15 Haziran Forex Piyasaları Sabah Analizi

EUR/USD ANALİZ

Fed Başkanı Ben Bernanke, ABD´de borçlanma limitinin artırılması gerektiğini bir kez daha dile getirdi. Washington´da konuşan Bernanke, yatırımcıların ABD tahvillerini alma konusundaki güvenlerinin sarsılmaması gerektiğini kaydetti. Bernanke, borçlanma tavanının artırılmasında ertelemeye gitmenin uzun vadede küresel piyasalarda ABD hazine tahvilleri ve dolarının rolüne zarar verici etkide bulacağını söyledi. Bernanke, Beyaz Saray ve Kongre´nin bütçe açığını azaltmak için hızlı bir şekilde bir plan geliştirmeleri gerektiğini de söyledi. Taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması halinde Bernanke, ABD´nin bütçe açığının bir finansal krize yol açacak bir noktaya daha da yakınlaşacağını kaydetti. Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin mali reformları ile çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla yarın 24 saatlik greve gitme kararı aldıkları bildirildi. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği’nin (PAME) çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine, toplu taşıma araçlarında çalışanların da iş bırakarak destek verecekleri kaydedildi. Atina kent merkezinde iki ayrı gösteri yapılmasının planlandığı, kendilerini “Bıkkınlar” olarak tanımlayan ve 20 güne yakın bir süredir mali reformları protesto etmek amacıyla Yunan Parlamentosunun bulunduğu Sindagma Meydanı’nda toplanan grupların, bugün saat 07.00’den itibaren toplanmayı kararlaştırdıkları belirtildi.

Haftanın açılış gününden itibaren kademeli bir şekilde yükselişe geçen EUR/USD paritesi dün 1,4497 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Gelen tüm haberlere rağmen yükselişlere hız kesmeyen EUR/USD paritesi 1,45 seviyesini geçemeyince gerilemeye başladı. Bu gerileme paritenin 1,44 seviyelerine kadar düşmesine neden oldu. 1,4550 direnci paritenin seyri açısından önemlidir. Bu direncin geçilmesi durumunda EUR/USD paritesinde net yükselişler gözlemleyebiliriz. 1,47 ve 1,49 seviyelerinden bahsedebilmemiz için paritenin önce 1,4550 direncini geçmesi gerekecektir. Aksi takdirde bu direnç önemliliğini koruyacaktır ve geçilmeyecektir. Geçilememesi de alımları yavaş yavaş satışlara kaymasına neden olabilir. Bu durumun söz konusu olması paritenin önce kıramadığı 1,4320 ve daha sonra da önemli bir destek olan 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,4015 seviyesine kadar gerilemesi beklenilebilir.

Pivot;1,4375

Destek; 1,4400-1,4320-1,4280

Direnç; 1,4450-1,4500-1,4550

GBP/USD ANALİZ

Bloomberg’ün döviz profesyonelleri arasında yaptığı anketin sonuçlarına göre, 600 milyar dolarlık tahvil alımı bu ay sona erdikten sonra Fed yeni bir niceliksel gevşeme programına gitmeyecek. Katılımcıların yaklaşık % 65’i, 600 milyar dolarlık ikinci niceliksel gevşeme programının Fed´in son niceliksel gevşeme programı olacağı tahmininde bulundu. Katılımcıların % 39’u QE2’nin bitmesinin enflasyonu etkileyeceğini öngörürken, katılımcıların yarısı programının bitişinin enflasyonu etkilemeyeceğini tahmin etti. Katılımcıların üçte ikisinden fazlası, Çin para birimi Yuan’ın gelecekte rezerv para birimi olacağını tahmin etti. Katılımcıların % 32´si Yuan’ın gelecek 5 ila 10 yılda rezerv para birimi olacağını öngörürken % 26´sı bunun olması için 10 yılın üzerinde bir zaman gerektiğini kaydetti.

GBP/USD paritesi gelen haberler doğrultusundan gün içerisinde 1,6440 seviyesine kadar yükseldi. ABD borsalarından sonra geri çekilmeye başlayan GBP/USD paritesi Bollinger Bandın orta kanal seviyesi olan 1,6360 seviyesine kadar geriledi. Şuanda da bu seviyeye yakın hareket eden GBP/USD paritesi belirli seviyeler arasında sıkışıp kaldı. Bu sıkışma paritenin ilerleyen günlerde sert hareketlere maruz kalmasına neden olabilir. Yükseliş trendi içerisinde hareketine devam eden GBP/USD paritesinde düşüşlerin devam etmesi durumunda bandın alt kanal noktası olan 1,62 seviyesine kadar gerileme görülebilir. Kanal içerisinde hareket eden GBP/USD paritesinde bandın orta kanalından destek alması durumunda ise yükseliş baskısına maruz kalması ve bandın üst noktası olan 1,6545 seviyesine kadar yükselmesi beklenmektedir. Belirli bant aralığında hareketine devam eden GBP/USD paritesinde destekten al dirençten sat mantığı ile gün içerisinde kazançlı işlemler elde edilebilir. Ancak destek ve dirençlerin kırılışlarına dikkat etmeli ve muhakkak stop loss seviyesi belirlenmelidir.

Pivot;1,6340

Destek; 1,6315-1,6285-1,6250

Direnç; 1,64001,6445-1,6475

USD/JPY ANALİZ

ABD´nin önde gelen bankalarının ekonomistlerine göre, Fed, 2012 yılının ortasına dek faiz artırımına gitmeyecek. Amerikan Bankacılar Derneği´nin Ekonomik Danışma Komitesi´ne üye ekonomistlerin ortak görüşlerine göre, Fed para politikası konusunda bir süre bekleme kalmak isteyecek. Ekonomistlere göre, Fed´in çıkış için atacağı ilk adım enflasyondaki performansa bağlı olarak belirlenecek. Çekirdek enflasyonun gelecek yıl hafif yukarı yönlü seyretmeden önce bu yılın ikinci yarısında ılımlı seyredeceğini belirten ekonomistler, bu durumun Fed´in gelecek yıla kadar kenarda beklemesine fırsat tanıyacağını belirttiler.

USD/JPY 80,50 direncinin önemli olması nedeniyle gün içerisinde bu seviyeyi geçemedi ve 80,10 desteğine kadar geri çekildi. Ancak ABD borsaları açılışıyla beraber ABD’den gelen olumlu haberler Dolar’ın değerlenmesine ve dolayısıyla paritenin yükselmesine neden oldu. Bu yükselişler paritenin 80,50 direncini geçmesine neden oldu. 80,63 seviyesine kadar yükselen USD/JPY paritesi şuanda 80,49 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Uzun vade beklentilerinin düşüş olması paritenin yükselişlerde satış baskısı ile karşılaşmasına neden olacaktır. Ancak bu durum öncesinde USD/JPY paritesinde kısmi bir yükselişler gözlemlenebilir. Bu yükselişlerin daha net anlaşılabilmesi için paritenin 81 direncini geçmesi gerekecektir. 81 direncini aşması durumunda 83 seviyelerine kadar yükselişler gözlemlenebilir. Kısa vadeli yükselişlerden yararlanılacağı gibi uzun vade beklentisi olan düşüşlerden de bu yükselişleri kullanabilir ve karlı pozisyonlar elde edilebilir.

Pivot;80,30

Destek; 80,10-80,00-79,85

Direnç; 80,70-80,90-81,00

PETROL ANALİZ

Goldman Sachs analistleri, müşterilerine yazdıkları bir araştırma notunda, ABD vadeli ham petrol fiyatında yaşanan son düzeltme hareketinin yatırımcılara alım fırsatı sunduğunu kaydettiler. Goldman Sachs analistlerine göre, dünya ekonomik büyümesi, petrol talebinde artışa neden olmaya devam edecek. Goldman Sachs´ın tahminlerine göre, ABD ham petrolü altı aylık süreçte 115 dolar seviyesinde, 12 aylık süreçte ise 126.50 dolar seviyesinde olacak.

Siyah inci belirli bir bant aralığında iken 97,85’i kırmasıyla birlikte bandın dışına çıkmış ve kendisini 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 96 desteğine kadar düşürmüştür. Bu desteğe kadar geriledikten sonra tekrar toparlanmak isteyen siyah inci yapmış olduğu atakla 99 seviyesine kadar yükselmeyi başardı. Günlük grafiği incelediğimizde Cup yâda Flag formasyonuna benzer bir hareketinin olabileceğinin sinyallerini vermekte ve bu durum şuan için netleşmediği için yönünü göstermesinde de bize yardımcı olamamaktadır. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşlerin sınırlı olması ve petrol fiyatlarında beklenilen yükselişler CUP formasyonunun olma ihtimalini daha da artırmaktadır. Böyle bir durumun söz konusu olması yani Petrolde oluşacak bir CUP formasyonu siyah incini tekrar 114 dolar seviyelerine kadar yükselmesine neden olabilir. Aksi takdirde 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 96 desteği kırılacaktır ve bu kırılma petrolde sert satışların olmasına neden olabilir. Böyle bir durumda da FLAG formasyonunun oluşması kolaylaşacaktır ve bu düşüşler petrol’ün 79 dolar seviyelerine kadar gerilemesine neden olabilir.

Pivot; 96,00

Destek; 95,55-94,65-94,00

Direnç; 99,80-100,45-101,50

ALTIN ANALİZ

Altın, Asya’nın ardından Avrupa’da yükselişe geçti. Yükselen enflasyon ve Avrupa’nın borç krizi sebebiyle altın Londra’daki 3 günlük düşüşünü yarıda keserek tırmanışa geçti. Çin, 3 yılın en büyük enflasyon artışıyla karşı karşıya kaldıktan sonra bankaların zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan artırarak yüzde 21,5’e çıkardı. En son geçen ay zorunlu karşılık oranını yüzde 21’e çıkaran Merkez Bankası, bu yıl bankaların zorunlu karşılık oranlarını altıncı kez ve geçen yıl ekim ayından bu yana dokuzuncu kez artırmış oldu. “Enflasyon hikayesi hala daha insanların zihinlerinde bir yerde duruyor.” diyen MKS Finance SA traderı Bernard Sin, “Avrupa kesinlikle bir sorun. Bu yüzden altına bu kadar talep oluyor. Tüm bu seviyelerden traderlar oldukça mutluluk duyuyorlar.” yorumunda bulundu.

Sarı maden daha önce yapmış olduğu kar realizasyonlarına dün de devam etti. Gün içerisinde 1511 dolar seviyelerine kadar gerileyen sarı maden kanalı kıramadı ve tekrar yükselişine devam etti. Ayrıca kanalın alt noktasında var olan 50 günlük hareketli ortalama yükselişlerin bu seviyelerde baskınlaşacağının habercisiydi ve nitekim de bu gerçekleşti. 1510 seviyelerinden başlayan yukarı yönlü hareket sarı madenin 1526 dolar seviyesine kadar yükselmesine neden oldu. Şuanda da 1524 dolar seviyesinde hareketine devam etmekte olan sarı maden yükselişlerine devam etmesi durumunda 1553 dolar seviyesine kadar yeni bir yükseliş atağı başlatabilir. Aksi takdirde yani altındaki kar realizasyonlarının devam etmesi durumunda bu destek kırılacağından Altın fiyatlarının 1500 dolar seviyelerine kadar gerilemesini görebiliriz.

Pivot; 1512

Destek; 1516-1505-1500

Direnç; 1530-1536-1545