EUR/USD’da Yükselişler Satış Fırsatı…

EUR/USD ANALİZ

İspanya’nın yeni Başbakanı Mariano Rajoy, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştü. Madrid’deki Başbakanlık konutu Moncloa’da yapılan görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sarkozy, Standard&Poor’s’un geçen Cuma günü AAA olan Fransa’nın notunu AA ‘ya düşürmesinin ardından Moody’s’in bugün Fransa’nın kredi notunu AAA’da tutmasıyla ilgili sorular üzerine şöyle konuştu: ”Kredi derecelendirme kurumlarının belirledikleri notlar ekonomik kararlara etki yapıyor. Bir kurum AAA’yı düşürdü, diğeri ise aynı şekilde tuttu. Geriye diğer kredi derecelendirme kurumlarının kararlarını görmek kaldı. Soğukkanlı beklemek gerek. Ben eminim ki Fransa için değişen bir şey yok. Cuma günü konuşanlar bugün hiçbir şey diyemiyorlar. Ekonomik kararlar, ani değil, gerçeklere dayanarak alınır.”

EUR/USD paritesi haftanın açılış gününde gerek ABD gerekse Avrupa borsalarının kapalı olması nedeniyle günü sakin geçirdi. Gün içerisinde sakinliğini koruyan parite gece Asya borsalarının açılması ve Çin’den gelen haberler paritenin suskunluğunu bozdu. 1,2665 seviyesinden başlayan yukarı seyir pariteyi 1,2736 seviyesine kadar çıkarttı. Peki EUR/USD paritesi yükselişlerine ne kadar daha devam edecek. 1,32 seviyesi hedefini şuan söylemememiz doğru olacak mı? Bu soruları teknik bazı seviyeleri geçilmesi ile gerçekleşebileceğini ancak paritenin 1,32 seviyesine çıkmadan önce 1,2480 desteğine kadar geri çekilmek isteyebileceğini söyleyebiliriz. Düşüş trendi içerisinde hareketine devam eden EUR/USD paritesi için maksimum çıkışların 1,2820-1,2860 seviyeleri ile sınırlı kalacağını, hedefin ise kritik bir destek olan 1,2480 seviyesi olduğunu söyleyebiliriz. 1,32 seviyelerin hedeflenebilmesi için paritenin kendisini 1,2880 seviyesini geçmesi gerektiğini ve şuanda bu durumun zayıf kaldığını düşünmekteyiz. Özellikle Avrupa ile ilgili bu kadar olumsuz veriler devam ederken temel faktörlerin pariteyi yukarıya taşıyamayacağı aşikâr. Birde bu durumun üstüne teknik beklentilerini düşüş olması ile Dolar Endeksinin güçlü kalması da eklenince paritenin ilerleyen zamanlarda tekrar gerileme göstermesi de kaçınılmaz olacaktır.

Pivot;1,2680

Destek; 1,2695–1,2645-1,2620

Direnç; 1,2750-1,2790-1,2820

GBP/USD ANALİZ

Alman Der Spiegel dergisinde çıkan bir röportajda, Almanya’nın Euro’dan çıkışının seçenek dâhilinde olduğu belirtildi. Dergiye röportaj veren Linde AG’nin CEO’su Wolfgang Reitzle, Euro Bölgesi’nin borç krizindeki ülkelerinin borç yüklerini azaltmaya yönelik reformları yapma konusunda başarısız olması hâlinde, Almanya’nın Euro Birliğinden ayrılması gerektiğini savundu. Euro’dan çıkış tercih edeceği bir seçenek olmadığını belirten Reitzle, Euro’dan ayrılmanın kısa vadede daha yüksek işsizliğe neden olacağını, ancak uzun vadede ülkede rekabeti artıracağını ve Almanya’yı Asya’daki rakiplerinin seviyesine ulaştıracağını söyledi. Avrupa genelinde uzun süredir devam eden resesyonun, Linde’nin yıllık kazancını 13 milyar Euro’dan 9 milyar Euro’ya düşüreceğini belirtti.

GBP/USD paritesi haftanın açılış gününde EUR/USD paritesine göre daha hareketli işlemlere devam ederken EUR/USD paritesinin Asya borsalarıyla beraber yükselmesi GBP/USD paritesini de yukarı taşıdı. Gün içerisinde 1,5330 direncini geçemezken gece bu direncin üzerine çıkan ve 1,5373 seviyesine kadar çıkış gözlemlendi. Teknik olarak baktığımızda EUR/USD paritesindeki tepki yükselişine benzer yükselişlerin devam edeceği gözlemlenmektedir. Bu yüzden de parite tekrar 1,5440 seviyesinin üzerine çıkmak isteyebilir. Genel görünümün uzun vadeli düşüş olması paritede yaşanılacak olası yükselişleri sınırlandırabilir. Bu yüzden de yaşanılacak yükselişleri kısa vadede alım pozisyonları ile destekleyebileceğiniz gibi uzun vadeli bu yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot:1,5305

Destek; 1,5325 – 1,5270 – 1,5230

Direnç; 1,5400- 1,5445 – 1,5485

USD/JPY ANALİZ

Asya piyasaları, Fransa’da borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve Çin’de ekonomik büyümenin iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin para politikasının gevşetilmesi beklentisini güçlendirmesi ile birlikte alıcılı seyrediyor. Bu gelişmeler sonucu, Asya hisse senetleri dünkü kayıplarını geri alırken, metaller ve Güney Kore para birimi won değer kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, dünkü yüzde 1.1’lik kaybın ardından bugün Tokyo saati ile 13:59’da yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 1.9 yükselişle son iki ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4’lük bir çıkış gerçekleştirdi. Kore wonu 16 önemli para birimi karşısında yükseldi.

USD/JPY paritesi teknik görünümüne devam etmekte ve yaşanılan olası yükselişleri satış fırsatına çevirmektedir. Ancak uzun bir süredir 76,55 desteği üzerinde kalması paritenin acaba bu destekten tekrar mı çıkış gerçekleştirecek sorusunu da beraberinde getirecektir. Bu yüzden de gün içerisinde 76,55 desteğinin kırılması ile teknik olarak düşüş baskısının devam edeceğini ve uzun vadeli hedef olarak da 75,30 seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde yani paritenin 76,55 desteği üzerinde kalması durumunda tepki yükselişlerine dikkat etmeliyiz. Yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun dışında Japonya’dan gelebilecek olası müdahale’ye de dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 77,05

Destek: 76,55 – 76,35- 76,15

Direnç: 76,95 – 77,25 – 77,45

PETROL ANALİZ

Fransa’nın İran petrolüne ambargo uygulanması konusunda bastırması ve dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan petrol Bakanı’nın petrolün varil fiyatını 100 dolar seviyesinde tutacaklarını açıklamasının ardından petrol üç günün yükseğine çıktı. Petrol vadelileri 100 doların üstünde işlem görürken 11 haziran tarihinden beri en yüksek seviyesine hazırlanıyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi bu yıl fiyatları sabitleyeceklerini açıkladı. Fransa ise İran petrolüne uygulanacak ambargonun 3 aydan fazla ertelenmemesi gerektiği konusunda ısrarcı davranıyor. Batılı ülkeler OPEC’in ikinci büyük üreticisi olan İran’a nükleer faaliyetlerinden dolayı yaptırım uygulamak istemelerine karşın İran her 6 tankerden birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidinde bulundu. Ardından ülkenin petrolüne ambargo koymak isteyen Batılı ülkeler yaptırımları 6 ay erteleme kararı aldılar. “Bu ambargo hikayesi hiçbir yere gitmiyor.” diyen Fat Prophets analisti David Lennox, “Suudilerin sahnede öne çıkmak istemesi şu ara petrole yöne veren en önemli etken olacak.” yorumunda bulundu.

Gelen spekülatif haberler petrol fiyatlarının düştüğü yerden toparlanmasına neden olmaktadır. Genel olarak ABD borsaları ile aynı korelasyonda hareket eden siyah inci de temel faktörlerin petrol fiyatlarını olumlu tetiklemesi siyah incinin gün içerisinde 99 seviyesinden yükselmesine ve tekrar 100 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına neden olmaktadır. Teknik olarak baktığımızda uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği ancak 103,39 psikolojik direncin geçilmesi durumunda 107 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Dün ABD borsalarının kapalı olması nedeniyle piyasaların sakin olması petrol fiyatlarının hareket alanını kısıtladı. Ancak piyasaların bugün açık olması özellikle petrol fiyatlarında hareketliliğin devam edeceğini de göstermektedir.

Pivot;99,30

Destek; 98,60- 98,0-97,55

Direnç; 100,55–101,40-102,00

ALTIN ANALİZ

Çin ekonomisi, ihracat talebinin ortalama gelmesi ile tüketici ve emlak fiyatlarının sürekli aşağı çekilmesi ile son 10 çeyrekteki en yavaş büyümeyi gösterdi; gözler para politikası için Çin Merkez Bankası’na (People’s Bank of China) çevrildi. Pekin’deki istatistik bürosuna göre dördüncü çeyrek gayri safi yutiçi hasılası bir yıl öncesine göre yüzde 8.9 artış kaydetti. Büyüme oranı 2009’un ortasından beri ilk kez yüzde 9’un altına geriledi. Aralık ayı endüstri üretimi ise bir yıl öncesine göre yüzde 12.8 yükseldi. Yayınlanan rapor Başbakan Wen Jiabao üstünde dünyanın en büyük ekonomisinin büyüme politikalarının üstüne daha çok eğilme konusunda baskı oluşturabilir. Çin’in önde gelen iş adamlarından Liang Wengen, Başbakan Wen ile görüşmesinde inşaat makineleri talebinin zayıfladığını belirtirken altyapı yatırımında artışa gidilmesi çağrısında bulundu.

Sarı maden dün piyasaların kapalı olması ile 1640 dolar seviyesine yakın hareket ederken gece Çin’den gelen haberlerin etkisi ve teknik beklentilerin baskınlığı ile sabah saatlerinde 1660 dolar seviyesine kadar çıkış gerçekleşmesine neden oldu. Teknik olarak sarı madeni incelediğimiz kısa vadeli 1646, uzun vadeli ise 1600 dolar desteği önemini korumaktadır. Bu destekler üzerindeyken sarı madenin yükselişlerine devam etmesi beklenilmektedir. Şuanda 1661,26 seviyesinde hareket eden sarı maden daha önce 1662 dolar direncinden kar realizasyonları ile karşılaşmış ve 1625 dolar seviyesine kadar geri çekilme gözlemlenmiştir. Eğer sarı maden bu kar realizasyonlarını tekrar yapmak isterse 1662 direncin altında kalmak isteyecektir. Aksi takdirde yükseliş baskısının devam edeceğini ve gün içerisinde 1670 ve 1690 dolar seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Kısa vadeli olarak gün içerisinde 1646 ve 1662 seviyeleri önemliyken, uzun vadeli olarak da 1691 ve 1600 seviyeleri önemini korumaktadır.

Pivot; 1646

Destek; 1651- 1640- 1629

Direnç; 1662 – 1670- 1685

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR