Lider Forex​: Altında Kar Satışların​a Ya Tamam Ya Devam…

EUR/USD ANALİZ

Alman Bild gazetesine röportaj veren Avrupa MerkezBankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinde en kötününgeride kaldığını ve durumun istikrar sağlamaya başladığını söyledi. Enflasyonve bütçe açığı gibi ekonomik verilere dikkat çeken Draghi, bu verilerin,Avrupa’nın ABD’den daha iyi durumda olduğuna işaret ettiğini savundu ve”En kötü geride kaldı; fakat hâlâ daha riskler var. Durum daha istikrarlıbir hâl alıyor” ifadelerini kullandı. Draghi’nin iyimser ifadelerine rağmen,Euro Bölgesi’nde Perşembe günü açıklanan satın alma yöneticileri PMI Endeksi,Avrupa’daki ekonomilerin güçsüzleştiğini gösteriyor. Draghibir süredir başta Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann tarafından olmaküzere, Avrupalı bankalara kredi destekleri sağlamasının daha büyük ve ciddi birkrize neden olacağı kaygılarıyla eleştiriliyor.

EUR/USDparitesi dün Avrupa’dan gelen haberlerin olumsuz olması neticesinde güniçerisinde düşüşlerine devam ederken uzun vadeli düşüş beklentisi içerisindeolanlarında iştahını kabartmaya devam etmektedir. Genel olarak bazı yabancıkuruluşların 1,3270-1,3200 seviyeleri arasından almış olduğu shortpozisyonlarında hedef olarak 1,2850 ve 1,2620 seviyelerini hedeflemesibeklentileri yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Daha önce de yapmış olduğumuzanalizlerde yukarıda önemli ve kritik dirençlerin olduğunu ve bu dirençleringeçilmesinin zorlu bir etaptan geçilmek istendiğini sizlerle paylaşmıştık. İlkolarak en önemli direnç olan 1,3325 seviyesi altında kalan ve bu direncigeçemeyerek düşüş baskısına başlayan EUR/USD paritesinde daha önce de buseviyelerden düşüşler gerçekleşmiş ancak 1,30 desteği kırılamamıştır. Günlükolarak düşüşlerine devam eden EUR/USD paritesinde artık yükselişler bitti vedüşüşler daha rahat diyebilmemiz için psikolojik bir destek olan 1,30seviyesinin kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden destekten güç alıpyukarı doğru hareket edebilir. Bu nedenle de gerek kısa gerekse uzun vadeliişlemlerde muhakkak zarar durdur seviyesi belirtilmelidir.

Uzunvadeli beklentilerimizi belirttikten sonra şimdi de kısa vadeli gün içibeklentimizi sizlerle paylaşacak olursak; gün içerisinde 1,3210 direncinin testedilmesi ancak bu direnç altında kalma isteği paritenin gün içi satış baskısınamaruz kalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de yükselişlerin devam edebilmesiiçin 1,3210 direncinin geçilmesi şarttır. Parite eğer 1,3210 direnci altındakalmaya devam ederse düşüşlerdeki hedef olarak 1,3130 belirlenebilir. Aksidurumda yani paritenin 1,3210 seviyesini geçmesi durumunda ise 1,3260 direncinedoğru yeni bir atak başlatabilir.

Pivot;1,3210

Destek; 1,3160-1,3130-1,3100

Direnç; 1,3210-1,3260-1,3290

GBP/USD ANALİZ

Dünyanın en büyük ekonomisinin henüz çok sağlam olmayanve değişken seyrinden ötürü, Fed’de parasal genişlemeye ilişkin görüşayrılıkları dinmiyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, büyümeninhızlandırılması için para politikasının daha da esnetilmesi gerektiğinisöylerken, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, “daha fazla parasal morfineihtiyaç olmadığı” ifadeleriyle öne çıktı. Evans,yüzde 8.3′de seyreden işsizlik oranının, doğal seviyenin ciddi miktardaüzerinde olduğunu belirterek, “Daha fazla teşvikin gerektiği çokaçık” dedi. ABD ekonomisinin çok daha iyi durumda olduğunu ve merkezbankasını daha fazla desteğine ihtiyacının bulunmadığını savunan Fisher,”Büyüme istediğimizden daha yavaş olsa da, hızlanıyor” dedi. Fisher,bu şartlar altında daha fazla parasal genişlemeyi savunmayacaklarını, çünküaçıkta birçok para olduğunu, bu morfine ihtiyaç duyulmadığını vurguladı.

İngiltere’dengelen olumsuz perakende satışları verisi sonrasında 1,5769 seviyesine kadargerileyen ve bu gerileme sonrasında tekrar yukarı yönlü toparlanmak isteyenGBP/USD paritesi gün içerisinde 1,5825 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi.Teknik olarak gün içerisinde paritenin 1,5840 direnci altında kalması durumundadüşüş baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Böyle bir durumun güçlü birihtimal olduğunu ve gün içerisinde de 1,5740 seviyesinin hedefleneceğinisöyleyebiliriz. Yukarı da ise eğer parite 1,5840 direncini geçebilirse 1,5885seviyesine doğru yeni bir atak başlatabilir. Gün içi beklentilerimizi sizlerlepaylaştıktan sonra uzun vadeli beklentiye dikkat edecek olursak paritenin1,59**’lu seviyelere çıkış gerçekleştirdikten sonra dönüş gerçekleştirmesi vebunu da defalarca tekrarlaması paritenin 1,5980-1,6000 seviyelerinin kritik birdirenç olduğunu ve bu dirençlerin geçilmesinin düşük bir ihtimal olduğugözlemlenmektedir. Bu nedenle de 1,60 direnci altında düşüş baskısının devamettiğini ve satış baskısı neticesinde 1,55 seviyesine yaklaşmak isteyeceğinisöyleyebiliriz. Uzun vadeli yükselişler oluştu ve alımların devam etmesinibekliyoruz tarzda bir açıklama yapabilmemiz için paritenin 1,6000 seviyesinigeçmesi gerekmektedir.

Pivot:1,5840

Destek; 1,5770-1,5740-1,5700

Direnç; 1,5840-1,5885-1,5925

USD/JPY ANALİZ

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, dün GeorgeWashington Üniversitesi’nde yaptığı konuşmasında ABD ekonomisinin, finansalkriz öncesindeki performansının altında kaldığını ve ekonomik büyümeyisürdürülebilir hâle getirmek için hane halkı harcamalarının artması gerektiğinisöyledi. Kriz öncesine kıyasla, ekonominin hâlen daha çok zayıf olduğunubelirten Bernanke, borç ve tüketim konusunda, kriz öncesinden düşükseyrettiğini hatırlattı. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 13 Mart’takitoplantısında, durağan seyreden enflasyon ve işsizliğin, sıfıra yakın faizlerigerektirmeye devam ettiğini yineledi. New York Fed Başkanı William Dudley de 19Mart’ta ekonominin ilerlediği sinyallerinin, artan benzin fiyatları, mali kesintilerve zayıf konut piyasasından kaynaklanan büyümedeki riskleri bertarafetmediğini söylemişti.

84,20 seviyesini defalarcatest eden ancak bu direnci geçemeyerek tepki satışlarına maruz kalan USD/JPYparitesi Yen’in değerlenmesi neticesinde düşüşlerine devam etmektedir. Güniçerisinde de 84,20 seviyesinden başlayan satışların 82,50 seviyesine kadardevam ettiği gözlemlenmektedir. Eğer parite 83,00 direncinin altında kalmayadevam ederse kısa vadeli düşüş baskısının devam edeceğini söyleyebiliriz. Genelolarak parite üzerinde beklediğimiz kar satışlarının gözlemlendiğini ve busatışların bitmesi sonrasında da normal seyir olan yükselişlere kaldığı yerdendevam etmektedir. Kısa vadeli olarak yaşanılan düşüşlerde kısa vadeli satışpozisyonlarında yer alınabileceği gibi uzun vadeli beklenilen yükselişlerdekısa vadeli yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Pivot: 83,00

Destek: 82,60-82,30-82,00

Direnç:83,00-83,20-83,50

PETROL ANALİZ

Avrupa Borsaları haftanın dördüncü gününde Çin ve Eurobölgesi imalatının etkisinde kalarak kasım ayından beri ne uzun kayıp serisinigerçekleştirdi. Darbe mağduru Mali’de 3 madeni olan Randgold Resources Ltdhisseleri 2008′den beri en büyük altüst oluşunu yaşadı. Baloise Holding AG veMeyer Burger Technology AG hisseleri ise yüzde 4′ten fazla düşüş kaydettiler. StoxxAvrupa 600 Endeksi yüzde 1.2 gerileyerek Londra’da yerel saatle 16.34′te 12 marttarihinden beri en düşük seviye olan 265.48 seviyesine indi. Avrupa MerkezBankası’nın bölge bankalarına 1 trilyon Euro dağıtması ve ABD ekonomikverilerinin tahminlerin üstünde olması ile endeks bu yıl yüzde 8.6 primliseyrediyor. Batı Avrupa’nın 28 ulusal gösterge endeksinin tamamı günü eksidekapattı. İngiltere’nin FTSE 100 Endeksi yüzde 0.9 düşerken Fransa’nın CAC 40Endeksi yüzde 1.5 geriledi ve Almanya’nın DAX Endeksi de yüzde 1.3 indi.

Siyah inci dolar endeksinde yaşanılanyükselişler ve kısa vadeli düşüş beklentisi neticesinde gün içerisinde satıcılıseyirle 105,66 dolar seviyesine kadar geriledi. Genel olarak 110 dolar seviyesialtında kısa vadeli düşüşlerin devam etmesini beklediğimiz siyah inci deyaşanılacak bu düşüşlerde kısa vadeli satış pozisyonları açılabileceği gibiuzun vadeli yükseliş pozisyonlarında yer alınabilir. Gerek teknik olarak gerekse temel olarak petrol fiyatlarının uzunvadeli yükseleceği ciddi bir şekilde gözlemlenmektedir. Tepki satışlarınınpetrol fiyatlarını 100 dolar seviyesine kadar geriletmesi mümkün olacaktırancak bu düşüş petrol fiyatlarının yükseliş için yeniden güç kazanmasına katkısağlayacaktır. Teknik olarak bu seviyeleri belirtirken temel olarak daözellikle İran’a yapılacak müdahalelerin petrol fiyatlarını yukarı yönlütaşıyacağını düşünmekteyiz. Bu mücadelenin başında İsrail olmakla birlikte ABDve Avrupa Birliği yer almaktadır. Şuanda İran ile ilgili ekonomikkısıtlamaların üzerinde durulduğu gözlemlensen de önümüzdeki aylarda savaşseslerinin yükselmesi kimseye sürpriz gelmeyecektir. Böyle bir durumda daemtialarda yükselişler kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de kısa vadeliyaşanılacak olası düşüşler uzun vadeli alım stratejisi olarakdeğerlendirilmelidir. Temel faktörlerin petrol fiyatlarında etkili olduğunu söyleyebilirve özellikle de İran’dan gelecek olan haberleri dikkatle takip etmemizgerekmektedir.

Uzun vadeli beklentimizi sizlerlepaylaştıktan sonra şimdide kısa vadeli beklentimizi sizlerle paylaşırsak; Kısavadeli olarak 106,00 dolar seviyesi altında gün içerisinde düşüşlerin devamedileceğini ve hedef olarak da daha önce test ettiği ancak kıramadığı içintekrar 109 seviyesine kadar yükseliş gözlemlediğimiz 104,50 seviyesibelirlenmiştir.

Pivot;106,00

Destek; 104,50-103,50-102,50

Direnç; 107,10-107,65-109,00

ALTIN ANALİZ

Avrupa ve Çin’de imalat sektörünün daraldığını gösterenrakamların ardından ABD hisseleri değer kaybetti. Standard&Poor’s 500Endeksi, Eylül 2009′dan bu yana gördüğü en büyük ralliden geri adım attı. Dünyanınen büyük kargo havayolu FedEx, gelecekteki çeyreklerde büyümesininyavaşlayacağını öngörmesinin ardından yüzde 3.5 düştü. Ekonomik büyümeningöstergesi olarak görülen Dow Jones Ulaşım Endeksi yüzde 2.1 geriledi. AlcoaInc. ve Chevron Corp.’un yüzde 2.3′ün üzerinde değer kaybetmesiyle, S&P 500Endeksi’nde en kötü performansa emtia hisseleri sahip oldu. Bank of AmericaCorp. yüzde 2.2 değer kaybıyla, finansal hisselerdeki düşüşü sürdürdü. S&P500 Endeksi yüzde 0.7 düşüşle 1,392.78 puana geriledi ve 3 günlük kaybını yüzde1.2′ye çıkardı. Endeks Mart ayında yüzde 2 artışla, 4. ayını da yeşildekapamaya hazırlanıyor. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.6 kayıpla 13,046.14 puanadüştü. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi de yüzde 1 gerileyerek 821.44puandan işlem gördü. Endeksteki işlem hacmi 6.5 mliyar hisse ile 3 aylıkortalamaya yakın seyretti.

Sarımaden belirlediğimiz kısa vadeli düşüşleri gerçekleştirmekte ve kısa vadelisatış pozisyonları açan yatırımcılara ciddi kazançlar elde ettirmektedirler. Genel olarak yapmış olduğumuz analizlerde vebeklentilerimizde 1800 ve 1920 seviyelerinin hedef olacağını bildirmekteyiz.Ancak bu seviyelerin oluşabilmesi için altın fiyatlarının güçlü bir seviyedendestek bulması gerekmektedir. Bu desteklerden birincisi haftalık grafikteki 50günlük üssel hareketli ortalama olan 1630 dolar desteği ve yine haftalıkgrafikte yükseliş kanalının alt noktası olan 1590 dolar seviyeleri altınfiyatlarının dönüşü için çok önemli destekler olarak karşımıza çıkmaktadır. (Dün gün içerisinde altın fiyatları 1630 desteğini test etti ve 1628seviyesinden başlattığı atakla 1648,50 seviyesine kadar yükselişgerçekleştirdi). Altın fiyatlarının 1630-1590 seviyelerine kadar yaşanılacakgeri çekilmelerinde 1530 seviyesine zarar durdur belirleyerek 1800 ve 1920seviyelerinin hedefleneceğini daha önceki analizlerimizde belirttik ve haladaha bu düşüncenin geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak burada önemli olannasıl olsa altın fiyatları yükselecek her noktadan alım işlemi gerçekleştiripaltın fiyatının 1590’a geldiğinde acaba ne yapmalıyım yoksa düşecek mi stresiyaşamaması gerekmektedir. Finans piyasalarında işlem gören varlıkların yukarıve aşağı yönlü hareketinden başka yapacağı bir seçeneği yoktur. Mühim olan Budalgalanmalarda hangi seviyelerde nasıl işlem açmalı ve işlem açtığınızpozisyonun lot miktarı ne olmalıdır. Genel olarak anaparanızın %5’i ile işlemaçmasını önerdiğimiz işlem stratejisinde zararın max bekleme süresi olarak yineanaparanızın %10’u olarak belirlenmiştir. Bu strateji ile yapılacak işlemlerdezarar elde edilse de anaparanın batma ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

Bütün bu açıklamalarla birlikte altınile ilgili kısa ve uzun vadeli beklentimizi özetlersek; Gün içerisin de1650dolar seviyesi altında satışların devam edeceğini ve gün içerisinde 1625 seviyesininhedefleneceğini, uzun vadede ise yaşanılacak bu düşüşlerin 1530 dolar üzerindekaldığı müddetçe alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Pivot; 1650

Destek;1628-1625-1620

Direnç; 1650-1661-1665

Kudret AYYILDIR

LiderForex Başanalist

Add a Comment