EUR/USD’da Günlük Kapanış Çok Önemli…

EUR/USD ANALİZ

İspanya’nın yeni Başbakan Mariano Rajoy’un önceden “çok sıkı” olacağını belirterek uyardığı ve 1978’den bu yana ülkenin gördüğü en sıkı kemer sıkma önlemlerini bugün açıklanacak. Piyasaların, borç oranlarının “yönetilemez” olmaya başladığına yönelik endişelerinin arttığı İspanya, işsizliği azaltmaya yönelik istihdam reformların sokaklarda protesto edilmesi ve grevlerin düzenlenmesinin yalnızca bir gün sonra yeni bütçeyi açıklamaya hazırlanıyor. Dün tüm iç ve dış hatlardaki yol, demiryolu ve hava ulaşımı durdu. Bütçe aynı zamanda Euro Bölgesi maliye bakanlarının, bölgenin kurtarma fonunun genişletilmesini tartışacağı Kopenhag’daki toplantının yapılacağı güne denk geliyor. Ocak ayında 8.9 milyar Euro’luk yeni bütçe kesintileri ve 6.3 milyar Euro toplanmasını hedefleyen vergi artışı açıklamış olan Rajoy, şimdi AB’nin yüzde 5.3 oranındaki bütçe açığı tutturmak için daha fazla kesintiye gitmeye hazırlanıyor.

EUR/USD paritesi dün 1,3250 desteğine kadar geriledi ve sonrasında bu destekten aldığı güçle yeniden yukarı yönlü hareket gerçekleştirdi. Görünüme baktığımızda kısa vadeli zirve noktaları test etmesi görünümünde. Ancak bunu gerçekleştirebilmesi için daha önce de belirttiğimiz üzere 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3406 üzerinde günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Eğer parite haftanın son işlem gününde bu direncin üzerinde kapanış gerçekleştirirse önümüzdeki hafta daha net yükselişler gözlemleyeceğimiz gibi paritenin 1,3625 direncine çıkışı görülebilir. Ancak bu yükselişler paritenin uzun vadeli yönünü değiştirecek yükselişler olacağını düşünmüyoruz. Çünkü gerek dip noktalarda olan Dolar Endeksi gerekse geçici haberlerle değer kazanmaya çalışan Euro paritenin şuanda yükselişine katkı sağlasa da uzun vadede Euro bölgesi için sorunların devam edeceğini buna ilaveten Dolar Endeksinde de yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bütün bu nedenleri de toplayınca ortada uzun vadeli tek senaryo kalmakta bu da DÜŞÜŞ olarak belirlenmiştir. Şuanda parite hangi noktadan tekrar satış baskısına maruz kalacağına karar veremedi. 1,3625, 1,3510, 1,3406 çok önemli ve güçlü dirençler olarak belirlenmiştir. Bu seviyeler dışında da haftalık kapanışın hangi seviye de olacağı önemlidir. Eğer parite 1,3240 desteği altında haftalık kapanış yaparsa kısa vadeli yükseliş baskısının sonlandığından bahsedebiliriz. Bu yüzden bugünkü kapanış çok önemlidir.

Günlük olarak baktığımızda EUR/USD paritesi için 1,3310 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde 1,3406 seviyesine kadar yükselişlerin gözlemleneceğini söyleyebiliriz. Gün içerisinde gelecek olan haberler paritenin seyrini etkileyebilir. Bu nedenle de makro-ekonomik haberlerin gün içerisinde takip edilmesi gerekmektedir.

Pivot;1,3310

Destek; 1,3325-1,3280-1,3250

Direnç; 1,3365-1,3385-1,3406

GBP/USD ANALİZ

Case/Shiller Konut Endeksi’nin yaratıcılarından Robert Shiller, ABD’nin konutta Japonya’dakine benzer türde bir durgunluk yaşayabileceğini söyledi. Konut fiyatlarının 5 senedir düşmesinden kaygılandığını belirten Shiller, yıllık ve aylık bazda çok fazla aşağı yönlü baskı olduğunu anlattı ve “Mevsimsel olarak bakıldığında ise gelişmeler yatay seyirden ibaret” dedi. Şu anki en büyük sorunun konut piyasasının hiç toparlanıp toparlanmayacağı olduğunu söyleyen Shiller, tüketici güveni ve istihdamdaki iyimser haberleri hatırlatarak, toparlanma ihtimalinin bulunduğunu aktardı. Ancak Shiller, ilk evlerini satın almaya hazırlanması gereken gençlerin şu anda aileleriyle yaşamaya devam ettiğine dikkat çekerek, birçoğunun da apartman daireleri ve kiraya başvurduğunu belirtti.

GBP/USD paritesi yeniden 1,60 seviyesinin kapısını çaldı. Daha önce de defalarca bu seviyeyi test eden ancak geçemeyen GBP/USD paritesi acaba bu sefer de başarısız olacak mı? Yoksa şeytanın bacağını kırıp artık yükselişine devam mı edecek. Bu soruların cevabını paritenin bugün yapacağı haftalık kapanış belirleyecektir. Gün içerisinde 1,60 direncinin psikolojik bir seviye olduğunu ve bu nedenle de kırmakta çok zorluk çekeceğini, bu kırılışın gerçekleşmesi için temel haberlerin pariteyi pozitif etkilemesi gerektiğini söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde 1,5935 desteği paritenin düşüşlerinin sınırlandırılacağı bir seviyedir. Eğer parite satışlarına devam etmek istiyorsa bu desteği kırmak zorundadır. Aksi takdirde yeniden 1,60 seviyesinin test edilmesi hatta geçilmesi gözlemlenebilir. Haftanın son işlem gününde gelecek olan makro-ekonomik veriler paritenin seyrini hem kısa hem de uzun vadeli etkileyebilir. Bu nedenle de gelecek olan haberleri gün içerisinde takip etmesi gerekmektedir.

Pivot: 1,5935

Destek; 1,5935-1,5900-1,5860

Direnç; 1,6000-1,6030-1,6060

USD/JPY ANALİZ

Japonya’da sanayi üretimi Şubat ayında beklenmedik bir şekilde düşüş kaydederek, ilk çeyrekteki geri sıçramaya yönelik sinyalleri azalttı. Japon yetkililer ise hâlen daha fazla teşvik sunulmasını değerlendirmeyi sürdürüyor. Ülkede sanayi üzerimi Şubat ayında aylık bazda yüzde 1.2 düştü. Ocak’ta ise sanayi üretimi yüzde 1.9 yükselmişti. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 1.3 yükseleceği yönündeydi. Diğer yandan ülkede işsizlik yüzde 4.5’e gerileyerek sevindirdi. ülkede tüketici fiyatları yüzde 0.1 arttı. Politikacıların daha fazla teşvik istediği ülkede, Japonya Merkez Bankası’nın üzerindeki, Fed’in “Twist operasyonu” benzeri bir alım yapmasına yönelik baskılar artıyor. Enflasyonda ise 5 aydan bu yana görülen ilk artış, BOJ’un yüzde 1 hedefinden çok uzakta seyrediyor.

USD/JPY paritesi gün içerisinde Yen’in değerlenmesi neticesinde tepki satışlarına devam etmiştir. Teknik olarak tepki satışların 82,50 direnci altında kalmaya devam etmesi durumunda devam etmesini ve daha önce test ettiği 81,80 desteğini kırma çabasında olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de gün içerisinde 81,80 ve 82,50 seviyeleri dikkatle takip edilmelidir. Kısa vadeli düşüş beklenilen USD/JPY paritesinde uzun vadeli 80 seviyesi üzerinde yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de yaşanılacak düşüşleri 80 seviyesine zarar durdur belirleyerek alım pozisyonlarında yer alınabilir ve hedef olarak da 85,50 seviyesi belirtilebilir.

Pivot: 82, 50

Destek: 81,80-81,60-81,40

Direnç: 82,25-82,50-82,75

PETROL ANALİZ

Bugün açıklanacak olan ve artışa işaret etmesi beklenen harcama ve tüketici güveni verilerinin öncesinde Standard&Poor’s 500 Endeksi, seansın son 2 saatinde kayıplarını azalttı. S&P 500 Endeksi günü yüzde 1’i bulan kayıplarını azaltarak yüzde 0.2 aşağıda 1,403.28 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi de yüzde 0.2 düşüşle 13,145.82 puan oldu. Bunun düşükten alım olduğunu belirten New York’taki Solaris Group’un yatırım genel müdürü Tim Ghriskey, şartların oldukça kısa müddetli olduğunu çünkü paranın girdiğini söyledi. İlk çeyreğin sona erdiğini hatırlatan Ghriskey, “Hisseler için iyi olduğu düşünülürse, birçok yöneticinin müşteri portföylerine nakit yansıtmak istemediğini ifade etti. S&P 500 Endeksi, beklentinin üzerinde gelen ekonomik veriler ve Avrupa’nın borç krizini kontrol altına alacağına ilişkin iyimserliğin etkisiyle 2012’nin başından bu yana yüzde 12 yükseldi. Mart’ta yüzde 2.8 artış kaydeden endeks, dördüncü kazançlı ayını kaydederek Eylül 2009’dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.

Siyah inci’de tepki satışları devam etmektedir. Gün içerisinde 103,25 desteğine kadar gerileyen siyah inci acaba düşüşlerine devam edecek mi? Genel görünüm olarak haftalık grafikteki 55 günlük üssel hareketli ortalama hem petrol fiyatları için düşüşlerin sınırlanacağı nokta hem de yükseliş trendinin orta kanal noktasına tekâmül etmektedir. Siyah inci için uzun vadeli belirlediğimiz yükselişlerin devam edebilmesi için belirlediğimiz desteğin kırılmaması gerekmektedir. Bu destek üzerinde yaşanılacak düşüşler uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Teknik olarak gün içi düşüşlerin 101 dolar seviyesine kadar devam edebilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot;104,50

Destek;101,85-101,00-100,00

Direnç; 104,00-104,50-105,70

ALTIN ANALİZ

1645 dolar seviyesi düşüşlerin son noktası mı? Artık düşüşler bitti mi? Hatırlanırsa 1700 direnci altında tepki satışlarının 1590 seviyelerine kadar gerileyebileceği açıklamasını yaparken 1630-1590 arasının da uygun alım noktası olduğundan bahsetmiştik. Sarı maden dün 1 saatlik grafikte FLAG ( Bayrak ) formasyonunun gerçekleştirerek hedef seviyesi olan 1645 dolar’a kadar geriledi. Bu gerileme sonrasında yeniden yükselişe geçen sarı maden şuanda 1662 dolar seviyesinde hareket etmektedir. Her ne kadar gün içerisinde yükseliş beklentisi gözlemlense de sarı madendeki kar satışlarının bitip bitmediği konusunda endişelerimiz mevcuttur. Özellikle Dolar endeksine bağlı olarak hareket eden altın fiyatlarında dolar endeksinin güçsüz durumu sarı madeni yukarı yönlü hareketlerine katkı sağlamaktadır. Ancak özellikle Dolar endeksinin 78 seviyesi üzerinde kalma isteği sarı madenin kar satışlarına devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle de bugün sarı maden eğer 1649 dolar desteğini kırabilirse mevcut kar satışlarına devam etmesi beklenilmektedir. Peki altın nerelerden döner yada nereye kadar düşer sorusuna ise beklentimiz 1630-1590 aralığından dönüş gerçekleştirerek yeniden 1700 seviyesini test etmesidir. Uzun vadeli ise kademeli bir şekilde yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz sarı maden de 1530 üzerinde kaldığı müddetçe 1700,1800 ve1920 dolar seviyeleri hedef olarak belirlenmiştir.

Pivot; 1649

Destek; 1654-1649-1644

Direnç; 1671-1676,5-1681

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR