Altın’daki Değişim Dikkat Çekiyor!

1

Sadece geriye yaslanıp grafiğe bakmanızı istiyorum.

Bu yıl evet önemli yükselişler oldu temel sebepleri de çok net belli (Çin, Negatif Faiz, FED, Brexit, vb)

Şubat ve Haziran aylarındaki sert yükselişlere dikkat etmezsek kalan aylardaki ayı – boğa mücadelesini net bir şekilde izliyoruz.

Peki, galip kim diyecek olursak, Brexit ile başlayan yukarı yönlü çıkışın ilgili ortalamalar üzerindeki aylık kapanışını bu ay da devam ettiren boğalar olarak söyleyebiliriz.

Pastanın bütününe baktığımızda, ilgili ortalamaların 2000 yılından beri etkisini sürdürdüğünü görmekteyiz. Özellikle bu ay ki kapanışın ilgili ortalamalar üzerinde gerçekleşmesi durumunda ki güçlü bir ihtimal bu senaryo, uzun vadeli periyotta (2016 yılının devamı, 2017 ve daha ileri ki yıllarda) yeni bir yükseliş rallisi şaşırtıcı olmamalıdır.

Şimdi siz ya hocam 2 tane çizgi çektin de ahkam mı kesiyorsun, FED faiz artıracak o zaman altın maltın kalmayacak şekilde açıklamalar başladığını duyar gibiyim 🙂

Evet iki tane çizgi ama 16 yıldır destek gören bir gösterge ve bu gösterge de diğer indikatörlerin gelişimine katkı sağlayan bir çalışma olduğunu unutmayalım. Diğer yandan evet FED faiz artıracak ancak bu artışını “küresel belirsizlikler” şartını sürdürerek sürekli öteliyor. Ayrıca dediğiniz gibi FED faiz artırsa Altın fiyatında trend değişikliği için ilgili ortalamaların yer aldığı 1211 – 1256 altında aylık kapanışa ihtiyaç var. Çünkü bu grafiğin beklentisi uzun vadeli bir görünüm olarak kaydedilmektedir. Kısa vadeli beklentiler için günlük analizleri takip edebilirsiniz.

Piyasanın içerisine çok fazla tabiri caize gömüldüğümüz zaman bazı geçiş zamanlarını algılamakta zorlanabiliyor özellikle Foreks işlemcileri. Bu bağlamda da bu tarz değişimleri doğru noktada yakalayabilirsek ilgili işlemlerden kazanç elde etme keyfi bir o kadar muhteşem oluyor, ayrıca terste kalmış pozisyonları doğru noktada kapatarak en azından mevcut süreçten en az zararla da çıkmış olabiliriz.

Bu değişimlerdeki en önemli trade sorunu, Forex işlemcisinin trend değişimine inanmaması ve pozisyonlarında inatçı tutumuna devam etmesi şeklindedir.

Grafikte yer verdiğimiz ve ortalamalarca desteklenen yükseliş, son aylarda kendisini daha net bir şekilde hissettirdi. Bu nedenle de 2017 ve ilerleyen yıllarda yeni bir potansiyel yükseliş fırsatları sürpriz olmamalı FED’in faiz artırma düşünceleri ön planda yer alsa da.

Sürecin tam da belirttiğim şekilde devam edip etmediğini inceleyebilmek adına tarihe bir not düşmek istedim. ( 28 Temmuz 2016 – 17.24 ve Altın şuanda 1341 dolar seviyesine yakın)

Takibe devam ediyoruz…

Bu arada teknik çalışmayı biraz daha ilerletecek olursak diğer çizimleri aşağıda inceleyebilirsiniz. Burada özellikle 1921 seviyesinden başlayan trend çizgisinin üst noktasının da üzerinde hareketler izlediğimizi görebilirsiniz. Bu nedenle de özellikle Temmuz ayı, aylık kapanışını da takip etmek önem arz etmektedir.

2

NOT: Altın fiyatı kısa vadeli olarak satış baskısına maruz kalsa dahi grafikte yer alan vadenin aylık ve ilgili grafikteki kritik seviyelerin 1256 – 1211 olduğu unutulmamalıdır. Yani bu seviyeler üzerinde kaldığı müddetçe yaşanılacak olası geri çekilmeler tekrar alım fırsatı olarak karşımıza çıkmaktadır.

İyi çalışmalar, başarılı işlemler dilerim.

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment