Piyasalarda Sakin Bekleyiş Devam Etmektedir.

EUR/USD ANALİZ

Avrupa hisse senetleri, Çin’de ekonomik yavaşlamanın derinleştiği yolundaki endişelerin, Fed’in üçüncü tur parasal genişlemeye gitmesinin yarattığı iyimserliğe ağır basmasının sonucu, son 15 ayın zirvesinden gevşedi. ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Asya hisse sentleri fazla değişmedi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 11:30’da 275.19 puana indi. Gösterge endeks, Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının sınırsız tahvil alımı kararı alması ve Fed’in üçüncü tur parasal genişlemeyi başlatmasının desteği sonucu, geçen hafta Haziran 2011’den bu yana en yüksek seviyesinden kapatması ile birlikte, halen bu yıl yüzde 13 yükselmiş durumda. Londra’da Hargreaves Lansdown Plc hisse senetleri müdürü Richard Hunter, “Geçen hafta Fed’in hareketi sonucu fırlayan adrenalinin etkisinin azalması ile birlikte, piyasalar bir sonraki olası hareketlendirici faktörü bekliyor” dedi ve “Endekslerin yılbaşından bu yana güçlü çıkışlar gerçekleştirmesi ile birlikte, yatırımcılar karlarını realize etmek için yükselişlerde satışa geçebilirler” şeklinde görüş bildirdi.

EUR/USD paritesi geride bıraktığımız hafta parasal genişleme haberinden etkilenip yukarı yönlü hareketlerine devam ettikten sonra haftanın açılış gününde sakin bir seyirle gün içerisinde 1,3140 ile 1,3091 seviyeleri arasında hareketlerine devam etmektedir. Şuanda da Genel olarak baktığımızda gerek kısa gerekse orta vadede yükseliş beklentimizin devam ettiği EUR/USD paritesinde gün içi olarak 1,3075 desteğinin önemli olduğunu ve bu destek üzerinde yükselişlerini 1,3250 seviyesine kadar devam ettireceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyenler 1,3075 desteğinin kırılmasını kontrol etmelidir. Temel olarak baktığımızda gün içerisinde ABD ve Fransa bono ihaleleri paritede sert hareketlerin oluşmasını sağlayacak en önemli gösterge olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,3075

Destek; 1,3075-1,3025-1, 2975

Direnç; 1,3140-1,3170-1,3210

GBP/USD ANALİZ

Hisse senedi strateji araştırma şirketi Industrial Securities stratejistlerinden Wu Feng, bugünkü raporunda, ABD merkez bankası Fed’in ilk iki tur parasal gevşeme programını işaret ederek, QE1 ve QE2’nin Çin’de enflasyon baskılarını artırdığını ve şimdinin hükümet için enflasyon ve emlak fiyatlarının kontrolünün sonuçlarını konsolide etmek konusunda kritik bir dönem olduğunu kaydetti. Raporda, Çin’in işsizlik daha da kötüleşene kadar muhtemelen para politikasını gevşetme yönünde harekete geçmeyeceği kaydedildi ve yatırımcıların “çabuk” rallileri olan dönemsel hisseleri satmaları tavsiye edildi. Industrial Securities, New Forutune dergisi tarafından geçen yıl en iyi hisse senedi strateji araştırma şirketi olarak seçildi.

GBP/USD paritesi de EUR/USD paritesi gibi sakin bir seyirle gün içerisinde 1,6244 ile 1,6210 seviyeleri arasında hareketlerini sürdürmektedir. Temel olarak gün içi makro-ekonomik verilerin azlığı ve mevcut haberlerin de önem derecesinin yüksek olmaması paritenin sert hareketler gerçekleştirmemesine neden oldu. Teknik olarak baktığımızda 1,6170 desteğinin önemli olduğu ve bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Düşüşlerde yer almak isteyenler 1,6170 desteğinin kırılmasını beklemelidir. Temel olarak baktığımızda gün içerisinde ABD ve Fransa bono ihaleleri paritenin hareketlenmesini sağlayacak en önemli gösterge olarak belirlenmiştir.

Pivot: 1,6170

Destek; 1,6170-1,6105-1,6060

Direnç; 1,6260-1,6300-1,6350

USD/TRY ANALİZ

Türkiye’de bu yılın Haziran döneminde işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan azalarak yüzde 8 oldu. Bu rakam 2001 yılından bu yana görülen en düşük işsizlik rakamı oldu. Yüzde 8 işsizlik, Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık seriye geçtiği 2005 yılından bu yana da görülen en düşük oran. İşsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 8,2 seviyesindeydi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise Haziran ayında yüzde 8,9 oldu. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 9.0 seviyesindeydi. Diğer gelen haber ise Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında azaldı. Temmuz’da 92,8 olan endeks Ağustos ayında 91,1’e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin 2012 yılı Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, endeks, Temmuz ayına göre yüzde 1,8 oranında azalarak 91,1 oldu.

USD/TRY paritesi 1,83 direncinin geçilememesi nedeniyle satış baskısına maruz kaldı ve buna ilaveten de Dolar endeksindeki değer kayıplarının artması ile bu düşüşlerine devam etti. Gerçekleşen düşüşler sonucunda 1,79 seviyesine kadar gerileyen USD/TRY paritesini teknik olarak incelediğimizde fibonacci % 76,4 düzeltme noktası olan aynı zamanda da demark kanalının alt noktası olan 1,7820 desteğinin önemli olduğunu, bu desteğin kırılmaması durumunda ilk hedefin kontrol noktası olan 1,83 ve geçilmesi durumunda demark kanalının üst noktası olan 1,8480 seviyesinin hedeflenmesi kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. 1,83 direncini geçemediği müddet paritenin aşağı yönlü hareketlerini hızlandırabileceğini ve kanalın alt noktası olan 1,7820 desteğini kırabileceğini söyleyebiliriz.

Kısa vadeli ( gün içi ) işlem stratejisi gerçekleştirecek yatırımcılar ise 1,8020 direncini kontrol etmelidir. Bu direncin altında kaldığı müddetçe gün içi düşüşlerin devam etmesini beklenilmektedir. 1,8020 direncinin durumunda ise yeniden daha önce test ettiği ancak kıramadığı 1,83 seviyesi hedef olarak gözlemlenmiştir.

Pivot: 1,8020

Destek; 1,7920-1,7880-1,7820

Direnç; 1,8020-1,8050-1,8080

USD/JPY ANALİZ

Japonya hariç Asya hisse senetleri, madencilik şirketlerine gelen alışların, 13 Eylül’de açıklanan ABD teşvik tedbirlerinin Asya ülkelerinde enflasyonu artıracağı endişeleri ile dengelenmesi ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., yükselen metal fiyatlarının ham madde şirketlerini desteklemesi sonucu, Sydney’deki işlemlerde yüzde 2.3 değer kazandı. Bazı Çin otomobil satıcılarının hisseleri, Japonya karşıtı protestoların hafta sonu şiddet olaylarına dönüşmesi sonucu düştü. Güney Kore’nin piyasa değeri açısından en büyük şirketi Samsung Electronics Co., Apple Inc.’nin Samsung’un patent haklarını çiğnemediği yolundaki mahkeme kararı sonrası yüzde 1.6 geriledi. Hong Kong emlak şirketlerini içeren endeks, kent yönetiminin Fed’in kararının neden olduğu fiyat artışlarını dengelemek için önlemler açıklamasının ardından geriledi.

Dolar endeksindeki değer kaybının USD/JPY paritesi üzerindeki olumsuz etkisi ile birlikte 77,10 seviyesine kadar gerileyen parite kanalın alt noktasın olan 77,10’dan yukarı yönlü dönüş gerçekleştirerek kısa vadeli yükselişlerin sinyalini gerçekleştirmiş ve bu çıkışla beraber şuanda 78,26 seviyesinde hareketine devam eden USD/JPY paritesine teknik olarak baktığımızda kanalın üst noktası ve aynı zamanda da fibonacci %61,8 düzeltme noktası olan 79,10 seviyesinin hedeflenmesi kuvvetle ihtimaldir. Bu nedenle de gün içinde kısa vadeli işlem stratejisi gerçekleştirecek yatırımcılar bu seviyeye kadar alışlarda yer alabilir. Çünkü USD/JPY paritesi gün içinde 77,90 desteği üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edilmesi beklenilmektedir.

NOT: Bugün Japonya borsası yaşlılara saygı günü nedeniyle gün içinde kapalı olacaktır.

Pivot: 77,90

Destek: 77,90-77,60-77,30

Direnç: 78,50-78,80-79,10

HAM PETROL ANALİZİ

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD ekonomisinin güçlenme işaretleri göstereceğine dair tahminler ile ile petrol 4 ayın yükseğinden işlem görmesine neden oldu. FED geçtiğimiz hafta üçüncü tur parasal genişlemeye gittiğini açıklamasının ardından 14 Eylül tarihinde 100.42 doları bulan ham petrol fiyatları pek fazla değişim göstermeden sakin seyirle hareketlerine devam etmektedir. 19 Eylülde açıklanacak olan veriler öncesinde ekonomistler konut inşaatlarının ve ikinci el konut satışlarının Ağustos ayında yükseldiği yönünde tahminde bulunuyor. İran’ın Opec sorumlusu Muhammed Ali Katibi, ham petrol fiyatları dünya ekonomisini korkutmuyor, açıklamasında bulundu.

Ham petrol fiyatları geride bıraktığımız hafta yukarı yönlü hareketlerini sürdürmüş ve bu çıkış nedeniyle 100,42 seviyesine kadar yükselmiştir. Genel olarak baktığımızda yükselişlerine devam eden ham petrol için kanalın üst noktası olan 103,42 direnci ilk etapta hedeflenecek seviye olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu direnç noktası haftalık grafikte 2008 yılından itibaren devam eden demark kanalının üst noktası olmaktadır. Bu noktanın uzun vadeli işlem stratejisi olarak hareket önemli olduğunu ve 103,42 direncine göre net işlem fırsatlarının oluştuğunu söyleyebiliriz. 103,42 direncinin geçilmesi durumunda 2008 yılından itibaren devam eden kanalın yukarı yönlü kırıldığını ve böyle bir durumda da 109 seviyelerinin hedefleneceğini, aksi takdirde 2008’den itibaren devam eden kanalın aktif bir şekilde devam edeceğini söyleyebilir ve kanalın alt noktası olan 81 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Pivot; 98,70

Destek: 98,70-97,50-96,75

Direnç; 100,43-100,70-101,40

ALTIN ANALİZ

Finansal yorumcu ve küresel kriz sonrasını anlatan çok satanlar listesindeki “Aftershock (Şok sonrası)” kitabının yazarı Robert Wiedemer, Fed’in ekonomiyi desteklemek için başlattığı üçüncü tur parasal genişleme programının, ülkenin resesyona girmesini önleyemeyeceğini söyledi. ABD Merkez Bankası geçtiğimiz hafta her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alınmasını öngören ucu açık üçüncü tur parasal genişleme programını açıkladı. Süresi uzatılmış olan Twist Operasyonu ile birlikte götürülecek olan QE3, finansal sisteme her ay 85 milyar dolar enjekte ederek, faizleri aşağıda tutmaya, istihdam ve yatırımı ise desteklemeye çalışacak. Ancak bu hamle doların zayıflamasına ve hisse senedi fiyatlarının suni olarak yükselmesine yol açıyor. Bu programın felaketi önlemek için uygulandığını, ancak kısa vadede tek etkisinin hisse senedi piyasasını desteklemek olduğuna dikkat çeken Wiedemer, piyasanın rekor seviyelere tırmanacağını, bunun da bir süre iyimserliğe yol açacağını söyledi.

FED’in gerçekleştirdiği toplantı da uzun vadeli tahvil varlıklarını, aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımlarıyla genişleteceğini, politika faizini de 2015’in ortasına kadar sıfıra yakın tutacağını açıklaması nedeniyle Altın fiyatlarının yükselişlerinin tetiklendiği ve sarı maden lakaplı Altın’ın 1777 dolar seviyesine kadar yükseldiği gözlemlenmiştir. Parasal genişlemenin etkisiyle mevcut yükseliş trendinin tetiklenmesi altın’daki alıcıların devreye girmesine neden olduğu gibi kritik direnç olan 1750 seviyesinin geçilmesini sağladı. Teknik olarak 1790-1830 bandının önemli olduğunu ve kısa vadeli bu seviyelerinin hedefleneceğini, bu bant aralığından kar realizasyonları gelmediği müddetçe net yükselişlerin devam edeceğini ve 2011 yılı zirve noktası olan 1912 seviyesinin hedeflenmesinin kaçınılmaz olacağını söyleyebiliriz. Kar satışlarının bu aralıkta gelmesi durumunda ise fibonacci %50 ve %38,2 düzeltme noktaları olan 1723 ve 1677 seviyelerinin hedefleneceğini, böyle bir durumun gerçekleşmesi ile alış fırsatının oluşacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de 1790-1830 bant aralığı dikkatle takip edilmeli ve buna göre gerek uzun gerekse kısa vadeli işlem stratejileri oluşturulabilir.

Gün içi işlem stratejisi gerçekleştirecek yatırımcılar ise 1747 desteğini dikkatle takip etmelidir. Bu destek üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz altın fiyatlarında hedef olarak 1788 ve 1800 seviyeleri belirlenmiştir. Satışlarda yer almak isteyenler 1747 desteğinin kırılmasını beklemelidir.

Pivot;1747

Destek;1765-1754-1747

Direnç; 1778-1788-1800

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

NOT: Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com

Add a Comment