Dikkat Çekenler!

Dünyanın en önemli merkez bankası Fed’in toplantısını geride bıraktık. Fed’in faiz kararı, yeni yıl beklentileri ve Başkan Janet Yellen’in açıklamaları sonrasında Dolar Endeksi son 13 yılın zirve noktası 103,67 seviyesine yaklaşırken EURUSD paritesinin 2015 Ocak tarihinden beri dip nokta olarak gördüğü 1,0525 – 1,0460 bölgesi altına sarkması dikkat çekti.

Uluslararası arenada Dolar Endeksi güçlü seyrini sürdürürken yurtiçinde ise özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında son iki gündür Türk Lirasındaki güçlenme dikkat çekmektedir. USDTRY kuru bu süreçte yukarı yönlü çıkışlarında biraz daha sakin bir seyir izlerken şu sıralar 3,5040 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Yurtiçinden devam edecek olursak USDTRY kurunda 100 periyotluk üssel hareketli ortalama 3,4500 üzerindeki pozitif seyir devam etmektedir. Bu düşünce yapısı 3,5300 ve 3,5500 gibi rakamların hedeflenmesini sağlayabilir. 3,4500 seviyesine doğru bir geri çekilme oluşabilir mi sorusunun cevabında 14 periyotluk üssel hareketli ortalama 3,5040 seviyesi önemlidir. Yani kur şu sıralar karar verme aşamasındadır diyebiliriz.

Yurtdışı gelişmelere bakacak olursak bugün makro gündemde 3 tane haber önemliydi. Bunlar Euro Bölgesinden Kasım ayı enflasyon oranı, ABD’den ise Kasım ayı İnşaat İzinleri ve Kasım ayı Konut Başlangıçları olarak kaydedildi.

Euro Bölgesinden Kasım ayı enflasyon oranı, beklenti ile aynı sonuçlanırken, ABD Kasım ayı İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları verilerinin beklentinin altında negatif sonuçlandığını izlemekteyiz. Günün en önemli haberlerin sonuçları ardından varlık fiyatlarında önemli değişimler izlenmedi.

Bu süreçte Altın’a geçecek olursak özellikle Fed kararları ile birlikte önemli düşüşler izlemiştik hatırlarsak, kısa vadeli beklenti, 34 periyotluk üssel hareketli ortalamanın yer aldığı 1150 bariyeri altında aşağı yönlü baskıların devam etmesi şeklindedir. Altın fiyatı eğer 1150 seviyesi altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1125 başta olmak üzere 1115 ve düşüş trendinin alt noktası 1107 seviyesine taşımak isteyebilir.

Son olarak da Fed sonrası gündemin 20 Aralık Salı günü Japonya Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının gerçekleştireceği toplantıya çevrildiğini söyleyebiliriz.

Özellikle Fed’in atmış olduğu adımlar sonrasında iki merkez bankasının para politikası kararlarında herhangi bir değişiklik yapacak mı sorusunun cevabı, varlık fiyatları üzerindeki hareket alanını hızlandırabilir diyebiliriz Aslı hanım.

Herkese huzurlu bir hafta sonu dilerim!

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment