direnci üzerinde ya da 1,5810 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu seviyeler arasında bant hareketine devam etmek isteyecektir.

USD/JPY ANALİZ

ABD’den gelen olumsuz tarım dışı istihdam haberiyle uzun pozisyonlarda bir miktar kapanış gördüğümüz USD/JPY haftanın son işlem günü 81,30 seviyesine kadar geriledi. Bu gerileme paritenin uzun vadeli yükseliş hızına son verecek mi sorusuna ise kuvvetli bir şekilde HAYIR diyebiliriz. USD/JPY paritesi için düşüşlerin devam edebilmesi için paritenin 80 desteğini kırması ve bu destek altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite 80 desteği üzerinde kalmaya devam ederse 84 ve 85,50 seviyeleri hedef olarak belirtilmiştir. Ayrıca Japonya’dan olası parasal genişleme haberi gelmesi durumunda paritenin yukarı yönlü hareketlerine katkı sağlayacağını ve paritedeki belirlediğimiz hedeflere ulaşacağını söyleyebiliriz.

PETROL ANALİZ

Uzun vadeli petrol fiyatlarına baktığımızda 110 dolar seviyesinden başlattığı tepki satışlarına geride bıraktığımız hafta da devam etti ve 101 dolar seviyesine kadar geriledi. Tepki satışların devam edip edemeyeceğine ise bu hafta ABD’den gelecek olan makro-ekonomik haberler ve 1. Çeyrek ABD şirket bilançoları belirleyecektir. Çünkü şirket bilançoları ABD borsalarına direk olarak etki edeceğinden petrol fiyatları da ABD borsalarında yaşanılan hareketlerden nasibini alacaktır. Uzun vadeli baktığımızda haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,35 dolar desteği uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu destek üzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğini söyleyebiliriz. Hatırlanırsa daha önce (1 Mayıs 2011 ) 115 dolar seviyesinden başlayan satışlar 74 dolar seviyesine kadar devam etmişti. Bu düşüş sonrası toparlanan ve kademeli bir şekilde yukarı doğru hareket eden siyah inci de ilerleyen zamanlarda bu direncinde üzerine çıkıp yeni rekor seviyelerinin test edileceğini teknik olarak söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak da psikolojik bir destek olan 100 dolar seviyesi petrol fiyatlarının tepki satışlarının devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Eğer siyah inci 100 dolar desteği üzerinde kalmaya devam ederse tepki satışlarının biteceği anlamına gelecektir ve bu durumda uzun vadeli yükselişimizi tetikleyecektir.

ALTIN ANALİZ

Sarı maden lakaplı altın ile ilgili düşüş sesleri yükselmeye başladı. Altın fiyatlarının 1692 dolar seviyesinden başlattığı düşüş hareketlerinin 1628 dolara kadar düşmesi sonrası düşüşlerine devam edecek söylentileri ile piyasalarda yer alan haberler devam etmektedir. Kimi analist belirli teknik seviyeleri sıralayarak düşüşlerin devam edeceğini söylemekte, kimi analist de temel faktörlerin bu düşüşe katkı sağlayacağını düşünüyor. Yükseliş bekleyenler ise şuanda azalmış konumunda. Bu durumda da psikolojik olarak altın fiyatlarının yukarı yönlü baskı oluşturacağı görüntüsünü güçlenmektedir. Her zaman tüm çoğunluğun beklentisinin tersi yönünde hareket eden finans piyasaları aynı tutumunu altın içinde sürdürecek mi yoksa altın fiyatları gerçekten sert düşüşlere maruz kalacak mı? Bu sorunun cevabını hem teknik hem de temel faktörlerden yola çıkarak sizlerle paylaşacağız.

Teknik olarak altın fiyatlarını incelediğimizde;

1-) 31 Ekim 2008 yılında başlayan yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 1610 dolar desteğini aylık grafiği açarak görebiliriz ki bu seviye altın için kritik bir seviye olarak karşımızdadır. Öyle ki dün gerçekleşen satış baskısının altın fiyatlarını 1612 dolar seviyesine kadar düşürüp 1610 desteğini kıramaması ilk sinyalimiz olarak gözlemlenmiştir.

2-) Orta vadeli baktığımızda 26 Haziran 2011 yılında başlayan yükseliş hareketinin 1920 ile sınırlı kalması ve bu seviyeden sonra yaşanılan satışların altın fiyatlarını 1522 dolar seviyesine kadar düşürdüğü gözlemlenmektedir. Ancak bu düşüş 26 Haziran 2011’deki kanalın kırılmasını sağlayamadı. Buradan tekrar toparlanarak yukarı doğru hareket eden sarı maden 1786-1522 arasında hareketlerine devam etmektedir. Şuanda da düşüşlerine devam etmeye çalışan sarı maden de önemli destek olarak 1555 dolar seviyesi olarak belirlenmiştir.

3-) Kısa vadeli baktığımızda günlük grafikte yer alan düşüş trendinin alt kanal noktası olan 1614 dolar desteğini kırmaya çalışan ancak 1612 desteğinden dönüş gerçekleştiren sarı maden için kanalın alt noktası 1610 ile kanalın üst noktası 1686 arasında hareketler gözlemlenebilir. Eğer altın bugün de 1610 üzerinde kalırsa yukarı yönlü hareketin başlayacağını söyleyebiliriz.

Genel olarak altınla ilgili sizlere teknik analiz bilgisi verildi. Teknik seviyeleri özetlersek genel olarak 1610 desteğinin kritik olduğunu ve bu destek üzerinde kalıcı bir yükselişin olacağı beklenilmektedir. Ancak 1610 desteği kırılırsa artık yükselişler bitti ya da hedef 1400, 1200 dememiz erken olacaktır. Eğer altın 1400 hatta 1250 dolar seviyelerini test etmek istiyorsa önce ABD faiz oranlarını artırması gerek, ya da altının 1530 dolar desteğini kırması gerekiyor. Tabi FED uzun bir süredir “2014’e kadar faizler sabit kalacak” sözünü unutursa 1400 ve 1250 gibi seviyelerden konuşabiliriz.

Temel olarak baktığımızda 3. Tur parasal genişleme ile ilgili olacak, olmalı, gerekirse yaparız gibi politik cevap veren FED karşısında sarı maden sert bir şekilde etkilenmektedir. Bu tür haberlerin tamamen spekülatif amaçla gerçekleştirdiğini ve pastanın bütününü görmeyi engellediğini söyleyebiliriz. Aslında tamamen alıcı-satıcı mücadelesi ile oluşan fiyat hareketlerinde büyük işlem yapan şirket ve bireysel yatırımcıların altın için en alt noktadan alım stratejisi neticesinde sarı maden düşüşlerine devam etmektedir. Öyle ki Jp Morgan ve Goldman Sachs gibi şirketlerin altın 1665 dolar seviyelerindeyken 1615-1590 Aralığından alım yapılabilir uyarısı da önce düşüş beklentisinin sonra yükseliş beklentisinin olduğunu açıkça göstermektedir. Diğer unsurlar da 3. Tur tahvil alımının ciddi bir şekilde beklenilmesi, düşük dolar politikasının devam etmesi ( Faizler 2014 yılına kadar değişmeyecek) ve en önemlisi de önümüzdeki süreçte savaş seslerinin duyulmasıdır. Bütün bu temel faktörleri de birleştirirsek Altın fiyatlarının yeniden yukarılara doğru hareket edeceğini söyleyebiliriz.

Bütün bu stratejileri de eklediğimizde 1612 dolar seviyesine kadar gerileyen sarı maden için daha önceden de belirttiğimiz 1630-1590 aralığı alım için uygun olmakla birlikte açmış olduğunuz alım pozisyonunda 1530 seviyesi zarar durdur olarak belirleyerek 1700 ve 1800 dolar seviyeleri uzun vadeli hedef olarak belirleyebilirsiniz. Altın için düşündüğümüz strateji neticesinde yükseliş baskısının uzun vadeli devam edeceğini ve kısa vadeli oluşacak düşüşlerin sadece tepki niteliğinde olacağını söyleyebiliriz. Nitekim Cuma günü ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisi ile dolar değer kazandı ve 1628 dolar seviyelerinde hareket eden sarı maden 1640 dolar seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi.

Ekonomik Takvim;

http://www.forexprostr.com/economic-calendar/

Kudret AYYILDIR

Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR