EUR/USD’da Düşüşler Tamam mı Devam mı?

EUR/USD ANALİZ

G-8 zirvesinin büyüme ve istihdam vurgusuyla sonlanmasının ardından Euro liderleri bu hafta bir araya gelecek. Yunanistan’ın Euro’dan çıkış ihtimalinin artması ve İspanya’nın bütçe açığının genişlemesiyle Almanya ve Fransa’nın liderleri Euro’nun kurtuluş planını gözden geçirmek ve gerekli değişiklikler üzerinde görüşmek için toplanacak. 23 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak Avrupa Birliği Zirvesi’nin öncesinde Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Fransa’nın yeni maliye bakanı Pierre Moscovici ile ilk kez görüşecek. Geçtiğimiz hafta yapılan 3 kısa toplantının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’nın büyümeyi canlandırma isteği ile Almanya’nın harcama kesintilerinden yana tutumunu birleştirmenin yollarını arayacak. Alman Bild am Sonntag gazetesine konuşan Schaeuyble, yeni cumhurbaşkanıyla Fransa’nın yeni inisiyatifler sunmasından memnun olduklarını söyleyerek, Alman hükümetinin her konuda konuşmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Geride bıraktığımız hafta Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkacak-çıkmayacak spekülasyonlarının yer aldığını ve bu durumun tüm piyasayı meşgul ettiğini görmekteyiz. Hafta sonu yapılan G-8 zirvesinde çok net adımlar atmamakla beraber Yunanistan’ın kurtulabilmesi için büyümenin şart olduğu kararı verildi. Her ne kadar Merkel bu konuda yalnız kalsa da Obama başta olmak üzere Hollande, Monti ve Cameron büyümenin Yunanistan ve dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerine katkı sağlayacağı konusunda hem fikir oldular. Genel olarak baktığımızda özellikle de bu hafta Euro bölgesi liderler toplantısı ve FED’in 5 merkez bankası başkanının Haziran ayı için ne düşündüklerini söyleyecekleri toplantı EUR/USD paritesinin geleceğini etkileyecek en önemli veri olarak belirlenmiştir. Diğer bir yandan 2012 yılı dip seviyesi olan 1,2620 desteğinin kırılamaması ile yukarı yönlü atak başlatan EUR/USD paritesi şuanda 1,2786 seviyesinde hareketine devam etmektedir. Teknik olarak baktığımızda1,2745 desteği üzerinde gün içi yükselişlerine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesinde düşüşlerin devam edip etmeme konusu dikkatle takip etmesi gerekilen bir durumdur. Düşüş trendinde devam eden EUR/USD paritesi mevcut düşüşlerine son verip yeniden yukarı yönlü hareketine devam edecek mi yoksa 12 yıldır devam eden kanalı kırarak aşağı yönlü hareketlerine devam edecek mi? Bu sorunun cevabını özellikle bu hafta alma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot;1,2745

Destek; 1,2815-1,2835-1,2870

Direnç; 1,2745-1,2710-1,2680

GBP/USD ANALİZ

Dünyanın en zengin 8 sanayi ülkesinin yer aldığı G-8 Zirvesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde, ABD’nin Maryland eyaletindeki Camp David’de yapıldı. G-8 liderleri, Almanya’nın, Avrupa’nın borç krizinden harcamalarını artırarak çıkamayacağı düşüncesindeki ısrarına rağmen büyümeye destek verdi ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını savundu. Hem Avrupa ve ABD, hem de Avrupa ülkeleri arasında görüş ayrılıklarına sahne olan G-8 toplantısında, ABD Başkanı Obama, her ülkenin doğru ve gerekli önlemlerinin farklı olduğunu söyledi. Pazar günü yayınlanan sonuç bildirisinde, küresel istikrar ve toparlanma için “güçlü ve birbirine bağlı bir Euro Bölgesi’nin” önemine dikkat çekilirken, Yunanistan’ın da sorumluluklarını yerine getirerek Yunanistan’ın Euro’da kalmasının, herkesin yararına olacağı belirtildi.

GBP/USD paritesi geride bıraktığımız hafta 1,5730 seviyesine kadar gerilemiş ve bu gerileme sonrasında yeniden yukarı yönlü hareketine devam ederek yükselişlerin baskın olduğunu göstermiştir. Haftalık trendin yükseliş olması nedeniyle yukarı yönlü hareketlerin daha yüksek ihtimal olduğunu belirttiğimiz GBP/USD paritesinde 1,5730 desteği düşüşlerin devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli seviyedir. Eğer parite yükseliş trendinin devam edeceğine inanıyorsa 1,5730 desteği üzerinde kalmasını sürdürmesi gerekmektedir. Aksi takdirde de düşüşler kendisini gösterecek ve parite 1,5480 seviyesini hedefleyecektir. Gün içerisinde ise 1,5775 desteği üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi gerektiğini ve yukarı yönlü hareketlerin 1,5890 seviyesine kadar gün içi devam etmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Düşüşlerin oluşabilmesi için gün içi 1,5775 desteğinin kırılması, uzun vadeli olarak da 1,5730 desteğinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 1,5835

