Gümüş Yükselişine devam edecek mi?

Gümüş grafiğini incelediğimizde 26,50 desteğinin önemli ve kritik olduğunu, bu yüzden de bu desteğin üzerinde kalma durumu yada bu desteği kırma durumuna göre strateji oluşturabiliriz. Bunun için de özellikle aylık ve günlük grafiklere bakarak emtia’nın kısa vade uzun vadeli görünümüne değinebiliriz.

Yukarıdaki grafiği incelediğimizde Gümüş’ün aylık grafiğinde 30 Eylül 2005 yılından itibaren yapmış olduğu hareketleri görmektesiniz. Uzun vadeli grafiği incelediğimizde ise 26,50 desteğinin daha önceden de özellikle 2011 yılında defalarca test edildiği ancak bu desteğin kırılamaması gözlemlenmiştir. 2011 yılının son ayında gümüş tekrar 26,50 desteğine kadar geriledi ancak bu desteği kıramayarak tekrar geri çekildi ve şuanda da 28,52 seviyesinde hareket etmektedir. Yükselişlerin devam etmesi durumunda uzun vadeli hedefin 2011 yılının zirve seviyesi olan 49,80 dolar seviyesinin test edilmesi beklenildiği gibi gümüş fiyatlarının 26,50 desteğini kırması durumunda 30 Eylül 2005’te görülen 7,30 dolar seviyesine kadar geri çekilme gözlemlenebilir.

Daha kısa vadeli baktığımızda ise 1 numaralı seviye olan 26,50 desteğinden başlayan yükseliş 2 numaralı seviye olan 35,15 dolara kadar devam etmiş ancak kırmızı renkli kanal nedeniyle geri çekilmiştir. Bu geri çekilme sonrası tekrar 26,50 desteğini test eden gümüş için tekrar 2 numaralı seviye ve aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme seviye olan 30,30 seviyesi hedeflenebilir. Bu hedeflenme sonrası takip edilecek önemli husus ise gümüş fiyatının bu seviyenin üzerine çıkıp çıkmamasıdır. Daha önce 2 numaralı seviyeden geri dönen gümüş aynı durumu tekrarlayacak mı yoksa bu seviyeyi geçerek yükseliş trendi içerisine mi girecektir. Burada uygulanacak strateji uzun vadeli stratejimizi de etkileyecektir.

Strateji -1) Gümüş’ün 30,30 direncini geçilememiş olması durumu;

Bu stratejinin gerçekleşmesi daha önceki yapılan hareketin teyit edilmesi anlamına gelecektir ve gümüş fiyatının 26,50 seviyesine kadar gerilemesine devam edecektir. Bu stratejinin gerçekleşmesi gümüşün uzun vadeli seyrini de etkileyecektir. Çünkü tekrar 26,50 desteğinin test edilmesi gümüş fiyatının bu desteği tekrar kırmak isteyebileceği anlamına gelecektir ki bu durumun gerçekleşmesiyle düşüşler hızlanabilir.

Strateji -2) Gümüş’ün 30,30 direncini geçmiş olması durumu;

Bu stratejinin gerçekleşmesi gerek kısa gerekse uzun vadeli beklentinin yükseliş olacağını teyit edecektir. Bu yüzden de özellikle 30,30 direncinin geçilmiş olması günlük grafikteki kanalı kırarak yükseliş için sinyal verirken, uzun vadeli olarak da 26,50 desteğinin çok güçlü olduğunu ve bu desteğin üzerinde yükselişlerine devam etmek isteyeceğini göstermektedir.

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist