USDTRY için Temmuz ayı da önemli!

FOMC tutanakları ile başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi ile devam eden haber akışında ana gündemimiz S400 olay riskine yönelik ABD Başkanı Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G20Zirvesinde yapacağı görüşmedeydi.

Beklenenden daha ılımlı geçen görüşmenin ardından risk faktörüne yönelik algının kısmen iyileşmesi ile birlikte 5,7844 seviyesinde kapattığı haftayı 5,7310 ile açan USDTRY, Türk Lirasının gelişen ülke para birimleri karşısında ABD Dolarına karşı gerçekleştirdiği güçlü performans ile 5,6252 seviyesine ulaştı. Raporu hazırladığımız şu sıralarda da 5,6630 seviyesine yakın seyrini sürdürmektedir.

Temmuz ayının geneli için S400 olay riskine yönelik haber akışları USDTRY fiyatlama davranışları açısından önemini korumaktadır. İlgili risk faktörü öncesinde de piyasaların makro açıdan dikkate alacağı gelişmeler, Haziran ayına yönelik 03 Temmuz’da sonucuna ulaşacağımız Türkiye Enflasyon verisi başta olmak üzere 25 Temmuz TCMB ve 31 Temmuz Fed toplantısı olarak gündemimizde yer almaktadır.

ABD Merkez Bankası Fed’in gerçekleştireceği toplantıda Faiz indirimi beklentisinin güçlü olduğu, baz etkisi ile %18,71 seviyesinin çok altında (%16 altında beklentisi mevcut) gelmesi beklenilen TÜFE verisi ve USDTRY kurunun 6,00 – 5,50 bandında alt bölgeye daha yakın yer alması sebebiyle TCMB’nin faiz konusundaki tutumu, yeni dönemin en fazla dikkat edilecek gündem maddesi arasında yerini almaktadır. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak TCMB’nin bu toplantıda %24,00 olarak bilinen politika faiz oranında 100 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesini beklemekteyiz.

USDTRY kurunu teknik açıdan değerlendirdiğimizde, 5,92 ve 5,80 seviyeleri altında 27 Eylül 2017’den beri pozitif trend görünümünü destekleyen 200 günlük üssel hareketli ortalamaya yaklaşma ihtimali kısa vadeli olarak gündemimizdedir. Ancak burada 5,55 seviyesinden geçen ilgili ortalama üzerinde kaldığı müddetçe orta vadeli pozitif trendin devam ettiği de unutulmamalıdır. Kurun olası geri çekilmesinde 5,55 seviyesine göre vereceği reaksiyon, 5,80 hatta psikolojik 6,00 bölgesine doğru yeni bir trend hareketi mi yoksa Mayıs 2011 tarihinden beri uzun vadeli pozitif trendi destekleyen 15 aylık üssel hareketli ortalama 5,33 seviyesine doğru trend içi tepkinin devam edip etmemesi hususunda belirleyici olması beklenilmektedir.

Kudret AYYILDIR
GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Add a Comment