3 Ocak 2012 LiderForex Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

Almanya Hükümeti, Yunanistan’ın borç seviyesinin azaltılmasına yönelik görüşmelerin yakında sonlanabileceğini söyleyerek, kreditörlere, Yunan tahvillerinde daha önce anlaşılan oranın üzerinde zarar yazmaları için baskı yaptığına ilişkin haber konusunda yorum yapmayı reddetti. Yunan haber sitesi Euro2day.gr’nin hiçbir kaynak bildirmeden yayınladığı haberine göre, Almanya, Yunanistan’ın borçlarını daha sürdürülebilir bir orana çekilmesi kapsamında, özel kreditörlerin Yunan tahvillerinde yazacakları zarar oranının yüzde 75’e çıkarılmasına yönelik bir öneri üzerinde çalışıyor. Avrupalı liderlerin Ekim ayında kararlaştırdığı Yunanistan’ın 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi kapsamında yatırımcılar, nominal değeri 206 milyar Euro olan Yunan varlıklarında yüzde 50 oranında zarar yazacak. Yüzde 75 zarar yazma oranına ilişkin haber konusunda bir açıklamada bulunmayan Almanya Maliye Bakanlığı, Yunanistan’ın kurtarılmasındaki özel sektör katılımına dair görüşmelerin devam ettiğini, ancak Almanya’nın yakında bu görüşmelerin sonuna gelineceğini tahmin ettiğini söyledi.

Haftanın açılış gününde tüm borsaların yılbaşı nedeniyle kapalı olması paritenin sakin bir seyirle hareket etmesine neden olurken gece Asya borsaları açılışı sonrası biraz olsun hareketlenme içerisine girmiştir. Paritenin 1,29 desteğinin üzerinde kalma çabası 1,3000 seviyesinin geçilme isteğini meydana getirmekte ancak parite 1,30 seviyesine yaklaştığında da satıcılı seyire maruz kalmaktadır. Teknik olarak düzeltmelerin görülebileceği ancak orta ve uzun vadede beklenilen düşüş eğilimleri nedeniyle belirli dirençlerde satış pozisyonları açılmasının daha doğru olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü trend doğrultusunda açacağımız pozisyonlar riskimizin minimize etmesine neden olmaktadır. Şuanda ilk önemli direnç 4 saatlik grafiğimizdeki düşüş kanalının üst noktası olan 1,2995 seviyesidir. Eğer parite bu direnci geçebilirse yükselişlerin devam edeceğini ve 1,3085 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirebileceğini gözlemleyebiliriz. Ancak şu bir gerçek ki 1,2995 direnci şuan için çok güçlü bir direnç görünümündedir. Ayrıca düşüş trendinin üst kanal noktası olması buradan satış pozisyonlarının açılmasına neden olabilir. Bu yüzden özellikle alım yapacaklar çok dikkatli olmalıdır. Satış pozisyonları düşünenler için önemli bir direnç olmakla beraber üst noktalarda oluşabilecek yükselişlerde de belirli risk oranları ile kademeli bir şekilde satış pozisyonlarına devam edebilirler. 1,2860 desteği kırıldıktan sonra artık daha net düşüşleri gözlemleyeceğiz ve hedef olarak ta 1,2680 diyebiliriz. Makro-ekonomik açıdan bugün özellikle ABD’den gelecek olan haberler paritenin sert hareketler gerçekleştirmesine neden olabilir.

Pivot;1,2995

Destek; 1,2915 –1,2885-1,2850

Direnç; 1,3025 – 1,3050–1,3085

GBP/USD ANALİZ

2012’ye zamlarlar başlayan mali krizdeki İspanya’nın Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Cadena Ser radyosuna verdiği demeçte, muhtemelen 2011 yılı bütçe açığının GSYH’nin yüzde 8’ini geçebileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, geçen hafta cuma günü, 2011 yılında bütçe açığının GSYH’nin yüzde 8’i olmasını beklediklerini ve 2012 yılı sonunda bütçe açığını GSYH’nin yüzde 4,4’üne indirmeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Santamaria, 6 milyar avro ek gelir vergisi elde etmeyi beklediklerini ve kamu harcamalarında 8,9 milyar Euro tasarruf yapacaklarını belirtmişti. Ekonomi Bakanı Guindos, ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde daralabileceğini, kamu maliyesinde dengeyi sağlamak için alınacak önlemlere, ekonominin canlanmasına katkıda bulunacak yapısal reformların eşlik edeceğini ifade etti.

GBP/USD paritesi uzun bir süredir 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,5542 seviyesine yaklaşmakta ve bu seviyeden tekrar geri çekilmekte iken sabah saatlerinde yapılan yükseliş ve paritenin 1,5555 seviyesine doğru çıkması paritenin kısmi yükselişlerine devam etme beklentisini de beraberinde getirdi. Ancak hala daha 200 günlük üssel hareketli ortalamaya çok yakın olan ve net bir yükseliş baskısı gözlemlenemeyen parite eğer 1 saatlik kapanışı 1,5542 seviyesinin üzerinde gerçekleştirirse yükselişlerin devam etmesi ve kanalın üst noktası olan 1,5630 direncinin test edilmesine neden olabilir. Aksi takdirde orta ve uzun vade beklentisi düşüş olan GBP/USD paritesi için yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. 1,5460 desteğinin kırılması ile satıcılı seyrin devam edeceğini ve 1,5250 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Pivot:1,5465

Destek; 1,5400 – 1,5350 – 1,5300

Direnç; 1,5575 – 1,5610 – 1,5650

USD/JPY ANALİZ

Dünya çapında imalat sanayi verilerinin iyi çıkması Asya piyasalarında olumlu bir hava yaratıyor. Asya hisse senetleri üç haftanın zirvesine çıkarken, emtia fiyatları yükseldi ve Avustralya doları değer kazandı. Asya Pasifik bölgesi tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS’ler) düştü. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 12:00’de yüzde 1.7 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte, 12 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesinde kapatmaya hazırlanıyor. 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 78,51 direncini geçemeyen ve her fırsatta bu dirençten geri çekilen USD/JPY paritesi teknik beklentimizi doğrularcasına düşüş eğiliminde hareketlerine devam etmektedir. 78 seviyesinden başlatılan düşüşler 76,75 seviyesine kadar gerilemiştir. Teknik olarak baktığımızda düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz USD/JPY paritesi için 76,75 desteğinin kırılması ile 76,10 seviyesine kadar geri çekilmeler gözlemlenebilir. Bugün Japonya’da borsaların tatil olması paritedeki hareketlerin USD kaynaklı olmasını sağlamaktadır. Makro-ekonomik açıdan bugün özellikle ABD’den gelecek olan haberler paritenin sert hareketler gerçekleştirmesine neden olabilir. Eğer parite 76,75 desteğinin üzerinde kalmayı başarırsa 77,15 ve 77,30 dirençlerini test etmek isteyebilir. Ancak ne kadar yükseliş olsa da teknik beklentimizin düşüş olması paritedeki yükselişlerin satış fırsatı olmasına neden olmaktadır.

Pivot: 77,00

Destek: 76,70 – 76,50 – 76,35

Direnç: 77,20 – 77,30 – 77,50

PETROL ANALİZ

Çin ve Hindistan’daki imalat sanayi büyürken yatırımcının İran’a uygulanacak daha fazla yaptırımın arzı keseceği üzerine hareket etmesi ile petrol New York’ta tırmanışa geçti. Petrol vadelileri 2012’nin ilk işlem gününde yüzde 1.8 kadar değer kazandı. Hindistan PMI’ı aralık ayında en son altı ayın en büyük büyümesini gösterirken HSBC Holdings Plc ve Markit Economics ise Çin’in imalat rakamlarının da büyüme sinyali verdiğini söyledi. İran Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğamiral Mahmud Musevi, basına yaptığı açıklamada ülke menfaatine zarar vermek isteyecek herhangi bir girişime “karşılıklı tedbir” uygulanacağını vurguladı.”İran burada joker” diyen Barratt’s Bulletin Ceosu Jonathan Barratt, “İran ile ilgili endişeler sürüyor. Eğer bir etki görürse muhakkak ki bir tepki gösterir. Bunun yanında imalat verileri ise petrole ihtiyacın süreceğine dair güveni artırıyor.” yorumunda bulundu.

Tüm borsaların yılbaşı nedeniyle kapalı olması nedeniyle işlem göremeyen siyah inci Asya borsaları açılışı sonrası yükselişlerine tam gaz devam etmek istemektedir. 100,40 seviyesinde hareketine devam eden siyah inci için yukarıda üç tane kritik seviye mevcuttur. Bunlar 101,70, 102,50 ve 103,39 seviyeleridir. Özellikle uzun vade beklentinin vadesini etkileyecek olan bu seviyelerden 103,39 direncinin geçilmesi durumunda 108 ve 110 dolar seviyeleri hedeflenecektir. Siyah inci için önemli bir direnç noktası olan bu seviyelerin geçilememesi durumunda düzeltme satışları ile karşı karşıya kalınabilir ve tekrar 95 dolar seviyesi hedeflenebilir. Bu yüzden de bu direnç seviyelerini kontrol ederek işlem stratejimizi geliştirebiliriz. Makro-ekonomik olarak özellikle bugün ABD’den gelecek olan ISM İmalat İndeksi ve FOMC Toplantı Kayıtları haberi siyah inci’de sert hareketlere neden olabilir.

Pivot;100,00

Destek;99,40 – 98,30 – 97,60

Direnç;101,00 –101,70 –102,50

ALTIN ANALİZ

İran Atom Enerjisi Kurumu’nun açıklamasında, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun Tahran’ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiği belirtildi. Zenginleştirilmiş uranyum içeren nükleer yakıt çubukları nükleer enerji santrallerine yakıt sağlıyor. Mumbai’deki Commtrendz Risk Maagement Serrvices yöneticisi Gnanasekar Thiagarajan, “İran’ın nükleer planları ülkenin yeni adımlar atacğaına dair endişeleri artırdı. ABD ve diğer ülkelerden daha fazla yaptırım kararı çıkması bekleniyor. Bu da altın fiyatlarına pozitif etki yapacaktır” diye konuştu. ABD ve müttefikleri İran’a nükleer silah programını durdurması için baskısını artırıyor. 31 Aralık’ta ABD Başkanı Obama yaptırımlar içeren yasa tasarısını imzalamıştı. Avrupa Birliği’nin de petrol ithalatına yaptırım uygulaması bekleniyor.

Haftanın açılış günü vadeli piyasaların kapalı olması spot piyasadan fiyat alan bazı emtiaların işlemlerinin erken kapanmasına neden oldu. Altın ve Gümüş gibi enstrümanlar gün içerisinde erken kapanış nedeniyle çok fazla hareketliliğe neden olamadı. Ancak gece piyasaların açılması ile kaldıkları hareketlerine kaldıkları yerden devam eden kıymetli madenlerden özellikle Altın yükselişi ile dikkat çekti. Geçen hafta yükseliş trendini kırarak 2008 yılından itibaren ilk olarak düşüş trendi sözcüklerinin oluşmasına neden olan sarı maden Cuma gününden itibaren başlattığı yükseliş hareketini ve yükseliş trendinin tekrar içine girmesi ile acaba düşüşler sonlandı mı sorusunu da beraberinde getirdi. Teknik olarak baktığımızda 50 günlük üssel hareketli ortalama olan 1584,70 dolar direncinin üzerine çıkan sarı maden için bir sonraki hedef olarak 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1647,80 dolar direnci belirlenebilir. Ancak önemli olan altın fiyatlarının 200 günlük üssel hareketli ortalamayı geçip geçmemesidir. Eğer altın bu direncin altında kalmaya devam ederse yükseliş baskısından bahsetmemiz yanlış olacaktır ve yaşanılan yükselişler düzeltme olarak görülecektir. Şayet 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1647,80 direnci geçilirse yükseliş trendinin devamlılığı teyit edildiğinden uzun vadeli yükselişlerin devam edeceğini söyleyebilmemiz kolaylaşacaktır.

Pivot; 1575

Destek; 1560- 1542 – 1520

Direnç; 1600– 1613 – 1633

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist