EURUSD’da bundan sonraki süreçte nelere dikkat etmeliyiz?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve Başkan Draghi’nin kritik açıklamalarına ulaşmamıza çok az bir süre kala EURUSD paritesinin bundan sonraki süreçte nasıl bir fiyatlama davranışı oluşturacağını araştırmaktayız.

Dolar endeksinin yıl başından itibaren kaydettiği değer kayıpları, EURUSD paritesinin yukarı yönlü çıkışını hızlandırdı. Fed, Trump ve ECB makro dinamikler ışığında önemli yükselişler izlediğimiz parite de, ilgili pozitiflik devam edecek mi etmeyecek mi sorusuna cevap aramaktayız.

EURUSD paritesi, 2015 yılı başında 1,2240 seviyesi altında fiyatlama davranışı oluşturarak yaklaşık 7 yıldır devam eden kanal içi hareketlerin son bulmasına sebep oldu ve bu süreçten sonra parite ile alakalı negatif beklentiler yüksek sesle konuşulmaya başlanmıştı hatırlarsak.

Sene başında 1 Euro = 1 Dolar hatta EURUSD paritesinin 1,0000 seviyesi altına sarkma dinamiklerinde Avrupa seçim sürecindeki belirsizlik, Fed’in faiz artışı konusunda agresif bir tavırda politikalarına devam etmesi ve Trump’ın reformlarına ilişkin politikalarının önemli bir destek bulması senaryoları mevcut fiyatlama beklentilerinin oluşmasında önemli nedenler arasında yer aldı.

Avrupa seçim sürecinde önemli bir belirsizlik yaşanmadı, ilaveten Fed faiz artışı konusunda yıllık beklentisine yönelik adımlarına devam etse de para politikasına yönelik agresif bir tutum içerisinde yer almadı. Bu yılın gündeminde yer alan ABD’nin yeni Başkanı Trump ise vaatlerini yerine getirme konusunda gerekli başarıya ulaşamadı. Karşısına çıkan engelleri aşmakta zorlanan hatta şuan ki süreçte de aşamamış bir profil çizen Başkan, EURUSD paritesi ile alakalı 1 Euro 1 Dolar senaryolarının sonlanmasına sebep oldu.

Şimdi ise yeni süreçte Fed’in bilanço küçültmesi ve faiz konusunda öncekilerden farklı ve agresif söylemlerde bulunulmayacak düşüncesine ilaveten Avrupa Merkez Bankasının da şahin tavrını sürdüreceği beklentisi, EURUSD paritesinde 1,2000 hatta 1,2500 gibi rakamların telaffuz edilmesini sağlamıştır.

Peki, EURUSD paritesinde yeni dönemde 1,2000 ve üzeri rakamlar izlenebilir mi?

Bu soruya cevap verirken kısa vadeli görünümden başlamak ve daha sonra periyodu büyüterek ana resme bakmak gerekmektedir. Bu profili çizerken de yardımcı kaynak olarak Dolar endeksinden yararlanmamız önemlidir. Çünkü endeks içerisinde %57,6’lık ağırlığı ile Euro birinci sırayı almaktadır.

Kritik ECB toplantısı öncesinde EURUSD paritesinin 1,1500 seviyesi üzerine çıktığını ve 18 Temmuz tarihinde 1,1585 seviyesine ulaştığını izlemekteyiz. Fiyatlama davranışlarını incelediğimizde, bu seviyeye yakın en son ki zirveler, 03 Mayıs 2016 ve 24 Ağustos 2015 tarihlerinde test edilen zirve notları 1,1615 ve 1,1713 olarak kaydedilmiştir. Parite ilgili seviyelere doğru bir atak başlattıktan sonra yükselişlerine devam edememiş olması da tekrar aynı senaryo gündeme gelecek mi sorusunu da beraberinde getirmektedir. Ayrıca EURUSD paritesinin ilgili seviyelere ulaştığı zaman Dolar endeksinin yer aldığı bölgelerin de kritik eşik bölgelerine yakın olması, şuan ki süreçte de buna benzer bir psikolojik yaptırım oluşabileceğine ilişkin düşünceyi de güçlendirmektedir. Aşağıda yer verdiğimiz grafikte EURUSD paritesinin son zirve bölgelerini test ettiğinde Dolar endeksinin hangi bölgelerde yer aldığını göreceksiniz.

Bu grafiği paylaşmamızdaki en önemli sebep, Dolar endeksinin ilgili zamanlarda test ettiği bölgelerin kritik bir eşikte yer alması ve şuan ki süreçte de ilgili bölgelerin kritikliğini korumasıdır. Konu ile alakalı dolar endeksi haftalık ve aylık grafikler net görüntüyü bize göstermektedir.

Dolar Endeksinin haftalık grafiğini incelediğimizde, gerek son dip bölgeler gerekse trend görünümünü değerlendirdiğimizde 93,65 – 92,95 bölgesi ile 91,85 destek noktasının önemli olduğunu izlemekteyiz. Yılbaşından itibaren endeksin önemli bir değer kaybına maruz kaldığı ve bu düşüncesini 94,20 seviyesine kadar taşıdığı düşünüldüğünde ve ilgili bölgelere yakın olması sebebiyle ECB toplantısı & Başkan Draghi’nin açıklamalarının daha fazla dikkate alınacağı, olası geri çekilmelerde mevcut seviyelerin önemli bir destek noktası olması yönündeki düşüncenin teknik tarafta güçlü olduğunu ve bu süreçte endeks eğer ilgili bölge üzerinde kalmayı başarırsa EURUSD paritesinin bu doğrultuda geri çekilme senaryolarını güçlendirebileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu süreçte endeksin ilgili bölgeye ulaşması durumunda paritenin son zirve noktaları 1,1615 – 1,1713 seviyeleri üzerine çıkarak yeni bir zirve oluşturabileceği senaryosu da göz ardı edilmemelidir. Analiz hazırlanırken parite 1,1537, endeks ise 94,48 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir. Önemli olan bu süreçte olası geri çekilmelerde endeksin kritik bölgelerden dönüş kaydedip kaydetmeyeceği hususudur…

Dolar Endeksinin aylık grafiğini incelediğimizde 92,46 destek noktasının kritik bir seviye olduğunu izlemekteyiz. 2003 Kasım – 2015 Ocak tarihleri arasında 92,46 seviyesinin önemli bir direnç 2015 Ocak tarihinden itibaren de önemli bir destek görevi üstlendiğini görmekteyiz. Bu düşünce yapısı, endeksteki pozitif senaryonun bozulabilmesi için makro-dinamiklerde bu düşünceyi değiştirecek güçlü & agresif açıklama & sonuçlara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Gerek haftalık gerekse aylık grafiği değerlendirdiğimizde ve endeksin şuan ki fiyatına göre kıyaslama yaptığımızda, aşağı yönlü alanın teknik tarafta mümkün olduğu ancak trend değişimleri için güçlü makro-dinamiklere ihtiyacın yer aldığını söyleyebiliriz. Bu tutumu EURUSD ile bağdaştırdığımızda endeksteki kayıpların paritede son görülen zirvelere ulaşma konusundaki isteğini artırdığı hatta yeni zirve noktasının da oluşabileceği senaryosu gündemdeyken endeksin genel trendinin pozitif olması, parite ile alakalı çıkışların sonlanabileceğine ilişkin düşünceyi de beraberinde getirmektedir.

Bu doğrultuda EURUSD işlemcilerinin dikkate alacağı en önemli husus, parite nereden dönebilir sorusunun cevabında Dolar endeksinin kritik bölgelerde gerçekleştireceği performansı yakinen takip edilmesi gerektiğidir. Tabii buraya kadar aktardığımız tüm açıklamalar, normal şartlar altında teorik yaklaşım içerisinde yer alması gereken davranış biçimidir. Yatırım psikolojisi olarak izah edeceğimiz başka bir husus ise eğer teknik görünüme uygun bir profil izlenecekse, ille de belirtilen seviyelerin test edilmeyeceği düşüncesidir. Çünkü piyasa koşulları gereği işlemciler trend dip ve tepe noktalarını yakalama konusunda istekli bir tutum içerisinde olmasına karşın dinamikler buna izin vermemektedir. Konunun öneminin daha iyi anlaşılabilmesi adına Bollinger Bandının oluşturan teknik analiz üstatlarından John Bollinger’ın sözünü aktarmak istiyoruz.

“ Bir trader, işlem ömrü hayatı boyunca sadece 2 defa trend dip ve tepe noktalarını yakalayabilir”

Yani burada anlatılmak istenen amaç, işlem stratejileri oluştururken dip ve tepe noktalarını yakalamaktan ziyade trend yönlü stratejilerde yer almanın ne kadar önemli olduğu aktarılmaktadır.

Teorik ve psikolojik aktarımlardan sonra kısa vadeli olarak EURUSD paritesini değerlendirdiğimizde, 18 Nisan 2017 tarihinden itibaren paritenin 55 periyotluk basit, 200 periyotluk üssel hareketli ortalamalara göre fiyatlama davranışı içerisinde yer aldığını, 200 periyotluk üssel hareketli ortalamanın ana trend görünümünde pozitif baskıyı desteklediğini, 55 periyotluk basit hareketli ortalamanın ise ana trend içerisinde düzeltme hareketi olacak mı sorusuna cevap bulmaya çalıştığını ve kısa vadeli görünümde dikkat çektiğini izlemekteyiz.

Bu doğrultuda şuan için ilgili göstergelere tekabül eden seviyelere göre beklenti izah edildiğinde, 1,1315 destek noktası üzerinde pozitif seyrin devam ettiği parite de trend içi tepki satışı devam eder mi sorusunun cevabında 1,1440 destek noktası önem arz etmektedir. Trend yönlü görünümün etkisini sürdürmesi durumunda ise 03 Mayıs 2016 ve 24 Ağustos 2015 tarihlerindeki zirve seviyeleri gündemde yer almak isteyebilir.

Uzunca bir süredir etkisini hissettiren yükseliş trendinin sona ermesi içinse 200 periyotluk üssel hareketli ortalama altında kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 1,1220 başta olmak üzere 1,1120 ve 1,1025 destekleri hedeflenmek istenebilir.

Add a Comment