“FOMC, Altındaki düşüş trendini değiştiremedi, Gözler Süper Mario’nun konuşmasında”

Makro-Ekonomik Gelişmeler

FOMC toplantısından tahvil alım miktarının ne zaman azaltılmaya başlanacağına ilişkin bir sinyal çıkmamasının ardından, sabah saatlerinde Çin’den gelen olumlu PMI verisi borsalara destek verdi. Euro Bölgesi ve üye ülkelerinden gelen PMI rakamları da genel olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, BOE’nin ardında piyasalarda gözler ECB’nin faiz beyanatına odaklandı.

Öte yandan TSİ 15:30’da basın konferansı düzenleyecek olan ECB Başkanı Mario Drahgi’nin basına yansıyan Avrupa Parlamentosu üyelerine gönderdiği mektupta, “ECB’nin para politikası, 2013’ün ikinci yarısında başlaması beklenen toparlanmayı destekleyecek” ifadelerini kullandığı görüldü.

ABD ekonomisinin tahminlerden daha fazla büyüdüğünün görülmesi sonrasında bugün Euro Bölgesi’nde imalat sektörünün de beklentilerden daha fazla genişlediğine işaret eden veri ve şirket karları, Avrupa endekslerine alımların gelmesini sağladı.

İngiliz ekonomisinin gidişatını öngörebilmek için yakından izlenen verilerden olan imalat PMI rakamı tahminlerden daha yüksek açıklanırken, veri sonrasında Sterlin’de yükselişler izlendi. Günün devamında açıklanan BOE kararları sonrasında ise yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği görüldü. ECB kararları öncesinde Euro’da değer kayıpları gerçekleşirken, yükselen Dolar endeksinin etkisi ile ABD para birimi genel anlamda majör paritelerde yükseliş kaydetti. Yen ise olumlu Çin imalat verisinin Nikkei endeksine getirdiği alımlar ile düşüşünü öğleden önce de sürdürdü. Emtia tarafında ise altın dalgalı seyrine devam ederken, ham petrolün Çin ve ABD verilerinin etkisi ile son bir haftanın en yüksek seviyelerine tırmandığı görüldü.

“Yoğun takvim devam ediyor”

Hafta ortasına gelinmesi ile hızlanan veri akışı, günün geri kalan kısmında da devam edecekken, ECB’nin politika beyanatları yatırımcılar tarafından merakla beklenen gelişmeler arasında öne çıkıyor. ABD’den ise istihdam talepleri ve ISM imalat PMI rakamı yatırımcıların takibinde olacak diğer önem derecesi yüksek veriler.

“Bugün gözler Draghi’nin üzerinde”

Günün, piyasalarda en sert etkilere neden olabilecek gelişmesi olarak ECB’nin faiz kararı ve Banka’nın Başkanı Mario Draghi’nin konuşması olarak gösterilebilir. “İleriye yönelik rehberlik” politikası çerçevesinde geçtiğimiz ay tarihi bir karar alarak, piyasalar ile politika görüşlerini paylaşan ECB’nin bugünkü hamleleri dikkatle takip edilecek.

Faiz oranında bugün bir değişiklik yapılmasının beklenmediği ECB’nin beyanatından sonra yatırımcıların dikkatleri TSİ 15:30’da mikrofonların arkasına geçecek olan Draghi’de olacak. Başkan, son konuşmasında, uzun dönemde politika faiz oranlarının mevcut düşük seviyede ya da daha altında olması beklediğini açıklarken, %0.50’nin de ECB’nin en düşük faiz oranı olmayabileceğini ifade etmişti. Bu söylemler piyasada faiz indirim sinyali olarak değerlendirilirken, yapılan anket sonuçlarında, söz konusu indirimin bu ay yapılmasının beklenmediği görülüyor.

Ancak ECB sürpriz bir şekilde politika faiz oranında bir indirime giderse Euro’da set değer kayıplarının görülebileceği de göz ardı edilmemelidir. Eğer TSİ 14:45’te açıklanacak olan oranda bir değişiklik yapılmadığı görülürse bu kez dikkatler Mario Draghi’nin konuşması üzerinde odaklanacaktır. Bu noktada ise Başkan’ın ağzından çıkacak kelimeler dikkatle incelenmelidir. Draghi, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik görünüme ilişkin olumsuz tavrını korursa, ECB’nin faizlerde bir değişiklik yapma ihtimalinin yakın bir tarihte gerçekleşebileceğini fiyatlayacak yatırımcılar kıtanın ortak para biriminde düşüşler görülmesine neden olabilir. Burada, Mario Draghi’nin geçtiğimiz ayki tutumunu da koruduğu gözlemlenebilir. Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan olumlu PMI verilerinin etkisi ile Avrupa ekonomisinin iyimser sinyaller vermeye başladığının üzerine vurgu yapılması, ECB’nin yeni bir faiz indirimi için aceleci davranmayacağı, bir süre bekle-gör politikası izleyeceği beklentilerini oluşabilir. Bu paralelde ise Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Perşembe

Zaman Haber Beklenti Önceki

Tüm Gün Tatil – İsviçre

14:45 EUR Faiz Oranı Bildirisi 0,50% 0,50%

15:30 USD İstihdam Talepleri 346K 343K

15:30 EUR ECB Basın Açıklaması

15:58 USD Üretim PMI 53,1 53,2

17:00 USD ISM İmalat İndeksi 52,1 50,9

EUR/USD ANALİZ

“FOMC sonrası EURUSD’daki trend değişmedi”

Makro-ekonomik verilerin önem derecelerinin yüksek olduğu bir hafta içerisinde piyasaların sert hareketlere maruz kaldığını gözlemledik. Dün ADP tarım dışı verisi ve GDP verisindeki pozitiflik Dolar üzerinde sert yükselişler gerçekleştirirken FOMC toplantı tutanakları verisi açıklamaları içerisindeki “parasal genişleme” de herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek ifadeleri Dolar’ın kazançlarını geri vermesini sağladı. Ancak FOMC açıklamaların devamında ekonomideki aşağı yönlü risklerin geçtiğimiz sonbahardan beri azaldığını, ekonominin ılımlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ve parasal genişleme konusunda artırmak ya da azaltmaya hazırız ifadeleri Dolar’ın yeniden güçlenmesini sağladı. EUR/USD paritesi üzerinde ısrarla durduğumuz 1,3345 ve 1,3415 bariyerlerinden 1,3343 ile dün ilk önemli ve kritik bariyerimizin test edildiğini ancak geçilemediğini gözlemledik. Bu nedenle de FOMC sonucu ne olursa olsun paritenin trendinin değişmediğini gözlemleyebiliyoruz.

Sözün bittiği yer “Draghi”

Geçtiğimiz ay faizlerde indirim sinyali veren ECB başkanı Draghi’nin bugün TR saati ile 15:30’da gerçekleştireceği basın açıklaması günün en dikkat edilmesi haberi olarak bilinmektedir. Özellikle de Avrupa merkez bankası (ECB) başkanı Draghi’nin açıklamaları Euro bazlı sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir. Eğer Draghi’nin konuşmalarında var olan düşüş trendi hala daha aktif bir şekilde kalabilirse EUR/USD paritesi için daha net düşüş hazırlığı oluşumu sinyalini alabiliriz. Ancak önemli olan FOMC+ ECB Draghi+ ABD Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verilerinin trend üzerinde herhangi bir değişikliğe gidip gitmemesidir. Şuan ki görünümde hala daha orta ve uzun vadeli düşüş beklentimiz devam etmektedir.

Tüm bu açıklamalarımızı özetlersek dün FOMC toplantı tutanaklarının orta vadeli düşüş trendinde olan EUR/USD paritesinin trendini değiştiremediğini, bugün ise bu trend üzerinde değişikliğin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini, 1,3345 ve 1,3415 seviyelerinin altında hala daha EUR/USD paritesinin orta ve uzun vadeli olarak düşüş baskısına devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Veri öncesinde piyasaları incelediğimizde şuanda 1,3240 seviyesinde hareket eden EUR/USD paritesinin 1,3345 ile 1,3210 seviyesi arasında hareket ettiğini, 1,3280 seviyesinin de kontrol noktası olduğunu söyleyebiliriz. Bandın alt mı yoksa üst noktasını mı hedefleyecek sorusunun cevabını kontrol noktasına göre karar verebiliriz. Genel olarak baktığımızda 1,3345 seviyesi altında düşüş baskısı devam etmektedir.

Pivot: 1,3345

Destek; 1,3210-1,3170-1,3130

Direnç; 1,3280-1,3345-1,3385

eurusd

GBP/USD ANALİZ

“BOE’de değişiklik yok”

BOE’nin bugün yayınlanan faiz oranı ve toplam parasal genişleme kararlarında, Banka’nın beklentiler doğrultusunda bir değişiklik yapmadığı görüldü. İngiltere Merkez Bankası’nın Temmuz ayında yaptığı toplantının ayrıntılı tutanaklarında Para Politikası Kurulu’ndaki (MPC) tüm üyelerin, BOE’nin para ve faiz politikasında bir değişikliğe gidilmemesi gerektiği yönünde oy kullandığı görülmüştü. Bugün yapılan toplantının detaylı raporu ise 14 Ağustos’ta yayınlanacak. Kararın açıklanmasının ardından Sterlin’de yukarı yönlü sert hareketler oluşurken, yatırımcıların, Banka’nın parasal genişleme miktarını artırma ihtimalinin zayıfladığını fiyatladıkları görüldü. Kısa vadeli olarak baktığımızda GBP/USD paritesi için 1,5265 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten orta vadeli olarak 1,5350 seviyesinin hem 144 günlük basit hareketli ortalama hem de ichimoku indikatöründe bulutun alt noktası olarak satış baskısını desteklediğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5265

Destek; 1,5170-1,5125-1,5070

Direnç; 1,5265-1,5305-1,5350

USD/TRY ANALİZ

“Süper Mario”, Kur üzerindeki baskıyı artıracak mı?

TCMB’nin daha önce gerçekleştirdiği 75 baz puanlık üst bant faiz artışı sonrasında USD/TRY paritesinin 1,90 seviyesine kadar gerilemesi TCMB’nin rahat nefes almasını sağlarken Dolar’ın global piyasalarda değerlenme isteği TCMB’nin tekrar yeni müdahalelerinin önünü açmasını sağladı. Dolar’ın güçlenmesi ile yeniden yükselişe geçen USDTRY paritesi dün açıklanan ABD verileri sonrasında 1,9460 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi. Bugün Draghi’nin gerçekleştireceği basın toplantısı öncesinde 1,9350 seviyesine yakın hareketlerine devam eden pariteyi teknik olarak incelediğimizde 1,9550-1,9000 arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, 1,9550 seviyesinin şuanda daha dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü yükselişlerin devamı için 1,9550 seviyesi geçilmelidir. Böyle bir durumda 2.00 seviyesine yeniden yeşil ışık yakılacaktır. Ancak eğer parite 1,9550 seviyesi altında kalmayı başarırsa bandın aktif bir şekilde devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de karar aşamasında Avrupa merkez bankası başkanı Draghi’nin sözleri kur üzerinde etkili olacaktır.

Gün içi hareketlere baktığımızda 1,9270 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,9270

Destek; 1,9320-1,9270-1,9220

Direnç; 1,9450-1,9500-1,9550

usdtry

USD/JPY ANALİZ

Haftanın açılış gününden itibaren sürekli 98,50 seviyesinden satış baskısına maruz kalan USD/JPY paritesi bugün bu bariyeri geçerek 99 seviyesine yaklaşmak istedi ve gün içi 98,85 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Genel olarak 98,50 bariyeri altında düşüş baskısı var ifadelerini kullanmıştık ve artık bu ifadeyi ve kısa vadeli trendi değiştirmenin zamanı geldiğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda da gün içi 97,70 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe gün içi yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten her ne kadar ECB başkanı Draghi’nin konuşması önemli olsa da USD/JPY paritesi için en önemli verilerin ABD’den gelecek olan İstihdam Talepleri ile ISM İmalat İndeksi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de bu verilerin sonuçları parite üzerinde etkisinin daha net olacağını ve dolar bazlı yaşanılacak bu hareketlere dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.

Pivot: 97,70

Destek: 98,10-97,70-97,20

Direnç: 99,00-99,50-100,00

HAM PETROL ANALİZ

Kritik veriler öncesinde ABD borsalarında yaşanılan yükselişlerin ham petrol fiyatları üzerinde pozitif etkisi gerçekleştirdiğini, bu nedenle de ham petrol fiyatlarının özellikle dün ve bugün daha net yükselişler gerçekleştirdiğini gözlemledik. Genel itibariyle baktığımızda ham petrol fiyatları için 105 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Buna ilaveten ABD borsalarının verilerle birlikte gerçekleştireceği tutum da ham petrol fiyatlarının gün içi hareketliliği için çok önemlidir.

Pivot; 105,00

Destek: 105,80-105,00-104,30

Direnç: 107,80-109,30-110,40

ALTIN ANALİZ

“FOMC, Altındaki düşüş trendini değiştiremedi, Gözler Süper Mario’nun konuşmasında”

Dün ABD’den ADP tarım dışı istihdam, GDP ve FOMC toplantı tutanakları açıklandı. ADP tarım dışı istihdam ve GDP verilerinin beklentilerinin üzerinde olumlu açıklanması Dolar üzerinde net yükseliş baskısının oluşması sağlanırken Altın fiyatları 1300 seviyesine yaklaştı. ABD’den açıklanan verilerin pozitif sonuçlanması FOMC toplantısında parasal genişleme azalmalı ifadesi kullanılmalı mı psikolojisi yer alırken FOMC’den parasal genişlemeye devam sinyali Altın fiyatlarının düşüşlerini sınırladı. Daha sonra her ne kadar olumlu ifadeler kullanarak altın fiyatlarının gerilemesini sağlasa da 1300 – 1350 arası bant aktif bir şekilde devam etti. Böylelikle ilk etkiyi de bu şekilde atlatan Altın için önümüzde iki kritik veri daha mevcuttur. Bu veriler bugün ECB başkanı Draghi açıklamaları, yarın ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı olarak belirlenmiştir. Gelecek olan verilerin altın üzerinde etkisinden ziyade belirlediğimiz bandın hangi tarafında bir kırılış gerçekleştirdiği önemlidir. Bu senaryoya göre tepki alışları devam edecek mi, orta vadeli düşüş baskısı etkisini gösterecek mi sorularının cevaplarını net bir şekilde görebileceğiz. Ancak şuanda genel görünüm olarak orta ve uzun vadeli düşüş beklentilerimizin devam ettiğini söyleyebiliriz. Draghi konuşması ve Tarım dışı istihdam verileri eğer var olan trende destek olursa aşağı yönlü baskılarla 1265-1180 hedeflemeleri kaçınılmaz olacaktır.

Haberler öncesi altın fiyatlarını teknik olarak incelediğimizde 1340 ve 1350 bariyerlerinin hala daha etkili olduğu ve bu bariyerler altında satış baskısının devam etmek isteyeceğidir.

Pivot; 1340

Destek; 1306-1298-1283

Direnç; 1330-1340-1350

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment