30 Kasım – 04 Aralık2015 Forex Piyasası Haftaya Bakış Analizi

EURUSD ANALİZİ

Küresel piyasaların uzun zamandır en çok merak ettiği sorular, hiç şüphesiz ki “FED ne zaman faiz artıracak” ve “ECB varlık alım programında daha fazla genişlemeye gidecek mi” olarak kaydedilmiştir. Özellikle de FED’in faiz artımı konusundaki güçlü duruşu, bundan sonraki süreçte piyasa beklentisi üzerinde mi yoksa altında mı faiz artacak sorusunu sormamızı sağlamaktadır.

Aralık ayının ilk haftası piyasalar, gerek ECB gerekse FED’in atacağı adımlara ilişkin sinyaller bulacaktır. Özellikle bu sinyaller, EURUSD paritesinde sert hareketlerin oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Haftayı değerlendirdiğimizde en kritik gelişmeleri sıralayacak olursak aşağıdaki gelişmeleri paylaşabiliriz.

  • 2 Aralık 2015 – FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması,
  • 3 Aralık 2015 – FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması,
  • 3 Aralık 2015 – ECB Faiz Kararı
  • 3 Aralık 2015 – ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması,
  • 4 Aralık 2015 – ABD’den Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi sonuçları,

Yukarıda sizlerle paylaşmış olduğumuz gelişmeler, yeni hafta içerisinde EURUSD paritesinin son zamanlardaki en etkili performansa ulaşmasına katkı sağlayabilir.

Peki, EURUSD paritesinde nasıl bir görünüm mevcut?

EURUSD Haftalık

Haftalık grafiği incelediğimizde yükseliş trendinin 1.1075 seviyesini aşağı yönlü kırmasıyla sonlandığını, akabinde satıcılı seyrin etkisinin 1.0560 desteğine kadar devam ettirdiğini görmekteyiz. Yine haftalık grafiği incelemeye devam ettiğimizde karşımıza çıkan ilk ve en önemli destek noktasının, bu yıl görülen dip nokta olarak kaydedilen 1.0460 desteğinden geçtiğini ifade edebiliriz. O halde yukarıda bahsetmiş olduğumuz haberlerin etkisi ile EURUSD paritesinin 1.0460 seviyesi altına sarkması, yeni dip noktalarının oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu tarz bir düşünce yapısı ile 1 Euro = 1 Dolar senaryolarının telaffuz edilmesi şaşırtıcı olmamalıdır. EURUSD paritesinin ilgili haberlerle birlikte 1.0460 destek noktası üzerinde kalması durumunda ise 1.1500 seviyesinden başlatılan satıcılı seyrin tepkisel yükselişleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu bağlamda da tepkisel yükselişler tamam mı devam mı sorusunun cevabı için 1.0830 seviyesi kontrol noktası niteliğindedir.

Özetlersek;

  • 1075 seviyesi altında kaldığı müddetçe EURUSD paritesinde orta vadeli negatif görünüm sürmektedir.
  • Satıcılı seyrin etkinliğini koruyabilmesi için 1.0460 seviyesi altına sarkması gerekmektedir.
  • Ancak bu şekilde 1 Euro = 1 Dolar ifadesini telaffuz edebiliriz.
  • 0460 destek noktası aşağı yönlü kırılmazsa, tepkisel çıkışlar görebiliriz.
  • Tepkisel çıkışlar tamam mı devam mı sorusunun cevabı içinse 1.0830 seviyesi kontrol noktasıdır.
  • Yukarıda saymış olduğumuz tüm teknik senaryoların oluşumu için yine yukarıda belirtmiş olduğumuz haberlerin sonuçları kritik bir önem arz etmektedir.

Vadeyi biraz daha küçülterek günlük grafiği değerlendirdiğimizde, 19-22 Ekim tarihinden itibaren EURUSD paritesinin 12 günlük üssel hareketli ortalama ile aşağı yönlü baskısını sürdürdüğünü görmekteyiz. Bu düşünce yapısı ile negatif baskı kısa vadeli devam etmek istiyorsa 12 günlük üssel hareketli ortalama altındaki fiyatlamalarına devam etmesi gerekmektedir. Ancak bu şartla 1.0460 seviyesine doğru gerilemeler görülebilir. 12 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde gerçekleşecek fiyatlamalarda ise (tercihen günlük kapanış) EURUSD paritesinin düşüş trendi içerisinde tepki alımlarına maruz kalmak isteyeceğini ve bu aşamada kontrol noktası olarak kaydedilen 1.0830 bariyerine ulaşmak isteyeceğini ifade edebiliriz.

Kısa vadeli olarak genel görünüm, 12 günlük üssel hareketli ortalama altında negatif baskının devam etmesi şeklindedir. İlgili ortalama, 1.0675 seviyesinde güncelliğini korumaktadır.

EURUSD1

EURUSD

GBPUSD ANALİZ

Geride bırakmış olduğumuz hafta hazırlamış olduğumuz haftalık bültende, parite içerisinde gerçekleştirilen tepki alımları için Fibonacci %61.8’lik orana tekabül eden 1.5315 bariyerinin önemli olduğunu, bu seviyeye göre gerçekleştirilen günlük kapanışların parite için net kararlar vermemize katkı sağlayacağını dile getirmiştik.

GBPUSD paritesinin son iki haftalık fiyatlamalarını değerlendirdiğimizde, Fibonacci %61.8’lik orana tekabül eden 1.5315 bariyerine yaklaştıktan sonra bu seviye altında günlük & haftalık kapanış gerçekleştirerek satıcılı seyrini hızlandırdığını, bu hafta da ilgili düşünceyi destekleyen geri çekilmelerle satıcılı seyrin gücünü görmemize katkı sağlattığını ifade edebiliriz.

Düşüş trendi içerisinde tepki alımlarının yani düzeltmenin nerede sonlandığını Fibonacci Retracement oranları ile öğrendikten sonra, bundan sonraki süreçte sorgulamamız gereken düşünce, “ Trend baskısı nereye kadar düşüşleri destekler” olmalıdır. Bu sorunun cevabı içinse diğer Fibonacci uygulaması olan Fibonacci Expansion oranları devreye girmektedir.

NOT: Trend içerisinde düzeltme hareketlerinin nereye gideceğini görmemizi sağlayan uygulama Fibonacci Retracement, Düzeltme sonlandıktan sonra trend içerisinde hedef noktası nedir sorusunun cevabı içinse Fibonacci Expansion kullanılmaktadır.

1.5495 – 1.5025 arasında yaşanılan düşüşlerin düzeltmesinin 1.5315 ile sınırlandığı varsayımı altında GBPUSD paritesinin bundan sonraki süreçte devam edebileceği aşağı yönlü seviyeler sırasıyla 1.4845 ve 1.4555 olarak kaydedilmiştir. Bu seviyeler, Fibonacci Expansion %100.00 ve %161.8’lik oranlara tekabül eden seviyelerdir. Ancak bu seviyelerin hedeflenebilmesi için düzeltmenin başladığı bölge olarak kaydedilen 1.5025 desteğinin altında fiyatlamalara ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla düşüşler teyit niteliği kazanabilir. Aksi takdirde bir müddet daha parite de 1.5315-1.5025 arasında sıkışma görülebilir.

Özetlersek;

  • Paritenin 1.5315 bariyerinden dönüş kaydetmesi, satıcılı seyrin gücünü görmemize katkı sağlayabilir.
  • Bu düşünce yapısı, 1.4845 ve 1.4555 desteklerinin hedeflenmesini sağlayabilir.
  • İlgili seviyelerin hedeflenebilmesi için düzeltme yükselişlerinin başladığı bölge olan 1.5025 seviyesi altındaki fiyatlamalar ihtiyaç vardır.

GBPUSD1

gbpusd

USDTRY ANALİZİ

1 Kasım seçimleri ile birlikte USDTRY kurunda gerçekleşen düşüşler sonrasında kur bazında bir trend değişikliği oluyor mu sorusunun cevabını aramıştık. Özellikle de yükseliş trendinin devam edip etmediği noktasında faydalandığımız teknik çalışmalar, yükseliş trendinin hala daha güçlü kalmasına katkı sağlamıştı. Çünkü:

  • USDTRY kuru, her ne kadar 93 günlük üssel hareketli ortalama altına sarksa da 200 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde günlük kapanışlarına devam etmektedir.
  • Düşüşlerin sonlandığı bölge, 200 günlük üssel hareketli ortalama olmasına ilaveten 2.5600 – 3.0750 arasındaki yükselişin Fibonacci %50’lik düzeltme oranına tekabül etmektedir.

Yukarıdaki düşünceler, yukarı yönlü çıkışlarını destekleyen en önemli teknik beklentiler olarak kaydedilmişti. Nitekim kur bu düşüncemizi destekleyen çıkışlarını sürdürdü. Özellikle de bu hafta Türkiye le Rusya arasındaki gerilim, tekniksek olarak destek gördüğü yükselişlerde önemli hamlelerin oluşumunu sağladı. USDTRY kuru, hafta içerisindeki yükselişleri ile satıcıların son kalesi olarak kaydedilen 2.9050 bölgesini de geçerek 2.9340 seviyesine ulaştı. Haftanın son işlem gününe geldiğimiz bugün, analizin hazırlandığı şu sıralar 2.9300 seviyesi üzerinde kalmaya çalışan bir görünümün mevcut olduğunu ifade edebiliriz.

Yeni haftada nelere dikkat edeceğiz?

Piyasaların gözü yeni hafta için gerek Avrupa gerekse ABD’den gelecek haber ve merkez bankası başkanlarının açıklamalarında olsa da Türkiye’nin gündeminde ilaveten Rusya ile arasında yaşanılan gerilimin devam edip etmemesi yer alacaktır.

Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rus uçağını vurması ardından Türkiye ile Rusya arasında önemli bir gerginlik yaşandı ve bu gerginlik ile BİST-100 ve Türk Lirası üzerinde önemli değer kayıpları izlendi. Türkiye’nin bu süreçte daha ılımlı bir tablo çizmesine rağmen Rusya’nın agresif tutumunu sürdürmesi, mevcut gerginliğin devam etmesine ilişkin düşünceleri güçlendirmektedir. Burada Türkiye ya da Rusya tarafından gelecek olası geri adımlar, mevcut gerginliğin azalmasına katkı sağlayacağı gibi piyasa üzerindeki etkisi de sonlanmış olacaktır.

Bu nedenle de özellikle bundan sonraki süreçte ülkeler arasındaki diyaloglar, başta BİST-100 olmak üzere çoğu varlık üzerinde (özellikle de TRY’li paritelerde) sert hareketlerin oluşup oluşmayacağını görebilmek adına takibin sürdürülmesi önemlidir.

Teknik Görümüne Geçecek Olursak:

USDTRY kuru, 200 ve 93 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde kalarak yukarı yönlü çıkışları destekleyen bir görünüm ile seyrine devam ederken, düşüş kanalının üst noktası olarak kaydedilen 2.9050 direncinin geçilmesi, yukarı yönlü çıkışlardaki gücün görülmesine katkı sağlamıştır. Bu nedenle de bundan sonraki süreçte daha pozitif bir yaklaşım içerisinde yer almamız sürpriz olarak değerlendirilmemelidir.

Uzun vadeli olarak 200 günlük üssel hareketli ortalama olarak kaydedilen 2.7565 seviyesi üzerinde yükseliş beklentisinin devam ettiğini görmekteyiz. Kurun bu düşüncesini devam ettirmesi, zirve noktası olarak kaydedilen 3.0750 seviyesinin hedeflenme hatta yeni zirve noktaları oluşturabilme ihtimallerini güçlendirmektedir.

Orta vadeli olarak USDTRY kurunu incelediğimizde 93 günlük üssel hareketli ortalama önemli bir destek konumundadır. Kur eğer ilgili ortalama üzerinde günlük kapanışına devam edecek olursa, yukarı yönlü çıkışlarını ilk etapta 2.9600 direncine kadar taşımak isteyebilir. 2.8150 seviyesinden başlatılan yukarı yönlü çıkışlar tamam mı devam mı (tepki satışları oluşacak mı) sorusunun cevabı için 2.9600 seviyesi dikkatle takip edilmelidir.

  • Eğer 2.9600 üzerinde fiyatlamalar oluşursa, (tercihen günlük kapanış) yukarı yönlü çıkışlar kaldığı yerden devam etmek isteyebilir ve bu düşünce yapısı ile 3.0140 seviyesi hedeflenmek istenebilir.
  • 9600 seviyesi geçilmemesi durumunda ise kur bazında devam eden yükseliş trendi içerisinde tepki satışları görülmek istenebilir. Böyle bir durumda tepkiler 2.8750 desteğine kadar devam etmek isteyebilir. Tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı içinse 2.8750 desteği ayrıca ele alınmalıdır.

Özetlersek:

Türkiye – Rusya arasındaki gerilimin devam edip etmemesi, TRY’li paritelerde sert hareketlerin oluşup oluşmayacağı sorusunun cevabı için önemlidir.

  • 8750 destek noktası üzerinde orta vadeli yükseliş beklentisi ön plandadır.
  • Yükselişlerin devam edebilmesi için 2.9600 seviyesinin üzerindeki fiyatlamalara ihtiyaç vardır.
  • Ancak bu şartla 3.0140 direncine doğru çıkışlar görülebilir.
  • Aksi takdirde 2.8750 desteğine doğru tepkiler görülebilir.
  • Tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı içinse 2.8750 desteği dikkatle takip edilmelidir.

USDTRY1

USDTRY

HAM PETROL ANALİZİ

Küresel piyasalar yeni aya oldukça hızlı başlayarak yılın son gününe kadarki sürecin hareketli geçmesini sağlayabilir. Özellikle de emtia ve enerji fiyatları, başta FED, ECB, OPEC gibi açıklamalar eşliğinde önemli fiyatlamalar oluşturabilir.

Aralık ayının ilk haftasını inceleyecek olursak;

ABD

Küresel piyasaların uzun zamandır en çok merak ettiği, “FED ne zaman faiz artıracak?” sorususun kritik cevabı Aralık ayında yanıt bulabilir. 16 Aralık’taki FOMC beyanatı öncesinde Başkan Yellen’ın konuşmaları ve istihdam verileri, FED’in atacağı adıma ilişkin olarak piyasalar tarafından ipucu olarak değerlendirilebilir ve Dolar Endeksinde sert değişimlere yol açabilir.

  • 2 Aralık 2015 FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması,
  • 3 Aralık 2015 FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması,
  • 4 Aralık 2015 ABD’den Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi sonuçları,

Avrupa

FED ile birlikte ECB de, yılın son ayında piyasaların çok yakından izleyeceği merkez bankaları arasında yer alıyor. Söz konusu Banka’nın para politikasını daha fazla genişletebileceği ve/veya mevduat faizini düşürebileceği konuşuluyor.

  • 3 Aralık 2015 – ECB Faiz Kararı
  • 3 Aralık 2015 – ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması,

Diğer

4 Aralık 2015 tarihinde gerçekleşecek OPEC toplantısı, yaklaşık 1.5 yıldır küresel piyasaların en çok konuştuğu varlıklar arasındaki yerini koruyor. Toplam global petrol üretiminin %40’ını gerçekleştiren OPEC’in 168. toplantısında günlük 30 milyon varil olan üretim kotasını şimdilik indirmesi beklenmeme düşüncesi ağırlıktadır.

  • 4 Aralık 2015 – OPEC Toplantısı

Teknik Beklentilere Geçecek Olursak!

Ham Petrol, son günlerde 43.36 – 40.00 dolar seviyeleri arasında yatay bir görünüm ile seyrini sürdürmektedir. Her ne kadar düşüş trendi içerisinde seyir sürse de Amerikan tipi Ham Petrol fiyatındaki yatay görünüm, alıcı – satıcı arasındaki mücadelenin kıran kırana geçtiğini görmemizi sağlıyor. Bu bağlamda da yeni hafta içerisinde 43.36 – 40.00 dolar seviyeleri dikkatle takip edilmelidir.

  • 00 seviyesi altındaki fiyatlamalar, satıcılı seyrin 38.80 – 37.75 desteklerine ulaşmasını sağlayabilir.
  • 36 seviyesi üzerindeki fiyatlamalarda ise tepki alımlarının devam edebileceğini, düşüş trendinin üst noktası olarak kaydedilen 45.25 direncinin tekrar gündeme geleceğini ve son aşamada düşüş trendi tamam mı devam mı sorusunun cevabını aramak isteyeceğini söyleyebiliriz.

Ham Petrol1

Ham Petrol

ALTIN ANALİZİ

Kritik bir haftaya geldik!

FED’in faiz artırımı konusundaki şahin tavrını sürdüren yaklaşımı ve ABD’den olumlu verilerin mevcut beklentileri desteklemesi nedeniyle kıymetli madenlerde önemli gerilemeler görüldü. Altın, hafta içerisinde gerçekleştirmiş olduğu satıcılı seyrini bu yılın dip noktası olarak kaydedilen 1064 dolar seviyesi altına sarkarak revize etti. (Gün içerisinde 1052.59 seviyesi test edildi) Haftanın son işlem gününde analizin hazırlandığı şu sıralar ise Altın fiyatının 1057 seviyesine yakın seyrini sürdürdüğünü görmekteyiz.

Yılın son ayına geldiğimizde, piyasaların ECB (Avrupa Merkez Bankası) ve FED (Amerika Merkez Bankası) tarafından gerçekleşecek toplantılarda alacağı kararlara odaklandığını, kıymetli madenlerin de bu açıklamalar sonrasında sert hareketlere maruz kalabileceğini ifade edebiliriz.

FED toplantısının 16 Aralık, ECB toplantısının ise 3 Aralık tarihinde gerçekleşeceği dikkate alındığında özellikle de 16 Aralık’taki FOMC beyanatı öncesinde bu hafta gerçekleşecek Başkan Yellen’ın konuşmaları ve istihdam verileri sonuçları, FED’in atacağı adımlara ilişkin piyasalar tarafından sinyal olarak değerlendirilebilir. Böyle bir spekülatif düşünce, enerji ve kıymetli madenler üzerinde önemli fiyatlamaların oluşmasını sağlayabilir. Bu bağlamda da hafta içerisinde gelecek veri sonuçları ve başkan açıklamaları, takibimizde olması gereken önemli gelişmelerin başında yer almaktadır.

  • 2 Aralık 2015 FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması,
  • 3 Aralık 2015 FED Başkanı Janet Yellen’in konuşması,
  • 3 Aralık 2015 – ECB Faiz Kararı
  • 3 Aralık 2015 – ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması,
  • 4 Aralık 2015 ABD’den Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verisi

Teknik beklentilere geçelim!

2013’ün 1. Çeyreğinden itibaren Altın fiyatında aşağı yönlü bir baskı mevcut. Bu baskı, ilgili tarihten itibaren devam eden düşüş trendi ile net bir şekilde belirlenmiştir. Düşüş trendi içerisinde özellikle de trendin alt bölgesinin hassas bir şekilde çizilmesi (mum üzerindeki spike’lar dikkate alındı) sonucunda 1070-1050 bölgesinin önemli olduğunu görüyoruz. Uzunca bir süredir devam eden düşüşlerde tepki alımları oluşur mu oluşmaz mı sorusunun cevabını aramaktayız. Bu bölge, ilgili sorunun cevabını bulabilmemiz konusunda takibini sürdürmemiz gereken bir aralıktır. Özellikle de hafta içi yoğun takvim düşünüldüğünde, ilgili bölge altında mı yoksa üzerinde mi hareketler görebiliriz sorusunun cevabını bulmamız kolaylaşacaktır.

  • Altın fiyatı eğer 1070-1050 bölgesinde satıcılı seyrini sınırlamaya çalışırsa, bu düşünce yapısı ile düşüş trendi içerisinde tepki alımları oluşuyor şeklinde yorumlar gelebilir. Ancak bu tarz bir düşünce yapısının oluşabilmesi için makro-ekonomik gelişmelerle desteklenmesi gerektiği hususu unutulmamalıdır. Özellikle de ABD’den gelecek olası negatif veriler ve FED’in faiz artışını ötelemesi spekülasyonu, tepki alımları için önemli bir destek olarak kaydedilebilir. Böyle bir durumda, 1130 direncine doğru tepkiler görülebilir. Tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı içinse 1098 bariyeri ayrıca ele alınmalıdır.
  • Altın fiyatı eğer 1070-1050 bölgesi altında hareketler gerçekleştirmek isterse, (tercihen günlük kapanış) bu düşünce yapısı ile mevcut satıcılı seyrine devam etmek isteyebilir. Bu tutum, dip algısının başka bir bölgeye kaydırılmasına katkı sağlayabilir. Böyle bir durumda 1027 başta olmak üzere 1006 ve 985 destekleri telaffuz edilebilir.

Özetlersek, aşağı yönlü baskılarda oldukça istekli olan Altın, mevcut düşüşler içerisinde tepki alımlarına maruz kalacak mı? Bu sorunun cevabı için 1070 – 1050 bölgesi dikkatle takip edilmelidir.

ALTIN1

Altın

Kudret AYYILDIR
Başanalist

NOT:Makro-ekonomik gelişmeler ve diğer finansal varlıkların analizleri için “GCM Forex Haftalık Analiz” sayfasını ziyaret ediniz.

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

http://analiz.gcmforex.com/

Add a Comment