EUR/USD’da Ayılarla Boğaların Mücadelesi Devam Etmektedir…

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası, 29 Şubat Çarşamba günü ikinci kez Avrupalı bankalara ucuz para dağıtmaya hazırlanıyor. Merkez bankası, Euro Bölgesi’ndeki bankalar için ikinci uzun vadeli refinansman operasyonunu gerçekleştirecek ve düşük faizden 3 yıllık sınırsız kredi dağıtacak. İlk likidite operasyonu 21 Aralık’ta yapılmış ve bankalar 489 milyar Euro’luk kredi kullanmıştı. Program, Avrupalı bankalardaki güveni desteklemeyi hedefliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’ten Bridget Gandy, hazırladığı raporunda, bazı durumlarda bankaların, sıkıntılarıyla ilgilenebilmesi için zaman kazanmış olduğunu söyledi. Ancak Fitch, ayakta yalnızca ECB’nin fonlamasıyla ayakta kalabilen küçük ölçekli bankalara karşı uyarıda bulundu. Fitch Ratings, halihazırda düşük nota sahip bankalar için, uzun vadeli refinansman operasyonunun bir nevi “yaşam destek ünitesi” olduğunu savundu. Bazı bankaların ilk turda zayıf görünme korkusundan ötürü, bugünkü kredi operasyonuna, ilkinden daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Fonların, bankaları daha güçlü bir hâle getirmesi ve hem birbirlerine hem de tüketicileri kredi vermeye teşvik etmesi umuluyor. Ancak analistler bu konudan çok da emin değil. Fitch, ilk operasyon ile alınan kredilerin genel olarak var olan fonlamaları değiştirmek için kullanıldığına dikkat çekiyor.

EUR/USD paritesi belirli düşüşleri gerçekleştirdikten sonra tekrar normal seyrine dönmekte ve yükselişlerini sürdürmektedir. Öyle ki gün içerisinde ABD’den gelen 3 olumsuz habere kara gelen 1 olumlu haber paritenin çıkışını sağladı. Daha öncelerde de üzerinde durduğumuz parite olumsuz verileri değil olumlu verileri fiyatlıyor stratejisi geçerliliğini korumaktadır. Tüm bu gelişmelere baktığımızda EUR/USD paritesi gün içerisinde 1,3470 seviyelerine yakın hareket etmektedir. EUR/USD paritesinde alıcılar ve satıcıların mücadelesi tüm hızıyla devam etmektedir. Burada kararı verecek olan 1,3635 direnci olacaktır. Çünkü bu seviye haftalık grafikte 200 günlük üssel hareketli ortalama olmakla birlikte bu seviyenin aşılıp aşılmamasına göre uzun vadeli strateji belirlenecektir. Bu nedenle de 1,20 ya da 1,42 seviyelerini hedef gösterebilmemiz için 1,3635 direncinin konumuma göre öngörülerimizi sıralayabiliriz. Makro-ekonomik olarak Euro bölgesindeki sorunların geçici olarak çözüme ulaştırılması ardından paritede çıkışlar gerçekleştirilmiş ve genellikle Short pozisyonunda olan yatırımcıların zarar etmesini sağlamıştır. Şimdi ise etraftaki satış düşüncelerinin yavaş yavaş kalktığını ve hemen hemen herkesin yükseliş beklediği gözlemlenmektedir. Bu da paritede satış baskısının oluşacağı sinyalini verebilir. Çünkü piyasalar herkesin beklediği yöne değil, gitmesi gereken yöne gideceği için herkesin yükseliş beklediği EUR/USD paritesinin gerilemesi gözlemlenebilir. Bu yüzden de gerek alış gerekse satış işlemlerinde muhakkak zarar kes noktası belirlenmesi gerekmektedir.

Pivot;1,3385

Destek; 1,3440-1,3340-1,3295

Direnç; 1,3485-1,3530-1,3575

GBP/USD ANALİZ

ABD’nin 20 kentinde konut fiyatları Aralık ayında beklenenden daha hızlı düşerek, konut piyasası krizinin başladığı 2006 yılının ortasından bu yana en düşük seviyeye indi. Bu durum, hacizlerin sektördeki toparlanmayı olumsuz etkilemekte olduğunu işaret ediyor. 20 kentteki konut fiyatlarını ölçen S&P/Case-Shiller Endeksi Aralık ayında, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 düştü. Bu veri Kasım ayında yüzde 3.9 gerilemişti. Bloomberg News’un anketine katılan 31 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 3.7 gerilemesi bekleniyordu. Sorunlu konutların piyasaya geri dönüyor olması, fiyatların bir süre daha düşeceğini işaret ediyor. Bu durum, alıcıların konutların daha da ucuzlamasını beklemesine neden olurken, inşaat faaliyetlerini engelliyor. Konut satışları verisinde bir miktar istikrar görünürken, konut değerlerinin toparlanmasının zaman alacağı kaydediliyor ve bu durum, Fed’in konut piyasasındaki sıkıntının ekonomik toparlanmaya yönelik çabaları olumsuz etkilediği görüşünün altını izliyor. Dolar Endeksinde yaşanan gerileme GBP/USD paritesinin çıkışını hızlandırdı ve daha önce geçemediği 1,5930 seviyeni geçmesine olanak tanıdı. EUR/USD paritesindeki yükselişlerin de devam etmesi paritenin yükselişlerine katkı sağladığı gibi 1,6045 ve 1,6160 seviyelerinin de önünü açmış oldu. Genel olarak GBP/USD paritesinde teknik olarak yükselişlerin devam ettiği ve gün içerisinde 1,5990 seviyesinin test edilmesi gözlemlenebilir. EUR/USD paritesi gibi GBP/USD paritesi de kısa ve orta vadeli yükselişlerine devam etmek istemektedir. Bu nedenle de parite 1,5870 desteği üzerinde yükselişlerine devam edeceği gibi bu desteğin kırılması ile sert hareketlerin oluşmasına neden olabilir.

Pivot:1,5870

Destek; 1,5810-1,5755-1,5700

Direnç; 1,5950-1,5985-1,6035

USD/JPY ANALİZ

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’da sanayi üretiminin beklentinin üzerinde artış kaydetmesi, ülkenin bu çeyrekte yeniden büyümeye geçebileceğine yönelik sinyalleri çoğalttı. Japonya’da fabrika üretimi Ocak ayında bir önceki aydan yüzde 2 büyüdü. Bloomberg anketine katılan 31 ekonomistin medyan tahmini, ülkenin sanayi üretiminin yüzde 1.5 yükseleceği yönündeydi. USD/JPY paritesi Yen’in değer kaybı nedeniyle 81,66 seviyesine kadar yükselmiş, daha sonra da Dolar Endeksinde yaşanan gerileme neticesinde de bu seviyelerden geri çekilerek yeniden 80 seviyesine yaklaşmıştır. Genel görünüm olarak düşüş trendinin sonlanması nedeniyle yönünü yukarı çeviren USD/JPY paritesinde yukarı atağın uzun vadede devam edeceğini ancak gün içerisinde 80,70 altında kalması durumunda da kısa vadeli düşüşlerine kaldığı yerden devam etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de yaşanılacak olası düşüşleri takip ederek kademeli bir şekilde alım stratejileri oluşturulabilir.

Pivot: 80,70

Destek: 80,00-79,80-79,50

Direnç: 80,51-80,95-81,20

PETROL ANALİZ

Beklenenden daha iyi gelen tüketici güveni versinin, dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin iyimserliği artırmasıyla Standard&Poor’s 500 Endeksi 4. gününde de artış kaydederek 1 aydan uzun süredir en uzun zamanlı kazanç dönemine işaret etti. S&P 500 Endeksi’ndeki teknoloji hisseleri değerlenirken, enerji hisseleri düştü. Apple Inc. yüzde 1.7 primlendi ve şirketin önümüzdeki ay yeni bir iPad çıkarabileceğinin söylenmesiyle Apple’ın toplam piyasa değeri 500 milyar dolara çıktı. Micron Technology Inc., Intel Corp.’un 2 fabrikasından hisse satın almasının ardından yüzde 5 değerlendi. Priceline.com Inc. yüzde 7.2 artışla 1999’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 kazançla 1,371.49 puana çıkarken, Dow Jones Endeksi de yüzde 0.2 artışla 13,009.17 puana tırmandı. Dow Jones, önceki gün, geçtiğimiz hafta üçüncü kez 13 bin üzerinde kalamaması üzerine geri adım atmıştı. Dow Jones Endeksi en son 2008’de o seviyenin üzerinden kapanmıştı. Petrol fiyatları ile ilgili spekülatif haberler neticesinde 110 dolar seviyesini test eden siyah inci yine siyah inci için gelen spekülatif haberler neticesinde düşüşlerine devam etmiştir. Gün içerisinde 109,35 direncini geçemeyen ve satış baskısına maruz kalan siyah inci eğer bugünde 108,15 direnci altında kalmaya devam ederse düşüşlerine kaldığı devam etmesi beklenilmektedir. 2008 yılından itibaren başlayan kanalın dışına çıkan ve bu nedenle de uzun vadeli yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz siyah inci de yaşanılacak olası gerilemeler kademeli bir şekilde alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot;108,15

Destek;105,80-104,85-103,90

Direnç; 108,75-109,35-110,00

ALTIN ANALİZ

Dolardaki değer kaybıyla altın fiyatları üç günde ilk kez yükseliyor. Dolar bugün Euro karşısında düşerken Almanya’nın Yunanistan’ın kurtarma paketini onaylamasıyla küresel hisse senetleri sabah erken saatlerde 6 ayın zirvesine yaklaştı. Almanya’daki Quantitative Commodity Research’ün sahibi olan Peter Fertig, “Euro, dolar karşısında yükseldi, bu da altını destekleyen ana faktörlerden biri” dedi. Fertig yükselen hisse senetlerinin de emtialar için destekleyici olduğunu bildirdi. Sarı maden Dolar Endeksinde yaşanılan geri çekilmeler neticesinde yükselişlerine tam gaz devam etti ve haftayı 1772 dolar seviyesinde kapattı. Haftalık grafikte fibonacci fanın üst noktası olan 1812 dolar seviyesi altın için dikkatle takip edilmesi gerekilen en önemli seviyedir. Daha önce de 1800 dolar seviyesinden başlatılan satıcılı seyirle 1530 dolar seviyesinin test edildiği görülmektedir. Bu nedenle de 1812 direncinin geçilememesi durumunda yeniden kar satışları ile gerileme görülebilir. Ancak bu direncin geçilmesi ile alımların rahatlayacağını ve 2011 yılı tepe noktası olan 1920 dolar seviyesi hedeflenecektir. Uzun vade de hala daha yükseliş beklentisi içerisinde olduğumuz sarı maden de yaşanılacak kar satışlarına dikkat etmeli ve kademeli bir şekilde alım işlemleriyle altın fiyatlarından kazanç elde edilebilir. Yükseliş beklentimizin değişebilmesi için 1550 dolar desteğinin kırılması gerekmektedir.

Pivot; 1770

Destek; 1780-1760-1750

Direnç; 1800-1810-1820

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR