21 Mayıs 2014 Forex Piyasası Parite, Emtia ve Endeks Sabah Analizi

Makro-Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda merkez bankları ve yetkililerinden gelen açıklamalar varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, yatırımcılar makro-ekonomik veriler ve jeopolitik riskleri yakından izlemeye devam ediyorlar. Wall Street endekslerinde şirket bilançolarına ilişkin fiyatlamalar satış baskısı yaratırken, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasını değiştirmemesinin ardından Asya endekslerindeki karışık görünüm yerini düşüşlere bıraktı. Hafta ortasında gelindiğinde piyasaları yetkililerden gelecek açıklamalardan, ekonomik verilere kadar yoğun bir takvim beklerken, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanakları yakından izlenecek.

“Dikkatler merkez bankalarında”

Dün FOMC yetkililerinden gelen açıklamalar piyasalarda “karışık” olarak değerlendirildi. New York FED Başkanı William Dudley, kimsenin Merkez Bankası’nın ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağını bilmediğini ifade ederken, bunun ekonomik verilere bağlı olduğunu söyledi. Philadelphia FED Başkanı Charles Plosser ise şu anda 2015 ortalarında yapılması beklenen FED’in ilk faiz artırımının, daha yakın bir tarihte gerçekleşebileceği değerlendirmesinde bulundu. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Yönetim Kurulu üyesi Charles Bean ise, FED ve BOE gibi parasal genişleme uygulayan merkez bankalarının bu tedbirlerinden dönüşünün kolay olmayacağının altını çizdi.

“BOJ değişiklik yapmadı”

Bu sabah tamamlanan toplantısının ardından beklentiler paralelinde para politikasında bir değişiklik yapmayan BOJ, günün devamında bir basın konferansı düzenleyecek. Genel olarak TSİ 09:30 civarında başlayan Banka’nın basın açıklamasında BOJ Başkanı Kuroda’nın konuşmaları dikkatle takip edilecek. Kuroda’nın para politikalarında yakın bir tarihte genişleme yapılabileceği yönünde sinyaller vermesi halinde Yen’de sert değer kayıpları izlenebilecekken, Başkan’ın yeni ifadeler kullanmaması halinde ülkenin para biriminde bir miktar yükselişler izlenebilir.

Asya tarafından bu sabah izlenen verilerde ise Japonya’nın dış ticaret dengesinin beklendiği kadar daralmadığı ve Avustralya’da tüketici güveninin düştüğü görüldü. Dün yayınlanan Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) toplantı tutanaklarının ardından düşüş kaydeden Avustralya Doları, bu sabahki verinin ardından da kayıplar yaşadı.

“Stoklar azalıyor, ham petrol yükseliyor”

Dün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından yayınlanan verilerde ABD’de ham petrol stoklarının 2013 Aralık ayının ilk haftasından bu yana görülen en sert düşüşü yaşadığının görülmesi, emtianın fiyatının yükselmesine neden olan ana başlıklar arasında yer aldı. Önemli bir teslimat noktası olan Cushing’de de petrol stoklarının azalmaya devam ettiği görüldü.

Stok rakamlarının yanında, Tayland ve Endonezya gibi ülkeler ile birlikte Ukrayna’daki gerilimin tırmanması, ham petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketlere destek veren ve yakından izlenmesi gereken başlıklar arasında yer almaya devam ediyor. Putin’in, Ukrayna sınırındaki askerlerine geri çekilme emri verdiğini ifade etmesine rağmen ABD’li ve Ukraynalı yetkililer sınırda herhangi bir hareketlilik görmediklerini belirtiyorlar. Bunun yanında Rusya Başbakanı Medvedev’in soğuk savaş uyarısında bulunması endişeleri artıran faktörler arasında değerlendirilebilir.

“Gözler makro veriler ve merkez bankalarında”

Jeopolitik risklerin arttığı yönündeki algı piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmesine neden olurken, USD/TRY paritesinin 2.11 seviyesinin üzerine çıktığı görüldü. Altın ise söz konusu riskler ve ABD ekonomisine ilişkin beklentiler arasında kalırken, Avrupa endekslerinin güne karışık bir görünüm ile başlaması bekleniyor. Piyasalarda gözler merkez bankalarının ve üyelerinin açıklamalarının yanı sıra ekonomik veriler üzerinde olacağı bir günün yatırımcıları beklediğini söyleyebiliriz.

“Ekonomik takvimde öne çıkanlar”

İngiltere – Merkez Bankası Toplantı Tutanakları; İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son toplantısının yayınlanacak tutanaklarında yatırımcılar, faiz artışının zamanlamasına ilişkin ipuçları bulmaya çalışacaklar. 375 milyar Sterlin tutarındaki toplam parasal genişleme ve %0.50 olan politika faiz oranının sabit bırakılma kararlarının ise oybirliği ile alınmış olması bekleniyor. İngiltere basınında yer alan bazı haberlere göre BOE yetkilileri faiz artışını düşünmeye başlayarak, konu üzerinde tartışmış olabilirler, ancak, son enflasyon raporunda BOE Başkanı Carney’nin ifadelerine göre gelecek yılın ilk, ya da ikinci çeyreğinden önce bir artırım yapılmaması daha yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Bu beklentinin değişmesine neden olabilecek, tutanakların satır aralarındaki ifadeler, ülkenin para biriminde sert hareketlerin gerçekleşmesine yol açabilir.

İngiltere – Perakende Satışlar; Son iki aydır tahminlerin üzerinde bir artış kaydeden İngiltere’nin perakende satışlar verisi, Sterlin üzerinde sert hareketlerin görülmesini sağlamıştı. Ülkedeki ekonomik gidişatını sağlığını izlemek için yakından takip edilen söz konusu ekonomik gösterge Mart ayında, daralma beklentilerine karşılık, satışlarda %0.1’lik artışa işaret etmişti. İngiltere Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarının yayınlandığı sırada açıklanacak verinin beklentiden farklı gerçekleşmesi Sterlin’de yine sert fiyat değişimlerinin görülmesine yol açabilir. Ancak rakamın, ülkenin para birimin üzerindeki etkilerini incelerken tutanakları da göz ardı etmemek gerekmektedir.

ABD – FED Başkanı Yellen’ın Konuşması; Geçtiğimiz hafta Ticaret Odası’nın düzenlediği bir toplantıda konuşma yapan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, para politikası detaylarına çok fazla değinmese de, ABD ekonomisinin kat etmesi gereken daha çok yol olduğunu söylemişti. Başkan’ın genel anlamda ABD ekonomisindeki toparlanma sinyallerden memnun olduğu, ancak bunun yeterli olmadığını düşündüğü yönündeki kanı, daha önceki konuşmalarından da görüldüğü üzere artık piyasalar tarafından da daha net anlaşılabiliyor. New York Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde konuşacak olan Yellen’ın, FED’in para politikalarına ve özellikle faiz artışına ilişkin ifadeler kullanması halinde piyasalarda sert hareketler gözlemlenebilir. Dolayısı ile Başkan’ın konuşmasının yine haftanın en önemli gelişmeleri arasında yer alacak başlıklardan olduğu söylenebilir.

ABD – Merkez Bankası Toplantı Tutanakları;Başkan Yellen’ın konuşmasından sonra piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (FED) 30 Nisan’da tamamlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), yayınlanacak toplantı tutanaklarında olacak. Banka, son toplantısında, aylık tahvil alım miktarını beklentiler paralelde 10 milyar Dolar azaltırken, faiz oranını sabit bırakma kararını da oy birliği ile almıştı. FOMC ayrıca, istihdam piyasasına ait verileri karışık olarak tanımlarken, işsizliğin ise halen yüksek olduğunun altını çizmişti. Aynı zamanda ekonomik aktivitelerin son dönemde ılımlı hızda arttığı vurgusu da yapılmıştı. Dikkat çeken açıklamalar arasında, tam istihdam hedefine ulaşıncaya kadar, enflasyon oranı da %2’nin altında kaldığı sürece, faiz oranının değiştirilmeyeceği görüşünün yinelenmesini gösterebiliriz. Yatırımcılar, tutanakların satır aralarında FOMC üyelerinin ilk faiz artırımına ilişkin görüşleri ve toplantıda buna ait tartışmaların yapılıp yapılmadığı hakkında ipuçları arayacak. Dolar’ın yanı sıra endekslerden emtia ve paritelere kadar birçok finansal araç, tutanaklardan yapılacak çıkarımlar sonrasında sert hareketlere maruz kalabilir. Beklentiler, FED’in gelecek yılın ortalarından önce politika faiz oranını artırmayı düşünmediği yönünde.

Önemli Ekonomik Takvim Verileri

Çarşamba

Zaman Haber Beklenti Önceki

JPY BOJ Basın Konferansı

11:00 EUR Cari Hesap 24,2B 21,9B

11:30 GBP Perakende Satış (Aylık) 0,4% 0,1%

11:30 GBP BOE Politika Faiz Oranı Oylaması 0–0-9 0–0-9

11:30 GBP BOE Toplam Parasal Genişleme Oylaması 0–0-9 0–0-9

EUR Almanya 10-Yıllık Tahvil İhalesi

17:00 EUR Tüketici Güveni -8 -9

17:00 USD FOMC Üyesi Dudley Konuşması

17:30 USD Ham Petrol Stokları 0,750M 0,947M

18:30 USD FED Başkanı Yellen Konuşması

20:30 USD FOMC Üyesi Kocherlakota Konuşması

21:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları

EURUSD ANALİZ

Haftanın ortasına geldiğimiz bugün EURUSD paritesi 1,3680 – 1,3750 seviyeleri arasında bant hareketini sürdürmektedir. Makro-ekonomik verilerin azlığı nedeniyle sakin bir seyirde hareketlerine devam eden EURUSD paritesinde bugün akşam saatlerinde gerçekleşecek olan açıklamalar parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasına ve bandın dışına çıkılmasına katkı sağlayabilir. FED başkanı Yellen’in konuşması ile başlayacak önemli veri akışı, FOMC üyesi Kocherlakota ile devam edecek ve son olarak da FOMC tutanaklarının açıklanması ile günün en önemli açıklamalarını incelemiş olacağız.

EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1,3750 direnci altında negatif baskının devam ettiğini ifade edebiliriz. Buna ilaveten 1,3750 – 1,3680 seviyeleri arasındaki bant hareketini de unutmamak gerekmektedir. Özellikle düşüşlerin daha da istekli olabilmesi için 1,3680 destek noktasının aşağı yönlü kırılması gerektiğini yineleyebiliriz. Bu şart sağlanırsa 1,3645 – 1,3600 gibi rakamları telaffuz edebiliriz. Aksi takdirde 1,3680 – 1,3750 seviyesi arasındaki bant bir müddet daha devam edebilir.

Pivot: 1,3750
Destek:
1,3680-1,3645-1,3600
Direnç: 1,3725-1,3750-1,3785

eurusd

GBP/USD ANALİZ

İngiltere’den gelen enflasyon verileri birlikte kısmen hareketlenen GBPUSD paritesi 12 Kasım 2013 tarihinden itibaren etkisini hissettiğimiz yükseliş trendi içerisinde seyrini sürdürmektedir. 1,6735 üzerinde yükseliş beklentimizin devam ettiği parite de bugün makro-ekonomik veri açısından önemli bir gün olduğunu ifade edebiliriz. Akşam saatlerinde gerçekleşecek olan FED başkanı ve FOMC üyelerinin açıklamaları ve FOMC tutanakları öncesinde İngiltere’den gelecek açıklamalar ülke para birimi Sterlin üzerinde sert hareketlerin oluşumuna katkı sağlayabilir. TR saati ile 11:30’da Perakende satışları ve İngiltere merkez bankası para politikası kurulu faiz oylaması haberleri GBPUSD paritesinin öğleden önceki en net hareketlerini oluşturacak makro-ekonomik gelişmelerin başında yer almaktadır.

Kısa vadeli olarak GBPUSD paritesini değerlendirdiğimizde 1,6800 destek noktası üzerindeki hareketleri devam etmektedir. Bu bağlamda da 1,6800 seviyesi üzerinde gün içi yükseliş beklentimiz devam etmektedir. Böyle bir durumda 1,6865 – 1,6905 gibi seviyeler yeni hedef noktaları olarak belirlenebilir. GBPUSD paritesinde satış baskısının oluşacağını düşünen Forex yatırımcılarının ise 1,6800 destek noktasının aşağı yönlü kırılmasını takip etmelidir.

Pivot: 1,6800
Destek; 1,6800-1,6765-1,6735
Direnç; 1,6865-1,6905-1,6945

gbpusd

USD/TRY ANALİZ

2,0884 seviyesini geçtikten sonra yukarı yönlü tepki alışı düşüncesini Perşembe günü gerçekleştirilecek kritik TCMB toplantısı öncesinde sürdüren USDTRY kuru 2,1173 seviyesine kadar yükseldi ve şuanda 2,1147 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda mevcut tepki alımlarının devam etme potansiyeli kurun 2,1325 direncine doğru yeni bir hamle yapmasını tetikleyebilir. Ancak genel görünümün hala daha orta vadeli düşüş trendi olduğunu unutmamak gerekmektedir. Mevcut düşüş trendinde de kanalın üst noktası olan 2,1530 seviyesi altında orta vadeli negatif baskı devam etmektedir. Kısa vadeli olarak baktığımızda ise 2,0993 seviyesi üzerinde tepki alımlarına devam etme ihtimali güçlüdür. Böyle bir durumda kritik bölgeye (2,1325 – 2,1530 ) yaklaşabilir.

Pivot: 2,0993
Destek: 2,1100-2,0993-2,0884
Direnç: 2,1220-2,1325-2,1530

usdtry

USD/JPY ANALİZİ

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikalarında değişikliğe gitmemesi sonucu Yen’de değer kazanımları gördük. Bu gelişmenin de etkisiyle beraber USD/JPY paritesinin düşüş baskısına maruz kaldığını ve kritik bölgede seyrine devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu kritik bölgede, uzun süredir devam eden yükseliş trendinin devam edip etmeyeceği sorusunun cevabını aramaktayız.

Teknik olarak incelediğimizde, 155 günlük üssel (exponential) hareketli ortalama (101,53) ile destek alan yükseliş kanalının yeni haftayla birlikte kırılmış olduğunu görüyoruz. Paritenin, kanal alt noktası olarak belirtebileceğimiz 101,59 seviyesi altında kaldığı sürece düşüş baskılarının sürmesi beklenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde 100,75 seviyesinin hedeflenmesi muhtemeldir.

101,20 seviyesi, haftalık grafikte uzun vadeli bir yükseliş trendinin alt noktası olması nedeniyle dikkatle takip edilmelidir. Paritenin 101,20 seviyesi üzerinde kalması alıcıların tekrar umutlanmasına ve kanal içine dönüş baskılarına sebep olabilir. Yükseliş beklentileri için ise 101,59 seviyesinin geçilmesini beklemek yararlı olabilir.

Pivot: 101,59
Destek:
100,75 – 100,43 – 100,10
Direnç:
101,59 – 102,00 – 102,36

usdjpy

EUR/JPY ANALİZİ

EUR/JPY paritesinde 142,45 seviyesinden bu yana süregelen tepki satışlarının, Japonya Merkez Bankası BOJ’un para politikalarında genişleme kararı almaması sonrasında destek gördüğünü ifade edebiliriz.

Grafiğe baktığımızda,200 günlük basit (simple) hareketli ortalama (138,00) ile destek bulan yükseliş kanalının güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Yeni haftada düşüşleri sınırlandırdığını gördüğümüz 138,52 seviyesi üzerinde, yükseliş baskılarının tekrar gündeme gelmesi beklenebilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 139,30 ve 140,00 seviyeleri hedeflenebilir.

Tepki satışı olarak gerçekleştiğini gördüğümüz düşüşlerin devam edebilmesi için 138,52 seviyesinin kırılması gerekmektedir. Bu durumda kanal alt noktası olan 138,00 seviyesi hedeflenebilir. Yükseliş kanalının sorgulanabilmesi için ise 138,00 altında gerçekleşebilecek günlük kapanışa ihtiyaç vardır.

Pivot: 138,52
Destek:
138,52 – 138,00 – 137,45
Direnç:
139,30 – 140,00 – 140,45

eurjpy

HAM PETROL ANALİZİ

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün dün yayınladığı raporda, ham petrol stoklarında düşüş yaşanacağı yönündeki rakamlar izlendi. Bu gelişmeyle beraber de, ham petrol fiyatında yukarı yönlü bir hamle yaşandı. Bugün TSİ 17:30’da açıklanacak ABD ham petrol stok verileri fiyat üzerinde hareketlilik sağlayabileceği için dikkatle takip edilmelidir.

Teknik olarak incelediğimizde, yükseliş kanalı içinde oluşumunu takip ettiğimiz trend hareketinin güncelliğini koruduğunu görüyoruz. Trendin desteğini oluşturan 102,06 üzerinde yükseliş baskısının devam etmesi beklenebilir. Yeni günle birlikte yükselişleri sınırlandıran 102,94 seviyesinin geçilmesi durumunda yukarı yönlü hareketlerin netlik kazanması olasıdır.

Ham petrol fiyatında düşüş beklentisi olan Forex katılımcılarının ise, 102,94 seviyesinin geçilememesi sonucu gerçekleşebilecek tepki satışlarını beklemeleri gerekmektedir. Bu durumda 102,47 ve 102,06 seviyeleri hedeflenebilir.

Pivot: 102,06
Destek:
102,47 – 102,06 – 101,49
Direnç:
102,94 – 103,51 – 104,06

petrol

ALTIN ANALİZ

1286 seviyesine kadar geriledikten sonra (1277 destek noktasının etkisi altında kalması nedeniyle) tekrar toparlanarak yukarı yönlü çıkış gerçekleştiren Altın fiyatı, yeni haftanın 3. İşlem gününde 1296 seviyesine yakın hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1330 – 1277 arasındaki bant hareketi hala daha devam etmekte ve orta vadeli yön tayini konusunda sabırlı bekleyişimiz sürmektedir. Kısa vadeli olarak altın fiyatındaki dalgalanmaları incelediğimizde ise 1306 – 1286 arasında sakin bir şekilde hareketlerine devam etmektedir. Eğer 1286 destek noktası gücünü korursa kısa vadeli tepki alımları 1306 seviyesine kadar devam edebilir. Ancak genel görünümün 1306 direnci altında negatif olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Pivot: 1306
Destek:
1286-1277-1268
Direnç:
1299-1306-1315

altin

DAX30 ANALİZİ

Açılış : 9658

En yüksek : 9690

En düşük : 9592

Kapanış : 9624

DAX gün içinde 9600 seviyesinin hafif altını görse de kapanışın 9600 seviyesi üzerinde olması son 4 işlem günündeki zayıflıkta yükseliş için pozitif. Günlük grafikte Bollinger bandının orta çizgisi de 9600 seviyesinden geçiyor. Gün sonu kapanışlar 9600 seviyesi üzerinde olduğu sürece 9700 seviyesine doğru hareketlenme olasılığı ortadan kalkmayacak. Yine günlük grafikte teknik göstergeler yükseliş için güçlü olmasa da 9500-9600 aralığında dengelenme mümkün olabilir.

Saatlik grafikte daha detaylı bir şekilde 9600 seviyesinin önemi görülebilir. Bu seviyesinin altında ve üstünde 200 puanlık bir hareket alanı var.

Pivot: 9635
Destek
: 9580-9537-9482
Direnç
: 9678-9733-9776

dax30

S&P500 ANALİZİ

Açılış : 1880

En yüksek : 1883

En düşük : 1864

Kapanış : 1867

Endeks salı günü 1880 direncini aşmayı denedi fakat saatlik grafikte de görüldüğü gibi aşılamayan dirençten kısa vadeli destek bölgesine hızla inildi. Bir süredir devam eden 1850-1900 aralığındaki hareket bandında henüz değişiklik yok.

Günlük grafikte 50 günlük hareketli ortalama 1862 seviyesinden geçiyor. Gün sonu kapanışlar bu seviye altında gerçekleşmeye başlarsa 1800 seviyesine doğru geri çekilme ihtimali güçlenecek. Teknik göstergeler yükseliş için negatif.

Pivot: 1871
Destek
: 1859-1852-1840
Direnç
: 1878-1890-1897

s&p500

“GCM Forex Günlük Bülteni Hazırlayanlar”

Araştırma Müdürü: Erdoğan TURAN – “S&P500 ve Dax30 Analizi”
Başanalist: Kudret AYYILDIR – “EURUSD, GBPUSD, USDTRY ve Altın Analizi”
Analist: Sermet DOGAN – “Makro-Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomik Takvim”
Yardımcı Analist: Umut TUNCER – ” USDJPY, EURJPY ve Ham Petrol Analizi”

NOT:Bu analizler GCM Forex’den izinsiz olarak yayınlanamaz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

http://www.gcmforex.com/

Günlük piyasa analiz ve yorumları ücretsiz e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız tıklayın ve formu doldurun.

Add a Comment