EUR/USD ve Altın’da Hazırlık…

EUR/USD ANALİZ

Borç krizindeki Yunanistan’ın 2. kurtarma paketi anlaşması, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda açık yapılan oylamada 213 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. 79 milletvekili ise anlaşmaya ret oyu verdi. İkinci krediyi garantilemek ve tarihin en büyük borç silme anlaşmasını uygulayarak ülkeyi iflastan kurtarmak üzere teknokrat Başbakan Lukas Papadimos başkanlığında kurulan koalisyon hükümetini oluşturan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi milletvekilleri anlaşmaya olumlu oy kullandı. Anlaşmaya, sağcı Ortodoks Halk Partisi, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve diğer sol partiler karşı oy verdi. Anlaşmanın parlamento genel kuruluna gelmesiyle başlayan tartışmalarda PASOK raportörü Sofia Yiannaka, oya sunulan programın 109,1 milyar avrodan oluştuğunu belirtti. Yiannaka, buna tahvil takası PSI’ın tamamlanması için alınan ve zaten kullanılan 30 ve 5,5 milyar avro ile IMF’nin 2014 yılına kadar 19,8 milyar avroluk katkısı ve gerektirdiği halde 2015 yılı için vereceği 8,2 milyar avroluk ek finansmanın da eklenmesiyle Yunanistan’a toplam 172,6 milyar avroluk bir finansman sağlanacağını ifade etti.

EUR/USD paritesi dün 1,3185 desteğini kırsa da gün içerisinde 1,3160 desteğinden tekrar yukarı yönlü atağını sürdürdü ve gün içerisinde de 1,3283 seviyesini test etti. Paritedeki kısa vadeli yükselişlerin devam ettiğini ve belirli kritik seviyelere yaklaşmasına az kaldığını belirtebiliriz. Özellikle de yeniden 1,33**’lü seviyelere çıktığında yeni bir yükseliş rallisi ile daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1,3485 seviyesine yaklaşmak isteyecektir. Ancak şu da bir gerçek ki paritede yükselişlerin devam edip edemeyeceğine karar verecek olan 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3630 direncidir. Parite kısa vadede bu seviyeyi bile test etse bu seviye üzerinde kapanış gerçekleştirmediği müddetçe yön aşağı olarak belirlenmiştir. Bu dirence kadar 1,3325, 1,3415, 1,3485 ve 1,3535 seviyeleri paritenin kritik dirençleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yükseliş için çok zorlu bir etaptan geçmesi gereken EUR/USD paritesi bu dirençleri aştığı müddetçe uzun vadeli yükselişler oluşur diyebiliriz. Kısa vadeli beklentimize geçecek olursak gün içerisinde 1,3185 desteğinin önemli olduğunu ve parite eğer bu sefer bu desteği kırabilirse satışların hızlanacağını ve yeniden 1,31 seviyesinin altına düşebileceğini söyleyebiliriz. Yukarıda ise 1,3290 gün içi zirve olmakla birlikte bu direncin geçilmesi ile daha net yükselişler elde edilebilir. Gün içerisinde gelecek makro-ekonomik haberlerin paritenin seyrini etkileyecek düzeyde olması temel analizin gün içerisinde etkili olacağını göstermektedir. Özellikle de FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmaya dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot;1,3185

Destek; 1,3210-1,3185-1,3140

Direnç; 1,3290-1,3310-1,3325

GBP/USD ANALİZ

Bugün ABD Kongresi’ne konuşacak olan Ben Bernanke’nin konuşma metnine göre ABD Merkez Bankası Başkanı, Avrupa’nın bankalarını güçlendirmesi gerekiyor. Bernanke, Avrupa’daki finansal ve ekonomik durumun, baskıların gevşemesine rağmen sıkıntılı olduğunu söyledi. Krizin tam çözümünün, Avrupa’daki bankacılık sektörünün daha fazla güçlendirilmesini gerektireceğini savunan Bernanke, Euro Bölgesi’nin aynı zamanda ekonomik büyüme ve rekabetliliği artırması ve  sorunlu ülkelerdeki dış dengesizlikleri azaltması gerektiğini belirtti. Baskının azalmış olmasından memnun olduklarının altını çizen Bernanke, Amerikan bankalarının Yunanistan ve Portekiz gibi Avrupa’daki ülkelerdeki riskleri azaltmış olduğunu söyledi. Bernanke, daha büyük ülkelerdeki riskler toplamlarının daha fazla olduğunu ve Avrupa’daki yatırımların, ABD’nin toplam varlıklarının yüzde 35’ini oluşturduğunu açıkladı.

GBP/USD paritesi ne zaman 1,59**’lu seviyelere yaklaşsa satış baskısı ile karşılaşmakta ve geri dönmektedir. Gün içerisinde de 1,5894 seviyesine kadar yükselen ancak bu yükseliş sonrası gerileyen GBP/USD paritesi şuanda da1,5883 seviyesinde ve yeniden yukarı yönlü hareketine devam etmek istemektedir. Kısa vadeli olarak gün içerisinde 1,5840 desteği üzerinde yükseliş beklentimizin sürdüğünü ancak paritenin 1,60 seviyesine yaklaştığı zamanlarda dikkatli olmak gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle de uzun vadeli beklentinin düşüş olduğu GBP/USD paritesinde bu seviyenin geçilmemesi durumunda beklentimizin korunacağı ancak 1,60 direncinin geçilmesi ile uzun vadeli yönün artık yükseliş olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de paritenin kısa vade yükselişlerine dikkat etmeli ve paritenin kritik seviyeyi aşıp aşmayacağını kontrol etmek gerekmektedir.

Pivot:1,5840

Destek; 1,5840-1,5815-1,5780

Direnç;  1,5915-1,5935-1,5965

USD/JPY ANALİZ

Fed Başkanı Ben Bernanke, Kongre’deki konuşmasında şartların kötülemesi hâlinde daha fazla harekete geçeceklerini söylemeye hazırlanırken, Minnealpolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, ABD’de işsizliğin bekllenende daha hızlı düştüğünü ve ekonominin daha fazla teşviğe ihtiyacı olmadığını söyledi. Washington Üniversitesi’nde konuşan Kocherlakota, istihdam ve işsizlik oranındaki ilerlemelerin oldukça sevindirici olduğunu belirtti. ABD’de işsizlik Ocak ayında yıllık bazda yüzde 9.1’den yüzde 8.3’e geriledi.

USD/JPY paritesi belirli düşüşler gerçekleştirdikten sonra yapmış olduğu çıkışlarla hem kısa hem de uzun vadeli yükseliş beklentimizin doğruluğunu test etmekte ve her zamanda bu beklentilerimizi haklı çıkarmaktadır. Gün içerisinde 83,30 desteğinden aldığı güçle yükselişlerine devam eden USD/JPY paritesi şuanda 83,66 seviyesinde hareket etmektedir. Genel görünümün 83,30 seviyesi üzerinde yükseliş olduğunu ve paritenin daha önce gördüğü ancak geçemediği 84,20 direncine yaklaşmak isteyeceğini söyleyebiliriz. Uzun vadeli olarak da 78 seviyesi üzerinde hedefimiz 84,50-85,00 olarak belirlenmiştir.

Pivot: 83,30

Destek: 83,00-82,80-82,60

Direnç: 83,80-83,95-84,20

PETROL ANALİZ

Suudi Arabistan’ın petrol bakanı Ali Naimi, Salı günü petrol fiyatlarındaki yükselişin haksız yere gerçekleştiğini savunarak, gerektiği takdirde üretimi yüzde 25 oranında artırması gerektiğini söyledi ve petrol piyasalarına beklenmedik bir müdahalede bulundu.  İran ve Batı’daki ülkeler arasındaki nükleer gerilimin tırmanmasıyla petrolün varili 128 dolar ile zirveye çıktı. Piyasalar, Avrupa’nın İran’daki ambargolarını fiyatlamaya çalışırken, bu durum küresel petrol arzına çok büyük zarar verebilir. Katar’ın başkanı Doha’da gazetecilerin sorularını yaşayan Naimi, piyasadaki karamsarlığı ve piyasalarda 2008’deki petrol artışlarının hayaletinin dolaşmasına neden olan durumu yaşamak zorunda kaldı. Yüksek petrol fiyatları için, arz-talep bazında bakıldığında bir neden bulamadıklarını söyleyen Naimi, fiyatların niye böyle hareket ettiğini anlamadıklarının altını çözdü.

Siyah inci gelen spekülatif haberler ve ABD’den gelen makro-ekonomik haberler neticesinde aşağı-yukarı hareketler gerçekleştirerek dalgalı bir hafta geçirmiş oldu. Hafta içerisinde 108 ile 103,80 seviyesi arasında hareketine devam eden siyah inci için en dikkat çekici FED başkanı Bernanke’nin petrol fiyatları ile ilgili yapmış olduğu konuşmasıydı. Yüksek enerji fiyatlarının enflasyon için sorun olmadığını ve bu durumun sadece geçici olduğunu belirtmesi petrol fiyatlarının yükselişinin herhangi bir tehdit unsuru oluşturmayacağının sinyali olarak algılamalı mıyız sorusunu da beraberinde getirdi. Genel görünüm olarak uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği siyah inci de özelikle de kanalın alt noktası olan 102,50 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam edeceğini ve kanalın üst noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %23,6 düzeltme seviyesi olan 121,19 seviyesine kadar yükselişler gözlemleyebiliriz. Uzun vadeli baktığımızda ise haftalık grafikte 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,35 dolar desteği uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği en önemli seviyedir. Petrol fiyatlarının bu destek üzerinde yükselişlerine devam edeceğini ve yeni rekor seviyeleri test edeceğini söyleyebiliriz. Hatırlanırsa daha önce (1 mayıs 2011 ) 115 dolar seviyesinden başlayan satışlar 74 dolar seviyesine kadar devam etmişti. Bu düşüş sonrası toparlanan ve kademeli bir şekilde yukarı doğru hareket eden siyah inci de ilerleyen zamanlarda bu direncinde üzerine çıkıp yeni rekor seviyelerinin test edileceğini teknik olarak söyleyebiliriz. Temel olarak İsrail, ABD, AB ve İran arasında özellikle İran’ın petrol ile ilgili yapmış olduğu gelişmeler ilerleyen zamanlarda Orta Doğu’da yaşanılacak hararetli günlerin oluşacağını da göstermektedir. Özellikle de AB’nin İran’a yönelik bankacılık işlemlerini durdurması ile başlayan hareketler daha da üst düzey boyuta taşınabilir. Yaza doğru herhangi bir savaş planının da olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurursak yaşanılacak bu tür endişelerin petrol fiyatlarının tavan fiyat olmasını sağlayabilir. Bu yüzden de güncel gelişmeleri dikkatle takip etmekte fayda var.

Pivot;108,60

Destek;  105,65-104,30-103,60

Direnç;  107,80-109,60-110,35

ALTIN ANALİZ

Dünyanın en büyük ikinci ve en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’in yavaşladığına ilişkin endişeler Amerikan hisselerine değer kaybettirdi. Çin’e dair endişeler, emtiaya değer kaybettirdi; Standard&Poor’s 500 Endeksi 3 gündür süren yükselişine ara verdi. Çin’in son 2 yılın en büyük benzin zammını yapması ve BHP Billiton Ltd.’ın ülkenin çelik üretiminin yavaşladığını söylemesinin ardından sanayi ve emtia hisseleri değer kaybetti. Caterpillar Inc. ve Alcoa Inc. yüzde 1.5’in üzerinde  düştü. Adobe Systems Inc., kârın beklentinin altında kalmasıyla yüze 3.9 geriledi. Bank of America Corp. yüzde 2.9 primlendi. Tiffany&Co. da beklentinin üzerinde kâr tahmininde bulunmasının ardından yüzde 6.7 artış kaydetti. S&P 500 Endeksi, önceki gün Mayıs 2008’den bu yana en yüksek seviyesini kaydetmesinin ardında yüzde 0.3 kayıpla 1,405.52 puana geriledi. Dow Jones Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 13,170.19 puandan işlem gördü. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi yüzde 1 düştü ve 829.24 puandan işlem gördü. ABD borsalarında dün 6.2 milyar hisse olarak gerçekleşen işlem hacmi, 3 aylık ortalamanın yüzde 6.5 altına işaret etti.

3. tur tahvil programı olacak mı, olursa ne zaman olur, olmazsa bir sonraki konuşma da olacak mı, soruları ile piyasalar bir süredir gündemi meşgul etti.  Bernanke’nin 3. Tur tahvil ihalesi ile ilgili somut bir konuşma yapmaması, sarı madenin 1800 dolar seviyesinden başlattığı kar satışlarını 1634,44 seviyesine kadar sürdürmesine neden oldu ve buradan güç alarak 1660 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlendi. Haftalık grafiği incelediğimizde 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1629,65 dolar desteğinin güçlü olması sarı madenin bu desteği kıramamasına neden oldu. Daha önceki yapmış olduğumuz analizlerde altın fiyatlarının 1630-1590 dolar seviyeleri arası dönüşlerin gerçekleşebileceğini ve bu nedenle de bu aralıkta 1530 dolar seviyesi zarar durdur belirleyerek 1800 ve 1920 dolar seviyelerinin hedef olarak belirleneceğini sizlerle paylaşmıştık. Sarı maden belirlediğimiz aralığa çok yaklaştı ancak bu aralığının çok yakınından tekrar yükseldi. Bu düşüş artık sonlandı mı sorusunun cevabını ise altın fiyatlarının yapacağı yükselişin seviyesine bağlı olarak değişir şeklinde verebiliriz. Eğer sarı maden 1634 dolar seviyesinden başlattığı yükselişleriyle 1700 dolar seviyesinin üzerine çıkış gerçekleştirirse o zaman altındaki düşüşlerin sonlandığını ve daha önce kar satışları yaşadığı 1800 dolar seviyesinin geçileceğini ve 2011 yılı tepe noktası olan 1920 dolar seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Eğer altın yeniden kar satışlarına başlarsa bu seferde 1590 dolar seviyesine doğru yeni bir tepki satışları oluşabilir. Eğer böyle bir tepki satışı gerçekleşirse 1530 dolar seviyesi zarar durdur belirlenerek alım işlemlerinde yer alınabilir ve 1800 ile 1920 seviyeleri hedef olarak belirlenebilir.

Pivot; 1658

Destek;1640-1634-1625

Direnç; 1658-1665-1674

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR