23-27 Eylül 2013 Forex Piyasası Parite ve Emtia Haftaya Bakış Analizi

Ayrıntılı Ekonomik Takvim bölümüneburadanulaşabilirsiniz.

Makro-Ekonomik Gelişmeler

“Piyasada geçtiğimiz haftanın başlıkları”

Küresel piyasaların merakla beklediği ve yapılan açıklamalar ile varlık fiyatlarında sert hareketlerin gözlemlendiği kritik bir işlem haftası geride kaldı. Para birimlerinden borsalara kadar birçok finansal piyasada keskin hareketlerin gerçekleştiği Eylül ayının üçüncü haftası tamamlanırken, Çarşamba günü sona eren FOMC toplantısından sonra yapılan açıklamaların haftaya damgasını vurduğu görüldü.

Pazartesi gecesi yeni beş günlük işlem dönemi, hafta sonu Larry Summers’ın ABD Başkanı Obama’ya verdiği mektup ile FED Başkan adaylığından çekilmesinin getirdiği iyimserlik ile başladı. Summers’ın diğer adaylara göre daha sıkı para politikalarını savunan bir ekonomik görüşe sahip olduğunun düşünülmesi, FED’in ABD ekonomisine verdiği teşviklerin devam edeceği yönünde yorumlandı. Suriye’ye yapılacak bir askeri operasyona yönelik endişelerin de, sorunun, diplomatik yollar ile çözüme kavuşacağı beklentilerinin oluşmasıyla azalması sonucu, piyasalarda yatırımcılar kritik önem taşıyan FOMC kararlarına odaklandı.

FED Başkanı Ben Bernanke’nin 22 Mayıs’taki konuşmasında, FED’in parasal genişleme programını bu yıl içerisinde kısmaya başlayabileceğini gündeme taşıması, piyasalarda panik havasının yaşanmasına yol açmıştı. Daha sonra, FOMC üyelerinden gelen açıklamalar ve ekonomistlere yapılan anketler sonucunda piyasalarda, FED’in Eylül ayı toplantısında tahvil alımlarını 10 milyar Dolar tutarında azaltacağı beklentilerinin ağırlık kazandığı görüldü. Ancak Çarşamba günü tamamlanan toplantı sonrasında FED, varlık alımlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, alınan bu karar piyasalarda sürpriz olarak değerlendirildi. Beyanatın yapılamasının ardından Dolar sert şekilde değer kaybederken, altın ve petrol gibi emtia fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerin hız kazandığı görüldü.

Perşembe günü ise küresel piyasalarda FED’in ekonomiye vereceği desteğin devam edeceği düşüncesinin etkisi izlendi. TCMB’nin Salı günü faiz oranlarında değişikliğe gitmediği yurtiçi piyasalarda BIST-100 endeksi haftanın dördüncü gününü %6’nın üzerinde kazançlarla tamamlarken, Asya, Avrupa ve ABD borsalarında hisse senetlerinin değer kazandığı görüldü. Aynı gün ABD’den gelen olumlu istihdam ve konut piyasasına yönelik veriler FOMC kararlarının gölgesinde kalırken, haftanın son işlem gününde piyasalarda yatay ve daha sakin bir hava gözlemlendi. Ancak St. Louis FED Başkanı James Bullard’ın konuşmaları piyasalarda etkili olan gelişmeler arasında yer aldı. Bullard, FOMC toplantısında alınan kararları ‘zor ve kıl payı’ olarak değerlendirirken, gelecek veriler sonrasında FED’in Ekim ayında tahvil alım miktarını azaltmak için daha rahat olabileceğini söyledi. St. Louis Başkanı ayrıca ‘küçük’ bir varlık alım azalışının önümüzdeki ay mümkün olabileceğini ifade etti.

Yeni haftaya girerken ise küresel piyasa katılımcılarının dikkatleri Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da yapılacak olan genel seçimlerde olacak. Merkel’in partisi muhafazakar demokratların önde götüreceği tahmin edilen oylama, üçüncü çeyreğin son haftasına girilirken piyasalar açısından önem taşımaktadır. Bunun yanında Eylül ayının sonlarına yaklaşırken piyasaları ekonomik verilerin yoğun olacağı yeni bir işlem döneminin beklediğini ifade edebiliriz.

“Yeni haftada öne çıkanlar”

Kritik bir hafta geride kaldıktan sonra küresel piyasaları ekonomik verilerin yoğunlukta olacağı yine önemli bir işlem döneminin beklediği görülüyor. Özellikle FED’in kararları ve para politikasındaki değişikliklerin ABD ekonomisindeki ilerlemeye bağlı olduğunun yeniden vurgulanması, dünyanın en büyük ekonomisinden gelecek rakamları öne çıkarırken, geçtiğimiz hafta da gündemde yer alan FOMC üyelerinin konuşmalarının yoğunlukta olduğunu ifade edebiliriz. Diğer taraftan Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya’dan da önemli veriler yatırımcıların takibinde olacak.

“FED açıklamaları sonrasında gözler ABD verilerinde”

Geride kalan haftanın en önemli gelişmesi olarak piyasalara damgasını vuran FOMC toplantı kayıtlarında, aylık tahvil alım miktarının ABD ekonomisindeki ilerlemeye göre değiştirileceği ve parasal genişlemeden çıkış için belirlenmiş bir takvim olmadığının altı çizilmişti. Dolayısı ile FED’in varlık alım programında ilerleyen aylarda yapabileceği değişikliklere ilişkin ipuçları verebilecek ABD verilerinin piyasaların yine öncelikli başlıkları arasında yer alacağını ifade edebiliriz.

“ABD Büyüme Oranı, Dolar’da sert dalgalanmalara neden olabilir”

Bu hafta dünyanın en büyük ekonomisi için yayınlanacak rakamlardan, tüketici güveni, dayanıklı tüketim malları siparişleri, yeni ve bekleyen konut satışları, istihdam talepleri ve GDP’nin (büyüme oranı), genel anlamla öne çıktığı söylenebilir. Varlık alım programının iyileşme yaratması amaçladığı emlak ve istihdam sektörlerine ilişkin veriler ülkenin para birimi değeri üzerinde etkili olabilecekken, ekonomik aktiviteye ait bilgiler vermesi beklenecek dayanaklı mal siparişleri verisi de piyasa katılımcıları tarafından dikkatle izlenecek. Ancak ABD’nin ikinci çeyrekte ne kadarlık bir büyüme kaydettiğinin görüleceği GDP rakamı hafta boyunca yayınlanacak verilerin yanında dikkatle takip edilmelidir.

Temmuz ve Ağustos aylarında yayınlanan GDP tahminleri sırası ile %1.7 ve %2.5 olarak öngörülerin üzerinde açıklanmışı. Geçtiğimiz ay ise veride yapılması beklenen revizenin üzerinde bir artış görülmüştü. Perşembe günü açıklanacak nihai büyüme oranın ise bu kez %2.7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. FED, ABD’den son aylarda genel anlamda olumlu gelen ekonomik verileri, yeterli bulmayarak tahvil alım programında değişikliğe gitmezken, açıklanacak rakam FOMC yetkililerinin ne zaman parasal genişlemeyi kısmaya başlayacaklarına dair ipuçları verebilir. Rakamın tahminin üzerinde yayınlanması FED’in tahvil alım miktarını kısmaya başlayacağı tarihi daha yakına çekebileceği beklentilerinin oluşmasına neden olarak ABD’nin para biriminde yükselişler görülmesini sağlayabilir. Ancak %2.7’nin altında kalacak olumsuz bir GDP verisi, Dolar’ı değer kaybetmesine yol açabilir.

“İngiltere ne kadar büyüyecek?”

Son aylarda gelen olumlu ekonomik sinyaller ve BOE Başkanı Carney’nin konuşmaları İngiltere’nin gündeminde yer alan önemli gelişmeler arasında idi. Ancak geride kalan hafta içerisinde açıklanan olumsuz perakende satış verisi ada ülkesinin ekonomik sağlığına ilişkin soruların yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Bu bağlamda gelecek hafta İngiltere’den açıklanacak veriler arasında öne çıkan GDP (büyüme oranı) rakamı Sterlin için önem taşımaktadır. FOMC açıklamaları ve İngiltere’nin kötü perakende satış verisi ile değer kaybeden GBP/USD paritesinde, Temmuz başında ivmelenen yükselişlerin son bulup bulmadığı makro verilerden gelecek cevap ile aranacak. Yılın ikinci çeyreğinde %0.7 büyüdüğü beklenen İngiltere’nin GDP verisi bu rakamın üzerinde olumlu açıklanırsa Sterlin’de yükselişler yeniden canlanabilecekken, tahminin altındaki rakamlar İngiltere’nin para biriminde düşüşlerin hız kazanmasına yol açabilir.

“Euro Bölgesi’nde gündem yoğun”

Euro Birliği’nin en büyük ve lokomotif ülkesi Almanya’nın genel seçim sonuçları merakla beklenirken, Euro Bölgesi’ni bu hafta önemli ekonomik verilerin beklediği görülüyor. Resmi olmayan sonuçlara göre Angela Merkel oylamadan lider olarak çıkarken, koalisyonun diğer ortağı liberal Özgür Demokratların oyları parlamentoya giriş sınırı olan %5 barajının çok az bir miktar altında seyrettiği görülüyor. Diğer taraftan Euro karşıtı olduğu bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi’nin ise barajı aşabileceği belirtilirken bunun sürpriz olacağı da ifade ediliyor. Eğer Almanya İçin Alternatif Partisi parlamentoya girer ve liberal Özgür Demokratlar giremez ise yeni koalisyonun nasıl kurulabileceği merakla bekleniyor. Bu durun kıtanın ortak para biriminde de, getirdiği belirsizlik ile değer kayıplarının oluşmasına neden olabilir.

Hafta boyunca Euro Bölgesi’nin bekleyen gelişmelere baktığımızda ise, Pazartesi günü PMI verilerinin, yine haftanın ile günü ve Cuma öğle saatlerinde açıklamalar yapacak ECB Başkanı Draghi’nin konuşmalarının öne çıktığını görüyoruz. Diğer taraftan seçimin ardından, Almanya’dan olumlu beklenen IFO iş ortamı endeksi ve GFK tüketici güveni rakamları, sırası ile Salı ve Çarşamba günleri Euro’da sert hareketlerin görülmesine neden olabilir.

Yeni hafta içerisinde Almanya’nın resmi seçim sonuçlarının olası etkileri, Suriye’ye ilişkin gelişme ve açıklamalar, FOMC yetkililerinin konuşmaları ve ekonomik veriler yakından izlenecektir. Dolayısı ile küresel piyasaları yine yoğun bir işlem döneminin beklediği söylenebilir.

EUR/USD ANALİZİ

Eylül ayının son haftasına girdiğimizde EURUSD paritesinin sert yükselişlere maruz kaldığını, bu yükselişlerin en önemli nedeninin ise hiç şüphesiz ki Dolar endeksindeki trend değişikliği neden olmuştur. Dolar endeksinin 81 desteğini kırması ile yükseliş trendinin kırıldığı ve beklentilerinin değiştiği bir ortamda EURUSD paritesinin 1,3567 seviyesine kadar yükselerek yükselişlerin devamı için önemli sinyaller verdi. Bundan sonraki süreçte yükseliş baskısının kendisini göstermesi kaçınılmazdır. Ancak bu yükseliş öncesi güç kazanabilmek için tepki satışları oluşma imkânlarını da göz ardı etmeyerek bollinger bandını dikkatle takip etmek gerekmektedir. Gerek günlük gerekse haftalık olarak günlük kapanışlar bize yardımcı olacaktır. Haftalık grafikte yer alan bollinger bandı ve bu bandın üst noktası olarak gözlemlediğimiz 1,3585 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında günlük veya haftalık kapanışların oluşması ile tepki satışlarının gerçekleşme şansının artacağını ve paritenin 1,3360 ile bandın orta noktası olan 1,3200 seviyeleri test edilebilir. Bu bağlamda da bu hafta 1,3585 bariyeri dikkatle takip edilmelidir. Orta vadeli olarak da 1,32 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmesi beklenilmektedir.

