Altın ve EUR/USD’da Kar Satışlarına Dikkat…

EUR/USD ANALİZ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın likidite desteklerinin yatırımcı güvenini desteklemesinin ardından Euro Bölgesi hükümetlerinin de önlemleri kararlı bir şekilde sürdürmesi gerektiğini savundu. ECB’nin 1 trilyon Euro’nun üzerindeki nakit enjeksiyonunun piyasaları sakinleştirdiğini belirten Draghi, ancak ekonomik, parasal ve mali sorunların hepsini bir arada çözebilecek tek bir kurumun olmadığını söyledi. Berlin’de konuşan Draghi, “Şu anki istikrar sağlama dönemi bizi rehavete sokmamalı” dedi. Euro Bölgesi maliye bakanları 30 Mart’ta Kopenhag’ta toplanıyor ve Almanya Başbakanı Angela Merkel dün ilk kez kurtarma fonunun genişletilmesine izin verebileceklerine işaret etti. Merkel, geçici ve kalıcı kurtarma fonlarının paralel bir şekilde götürülmesine izin verebileceğini söyledi. Almanya Başbakanı aynı zamanda İspanya ve Portekiz’in kırılganlığına dikkat çekerek, Almanya’nın gelecekteki zorluklara karşı duruşuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

EUR/USD paritesi dün Bernanke konuşma sonrasında 1,3383 seviyesine kadar yükselse de 1,3420 direncinin güçlülüğü neticesinde sakinliğini korumaktadır. Alışçılarla&Satışçıların mücadelesinin kıyasıya sürdüğünü bu nedenle de paritenin şuanda belirli seviyeler arasında sıkışık seyrine devam ettiği gözlemlenmektedir. Genel olarak artık 1,35 ve 1,3625 seviyelerinin hedefleneceğine dair haberler piyasalarda yer almaktadır. Ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi için EUR/USD paritesinin günlük kapanışını 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3410 seviyesi üzerinde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu nedenle de eğer parite bu direnç üzerinde günlük kapanış gerçekleşirse kanalın üst noktası olan 1,3625 seviyesine kadar atak başlatacaktır.  Ancak parite bu direnç altında kalmaya devam ederse ilerleyen zamanlarda yeni bir satış baskısı oluşacağını söyleyebiliriz. Ancak yine de kısa vadeli yaşanılacak düşüşlere dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde 1,3325 seviyesi önemli olmakla birlikte orta vadede 1,3240 desteği kritik bir seviyedir. Gün içerisinde 1,3325 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükselişlerin devam etmesini beklediğimiz EUR/USD paritesinde eğer bu destek kırılırsa 1,3240 desteğine doğru yeni bir atak başlatabilir. Ancak yükselişler bitti yerini düşüşlere bıraktı diyebilmemiz için paritenin 1,3240 desteğini kırması gerekmektedir. Bu nedenle de orta vadeli düşüş işlemi açacaklar ya 1,3240 desteğinin kırılmasını bekleyebilirler. Yada diğer bir strateji olarak günlük kapanışın durumuna göre 1,3410 seviyesine yakın yada kanalın üst noktası olan1,3625 seviyesine yakın satış pozisyonu açabilirler.

Pivot;1,3325

Destek; 1,3325-1,3280-1,3240

Direnç; 1,3395-1,3420-1,3460

GBP/USD ANALİZ

Dünyanın en büyük ekonomisinde bugün açıklanacak  olan tüketici güveni ve konut fiyatları verilerinin öncesinde ABD endeks vadelileri beklemede kaldı ve Standard&Poor’s 500 Endeksi’nin Mayıs 2008’den bu yana en yüksek seviyesinde kalabileceğine işaret etti.  Daha erken saatlerde yüzde 0.3 artış kaydetmiş olan Haziran vadeli S&P 500 kontratları yüzde 0.1 düşüşle 1,415.7 puana geriledi. Dow Jones Endeks Vadelileri ise 7 puanlık artışla 13,207 puanda seyretti. S&P 500 Endeksi dün Fed Başkanı Ben Bernanke’nin istihdamı desteklemek için gevşek para politikasının gerektiğini söylemesi üzerine yüzde 1.4 kazançla 1,416.51 puandan, 19 Mayıs 2008’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Endeks bu yıl beklentinin üzerinde gelen ekonomik verilerin etkisiyle yüzde 13 oranında ralli yaptı.

GBP/USD paritesi ısrarla 1,60 direncini geçmemeye odaklı gün içerisinde hareketlerine devam etmeye çalışıyor. Gün içerisinde 1,5996 seviyesine kadar yükselse de inatla 1,60 seviyesini geçememektedir. Bu durum paritenin ilerleyen zamanlarda yeni bir satış dalgasının başlamasına neden olabilir. Ancak şu da bir gerçek ki gerek Dolar Endeksindeki güçsüzlük gerekse İngiltere para biriminin olumsuz haberlere rağmen çıkışını sürdürmesi pariteyi ilerleyen zamanlarda yukarı yönlü hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Her ne kadar haftalık trend düşüş olsa da paritenin şuan ki seviyelerini ciddi bir şekilde takip etmek gerekmektedir. Çünkü aşağı yada yukarı 400-500 pipslik bir hareket gerçekleşmesi 1,60 direnci üzerinde yada altında yapacağı kapanışlara göre netleşecektir. Gelen makro-ekonomik haberlerin etkisiyle bu hareketliliğin tetiklenmesi beklenilmektedir. Gün içerisinde gelecek olan haberler de dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde 1,5915 desteği paritenin düşüşlerini sınırlayacak en önemli destektir. Eğer parite bu desteği kırabilirse gün içi satışlarını hızlandıracaktır. Kısa vadeli 1,5915 seviyesi önemli olsa da orta vadeli 1,5845 desteği paritenin seyri açısından önemlidir. Eğer parite 1,5845 desteği üzerinde kalmaya devam ederse kısa vadeli yükselişler devam edeceği gibi orta vadeli de yükselişlerin devam edeceğini, 1,5845 desteğinin kırılması durumunda ise yükselişlerin sonlanıp düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz.

Pivot:1,5915

Destek; 1,5920-1,5885-1,5840

Direnç;  1,5990-1,6030-1,6060

USD/JPY ANALİZ

ABD Merkez Bankası’nın faizleri sıfıra yakın tutacağının sinyalini vermesinin yüksek getirili varlık talebini desteklemesiyle Asya paraları güçlendi. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, bölge hisselerinin 2 haftanın en düşüğünden geri sıçramasıyla Haziran 2011’den bu yana en iyi çeyreğini tamamlamaya hazırlanıyor. Fed Başkanı Ben Bernanke dün, dünyanın en büyük ekonomisinde istihdamı desteklemek için esnek para politikasının sürdürülmesinin gerektiğini savundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün Avrupa’nın geçici ve kalıcı kurtarma fonlarının eş zamanlı yürütülmesini destekleyebileceğini söyledi. Bernanke’nin yorumlarının ABD’de faizlerin bir süre daha artmayacağına işaret ettiğini belirten Mizuho Corporate Bank Ltd.’ın Tokyo’daki Asya ve gelişen piyasalar ekibinin baş traderlarından Shigehisa Shiroki, Merkel’in açıklamalarının da risk iştahını desteklemede etkili olduğunu, bölgeye fon girişinin süreceğini öngördü.

USD/JPY paritesi belirli tepki satışlarını gerçekleştirip 82 seviyesini test ettikten sonra toparlanıp normal seyir olan yükselişlerine devam etmektedir. Dünden itibaren paritenin 82,55 desteği üzerinde kalması bu desteğin güçlü bir destek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle de eğer parite 82,55 desteği üzerinde kalmaya devam ederse gün içerisinde 83 direncinin üzerine çıkacağı gibi ilerleyen zamanlarda daha önce test edip geçemediği 84,20 direncini geçmesi beklenilmektedir. Uzun vadeli olarak yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olacağını, 84,50 ve 85,50 seviyelerinin ise hedef olarak belirtileceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 82,55

Destek: 82,55-82,25-81,95

Direnç: 83,00-83,20-83,50

PETROL ANALİZ

Suriye’nin, BM ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Kofi Annan’ın planını kabul ettiği bildirildi. Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Suriye hükümetinin, ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırlanan 6 maddelik planı kabul ettiğini belirtti. Fevzi, Suriye’nin cevabını mektupla ilettiğini söyledi. Annan’ın planı, yaralıların tahliyesi ve insani yardımların ulaştırılması için Suriye güçlerinin günde iki saat ateşkes uygulamasını ve siyasi çözüm için kapsamlı görüşmeler yapılmasını içeriyor.  BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey de Suriye hükümetinin, Annan planına resmen cevap verdiğini, Annan’ın Suriye hükümetinin cevabını incelediğini açıklamıştı.

Orta doğudaki gerginlik, petrol stoklarındaki hareketlilik, petrol fiyatlarındaki yükselişe anlam veremeyen yetkililerin herhangi bir müdahale tarzı konuşma gerçekleştirmemesi petrol fiyatlarının belirli seviyeler arasında sıkışık seyrinin devam etmesine neden olmaktadır. Uzun vadeli 120 dolar seviyelerinin hedeflendiği siyah inci için nereye kadar geri çekilecek sorusuna ise belirli teknik seviyeler olarak fibonacci %38,2 düzeltme seviyesi olan 103,20 ile 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,55 destekleri belirtilebilir. Eğer petrol bu desteklere kadar gerilerse uygun alım fırsatları gözlemlenecektir. Özellikle de 103,20 desteği petrol fiyatlarının hareketliliği için önemlidir. Gün içerisinde bakacak olursak teknik olarak 106,10 desteği önemlidir. Eğer parite gün içerisinde bu desteğin üzerinde kalmaya devam ederse gün içi yükselişlerine devam etmesi beklenmektedir. Ancak özellikle EUR/USD ve Altın fiyatlarında oluşacak kar satışları da düşünüldüğünde siyah incinin 106,10 desteğini kırma ihtimali de güçlenmektedir.  Bu nedenle de gün içerisinde 106,10 desteğinin kırılıp kırılmamasına göre kısa vadeli alım-satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Pivot;106,10

Destek; 106,10-104,50-103,50

Direnç;  107,85-108,65-109,30

ALTIN ANALİZ

Dün 2 haftanın en yüksek seviyesine çıkan altın fiyatlarının bugün Hindistan’dan gelen talebin düşmesiyle gerileyebileceği belirtiliyor. Dünyanın en büyük altın alıcısı Hindistan’da sektör temsilcisiBombay Bullion Association, ülkedeki vergi artışlarının etkisiyle ithalatın ilk çeyrekte yüzde 59 azalabileceğini bildirdi. Bu arada ülkedeki kuyumcuların yüzde 75 kadarının grev nedeniyle 10 gündür kapalı olduğu belirtildi.  Australia & New Zealand Banking Group stratejisti Nick Trevethan, “Altın fiyatları dünkü performansının ardından soluklanıyor. Hindistan endişesi metale baskı yapıyor” dedi.

Bernanke’nin 3. Tur tahvil programı ile ilgili yapmış olduğu açıklama neticesinde 1696 dolar seviyesine kadar yükselen sarı maden 1700 direncini geçemedi ve kar satışlarına maruz kalmak istemektedir. Hindistan’daki grev, ABD’deki cari açık ve Çin’den gelen verilerin altın fiyatları için kar satışlarını tetiklenmesi beklense de sarı maden kısa vadeli satış beklentilerine inat yükselmeye çalışmaktadır. Ancak yine de yaşanılan bu yükselişlerin tepki satışlarının olacağına dikkat etmeli ve belirli düşüşler sonrası yeniden alım yapılmalıdır. Eğer altın fiyatları 1708 dolar direnci altında kalmaya devam ederse 1666 ve 1625 dolar seviyesine doğru yeni bir  kar satışları gerçekleştirebileceği gibi 1708 direnci üzerine çıkması durumunda artık düşüşler sonlandı yükselişler başlayacaktır diyebilmemizi sağlayacaktır. Bu nedenle de özellikle 1708 direnci dikkatle takip edilmektedir. Kısa vadeli olarak 1684 gün içerisinde önemli bir destek olarak karşımızdadır. Kar satışlarının tetiklenmesi bu desteğin kırılmasına bağlı olarak değişmektedir. Eğer sarı maden bu desteği kırabilirse 1665 dolar seviyesine doğru tepki satışlarına devam edebileceği gibi 1684 dolar desteğinin üzerinde 1705 dolar seviyesi hedeflenecektir. Gün içerisinde ABD’den gelen haberler ve yapılacak konuşmalara dikkat etmek gerekmektedir. Gün içi kar satışlarının daha baskın olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu satış baskısı sadece kısa vadeli olup uzun vadeli yükselişler için uygun alım fırsatları olarak değerlendirilebilir. Alt noktalardan alım fırsatlarını yakalayamayan yatırımcılar ise altın fiyatlarının 1708 direnci üzerine çıkması ile alımlara katılabilirler.

Pivot; 1684

Destek;1684-1669-1642

Direnç; 1705-1713-1725

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Mail: [email protected]

Twitter : KudretAYYILDIR