Money Flow Index (MFI)

Money Flow Index (MFI) indikatörü, teknik analiz yönteminde en çok kullanılan göstergelerden birisi olarak bilinen RSI (Göreceli Güç Endeksi) göstergesine benzerliği ile dikkat çekse de ilgili gösterge ile farkı, mevcut göstergeye hacmin de (volume) katılarak hesaplanmasıdır. İndikatörü yorumlarken 20 ve 80 seviyeleri referans olarak kullanılabilir.

Tıpkı Stokastik Osilatör indikatörünü yorumladığımız gibi 80 seviyesi üzeri Aşırı Alım Bölgesi, 20 seviyesi altı ise Aşırı Satım Bölgesi olarak izah edilebilir.

Aşırı alım ya da satım bölgelerinden gerçekleşecek olası dönüşlerde referans olarak verdiğimiz seviyelerin kırılımı, ilgili yönde beklentilerin güçlenmesini sağlayabilir.

Yani;

  • Aşırı satım bölgesinden gerçekleştirdiği dönüş ile 20 seviyesi üzerine çıkması, ilgili varlık beklentisi için Pozitif olarak izah edilebilir.
  • Aşırı satım bölgesinden gerçekleştirdiği dönüş ile 80 seviyesini aşağı yönlü kırması durumunda ise varlık beklentisi için Negatif olarak izah edilebilir.

MFI göstergesinde dikkat edilmesi gerekilen en önemli husus, tıpkı osilatörlerde olduğu gibi uyumsuzluk (divergence) durumlarının olabileceğidir. Uyumsuzluk, fiyat ile indikatörün tam tersi yönde hareket etmesi olarak kısaca izah edilebilir. Yani varlık fiyatı yukarı yönlü çıkarken ilgili indikatörün aşağı yönlü hareket etmesi ya da varlık fiyatı aşağı yönlü hareket gerçekleştirirken indikatörün pozitif tarafta fiyatlama davranışı oluşturmasıdır. Bu tür uyumsuzluk zamanlarında varlık ile indikatörün uyumlu bir hale gelene kadar fiyatlama davranışını takip etmek olacaktır.

Kudret Ayyıldır

Add a Comment