Destek; 1,5770-1,5730-1,5695

Direnç; 1,5835-1,5890-1,5950

USD/JPY ANALİZ

Uluslararası piyasalar, Çin ve Japonya’nın ekonomik büyümeyi destekleme yönünde adımlar atabileceği beklentisi ile iyimser bir havada. Asya hisse senetleri son beş ayın en düşük seviyesinden yükselirken, yen önemli para birimlerinin tümü karşısında değer yitirdi ve emtia fiyatları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:56’da yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yükseldi. Japonya para birimi yüzde 0.2 düşerken, Euro yükselişini ikinci güne taşıdı. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve yaklaşık bir ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirmeye yönlendi. Buğday, kurak hava dolayısıyla hasatın düşeceği endişeleri ile yüzde 2.4’lük ralli yaparken, petrol New York’ta yüzde 0.4 yükseldi.

USD/JPY paritesi uzun bir süredir devam eden yatay bant’tan kurtularak trendin değişmesine ve düşüşlerin devam etmesinin sinyallerini verdi. Genel olarak baktığımızda 81,90 direnci altında düşüş baskısının devam edeceğini ve bu düşüşlerle beraber paritenin yeniden 76 seviyelerine doğru gerilemesi beklenilmektedir. Kısa vadeli olarak ise 79,50 direnci paritenin düşüşlerinin devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Teknik olarak baktığımızda 79,50 direnci altında kalmayı sürdürmesi paritenin 78,**’li seviyelere kadar yaşanılacak olan düşüşlerin devam edeceği sinyallerini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde 79,50 direncini dikkatle takip etmek gerekmektedir.

Pivot: 79,50

Destek:78,90-78,65-78,20

Direnç:79,50—79,70-79,95

PETROL ANALİZ

Goldman Sachs Group Inc’in petrolün arz ve talebindeki dengede sıkılaşma gördüğünü açıklamasının ve Çin hükümetinin ülke ekonomisini destekleyeceğinin sözünü vermesinin ardından petrol son yedi günde ilk kez yükselişe geçti Petrol vadelileri 18 mayıs cuma kapanışında yaklaşık yedi ayın düşüğüne geriledikten sonra yüzde 0.6 kadar değer kazandı. Goldman’ın raporuna göreyse petrolün değer kaybının genişletiyor olması yersiz. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua Başbakan Wen Jiabao’yu kaynak adresi göstererek Çin’in ekonomik büyümeye daha fazla odaklanacağını duyurdu. Petrol fiyatları Avrupa Birliği’nin temmuz ayında başlayacak olan İran’a uygulayacağı petrol ambargosu öncesinde Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin mart ayında en az 31 yılın en yüksek ikinci seviyesine çıkması ile değer kaybetmişti.

Petrol fiyatları 110 dolar direncinden başlattığı düşüşlerle hafta içerisinde 90,90 seviyesine kadar gerileyerek düşüşlerin devam edip etmeyeceği konusunda kritik bir sürece yaklaşmış bulunmaktadır. 110 dolardan başlayan gerilemenin devam edip etmeyeceğine karar verecek olan kritik seviye olarak 89,50 desteğini belirleyebiliriz. Eğer petrol bu destek üzerinde kalmayı sürdürürse yeniden yukarı yönlü toparlanacağını ve ilk etapta yeniden 100 dolar seviyelerini test edeceğini söyleyebiliriz. Ancak petrol fiyatları 89,50 desteğini de kırarsa düşüş trendinin oluşacağını ve bu düşüş trendinin oluşması ile petrolün 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 86,80 ve kanalın alt noktası olan 83,60 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Genel olarak ABD borsalarına baktığımızda yükseliş rallisinin düzeltme düşüşlerini tamamlama yolunda büyük bir adım attığını ve bu düşüşlerin yerini ilerleyen zamanlarda yeniden yukarı yöne çevirme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun gerçekleşmesi dolar’ın güçsüzleşmesine neden olacağı gibi petrol, gümüş ve altın gibi kıymetli madenlerin yükselmesini tetikleyecektir.

Pivot;92,90

Destek; 90,90-90,25-89,25

Direnç; 92,90-92,90-93,75

ALTIN ANALİZ

Altın fiyatları 1526 dolar desteğinden almış olduğu güçle yukarı yönlü hareketlerine devam etmiş ve haftanın açılış gününde 1599 dolar seviyesine kadar yükselmiştir. Teknik olarak baktığımızda gerek kısa gerekse orta ve uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği altın’da kritik seviye olarak uzun bir süredir devam eden ancak geçtiğimiz haftalarda kırılan yükseliş trendinin alt kanal noktası olan 1621 dolar direncidir. Uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiği altın eğer bu kanalın içine girebilirse yükselişlerin teyit edileceğini ve yeniden yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Aksi halde yaşanılacak olası düşüşler yeniden kar satışlarını da devreye sokabilir. Gün içerisinde de 1579 dolar desteği üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve 1608 dolar seviyesine kadar çıkış gösterme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Kar satışlarının oluşabilmesi için 1579 dolar desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir.

Pivot;1579

Destek;1579-1572-1560

Direnç; 1600-1608-1615

Kudret AYYILDIR

GCM Forex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter :KudretAYYILDIR

Add a Comment