26-30 Kasım 2012 Haftaya Bakış Analizi

Ekonomik Takvim bölümüne aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

http://www.gcmforex.com/Ekonomik-Takvim/

EUR/USD ANALİZ

EUR/USD paritesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz haftalık analizlerde özellikle geride bıraktığımız hafta paritenin uzun vadeli hedef olarak 1,15 seviyesinin hedeflendiğini, ancak bu süreç öncesi yaşanılacak tepki alışlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Hatırlanırsa 1,2655 desteğinin öneminden ve bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe 1,2880, 1,2930 ve 1,3000 seviyelerinin hedef olduğunu paylaşmıştık. Nitekim EUR/USD paritesi geçen haftayı gerek Dolar endeksindeki geri çekilme gerekse Euro’daki kısmi artışın etkisiyle yükselişle tamamladı. Belirlemiş olduğumuz kritik 1,2655 desteği ve bu destek üzerinde yine belirlemiş olduğumuz direnç noktalarını test ettikten sonra EUR/USD paritesinde düşüş beklentimiz değişti mi sorusuna büyük harflerle HAYIR diyebiliriz.

EUR/USD paritesi neden yükseldi?

Hatırlanırsa ABD seçimi öncesinde borsalarda yukarı yönlü hareketler gerçekleşmiş ve bu durum EUR/USD paritesini kısmi olarak değerlendirmişti. Seçim sonrasında da sert ve hacimli bir düşüş gerçekleştiren ABD borsalarına ilaveten Euro bölgesinden gelen olumsuz haberlerin etkisiyle Avrupa borsalarında satış baskısına maruz kalması EUR/USD paritesini 1,2655 seviyesine kadar geriletmişti.

Bu gerilemeler sonrasında gerek Avrupa borsaları gerekse ABD borsaları yaşadıkları düşüşlerden sonra tepki yükselişlerine maruz kalmakta ve bu durum hem Euro’yu değerlendirmekte hem de Dolar’ın değer kaybetmesine neden olmaktadır. Bütün bu sebepleri birleştirdiğimizde ortaya çıkan sonuç ise EUR/USD paritesinin 1,2655 seviyesinden 1,2990 seviyesine kadar yükselmesidir.

Peki EUR/USD paritesi neden düşmeli?

1-) Uzun vadeli olarak Euro bölgesindeki sorunların devam edecek olması Euro’ya zarar vermektedir.

2-) Dolar endeksi 79,65 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerine devam etmek isteyecektir. ( Aylık ve haftalık grafikte yükseliş trendinin alt kanal noktasıdır 79,65 seviyesi. Şuanda da 80,25 seviyesinde hareket etmektedir)

3-) Dow Jones endeksi günlük kapanışını 200 günlük basit hareketli ortalama olan 12950 seviyesi üzerinde gerçekleştiremedi. ( Dow jones endeksindeki düşüş Dolar’ın değerlenmesini sağlamaktadır) ( Şuanda da Dow Jones endeksi 200 günlük basit hareketli ortalama olan 12950 seviyesine çok yakın hareket etmektedir)

4-) Haftalık grafikte düşüş kanalı içinde hareket etmektedir. Bu nedenle de 1,3170 direnci altında kaldığı müddetçe düşüşler devam etmesi beklenilmektedir.

5-) Herkesin paritedeki yükselişe inancının arttığı bir ortamda EUR/USD paritesinde psikolojik olarak beklentinin tersine hareket etmek isteyecektir.

Bütün bu bilgilerden sonra EUR/USD paritesi için ne yapmalıyım?

Burada yatırımcının işlem açmak için düşündüğü vade seçimi çok önemlidir. Günlük analizlerimizde genel olarak EUR/USD paritesinde yükseliş baskısından bahsederken, haftaya bakış gibi uzun vadeli analizlerimizi belirtirken satış baskısından bahsetmekteyiz. Bu nedenle de yatırımcının uzun vade mi yoksa kısa vade mi işlemlerini gerçekleştireceği önemlidir.Kısa vadeli işlemlerine devam etmek isteyenler günlük analiz ve günlük trendlere daha fazla önem vermelidir.

Uzun vadeli olarak baktığımızda EUR/USD paritesinin kanalın üst noktasına doğru yaklaştığını görmekteyiz. Haftanın son işlem günü gerçekleştirdiği yukarı yönlü hareketlerle 1,2990 seviyesine kadar yükselişe geçen EUR/USD paritesinde haftalık grafikteki düşüş kanalının üst noktası olan 1,3070 direnci geçilmediği müddetçe kanalın aktif olarak devam etmesini ve yaşanılan bu yükseliş sonrasında satış rallisinin yeniden başlayacağını söyleyebiliriz.

Ne zaman EUR/USD paritesinde uzun vadeli trend yükseliş olur?

1-) Önce kanalın üst noktası olan 1,3070 direncinin geçilmesi gerekmektedir.

2-) Daha sonra da uzun vadeli olarak belirlediğimiz pivot seviyemiz olan 1,3170 direncinin geçilmesi gerekmektedir.

3-) Dolar endeksinin 79,65 desteğini kırması gerekmektedir.

Bu üç maddenin oluşması durumunda EUR/USD paritesindeki düşüş beklentimiz yerini yükselişlere bırakacaktır.

Ancak genel olarak piyasa psikolojileri, ülkelerin makro-ekonomik durumları ve teknik olarak grafiksel çözümlemeler EUR/USD paritesinin 1,3170 direnci altında kalması yönünde bize sinyal vermektedir. Bu nedenle de paritedeki düşüş beklentimizin devam ettiğini ve bu yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Gerçekleştirilecek olası düşüş pozisyonlarda zarar durdur olarak 1,3170 seviyesinin üzeri belirlenmeli, kar al seviyesi olarak da 1,2800, 1,2655 ve 1,2470 seviyeleri belirlenebilir.

GBP/USD ANALİZ

GBP/USD paritesi tıpkı EUR/USD paritesi gibi tepki alışlarına maruz kaldı ve düşüş kanalının alt noktasından gerçekleştirdiği yükselişlerle kanalın üst noktasına yaklaşmayı başardı. Özellikle de Cuma günü dolar endeksinde gerçekleşen geri çekilmelerin parite üzerindeki pozitif etkisi GBP/USD paritesini 1,6049 seviyesine kadar yükseltmiş ancak 50 günlük basit hareketli ortalama olan 1,6050 direncinin geçememiştir. Genel olarak baktığımızda paritedeki bu çıkıştan sonra gerek kanalın üst noktası olan 1,6062, gerekse uzun vadeli olarak önemli bir seviye olarak belirlediğimiz tepe noktası olan 1,6180 seviyeleri paritenin uzun vadeli düşüşlerine devam etmesi için önemli seviyeler olarak belirlenmiştir. Özellikle de 1,6060 seviyesinin kanalın geçilmemesi için çok kritik bir nokta olduğunu, bu direncin geçilmemesi durumunda yeniden 1,5830 seviyesini test etmek isteyeceğini, aksi takdirde yani 1,6060 seviyesinin geçilmesi durumunda 1,6180 direncinin test edilmek isteneceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle de parite de işlem stratejisi gerçekleştirecek olanlar ilk etapta 1,6060 direncine dikkat etmesi gerekmektedir. 1,6060 ya da 1,6180 dirençlerinin üzerinde zarar durdur seviyesi belirleyerek düşüşlerde yer alınabilir ve paritenin düşüşlerine devam edip etmeyeceği kontrol edilebilir. Genel görünümü tekrarlarsak 1,6180 direnci altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmesi beklenilmektedir.

USD/TRY ANALİZ

Fitch Türkiye’nin kredi notunu artırdı ancak Moody’s bu artırımdan yana olmadı. Kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s açıkladığı raporunda kredi notunda herhangi bir değişiklik olmadığını, bunun sebebinin ise ekonominin yavaşladığından kaynaklandığını belirtti. Bu haberlerden sonra müdahale sırası Türkiye’deydi. Türkiye merkez bankası 1 haftalık repo faiz oranı olan %5,75 oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi ancak borç verme oranında 50 baz puanlık bir gerileme gerçekleştirerek paritenin aşağı yönlü sert hareketlere maruz kalmasına katkı sağladı. Bütün bu gelişmelerle birlikte 1,7919 seviyesine kadar gerileyen parite şuanda1,7950 seviyesinde hareketine devam etmektedir.

USD/TRY paritesini incelediğimizde üçgen formasyonda artık kırılma zamanının net bir şekilde yaklaştığı gözlemlenmiştir. Çünkü formasyon gereği üçgenin uç köşesine sıkışan parite bulunduğu alanın daralması ile beraber kanalın alt ya da üst noktalarını kırmak ve kendine geniş alanlar açmak isteyecektir. Bu bağlamda kanalın alt noktası olan 1,7730 ile kanalın üst noktası olan 1,8350 seviyesi önemini korumaktadır. Uzun bir süredir bu bandın arasında hareketlerini sürdüren USD/TRY paritesinde artık daha dikkatli olmak ve belirlediğimiz bant noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. Peki bandın alt ya da üst noktalarını test etmede neye dikkat edeceğiz sorusuna ise 1,8095 seviyesinin kontrol noktası olduğunu, bu direnç noktası geçilmediği müddetçe 1,7730 seviyesinin hedefleneceğini, aksi takdirde yani 1,8095 direncinin geçilmesi durumunda 1,8350 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

USD/JPY ANALİZ

Dolar endeksindeki gerilemeye rağmen Japonya’dan gelen olumsuz verilerin Yen üzerindeki negatif etkisi ile yükselişe geçen USD/JPY paritesi hafta içerisinde 81 seviyesinden başlatmış olduğu yukarı yönlü hareketlerine 82,82 seviyesi ile son vermiş ve bu seviyeden sonra tepki satışlarına maruz kalmıştır. Haftalık grafiği incelediğimizde tepki satışları için özellikle 83,16 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviyenin fibonacci %23,6 düzeltme noktası ve aynı zamanda da kanalın üst noktası olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle yükseliş baskısının sürdüğünü gözlemlediğimiz parite de tepki satışlarının devam edip etmeyeceğini bu direnç noktasına göre karar verebiliriz. Eğer parite 83,16 direnci altında kalmayı sürdürürse 81,70 ve 80,53 seviyeleri tepki satışlarına maruz kalacağı seviye olarak belirlenmiştir. Paritenin tepki satışlarına maruz kalmadan 83,16 direncini geçmesi durumunda diğer bariyer nokta olan 84,45 seviyesine kadar sürmesi beklenilmektedir. Genel olarak baktığımızda uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği parite de yaşanılacak olası geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

HAM PETROL ANALİZ

Geride bıraktığımız hafta Ham petrol fiyatları ile ilgili W formasyonu oluşma ihtimalinden bahsetmiş ve bu ihtimalleri güçlendirecek ipuçlarını sizlerle paylaşmıştık. Bu ipuçlarını yeniden gözden geçirirsek;

Kasım’ın ilk haftası görülen dip nokta olarak belirlediğimiz 84,05 seviyesinin kırılamaması,

11 Ocak 2009 ve 1 Mayıs 2011 tarihleri baz alınarak oluşturulan kanalın alt noktası olan 82,80 seviyesinin kırılamaması,

200 günlük basit hareketli ortalama olan 83,15 seviyesi üzerinde günlük ve haftalık kapanışların devam etmesi,

Bu ipuçlarına ek olarak;

Haftalık grafikte eklediğimiz Bollinger Bandını incelediğimizde oluşan mumların bandın üzerinde kaldığı, dip noktası olarak belirlediğimiz seviyeden sonraki tüm mumların bu seviye üzerinde gerçekleştirmiş olması bandın gücünü göstermekte ve bu durum W formasyonu için yeni ipucu olarak belirlenmiştir.

Bütün bu stratejilerle birlikte özellikle de geride bıraktığımız hafta daha net yükselişler gerçekleştiren ABD borsalarının bu tutumuna devam etmesi Ham petrol fiyatlarını da yukarı yönlü çıkışına katkı sağlayabilir. Ancak bu çıkışın devam edebilmesi için 90,30 seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Eğer ham petrol fiyatları 90,30 direncini geçebilirse kısa vadeli 92,50, orta vadeli 94,80 ve uzun vadeli olarak 99,20 seviyesi hedeflenecektir. Aksi takdirde yani Ham petrol fiyatlarının 90,30 direncini geçememesi nedeniyle aşağı yönlü baskının devam edeceğini ve 94,05 ile 92,80 seviyelerini yeniden test edebileceğini söyleyebiliriz.

ALTIN ANALİZ

Seçim sonrası ABD borsalarında yaşanılan sert düşüşlerden sonra tekrar yukarı yönlü çıkış isteği, Dolar endeksinde tepki satışlarına neden olurken Altın bu fırsatı değerlendirdi ve yukarı yönlü hareketlerini sürdürdü. Özellikle de CALL SAT opsiyonlu bankaların altın fiyatlarını düşürme çabaları yeterli olmadı ve altın fiyatları haftanın son işlem günü gerçekleştirdiği atakla 1754 seviyesine kadar yükseldi.

Peki Altın fiyatları yükselişlerine devam edecek mi?

Genel olarak hemen hemen bütün analizlerimizde Altın fiyatları ile ilgili pozitif beklentilerimizi korumuş ve bu pozitif beklentilerimizle birlikte yaşanılacak olası geri çekilmelerin alım fırsatı olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Yıl içinde 1560 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlü atakları ile 1800 seviyesine kadar yükselen ancak gerçekleştirdiği kar realizasyonları ile beraber yeniden aşağı yönlü hareket gerçekleştiren Altın fiyatları 1672 ile düşüşünü sınırlandırdı ve yeniden yukarı yönlü hareketlerini sürdürdü.

Altın fiyatlarını haftalık grafikte incelediğimizde kanal içi hareketlerini sürdürmektedir. Fibonacci %50 düzeltme noktası olan 1672 desteğinden geri dönüş gerçekleştirerek yukarı yönlü hareketlerin devamı için bize sinyal veren altın fiyatları eğer 1770-1780 dirençlerini geçmeyi başarırsa kanalın kırılmasını sağlayacağı gibi hedef olarak da 1826 ve 1878 seviyelerinin hedeflenmesini sağlayacaktır. Ancak eğer Altın fiyatları 1770-80 dirençlerini geçemezse kanal içi hareketlerin aktif bir şekilde devam edeceğini, bu nedenle de Altın fiyatlarının yeniden satış baskısına maruz kalması gözlemlenebilir. Bu satış baskısı altın fiyatlarını sırasıyla 1720 ve 1672 seviyelerine kadar geriletebilir.

Yılın son ayına gelmiş bulunmaktayız. Özellikle bu ay gerek Christmas nedeniyle düşük işlem hacimli bir piyasanın olması gerekse yıl içinde alınan pozisyonların yılsonu kar/zarar ve performans değerlendirmesi için kapatılacak olması Altın fiyatlarının bu bant içinde hareketlerin oluşmasını sağlayabilir. Bu nedenle de özellikle 1770-80 aralığı dikkatle takip edilmelidir.

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment