21 Ocak 2014 Forex Piyasası Parite ve Emtia Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Haftanın ilk iş gününde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’den açıklanan veriler piyasalarda endişelere neden olurken, bugün ise Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) finansal sisteme fon sağlaması piyasaların rahatlamasına destek verdi. Asya borsalarında yukarı yönlü hareketler dikkat çekerken, Japon Nikkei endeksinde ise yükselişler gözlemleniyor. Bugün politik gündeminde yanında Euro Bölgesi’nden önem derecesi yüksek ZEW rakamları ve içeride ise kritik TCMB faiz toplantısı öne çıkıyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinden gelen açıklamaların ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek hafa yapacağı toplantıda tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentilerini güçlendirmesi küresel piyasalarda etkili olmaya devam ederken, bu sabah PBOC’nin piyasalara 225 milyar Yuan enjekte etmesi, kredi sıkışıklığına yönelik korkuların dağılmasına katkı sağladı. Çin iyimserliği ile yükselişe geçen Asya endekslerinin etkisi ile Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde Yen’de ise kayıplar gerçekleşirken, Japon Ekonomi Bakanı Amari’nin ülkenin deflasyondan çıktığı yönündeki açıklamaları etkili oldu.

Avrupa endekslerinin haftanın ikinci gününe pozitif rakamlar ile başlaması bekleniyor. Kıtada, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bugün yapacağı açıklamalarında İngiltere için büyüme tahminini diğer gelişmiş ülkelere göre daha fazla yükselteceği haberleri dikkat çekiyor. Bunun yanında Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak’a yaptığı Cenevre-2’ye katılma davetini geri çektiği belirtildi. Dün Martin Luther King Günü nedeni ile tatil olan ABD piyasaları bugün işlemlere başlayacakken, ülkede bilanço sezonu devam ediyor. Bugün Johnson & Johnson ve Verizon Commun dördüncü çeyrek sonuçlarını yayınlayacaklar ve şirketlerin hisse başına sırası ile 1.20 ve 0.61 Dolar kar etmeleri bekleniyor.

ABD piyasalarının kapalı olması ve ekonomik veri akışının da zayıf olmasının etkisi ile Pazartesi günü varlık fiyatlarında genel olarak yatay bir seyir izlenirken, bugün ekonomik takvim yoğunlaşmaya başlıyor. Alman ZEW Enstitüsü’nün açıklayacağı rakamların yanında içeride TCMB’nin faiz kararı merakla bekleniyor. Diğer taraftan İngiltere ve Kanada’dan da gelecek ekonomik göstergeler de yatırımcılar tarafından büyük bir dikkatle takip edilecekken, IMF bugün Washington’da global ekonomik tahminlerini yayınlaması bekleniyor. Başbakan Erdoğan ise Brüksel’de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı ile bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bugün Johnson & Johnson ve Verizon Commun dördüncü çeyrek sonuçlarını yayınlayacaklar ve şirketlerin hisse başına sırası ile 1.20 ve 0.61 Dolar kar etmeleri bekleniyor.

“Türk Lirası için gözler TCMB’de”

Yurtiçindeki siyasi gelişmelerin yanında küresel piyasalardaki sermaye hareketlerinin büyük etkisi sonucu TRY’de görülen kayıplar, son aylarda iç piyasalardaki öncelikli gündem maddesiydi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise bugüne kadar aldığı önlemler ile oluşan fiyat hareketlerinin önüne geçemezken, dün özellikle USD/TRY paritesinin 2.25’li seviyelere kadar tırmanması dikkat çekiciydi.

Yapılan anketlere göz atıldığında Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yeni bir atmasının beklenmediği görülürken, faiz koridorunun üst bandının yükseltileceği yönündeki tahminlerin de azımsanmaması gerektiği ifade edilebilir. Bunun yanında Merkez Bankası’nın yasal karşılık oranı ya da Rezerv Opsiyon Katsayısında (ROK) bir adım atabileceği yönünde öngörüler de dikkat çekiyor.

Bugün PPK’nın faiz koridorunda bir artış yapması Türk Lirasının değer kazanmasını sağlayabilecekken, artırıma ek olarak munzam karşılıklarda ya da ROK’da bir adım atılması, para biriminin yukarı yönlü hareketlerinin daha derin ve kalıcı olmasını sağlayabilir. Ancak TCMB’den bir hamle gelmemesi halinde TRY’de kayıplar gözlemlenebilir.

“ZEW verileri Euro’da sert hareketlere neden olabilir”

Almanya ve Euro Bölgesi için bugün açıklanacak ZEW ekonomik hassasiyet verileri, Euro Bölgesi’nde ilerleyen aylardaki ekonomik faaliyetlere ilişkin ipuçları verebileceği için küresel yatırımcılar tarafından mercek altına alınacak. Özellikle Euro Bölgesi’nin lokomotifi olan Almanya’nın ZEW endeksi, kıtanın ortak para biriminde sert hareketlerin gerçekleşmesine ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarına ilişkin beklentilerin fiyatlanmasına neden olabilir.

Hem Euro Bölgesi hem de Almanya için söz konusu endekste olumlu beklentilerin olduğu ifade edebiliriz. ZEW rakamlarının tahminlerin üzerinde yayınlanması, ECB’nin para politikasını genişletmek için aceleci davranmayacağı beklentilerine güç vererek Euro’da yükselişlere görülmesini sağlayabilir. Ancak Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitelere ilişkin iyimser beklentilerin hız kestiği yönünde yorumlanabilecek tahminlerin altındaki veriler ise, ECB’nin yakın bir tarihte genişlemeci para politikası tarafında adım atabileceği düşüncesine destek verebilir ve kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Salı

Zaman Haber Beklenti Önceki

12:00 EUR Alman ZEW Ekonomik Kanısı 63,4 62,0

12:00 EUR ZEW Ekonomik Kanısı 70,2 68,3

13:00 GBP CBI Endüstriyel Sipariş Beklentileri 10 12

14:00 TRY Türkiye Faiz Oranı Kararı 4,50% 4,50%

15:30 CAD İmalat Satışları (Aylık) 0,3% 1,0%

15:30 CAD Toptan Satışlar (Aylık) 0,3% 1,4%

EURUSD ANALİZ

Marting Luther King günü nedeniyle haftanın ilk işlem gününde kapalı olan ABD borsalarının EURUSD paritesinin gün içi sakin bir şekilde hareket etmesini sağladı ve EURUSD paritesi günü 1,3545 seviyesine yakın tamamladı. Genel görünüme baktığımızda parite için kanalın üst noktası ve aynı zamanda da fibonacci %50’lik düzeltme noktası olan 1,3593 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 1,3593 seviyesi altında kalmayı sürdürürse kanal içi hareketlerin devam etme ihtimali güçleneceğinden kanalın alt noktası olan 1,3475 seviyesi hedeflenmek isteyebilir. Buna ilaveten paritenin kanalın üst noktasını geçecek mi yoksa kanalın alt noktasına kadar mı gerileyecek sorusunun cevabını TR saati ile 12:00’de Euro bölgesinden gelecek olan “Zew endeksi” belirleyebilir. Bu bağlamda da Euro bölgesinden gelecek veriye dikkat etmek gerekmektedir.

Pivot: 1,3593

Destek: 1,3515-1,3475-1,3445

Direnç; 1,3593-1,3640-1,3685

eurusd

GBP/USD ANALİZ

Parite Mart 2013 ve Mayıs 2013 tarihlerinde 1.4825 civarında gerçekleştirdiği ikili dipten sonra İngiltere ekonomisinin beklenenden yüksek performansıyla Ağustos 2011 zirvesi olan 1.66 seviyesine kadar yükseldi. Son 8 ayda yaklaşık % 12 oranındaki primden sonra son görünüm, zirvede oyalanmaya işaret ediyor. Şimdilik 1.63 destek, 1.655 ve1.66 seviyeleri direnç bölgeleri.

Grafiğe biraz daha detaylı bakarsak Omuz-Baş-Omuz formasyonu ihtimalini de görebiliriz. 10 Aralık 2013 1.6460 sağ omuz, 2 Ocak 2014 1.66 baş, 10 Ocak 2014 1.65 sol omuz, grafikteki mazi çizgi de boyun çizgisi olabilir. Olabilir diyoruz çünkü formasyonun teyidi ve düşüşün başlaması, aşağıda 1.59 seviyesinin hedeflenebilmesi için boyun çizgisinin kırıldığını, hatta tekrar boyun çizgisi üzerine çıkma çabasını görmeye ihtiyacımız var. Bu son çaba da başarısız olursa 1.59 ve altı hedef olabilir. Mevcut durumda düşüş ihtimalini barındıran bir formasyonun oluşma ihtimali güçlü olsa da önceden pozisyon alma-acele etme içgüdülerinin zararlı olabileceğini hatırlatmak isteriz.

Kısa vadeli olarak pariteyi incelediğimizde 1,6465 seviyesi düşüş kanalının üst noktası olarak karşımıza çıkmaktadır ve şuanda da karar aşamasındadır. Bu bağlamda da gerek alıcılar gerekse satıcıların gün içi bu bariyeri dikkatle takip etmesi gerekmektedir.

Pivot: 1,6465

Destek; 1,6395-1,6350-1,6305

Direnç; 1,6465-1,6500-1,6545

GBPUSD

USD/TRY ANALİZ

Paritenin kısa vadede kaderi bugün saat 14.00’de belli olacak. TCMB faiz kararını bekliyoruz. Çoğunluk 4,5 olan politika faizinde bir değişiklik beklemese de, faiz koridorunun üst bandında 50 ile 200 baz puan arası artırım beklentileri mevcut. Bunun yanında ROK ve zorunlu karşılıklarda değişikliğe gidilmesi de mümkün. Biz olasılıkların pariteye etkilerini şöyle hesaplayabiliriz;

1- Merkez faiz artırmaz, ROK ve zorunlu karşılıklarda ufak değişikliğe gider: Kurda ilk hedef 1.28 olabilir.

2- Faiz 50-100 baz puan arası artırılır, ilaveten ROK ve zorunlu karşılıklarla karar desteklenir: Kurda ilk hedef 2.19, sonrasında 2.15 olabilir, fakat 2.15 altında kalıcı olması tartışılır.

3- Faiz 150-200 baz puan artırılır: Kur hızla geri çekilebilir, 2.10 altı mümkün olabilir. ROK ve zorunlu karşılıklarla da karar desteklenirse 2.10 altında kalıcı olmak mümkün olabilir.

Pivot: 2,2260

Destek;2,2320-2,2260-2,2125

Direnç; 2,2450-2,2525-2,2660

USDTRY

USD/JPY ANALİZ

103,85 seviyesine geriledikten sonra toparlanan ve bu toparlanma ile yükselişlerini sürdüren USDJPY paritesi 104,56 seviyesine kadar çıkış gerçekleştirmiş ve şuanda da bu seviyeye yakın hareketlerini sürdürüyor. Genel anlamda 105,50 bariyeri USDJPY paritesinin yükselişini engelleyen en kritik bariyerdir. Bu seviye aylık grafikteki düşüş kanalının üst noktası, aynı zamanda da günlük ve haftalık grafiklerde Gartley ayı formasyonunda düşüşün başladığı nokta olarak karşımızdadır. Bu nedenle de 105,50 seviyesi geçilmediği müddetçe USDJPY paritesi ile ilgili negatif beklentimiz devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.

Kısa vadeli olarak pariteyi incelediğimizde 103,85 desteği etkisini korumakta ve parite şuanda 103,85 – 105,50 aralığında bant hareketi gerçekleştirmektedir. Bu nedenle de USDJPY ile ilgili bekle-gör politikasının işlemlerimizde riskimizi minimize etmek açısından önemli olduğunu, bandın dışına çıkılması durumunda işlemlerde yer alınması gerektiğini ifade edebiliriz. Riski artırmak ve gün içi işlemlere katılmak isteyen katılımcılar 104,90 bariyerini takip edebilir. Bu seviye paritenin bandın üst noktasına mı yoksa alt noktasına mı hareket edeceği konusunda bize yardımcı olacak en önemli seviyedir.

Pivot: 104,90

Destek: 104,20-103,85-103,50

Direnç: 104,90-105,20-105,50

usdjpy

HAM PETROL ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününde ham petrol fiyatlarının 200 saatlik basit hareketli ortalama olan 93,10 desteği üzerinde kaldığını ve bu destek noktası üzerinde hareketlerini sürdürdüğünü gördük. 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,52 üzerinde gerek haftalık gerekse günlük kapanışlarına devam eden ham petrol için pozitif bir bakış açısı içerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Eğer bu tutum devam ederse önümüzdeki süreçte daha etkin yukarı yönlü hareketler karşımıza çıkabilir. Böylelikle yeniden 100 seviyesi piyasa gündeminde yer alabilir. İlgili pozitif beklentimizin değişebilmesi için ham petrol fiyatlarının 200 haftalık basit hareketli ortalama olan 92,52 altında günlük ve haftalık kapanışlara ihtiyaç vardır ve böyle bir senaryonun oluşması durumunda mevcut alıcılı seyirde ısrar etmemek önemlidir.

Kısa vadeli grafikleri incelediğimizde 200 saatlik basit hareketli ortalama olan 93,10 desteği önemini korumaktadır. Bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etme ihtimali güçlüdür. Eğer ham petrol 93,10 desteği üzerinde kalabilirse 95,05 ve 96,18 seviyelerini test etmek isteyebilir.

NOT: Ham petrol fiyatlarında düşüş beklentisi içerisinde olan Forex katılımcılarının bu haftanın kritik iki noktası olarak haftaya bakış analizimizde ifade ettiğimiz 96,18 ve 92,52 seviyelerine dikkat etmesi gerekir. 96,18 seviyesinden gerçekleştireceği olası dönüş ya da 92,52 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda satıcılar umduğu fırsatı yakalayabilir.

Pivot; 93,10

Destek:93,65-93,10-92,52

Direnç: 94,60-95,05-96,18

petrol

ALTIN ANALİZ

Haftanın açılışında Asya seansında gerçekleştirmiş olduğu yükselişlerle 1262 seviyesini test eden ve ardından kar realizasyonuna geçen Altın fiyatlarının 1250 seviyesi üzerinde hareketlerine devam ettiğini gördük. Genel anlamda Altın fiyatları ile ilgili negatif düşüncemizde herhangi bir değişikliğin olmadığını, 1268 seviyesi altında kaldığı müddetçe mevcut düşüş trendi değişmeyeceği için beklentimizde de değişikliğe gidilmeyeceğini söyleyebiliriz. Orta vadeli olarak gözlemlediğimiz düşüş trendinin 1268 seviyesi altında kalması durumu dikkate alındığında 1180 ve 1140 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyelin olduğunu, ancak bu potansiyelin oluşabilmesi için makro-ekonomik verilere ihtiyaç olduğunu bilmemizde fayda var.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde 1248 desteği önemini korumaktadır. Yükselişlerin devam etmesine katkı sağlayan bu destek noktasının kırılması hem trendin devamlılığı açısından hem de trend yönünde pozisyon iştahlılığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde 1248 desteği dikkatle takip edilmelidir.

Pivot; 1268

Destek: 1248-1236-1223

Direnç: 1262-1268-1280

altin

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment