TCMB öncesi USDTRY karar vermeye çalışıyor!

2019 yılının kalan zamanına yönelik beklentilerin şekilleneceği kritik bir aydayız. Özellikle USDTRY kuru fiyatlama davranışında ay içerisinde sonucuna ulaşacağımız önemli haber akışları bu açıdan kritik bir rol oynamaktadır. Kritik haberler vurgusunu yaparken de kademeli bir şekilde sürece odaklanmak, kur beklentilerini şekillendirebilmek / doğru yorumlayabilmek adına önem arz etmektedir.

S400 konusuna ilişkin haber akışlarının sürekli olarak gündemde yer aldığı bir süreçte, konuya ilişkin en net görünümün ay sonundaki G20 zirvesinde ABD Başkanı Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinden çıkacak sonuç olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut görüşme öncesinde kur fiyatlama davranışını bu hafta için etkilemesi beklenilen verilerin ise kendi iç dinamiklerimizde 12 Haziran’daki TCMB toplantısı, dış tarafta da ABD’den gelecek Enflasyon (TÜFE) verisi olduğunu söyleyebiliriz.

TCMB’nin bu toplantıda herhangi bir faiz değişikliği gerçekleştireceğini düşünmüyorum. Ayrıca ABD Merkez Bankası Fed, tek bir veri setine göre faiz konusunda herhangi bir değişime gitmeyeceği sebebiyle, olumsuz Ortalama Saatlik Kazançlar ve Tarım Dışı İstihdam verisinden sonra TÜFE’den gelecek sonuca göre de karar mekanizmasında bir değişim oluşturmayacaktır. Fed’in 19 Haziran’daki toplantısında faiz indirimi konusunda herhangi bir aksiyon almasını beklemiyorum. Ek olarak ekonomik projeksiyonlarda yılın kalanına yönelik beklentilerdeki olası revizeleri yakinen takip edeceğim. Dot Plot (Çizgisel Tahmin) içerisinde faiz konusunda üyelerin yıl sonuna yönelik beklentisi, bizim gibi gelişen ülkeler için önemlidir. USDTRY kuru tüm bu gelişmeler öncesinde kısa vadeli olarak dikkate aldığımız 5,86 kritik bariyere yakın negatif trend görünümüne devam edip etmemesi hususunda karar vermeye çalışmaktadır.

19 Haziran’daki Fed toplantısı sonrasında odaklanacağımız ana gündem maddesi ise hiç şüphesiz ki 23 Haziran’daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi olacaktır. USDTRY kuru kalan zamanda sonucuna ulaşacağımız yoğun veri takvimi sebebiyle ay kapanışına kadarki süreçte volatil bir görünüm izleyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, oynaklığın artmasını beklediğimiz bir süreçte kur 5,50 – 6,00 bölgesi dışına çıkabilecek mi?

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde, 6,1530 seviyesinden başlayan negatif trend görünümü gündemimizdedir. 5,86 seviyesi, şu sıralar mevcut trendin üst bölgesini temsil etmektedir. TCMB Faiz kararı ve ABD TÜFE verisi ile birlikte kurun 5,86 seviyesinde vereceği reaksiyon, kısa vadeli negatif trend tamam mı devam mı sorusunun cevabı açısından önem arz etmekle birlikte pastanın bütününde takip edeceğimiz 5,50 – 6,00 bandının hangi tarafına yaklaşacağını da görebilmemize imkan tanıyacaktır. Bu bölümde önemli bir hatırlatma yapacak olursak, USDTRY kuru 27 Eylül 2017 tarihinden beri 200 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde orta – uzun vadeli pozitif trend görünümüne devam etmektedir. İlgili ortalama 5,52 seviyesinden geçtiği düşünüldüğünde, ilgili gündem maddeleri söz konusu trend görünümü değiştirmediği müddetçe kur tarafında yeni döneme ilişkin pozitif beklentinin devam edebileceği ve bandın da üst bölgesi üzerine çıkma ihtimalinin bu aşamada gündemimizde yer alabileceğini söyleyebiliriz.

Kısa vadeli USDTRY grafiği

Pastanın bütününü görebileceğiniz USDTRY grafiği

Kudret AYYILDIR
GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Add a Comment