Lider Forex​: Altında Tepki Satışların​a Devam mı ?

EUR/USD ANALİZ


ABD’de ABC kanalına konuşan Fed Başkanı Ben Bernanke,işsizlik oranını çok yüksek seyretmeye devam ettiğine, ekonomik toparlanmanınhenüz sağlamlaşmadığına ve yasa koyucuların daha fazla büyüme teşvikiihtimalini masadan kaldırmadığına dikkat geçerek, “zafer ilan etmek içinçok çok erken” dedi. Son haberlerin iyi olduğunu, ancakihtiyatlı davranılması gerektiğine inandığını ve bunu sürdürülebilir kılmakgerektiğini vurgulayan Bernanke, “Ve henüz kendimizden emin bir şekildetam toparlanma yolunda olduğumuzu söyleyebilecek noktada değiliz”ifadelerini kullandı. Yenibir parasal genişleme ya da büyük ölçekli tahvil alım programına ilişkin soruyuda yanıtlayan Fed Başkanı, hiçbir seçeneği masadan kaldırmadıklarının altınıçizerek, ekonominin izleyeceği seyire göre nasıl karşılık vereceklerini öncedenplanlamaları gerektiğini söyledi.

Genelolarak artık 1,35 ve 1,3625 seviyelerinin hedefleneceğine dair haberlerpiyasalarda yer almaktadır. Ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi için EUR/USDparitesinin günlük kapanışını 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,3410seviyesi üzerinde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu nedenle de eğer parite budirenç üzerinde günlük kapanış gerçekleşirse kanalın üst noktası olan 1,3625seviyesine kadar atak başlatacaktır. Ancak parite bu direnç altında kalmaya devamederse ilerleyen zamanlarda yeni bir satış baskısı oluşacağını söyleyebiliriz.Ancak yine de kısa vadeli yaşanılacak düşüşlere dikkat etmek gerekmektedir. Güniçerisinde 1,3305 seviyesi önemli olmakla birlikte orta vadede 1,3240 desteğikritik bir seviyedir. Gün içerisinde 1,3370 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüşlerindevam etmesini beklediğimiz EUR/USD paritesinde eğer 1,3305 desteği kırılırsa1,3240 desteğine doğru yeni bir atak başlatabilir. Ancak yükselişler bittiyerini düşüşlere bıraktı diyebilmemiz için paritenin 1,3240 desteğini kırmasıgerekmektedir. Bu nedenle de orta vadeli düşüş işlemi açacaklar ya 1,3240desteğinin kırılmasını bekleyebilirler. Yada diğer bir strateji olarak günlükkapanışın durumuna göre 1,3410 seviyesine yakın yada kanalın üst noktasıolan1,3625 seviyesine yakın satış pozisyonu açabilirler.

Pivot;1,3370

Destek; 1,3305-1,3280-1,3240

Direnç; 1,3355-1,3370-1,3385


GBP/USD ANALİZ

ABD ekonomisi düşüşten toparlanırken, Avrupalı ülkelerinhepsi henüz borç krizi batağından çıkamadı. Ancak küresel ekonominin birçokinsanın düşündüğünden daha iyi durumda olduğunu savunan Goldman Sachs AssetManagement’ın yönetim kurulu başkanı Jim O’Neill, yatırımcıların bardağınyarısını dolu görebileceğini söyledi. O’Neill, “Genel olarak konuşursak,nakit bir kral; insanlar ise isteksiz ve ihtiyatlı” şeklinde konuştu. Piyasalarınolumlu ya da olumsuz her habere karşılık vermesi, yatırımcıların çok fazla kısavadeli görünüme odaklandığına ve yatırım yapmak yerine nakit biriktirdiğineişaret ediyor. Bunun en temelinde herkesin önümüzdeki çeyreğe ilişkinkaygılarının yattığını, bununla birlikte geçtiğimiz yılki oynaklığın da uzunvadeli yatırımcıları korkuttuğunu belirten O’Neill, birçok emeklilik fonunun kolaybir şekilde güvenmesinin mümkün olmadığını söyledi. O’Neill, “Yine deABD’deki ilerlemelerin bir süredir devam etmesine dayanarak, ben bardağı boşyerine dolu görmeyi tercih ediyorum” şeklinde konuştu.

GBP/USD paritesi ısrarla 1,60 direncini geçmemeyeodaklı gün içerisinde hareketlerine devam etmeye çalışıyor. Gün içerisinde1,5996 seviyesine kadar yükselse de inatla 1,60 seviyesini geçememektedir. Budurum paritenin ilerleyen zamanlarda yeni bir satış dalgasının başlamasınaneden olabilir. Ancak şu da bir gerçek ki gerek Dolar Endeksindeki güçsüzlükgerekse İngiltere para biriminin olumsuz haberlere rağmen çıkışını sürdürmesipariteyi ilerleyen zamanlarda yukarı yönlü hareketlerin oluşmasına nedenolabilir. Her ne kadar haftalık trend düşüş olsa da paritenin şuan kiseviyelerini ciddi bir şekilde takip etmek gerekmektedir. Çünkü aşağı yadayukarı 400-500 pipslik bir hareket gerçekleşmesi 1,60 direnci üzerinde yadaaltında yapacağı kapanışlara göre netleşecektir. Gelen makro-ekonomikhaberlerin etkisiyle bu hareketliliğin tetiklenmesi beklenilmektedir. Güniçerisinde gelecek olan haberler de dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Güniçerisinde 1,5925 desteği paritenin düşüşlerini sınırlayacak en önemlidestektir. Eğer parite bu desteği kırabilirse gün içi satışlarını hızlandıracaktır.Kısa vadeli 1,5925 seviyesi önemli olsa da orta ve uzun vadeli 1,5845 desteğiparitenin seyri açısından önemlidir. Eğer parite 1,5845 desteği üzerindekalmaya devam ederse kısa vadeli yükselişler devam edeceği gibi orta vadeli deyükselişlerin devam edeceğini, 1,5845 desteğinin kırılması durumunda iseyükselişlerin sonlanıp düşüşlerin devam edeceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 1,5925

Destek; 1,5925-1,5885-1,5845

Direnç; 1,5985-1,6000-1,6030

USD/JPY ANALİZ

Uluslararası piyasalar, Çin’de şirket karlarınınkötüleşmekte olduğunu gösteren raporlar ve Fed Başkanı Ben. S. Bernanke’ninABD’de işsizlik oranının çok yüksek kalmaya devam ettiğini söylemesindenolumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri son bir haftanın en hızlı düşüşünü gösterirken,petrol değer kaybetti. Yen ise güç kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, dünküyüzde 1.7′lik artışının ardından bugün Tokyo saati ile 13:47′de yüzde 0.5aşağıda seyrediyordu. Japonya’da Topix Endeksi, içerdiği şirketlerin yüzde78′in temettü elde etme hakkı olmadan işlem görmesi ile birlikte yüzde 1 düştü.Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazlabir değişiklik göstermezken, yen dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek dolarbaşına 82.93 seviyesine çıktı. Petrol fiyatları New York’ta yüzde 0.6gerilerken, bakır yüzde 0.7′lik bir kayıp yaşadı.

USD/JPY paritesi belirli tepki satışlarınıgerçekleştirip 82 seviyesini test ettikten sonra toparlanıp normal seyir olanyükselişlerine devam etmektedir. Dünden itibaren paritenin 82,55 ve 82,75 destekleri üzerinde kalması budesteklerin güçlü seviyeler olduğunu göstermektedir. Bu nedenle de eğer parite82,75 desteği üzerinde kalmaya devam ederse gün içerisinde 83,50 direncineyaklaşacağı gibi ilerleyen zamanlarda daha önce test edip geçemediği 84,20direncini geçmesi beklenilmektedir. Uzun vadeli olarak yaşanılacak olasıdüşüşlerin alım fırsatı olacağını, 84,50 ve 85,50 seviyelerinin ise hedefolarak belirtileceğini söyleyebiliriz.

Pivot: 82, 75

Destek: 82,75-82,55-82,25

Direnç:83,20-83,35-83,50

PETROL ANALİZ

ABD’de tüketici güveninin 1 yılın en yüksek seviyesineyakın seyretmesinin yatırımcıları ikna edememesi üzerine, New York Borsası geriadım. Kayıplar seansın son 15 dakikasında finansal şirketlerin düşüş kaydetmesiylehızlandı. Robert W. Baird&Co.’nun kredi notunu düşürmesinin ardından Bankof America Corp. yüzde 3.3 değer kaybetti. Apollo Group Inc. yüzde 8.5geriledi. Homebuilder Lennar Corp., beklentinin üzerinde kazanç açıklamasınınetkisiyle yüzde 4.7 primlendi. Pfizer Inc. yüzde 1.5 artış kaydetti. S&P500 Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 13,197.73 puana geriledi. Endekte dün 6.1 milyarhisse el değiştirerek 3 aylık ortalamanın yüzde 8.8 altına işaret etti. S&P500 Endeksi önceki 2 günde yüzde 1.7 yükselmişti. Dow Jones Endeksi de 0.3kayıpla 13,1977.73 puana düştü.

Orta doğudaki gerginlik, petrol stoklarındaki hareketlilik,petrol fiyatlarındaki yükselişe anlam veremeyen yetkililerin herhangi birmüdahale tarzı konuşma gerçekleştirmemesi petrol fiyatlarının belirli seviyelerarasında sıkışık seyrinin devam etmesine neden olmaktadır. Uzun vadeli 120dolar seviyelerinin hedeflendiği siyah inci için nereye kadar geri çekileceksorusuna ise belirli teknik seviyeler olarak fibonacci %38,2 düzeltme seviyesiolan 103,20 ile 55 günlük üssel hareketli ortalama olan 96,55 destekleribelirtilebilir. Eğer petrol bu desteklere kadar gerilerse uygun alım fırsatlarıgözlemlenecektir. Özellikle de 103,20 desteği petrol fiyatlarının hareketliliğiiçin önemlidir. Gün içerisinde bakacak olursak teknik olarak 107,70 direnciönemlidir. Eğer parite gün içerisinde bu direncin altında kalmaya devam edersegün içi düşüşlerine devam etmesi beklenmektedir. Ancak özellikle EUR/USD veAltın fiyatlarında oluşacak kar satışları da düşünüldüğünde siyah incinin 106,20desteğini kırma ihtimali de güçlenmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde 106,20 desteğinin kırılıp kırılmamasınagöre kısa vadeli alım-satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarakkısa vadeli beklentimiz düşüş, uzun vadeli beklentimiz yükseliş olarakbelirlenmiştir.

Pivot;107,75

Destek; 106,20-105,15-104,50

Direnç; 107,75-108,65-109,30

ALTIN ANALİZ

Avrupalı liderler krizin sonuna yaklaşıldığına ilişkiniyimser konuşurken, Fed Başkanı Bernanke “ABD’nin toparlanmasının garantialtında olmadığını” belirterek, uyardı. Bugün Tokyo’da konuşan İtalyanbaşbakanı Mario Monti, politika yapıcıların başta yavaş harekete geçmesinerağmen Euro Bölgesi’nin sorunlarının “neredeyse geçmek üzere” olduğusöyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün krizin çekilmeye başladığınıve güvenilir varlık statüsünün uzaklaşmasıyla ülkesindeki borçlanmamaliyetlerinin de büyük ihtimalle artacağını ifade etti. Diğer yandan Mart2009′da ABD’nin ekonomik toparlanmasında “yeşil ışıklar” gördüğünüsöylemesinin 7 ay sonrasında yüzde 10′a fırlayan işsizlik oranıyla karşıkarşıya kalmış olan Bernenke’nin, bu kez ihtiyatlılığı elden bırakmadığıgörülüyor. Dün ABC kanalında canlı yayın röportaj veren Fed Başkanı, işsizlikoranının hâlen daha çok yüksek olduğunu ve politika yapıcıların büyümeyidestekleyici önlemleri masadan kaldırmadığını vurgulayarak, “Zafer ilanetmek için çok erken” dedi.

Bernanke’ninaçıklamaları sonrasında 1696 dolar seviyesine kadar yükselen sarı maden 1700direncini geçemedi ve kar satışlarına maruz kalmaktadır. Hindistan’daki grev,ABD’deki cari açık ve Çin’den gelen verilerin altın fiyatları için karsatışlarını tetiklenmesi beklense de sarı maden kısa vadeli satışbeklentilerine inat yükselmeye çalışmaktadır. Ancak yine de yaşanılan buyükselişlerin tepki satışlarının olacağına dikkat etmeli ve belirli düşüşlersonrası yeniden alım yapılmalıdır. Eğer altın fiyatları 1708 dolar direncialtında kalmaya devam ederse 1666 ve 1625 dolar seviyesine doğru yeni bir karsatışları gerçekleştirebileceği gibi 1708 direnci üzerine çıkması durumundaartık düşüşler sonlandı yükselişler başlayacaktır diyebilmemizi sağlayacaktır.Bu nedenle de özellikle 1708 direnci dikkatle takip edilmektedir. Kısa vadeliolarak 1671 gün içerisinde önemli bir destek olarak karşımızdadır. Karsatışlarının tetiklenmesi bu desteğin kırılmasına bağlı olarak değişmektedir.Eğer sarı maden bu desteği kırabilirse 1663 ve 1655 dolar seviyesine doğrutepki satışlarına devam edebileceği gibi 1671 dolar desteğinin üzerinde 1692 dolarseviyesi hedeflenecektir. Gün içerisinde ABD’den gelen haberlere dikkat etmekgerekmektedir. Gün içi kar satışlarının daha baskın olabileceğinisöyleyebiliriz. Ancak bu satış baskısı sadece kısa vadeli olup uzun vadeliyükselişler için uygun alım fırsatları olarak değerlendirilebilir. Altnoktalardan alım fırsatlarını yakalayamayan yatırımcılar ise altın fiyatlarının1708 direnci üzerine çıkması ile alımlara katılabilirler.

Pivot; 1687

Destek; 1671-1663-1655

Direnç; 1687-1697-1705

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Add a Comment