ABD’nin İran’a yaptırımı ve Türkiye’nin bu süreçteki tavrı

İran’ın petrol ve doğal gaz ticaretini hedef alacak ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları 05 Kasım tarihinde başlıyor. Söz konusu yaptırımlar sebebiyle İran’ın zorlu bir dönemden geçeceğini biliyoruz. Bu süreçte özellikle İran ile işbirliği içerisinde olan ülkelerin ABD ile ilişkilerinde sorunlar yaşayacak mı sorusunun cevabı yeni dönemde gündemi meşgul edecektir. Türkiye’nin bu süreçteki rolü ve üç ülke arasındaki diyalogları da bizim en fazla takip edeceğimiz gelişmelerin başında yer almaktadır.

Konuya ilişkin en sıcak bilgiler Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den geldi.

Bolton, İran’ın ihracatına yönelik “En sert düzeyde baskı yapmak istiyoruz fakat dost ve müttefiklerimizin zarar görmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Palladino, açıklamasında, ABD yönetiminin İran’a yaptırım uygulama konusunda kararlı olduğunu ve İran politikasını diğer paydaş ülkelerle tartışmaya devam edeceğini belirtti.

Ruhani ise “Geçtiğimiz birkaç ayda halkımız, zor zamanlar geçirdi ve gelecek birkaç ayda yaşanan zorlukların devam etmesi olası. Fakat hükümetimiz bu zorlukların üstesinden gelmek için tüm gücünü kullanacaktır” ifadelerini kullandı.

Söz konusu gelişmelerden ABD’nin mevcut yaptırım sürecine yönelik kararlığını izlemekteyiz. Bu sebeple de İran ile işbirliği içerisinde olan ülkelerin ABD ile iletişimi bu açıdan kritik bir önem arz etmektedir.

Palladino’dan gelen “İran’dan petrol ithalatını önemli ölçüde azaltan ülkelere yaptırım muafiyeti getirecek bir plan için de hazırlık yapılıyor” mesajından da ABD ile yeni dönemde konuya ilişkin yapılacak görüşmelerin sonucunun önem arz edeceğini anlayabiliriz.

Türkiye bir yandan İran ile işbirliği içerisinde olmayı sürdürmek isterken diğer yandan da ABD ile muafiyet konusunda nasıl bir uzlaşı yapabilir sorusunun cevabı için en güncel bilgiye 11 Kasım tarihinde Başkan Erdoğan ile Trump’ın yapacağı görüşme ve bu görüşmeden çıkacak sonuçlar yakinen takip edilmelidir.

Kudret Ayyıldır
Araştırma Müdür Yardımcısı

ABD’nin İran yaptırımları ve Türkiye’ye yansımalarına yönelik daha fazla bilgi almak için sevgili Atilla Yeşilada’nın hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.

İyi seyirler…

Add a Comment