Lider Forex: EUR/USD’da 1,4900 Hazırlığı.​..

EUR/USD ANALİZ

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında gerçekleştirilen zirveden, piyasaların beklediği bir karar çıkmadı. Sarkozy ve Merkel, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Sarkozy toplantıda, Fransa ve Almanya’nın Eylül ayında finansal işlemler vergisi önereceğini söyledi. “İki ülke Euro’yu korumada kesinlikle kararlı” vurgusunda bulunan Sarkozy, ayrıca AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un başkanlığında Euro Bölgesi Ekonomik Konseyi kurulmasını istediklerini ifade etti. Kamu borçlarını ve bütçe açıklarını azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Sarkozy, kendisi ve Merkel’in Euro Bölgesi üyelerinin tamamının finansman dengesini taahhüt etmesini ve bu taahhüdü 2012 yaz dönemine kadar anayasalarına yazmasını teklif ettiğini de ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı, kesinlikle Euro’yu savunacaklarını belirterek, Almanya ve Fransa’nın Avrupa’da özel sorumluluklar üstleneceğini açıkladı. Sarkozy, “bu konuların tamamında tam bir görüş birliğine sahibiz” diye konuştu. Avrupa Finansal İstikrar Fonu EFSF’in yeteri kadar büyük olduğunu savunan Sarkozy, Euro Bölgesi ortak tahvili eurobondlar konusunda Merkel ile görüş birliği içinde olduğunu, eurobondların kamu borçlarının kontrolünde işe yaramayacağını iddia etti.


EUR/USD paritesinde kritik süreç devam etmektedir. Çünkü parite 2 sefer 1,4475 seviyesini test ettikten sonra buradan tekrar satış baskısına maruz kalarak düşüşlerine devam etti. Bunun nedeni paritenin 1,4450 seviyesini geçtikten sonra 1,4535 direncini geçememiş olması ve 1,4450 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapamamasıdır. EUR/USD paritesinde şuanda 2 tane önemli seviye görülmektedir. Bunlardan birincisi 1,4535 seviyesidir ve bu alımların devam edebilmesi için önemli bir dirençtir. Teknik olarak baktığımızda da paritenin bu seviyeyi geçmesi beklenmektedir. Eğer parite 1,4535 seviyesini geçerse 1,47 ve 1,49 seviyesine kadar yükselişler devam edecektir ve bu yüzdende 1,4535 seviyesi geçildiğinde alım pozisyonu sayısını artırabilirsiniz. İkinci önemli husus paritenin 1,4535 seviyesini geçememesi ve buradan geri dönmesi durumudur. Eğer parite 1,4535 seviyesini geçemez ve geri dönerse dikkat edilmesi gereken seviye 1,4290 seviyesidir. Aynı zamanda 4 saatlik grafikte 200 günlük hareketli ortalamaya tekamül eden bu seviyenin kırılması durumunda bant hareketine devam etmesi ve paritenin ilk etapta 1,41 seviyesine kadar tekrar geri çekilmesini bekleyebiliriz. ABD ve Avrupa ekonomisindeki sorunların olması ve bu nedenle de geçtiğimiz haftalarda borsalarda yaşanan satış rallisi olmasına rağmen paritenin 1,41 ile sınırlı düşüşleri paritenin yukarı yönlü hareketine devam etmek istemesinin sinyallerini vermektedir. Bu yüzden de 1,41 seviyelerinden itibaren alım pozisyonlarında yer alınması konusunda sizleri bilgilendirdik. Şimdi ise tek engel 1,4535 ve bu engelin geçilmesi de ilerleyen zamanlarda gerçekleşmesi beklenilmektedir.Pivot;1,4350Destek; 1,4365-1,4310-1,4290
Direnç; 1,4450-1,4480-1,4535


GBP/USD ANALİZ


Dünyanın en büyük ekonomisinin başkanı Barack Obama, ABD’nin orta batısını kapsayan ekonomi gündemli otobüs turuna devam ediyor. Obama, Kongre, Eylül ayında çalışmaya başladığında ekonomiyi desteklemek için ”çok özel” plan sunma sözü vererek, “milletvekilleri eylülde geldiklerinde istihdam yaratmak ve bütçe açığımızı kontrol altına almak amacıyla ekonomiyi desteklemek için çok özel plan sunacağım” dedi. Barack Obama, vergilerin artması riski bulunması nedeniyle, eski ABD Başkanı Bush döneminden kalma vergi kesintilerinin 2012 yılı sonuna kadar uzatılması konusunda uzlaşmaya varmak zorunda kaldığını ifade etti. Obama, Kongre’ye, istihdam vergisi kesintilerinin süresini uzatması, serbest ticaret anlaşmalarını sonuçlandırması ve istihdam yaratmak için altyapı projelerini teşvik etmesi çağrısını yineledi.


GBP/USD paritesi EUR/USD paritesindeki hareketlerine devam etmektedir. Uzun bir süreden sonra GBP/USD paritesi daha önce gördüğü ancak geçemediği 1,6480 seviyesine geldi ve geri çekildi. Bu seviyeyi daha önce geçemediği için satış baskısına maruz kalan parite acaba bu tutumuna devam edecek mi? Acaba bu seviyenin geçilmesi için EUR/USD paritesinin 1,4535 direncinin geçilmesi mi gerekmektedir. Aslında paritenin teknik görünümüne baktığımızda yükselişlerin devam edeceğini bu yüzden de satış pozisyonlarında yer alınmaması gerektiğinden bahsetmiştik. Çünkü EUR/USD paritesiyle yürüttüğü aynı hareketlere devam eden GBP/USD paritesi 1,5980 seviyesinden aldığı güçle yükselişlerine devam etmeye çalışmaktadır. Özellikle vurguladığımız haftalık grafikteki 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,6510 dikkatle takip edilmelidir. Eğer parite bu direnci geçerse 1,6750 ve 1,70 seviyelerine kadar yükselişler gözlemlenecektir. Teknik olarak ta 1,6510 direncinin geçilmesi beklenilmektedir. Ancak eğer parite bu seviyeyi geçemez ve tekrar geri dönerse bu sefer de 1,6135 ve 1,5980 seviyeleri tekrar test edilmek istenecektir. Bu yüzden de 1,6510 direnci dikkatle takip edilmesi gereken bir seviyedir.Pivot;1,6395Destek; 1,6360-1,6325-1,6285
Direnç; 1,6480-1,6510-1,6540


USD/JPY ANALİZ

ABD’de sanayi üretimi Temmuz ayında, otomobil üreticilerinin Japonya’da meydana gelen deprem felaketinin olumsuz etkilerinden kurtulmaya başlaması ve yüksek seyreden hava sıcaklıklarının kamu hizmetlerinin kullanımını artırması sonucu, bu yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Haziran ayında yukarı yönde revize edilmiş rakamla yüzde 0.4 artan sanayi üretimi, Temmuz ayında yüzde 0.9′luk bir sıçrama gerçekleştirdi. Haziran ayındaki sanayi üretimi büyümesi, revize öncesi rakamla yüzde 0.2 seviyesindeydi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin Temmuz ayında yüzde 0,5 artması bekleniyordu. Fabrika üretimi ise son dört ayın en hızlı artışını gösterdi.

USD/JPY paritesi belirli seviyeler arasında sıkışmaya devam etmektedir. Üçgen formasyonunu andıran bu sıkışma sonrasında ciddi bir patlama yaşanılması beklenilmektedir. Parite müdahale gelecek-gelmeyecek beklentisi içerisinde 77,00-76,50 arasında Cuma gününden beri sıkışık seyrine devam etmektedir. Parite için kritik seviye 76,25 ve eğer burada herhangi bir müdahale gelmezse paritenin tarihi seviyeyi de kırıp 75,50 ve 74,30 seviyelerine kadar gerilemesi beklenilmektedir. Ancak parite 76,25 seviyelerinde tekrar bir müdahaleye maruz kalırsa buradan başlanan atakların maksimum 79,60 seviyesi ile sınırlı kalacağı ve bu yükselişler sonrasında ciddi satış işlemlerinin başlayacağını söyleyebiliriz. Haftalık trendini düşüş olması nedeniyle yükselişleri satış fırsatı olduğunu artık her fırsatta dile getirmekteyiz ve bu düşünce ile işlem yapılması paritede her fırsatta ciddi kazançların olmasına neden olmaktadır. Bu yüzdende yine aynı senaryoyu uygulayarak paritedeki hareketlenmelerden ciddi kazançlar elde edebilirsiniz.
Pivot; 77,00
Destek; 76,50-76.30-76,00 Direnç; 76,85-77,20-77,50


PETROL ANALİZ

Almanya’da Federal İstatistik Bürosu, ülkenin 2. çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın ilk çeyreğe göre sadece yüzde 0,1 büyüdüğünü açıkladı. Vadeli kontratlar, gelen açıklamanın ardından yüzde 1.7 değer yitirdi. Avrupa’da büyüme oranının ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldığı görüldü. HSH Nordbank’ta analist olan Sintje Diek, “Dünya çapında ekonomik aktivitenin biraz yavaşladığı görülüyor, bu da elbette petrol talebini düşürüyor. Euro bölgesine yönelik endişelerle fiyatların 100 doların altına gerilediğini görebiliriz” dedi.


Siyah inci yükselişlerine kaldığı yerden devam etmek istemektedir. 75,70 dolar seviyesine düştükten sonra buradan toparlanan ve kademeli bir şekilde yükselişine devam eden siyah inci 90,25 seviyesinin üzerine çıkabilirse yeniden 100 dolar seviyesi telaffuz edilmeye başlanacaktır. Ancak bunun için ABD ekonomisinden gelecek haberlerin ABD borsaları üzerinde olumlu etki bırakması gerekmektedir. Ayrıca bugün açıklanacak olan ham petrol stokları verisi sonrası da petrol fiyatlarının değer kazanması gerekmektedir. Haberi takip ettiğimizde stoklarda artış gözlemlenmektedir. Eğer bu tür bir sonuç gelirse stoklar artmış olacağından petrol fiyatlarında gerileme gözlemlenebilir. Aksi bir haber gelirse yani eğer stoklar beklentinin tersinde gelirse stoklar azalmış olacaktır ve bu durum yükselmek isteyen siyah inci için tetikleyici unsur olacaktır. Siyah inci’de kısa ve uzun vade de yükselişlerin devam etmesini teknik olarak beklemekteyiz. Eğer gelecek olan makro-ekonomik haberler teknik analizimizi destekler nitelikte olursa belirlediğimiz hedeflerin gerçekleşmesi kolaylaşacaktır. Aksi takdirde bir müddet daha hedeflerden uzak kalacağız.
Pivot;85,00 Destek;85,90-84,00-82,85
Direnç; 88,25-90,25-91,80


ALTIN ANALİZ


Küresel ekonomiye yönelik olumsuz tablo güvenli liman metale olan talebi artırıyor. VTB Capital’de analist olan Andrey Kryuchenkov, “Hala makro ekonomide birçok belirsizlik var. Kısa dönemde altına olan talep pozitif” dedi. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya ikinci çeyrekte yavaşladı. Öte yandan Securities and Exchange Commission’ın (SEC) verilerine göre, Paulson & Co., ikinci çeyreğin sonunda, 31.5 milyon adet altın destekli en büyük ETF olan SPDR Gold Trust varlıklarını korudu. Yatırımcı George Soros ise aynı dönemde SPDR Gold Trust varlıklarını azalttı. Sarı maden haftanın başında belirttiğimiz 1720 dolar seviyesini güçlü bir destek olarak gördü ve yükselmesine devam etti. Acaba tepki satışları bitti ve altın uzun vade hedefine doğru mu ilerlemektedir bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Ancak şu bir gerçek ki sarı maden de yaşanılan geri çekilmelerde güçlü alımlar yapılmaktadır. Örneğin daha önce 1720 seviyelerinde yapılan alımlar dün de 1760 seviyesine yakın yapıldı ve sarı madeni 1786 dolar seviyesine kadar çıkarttı. Yükselişlerin 2011 yılı sonuna kadar 2000$ seviyesine kadar yükselmesini ve bu yüzden de düşüşlerde alım yapılması konusunda yatırımcılarımızı bilgilendirmekteyiz. Bu seviye öncesinde görmesi gereken diğer bir zirve ise 1890$ olarak belirlenmiştir. Eğer sarı maden tekrar tepki satışlarına başlarsa 1720 kritik bir destek ve bu desteğin kırılması altını 1685$ ve 1635$ seviyesine kadar geriletecektir. Belirlediğimiz destek seviyeleri altın için uygun alım noktaları ve bu seviyelerden uzun vadeli alım işlemleri gerçekleştirmek ciddi kazanç elde etmemize fayda sağlayacaktır.
Pivot;1760
Destek; 1780-1772-1754
Direnç; 1796-1807-1815

Kudret AYYILDIR
LiderForex Başanalist

Add a Comment