Pivot: 1,3200

Destek; 1,3485-1,3360-1,3200

Direnç; 1,3585-1,3710-1,3860

eurusd

GBP/USD ANALİZİ

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen FOMC toplantı tutanakları sonrasında parasal genişlemenin aynı oranda devam etmesine karar verildiğini, bu durumun hali hazırda yükseliş beklentisi devam eden GBPUSD paritesi gelen veriler neticesinde tepki satışları gerçekleştirmeden yukarı yönlü ataklarına devam etmek istemesini sağladı. Bu tutum paritenin hafta içi 1,6161 seviyesine kadar yükselmesini sağladı.

Genel görünüme baktığımızda aylık grafikte 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kanal içi hareketlerde kanalın üst noktası olan 1,6305 seviyesine yaklaştığımızı ve tepki satışları düşünenlerin bu bariyerden gerçekleşecek olası dönüşlere dikkat etmesi gerektiğini ifade edebiliriz. Ancak genel görünüme baktığımızda şuanda 1,6020 seviyesinde hareket eden GBPUSD paritesi için 1,57 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe yukarıda ifade ettiğimiz 1,6305 seviyesine yaklaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade edebiliriz.

Pivot: 1,5700

Destek; 1,5970-1,5885-1,5700

Direnç; 1,6160-1,6305-1,6460

USD/JPY ANALİZİ

USDJPY paritesi gerek ABD gerekse Japonya’dan gelen veriler neticesinde dalgalı bir seyir izlese de 97,75 seviyesinden gerçekleştirdiği yükseliş baskısı ile 99,66 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirdi. Genel olarak baktığımızda üçgen formasyonu içerisinde hareketlerine devam ettiğini gözlemlediğimiz USD/JPY paritesi için 97,30 desteği dikkatle takip edilmelidir. 97,30 desteği üzerinde kaldığı müddetçe parite için yukarı yönlü hareketlerin devam etmek isteyeceğini, kanalın üst noktası olan 100,60 seviyesinin geçilmesi durumunda ise bu çıkışların daha da netlik kazanabileceğini ifade edebiliriz.

Pivot: 97,30

Destek: 98,50-97,30-95,80

Direnç: 99,66-100,60-102,20

USD/TRY ANALİZİ

FOMC ve TCMB’den çıkan kararlar neticesinde geçtiğimiz haftanın en sert hareketlerini gözlemlediğimiz USDTRY paritesi tüm işlemcilerin ilgisini çekmeyi başardı. 2.08 seviyesinden başlayan kar satışlarına TCMB’nin gerçekleştirdiği döviz ihalelerini de ekleyince kur 2.00 seviyeye yaklaşmıştı ancak esas bomba FOMC tutanaklarında patlamış oldu. Parasal genişlemenin devam edeceğine ilişkin yapılan açıklama sonrasında USDTRY paritesi 1,9730 desteğini kırarak 1,9336 seviyesine kadar geriledi ancak sonra tekrar toparlanarak 1,9730 seviyesinin üzerine çıkış gerçekleştirdi. Şuanda da 1,9860 seviyesine yakın hareket eden ve kanalın tekrar içine girmeyi başaran kur için 1,9730 desteği tekrar önemlidir. Eğer kur bu destek üzerinde kalırsa kanal içi hareketler kendisini gösterecektir ve parite yeniden 2.00 seviyesinin üzerine çıkacaktır. Aksi takdirde geçtiğimiz haftanın dip noktası olan 103,36 seviyesini test etmek isteyecektir. 21 günlük basit hareketli ortalama olarak belirlediğimiz 103,20 seviyesi de uzun vadeli olarak kur üzerinde yükseliş baskısının sağlayan en önemli gelişmelerdir. Özetle orta vadeli 1,9730, uzun vadeli olarak da 103,20 destekleri üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam edeceğini ifade edebiliriz.

Pilot: 1,9730

Destek; 1,9730-1,9507-1,9320

Direnç; 2,0000-2,0130-2,0265

usdtry

HAM PETROL ANALİZİ

Suriye’ye gerçekleştirilecek olası askeri operasyonun son görüşmelerden sonra askıya alınması ve özellikle de Suriye’nin kimyasal silah kullanımını uluslararası denetleme mekanizmasında denetime tabi tutacağı ile ilişkin Rusya ile anlaşması sonrasında yükselişlerin sınırlandığını gözlemlediğimiz ham petrol fiyatları 112,**’li seviyelerden başlatmış olduğu tepki satışları ile kanal içi hareketlerine devam etmekte ve bu hareketlerle birlikte 104,30 seviyesine kadar geri çekilme gerçeklemiştir.

Yükseliş trendi içerisinde hareketlerine devam eden ham petrol fiyatlarında 102,20 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer ham petrol fiyatları 21 haftalık basit hareketli ortalama olan 102,20 seviyesi üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarına devam etmesi beklenilmekte ve bu tutum ham petrol fiyatlarını yeniden 108 seviyesinin üzerine çıkartabilir. Bu bağlamda da 102,20 desteğinin üzerinde kalması ham petrol de yükseliş trendinin devamı için önemlidir. Aksi takdirde kanal kırılarak satışlar artacak ve bakış açımız değişecektir.

Pivot; 102,20

Destek: 103,60-102,20-100,15

Direnç: 105,50-108,30-110,55

ALTIN ANALİZİ

Eylül ayının ilk haftasından sonra (ABD’nin olası Suriye operasyonun ortadan kalkması ile) piyasalardaki tek gündem hiç şüphesiz ki FOMC toplantısı ve bu toplantı sonucunda da QE (Quantitative Easing) olarak ifade ettiğimiz parasal genişleme miktarında gerçekleştirilecek azalmaydı. Hatta piyasa beklentilerine baktığımızda piyasalar parasal genişleme miktarında azalma konusunda o kadar emindi ki tek tartışılan konu miktarın piyasa da tatmin edici bir sonuç olup olmayacağıydı. Trading psikolojisi olarak olaya bakarsak; piyasalarda önemli bir yönlendirmenin piyasaları ters köşeye düşüreceği düşüncesi ile FED’in piyasaları ters köşeye yatırması, Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenlerde yukarı yönlü çıkışları sağladı. Hatırlarsanız, olumlu ABD verileri sonrasında beklenenin aksine tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalması, piyasaların sürpriz yapma ihtimaline dikkat çekiyordu. Özetle piyasalarda psikoloji gereği bir beklenti ne kadar çok piyasaya empoze edilirse o beklentiye şüphe ile yaklaşmak en önemli yatırım kararıdır.

İşlem psikolojisi ile ilgili açıklamalar sonrasında Altın fiyatlarına tekrar geri dönecek olursak; FOMC toplantı tutanakları sonrası 1290 seviyesinden destek alan Altın 1375 seviyesine kadar yükselmiş ve 1375 seviyesi yakınlarında karar aşamasına geçmişti. Bu seviye aynı zamanda da 21 günlük basit hareketli ortalama olarak kaydedilmişti. Özellikle haftanın son iki işlem gününde üzerinde ısrarla durduğumuz 1375 bariyeri ve haftanın son işlem gününde durduğumuz “TERS CUPT” formasyonu ihtimali ile Altın fiyatlarında sert düşüş baskıları gerçekleşti ve bu tutum Altın fiyatlarının 1313 seviyesine kadar gerilemesini sağladı. Şuanda da 1320 seviyelerinde hareket etmekte olan Altın için uzun bir süredir negatif seyrimiz devam etmekteydi ve 1375 ile 1432 seviyeleri altında kaldığı müddetçe bu tutumumuz devam edecektir. Altın fiyatları 1375 ve 1432 seviyeleri altında kaldığı müddetçe yaşanılacak olası yükselişlerin orta ve uzun vadeli satış fırsatı olabileceğini 1275 ve 1232 seviyesinin ilk etapta hedefler olabileceğini ifade edebiliriz.

Pivot; 1375

Destek: 1305-1275-1232

Direnç; 1345-1375-1432

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment