Lider Forex​: EUR/USD’a FED Darbesi…

EUR/USD ANALİZ

ABD Merkez Bankası Fed, ABD’de bu yılki ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini düşürdü, ancak işsizlik oranı konusunda biraz daha iyimser bir tablo çizdi. Amerikan ekonomisine ilişkin son tahminlerini yayımlayan Fed, ekonominin bu yıl yüzde 2,2 ila yüzde 2,7 büyüyeceğini öngördü. Fed’in geçen Kasım ayındaki tahminlerinde bu oranlar yüzde 2,5 ila yüzde 2,9′du. Fed, ülkedeki işsizlik oranının ise yüzde 8,2′ye kadar düşmesini beklediğini bildirdi. Kasım ayındaki tahmin yüzde 8,5 idi. ABD’de geçen ay açıklanan rakamlar, işsizlik oranının, son 3 yıldaki en düşük seviyeye, yüzde 8,5′e düştüğünü ortaya koymuştu. Fed, nispeten yumuşak seviyelerde seyreden enflasyon oranında da gelecek üç yılda değişim beklemiyor. Uzun vadeli hedeflere dair açıklamasında ilk kez, enflasyon için yüzde 2 düzeyinde resmi hedef ortaya koyan Fed daha önce, enflasyonun yüzde 1,7 ila yüzde 2 seviyesinde olmasının kabul edilebilir olduğunu belirtiyordu. Fed, işsizlik konusunda ise spesifik bir hedef ortaya koymazken, yüzde 5,2 ile yüzde 6 arasında bir oranın, sağlıklı bir ekonomi hedefiyle tutarlı olacağını kaydetti.


Daha önce Avrupa bölgesinden gelen olumlu haberler, sonrasında ABD’den açıklanan şirket bilançoları ve en sonunda da FED’den gelen faiz haberi paritenin geçen hafta başından itibaren 1,2620 seviyesinden yükselmesine neden oldu. Dün özellikle öğleden sonra paritedeki satış baskısının 1,2945 desteğini kırması ile beraber yükselişler sonlandı mı sorusu kafalarda yer alırken FED’in 2013 yerine 2014 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceğim söylemleri paritenin bir anda yukarı ralli oluşmasına ve 1,3130 seviyesinin hedeflenmesine neden oldu. Daha önceki analizlerimizde de 1,3080-1,3145 arasında paritenin dönüş sinyallerine başlayacağını ve bu seviyelerden uygun satış pozisyonları açılabileceğini belirtmiştik. Bu beklentimiz hala daha geçerli olmakla birlikte paritenin özellikle 1,3260 seviyesi altında 1,24 seviyesini hedefleyeceğini söyleyebiliriz. Stop loss seviyesinin 1,3260 üzerinde olmakla birlikte 1,3080-1,3145 seviyesi arasından satış pozisyonları açabilir ve piyasadaki hareketliliği takip etmiş olabilirsiniz. Her ne kadar son 2 haftalık süreç içerisinde ( kısa vadede ) parite yükseliş eğilimine başlasa da uzun vade beklentilerin düşüş olması paritedeki satış düşüncelerin artmasına neden olacaktır. Piyasalarda herhangi bir haberin pariteyi yukarı yönlü tetikleme durumunun olmaması ihtimalini de göz önünde bulundurarak düzeltme yükselişlerin tahmini bitme seviyesi olarak 1,3080-1,3145 seviyesi arasını söyleyebiliriz.
Pivot;1,3035Destek; 1,3090-1,2975-1,2930
Direnç; 1,3160-1,3195-1,3250

GBP/USD ANALİZ

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz hadlerini son üç yılda olduğu gibi artırmayacağını açıkladı. Fed, iki gün süren banka siyaseti toplantısının sonunda tüketici ve müteşebbislere rahatlatıcı yol olarak, 2014 dördüncü çeyreğine kadar faiz hadlerini rekor seviyede düşük tutma kararında olduğunu bildirdi. Amerikan Merkez Bankası, üç yıldır faiz hadlerini 1,5 yıllık gelecek süreçte, son üç yılda olduğu gibi “0′a yakın” konumda tutabileceğini açıkladı. Fed’in Açık Piyasa Kurulu, 2008 Aralık ayında, küresel ekonomik kriz nedeniyle ülke ekonomisine yüzlerce milyar dolar pompalamak için faiz oranlarını yüzde 0 ile yüzde 0,25 oranına indirmişti.
EUR/USD paritesindeki çıkışın GBP/USD paritesini etkilemesi paritenin yukarı yönlü atak yapmasına neden olurken olumsuz gelen GDP haberini görmezden gelip parasal genişlemenin değişmemesini olumlu algılayan pound değerlenerek gün içerisinde 1,5590 seviyesine yakın hareket etmek istedi. Ancak gerçek yükselişlerin FED’den gelen haberler neticesinde olduğunu ve paritenin kritik bir nokta olan 1,5670 seviyesine kadar yükseldiğini göstermektedir. Bu seviyesi haftalık grafikteki bollinger bandının orta kanal noktası olmakla birlikte paritedeki uzun vade seyrini etkileyecek kritik seviye olarak da belirlenmiştir. Eğer parite bu direncin üzerinde hareketine devam ederse yükseliş eğiliminin 1,5780 ve 1,60’lara kadar taşınmasına neden olabilir. Uzun vadeli beklentimizin 1,60 altında düşüşlere devam edeceğini söyleyebiliriz. 1,57 seviyesinin üzerine stop loss yerleştirerek paritenin bu çıkışlarında satış pozisyonları açmak uzun vadeli kazanç elde etmenize neden olacaktır. Ancak parite eğer 1,57 seviyesinin üzerine çıkarsa bir müddet daha satış pozisyonu açma işlemini bekletmek gerekmektedir. EUR/USD paritesi gibi GBP/USD paritesinin de ilerleyen zamanlarda tekrardan geri çekilmesini ve uzun vade olarak 1,5130 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.
Pivot:1,5585Destek; 1,5610 –1,5550–1,5510
Direnç; 1,5700–1,5735-1,5770

USD/JPY ANALİZ

ABD merkez bankası Fed’in başkanı Ben S. Bernanke, 2014′e kadar sıfır seviyesine yakın faiz politikasının korunacağını açıklaması dış piyasaları olumlu etkiledi. Asya hisse senetleri son üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Güney Kore para birimi won değer kazandı. Ham petrol fiyatları ise, ABD’de yakıt talebinin arttığını gösteren veriler sonrası yukarı yönde hareket etti. Fed, daha önce borçlanma maliyetlerinin 2013′ün ortasına kadar artmayacağı taahhüdünde bulunmasının ardından, dün yaptığı açıklamada, faizlerin 2014′e kadar “olağan dışı düşük” kalmasını öngördüğünü kaydetti. Yeni Zelanda merkez bankası faizlerin daha önce niyetlenenden daha uzun bir süre rekor düşük seviyede kalabileceğinin işaretini verdi ve Güney Kore, Avrupa borç krizinin ülke ihracatını olumsuz etkilemesi sonucu, bir yılı aşkın sürenin en düşük büyümesini açıkladı.

USD/JPY paritesi gün içerisinde 78,28 seviyesine kadar yükselse de FED’den gelen açıklamalardan sonra Dolar’ın güçsüzleşmesi paritenin tekrar geri çekilmesine neden oldu. Teknik olarak USD/JPY paritesinin gidişatına baktığımızda 79,50 direncinin çok kritik bir seviye olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu seviye hem haftalık trendin üst kanal noktası hem fibonacci fanın üst noktası hem de 50 günlük üssel hareketli ortalama olarak belirlenmiştir. Bu yüzden de uzun vadeli alım pozisyonu açmak için bu direncin geçilmesini beklemek gerekmektedir. Teknik olarak bu direncin altında düşüşlerin devam etmesini beklemekle birlikte yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirebiliriz. Stop Loss seviyesini 79,50 seviyesinin üzerinde belirleyerek 75,50 seviyesi hedef olarak belirlenebilir.
Pivot: 77,95Destek: 77,55 – 77,30- 77,05
Direnç: 78,25 – 78,50 – 78,75


PETROL ANALİZ

Petrol New York’ta yükselişini ikinci güne taşıdı. Fed’in faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutacağının sözünü vermesinin ekonomik büyümeyi dolayısıyla da akaryakıt talebini desteklemesi bekleniyor. “Fiyat hareketlerinin büyük bir bölümü Fed’in açıklamasına göre şekillendi.” diyen Tokyo’daki Astmax Ltd emtia fon yöneticisi Tetsu Emori, “Faiz oranını rekor düşük seviyede tutmak ekonomiyi destekleyecektir. İnsanlar petrol talebinin yukarı yönlü hareket etmesini bekleyebilirler.” açıklamasında bulundu.

Siyah inci FED’in faizleri 2014 yılına kadar değiştirmeyeceği tarzı açıklamasından dolayı emtia fiyatlarında yükselişler gözlemlendi. Petrol de bu yükselişlerden nasibini alarak gün içerisindeki düşüşlerinden sıyrılıp yükselmeye geçmesi siyah incinin tekrar 100 dolar seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu. Şuanda da 100 dolar seviyesine çok yakın hareket eden 99 desteğinin üzerinde kaldığı müddetçe gün içerisinde yükselişlerin devam etmesi beklenilmektedir. Teknik olarak uzun vade beklentilerinin de yükseliş olması petrol fiyatındaki yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olmasına neden olmaktadır.
Pivot;99,25Destek; 98,25-97,50-97,00
Direnç; 100,90–101,75-102,40


ALTIN ANALİZ

Fed, daha fazla varlık alımı öngörürken en az 2014 yılına kadar “fevkalade düşük” faiz oranı beklediğini açıkladı; altın altı haftanın yükseğine tırmandı. “Fed’in düşük faiz oranı ABD dolarının değerini düşürürken diğer emtia ile birlikte altın fiyatlarını yukarı itmeli.” diyen Tokyo’daki Astmax Ltd yöneticisi Tetsu Emori, “Bu politika ekonomiyi desteklerken emtia açısından da faydalı olacaktır.” açıklamasında bulundu. Düşük faiz oranları ve para birimlerinin değersizleşmesinden dolayı yatırımcının varlıklarını korumak için altına yönelmesi ile sarı metalin vadelileri bu yıl yüzde 9 tırmanarak 11 yıllık rallisini genişletti. ABD Merkez Bankası Fed, faiz hadlerini son üç yılda olduğu gibi artırmayacağını açıklarken 2014 dördüncü çeyreğine kadar faiz hadlerini rekor seviyede düşük tutma kararında olduğunu bildirdi.

FED’in 2013 yılının ortasına kadar faizlerde değişikliğe gidilmeyeceğini herkes biliyordu ancak FED’in sürpriz bir şekilde bu tarihi 1 yıl daha ileri atması yani 2014 yılına kadar faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması Dolar Endeksinin yine kritik seviyelere gerilemesine neden oldu. Bu nedenle de güçsüzleşen dolara karşı atak gerçekleştiren sarı maden 1648 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlü atağını devam ettirdi ve yükselmesini gün içerisinde 1713 dolar seviyesine kadar gerçekleştirdi. Altın fiyatlarındaki tepki satışlarına dikkat edilmeli ve uzun vadeli beklentimiz yükseliş için yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olduğunu her analizimizde dile getirmiştik. Kısa vadeli beklentinin 1725, uzun vadeli beklentinin de 1800 olduğunu bu beklentimiz doğrultusunda sizlerle paylaşmıştık. FED’den gelen haber neticesinde kar satışlarını istenildiği şekilde gerçekleştiremeyen sarı maden için 1630 dolar seviyeleri düşüşler için beklenilirken FED’in haberinin tesiri sarı madendeki düşüşlerin 1648 ile sınırlanmasına neden oldu. Peki bundan sonra neler olacaktır. Altın ayı piyasasına girdi diyenler hala daha altında düşüşleri devam edeceğini söyleyecek mi yoksa onlarda boğa piyasasına merhaba başlıklı yazılarına devam mı edecek. Sarı maden için 1530 seviyelerinden itibaren uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve yeni zirve seviyelerinin oluşacağını sizlerle paylaşmıştık. Bunun ana nedenlerinden birisi FED’in faizleri hala daha düşüş seviyede tutmasıdır. Bu durum sarı madene olan talebi artıracaktır. Diğeri ise hala daha güvenilir yatırım aracı olarak sarı madenin diğerlerine göre daha net görülmesidir. Bunlardan ziyade Asya’daki ejderha ayı, Hindistan’daki düğün sezonu tarzı haberlerin de pozitif katkısı altının uzun vadede yükselmesine katkı sağlayacaktır. Bu yüzden de altındaki kar satışlarına dikkat etmeli ve uzun vadeli beklentilerimiz olan yükseliş için yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir.
Pivot; 1680Destek; 1700- 1669- 1650
Direnç; 1720– 1738- 1748

Kudret AYYILDIR
LiderForex Başanalist

Add a Comment