Döviz S&P’yi Takmadı, Piyasada Görünüm Pozitif

Standard & Poors (S&P) kredilendirme kuruluşu dün Türkiye’nin ‘’pozitif’’ görünümünü ‘’durağan’’a indirirken not indirimi konusunda bir sinyal vermedi. S&P notunda Türkiye’nin aleyhine gelişmekte olan ihracat-ithalat fiyatlamasından (yani relatif olarak yükselen petrol fiyatlarının ticaret dengesine etkisinden söz ediliyor) ve dış talep daralmasının negatif etkilerinden söz edilmiş.

S&P’nin not görünümü indirmesinin USD/TRY üzerinde bir etkisi olmadı. 1.7550 seviyesinden 1.7630 seviyesine satılan Lira bu sabah 1.7565 seviyesinde. S&P’nin dünkü görünüm indiriminin hisse senedi/bono piyasalarında önemli bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. S&P’den gelecek bir not artırımının olasılığı zaten piyasalarda fiyatlanmıyordu. Eğer fiyatlanıyor olsaydı, etkisi olacağından söz edebilirdik.

Bu sabah piyasalarda çok pozitif bir görünüm hakim – Sanayi ve üretim göstergelerinin ABD ve Çin’de korkulduğu şekilde çıkmaması bunun en önemli nedeni. Asya hisse senetleri ve EMFX alımları devam ediyor; Shanghai %1.8, Taiwan %2.3 yukarıda. ABD sanayi faaliyet endeksi ISM beklentilerin üzerinde geldi – S&P500 %0.6 prim yaptı; 4 Nisan’dan beri en yüksek seviyede kapanış yaptı.

Çin’de imalat endeksi PMI beklentilerin altında gelse de, 53.3 gerçekleşme ile ‘’sert iniş’’ tezine prim vermeyen bir gerçekleşme oldu – bu sabahta HSBC-Markit PMI endeksi 49.3 olarak gerçekleşti. Mart rakamından güçlü. Shanghai endeksinde alımlar devam ediyor.

Bloomberg’de sabah yayımlanan bir makale Çin hisse senetlerindeki alımı destekleyen başka bir faktör – Çin hisse senetlerindeki ‘’ayı’’ piyasasının bitiyor olduğu görüşünü savunan Asya stratejistleri (Morgan Stanley, Goldman Sachs) hükümetin ve Merkez Bankası’nın büyüme hızındaki yavaşlamayı görerek önlemler alacaklarını ve Çin hisselerinin ‘’ucuz’’ olduklarını savunuyorlar. Morgan Stanley’e göre Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıkları indirmeye devam edecek ve bu da 2012 senesinin geri kalanında %30’luk bir yukarı harekete yol açabilir. Shanghai piyasasının 12.7 olan fiyat/kazanç oranı en yüksek seviyesinden %60 aşağıda – MSCI dünya endeksindeki tüm ülkelere göre %12 daha aşağıda olan Shanghai F/K oranı tarihte %55 premium ile fiyatlanmış.

Bugün Avrupa bölgesi imalat PMI endeksi önemli bir veri – saat11tsi’de açıklanıyor ve beklenti 46. Öğleden sonra ise ABD’den önemli ve piyasayı oynatacak makro veriler geliyor – Cuma günkü Tarım dışı istihdam verisi öncesi ADP özel istihdam raporu yakından incelenecek. 170,000 (Bloomberg tahmini) kişi artması beklenen ADP istihdam rakamı Mart ayında 210,000 gerçekleşmişti.

IMKB100 endeksi için destekler 59,400-59,850; dirençler 60,500-60,900. S&P görünüm indiriminin IMKB üzerinde önemli bir etkisi olmamasını beklediğimizden söz etmiştik. Bir aydır öne çıkardığımız Anadolu Hayat (ANHYT) rakamları beklentilerin üzerinde geldi, kısa vadede yükselişin 4.25-4.30TL aralığına devam edeceğini ancak 2012 senesi içinde dolar bazında %69 getiri ile IMKB100 endeksinden %43 pozitif ayrışmış ANHYT için yükseliş potansiyelini sınırlı görüyoruz. KOZAA ve IPEKE için alım önermeye devam ediyoruz.

Işık Ökte,

Araştırma Direktörü ve Stratejist, Halkyatırım

Add a Comment