FOMC – BOJ – USDJPY

shutterstock_136325978-643x643

Haziran ayı gündeminin yoğunluğu, finansal varlıklar üzerinde sert hareketlerin oluşmasına katkı sağlıyor. Spekülasyonların etkili olduğu bir ortamda işlem stratejileri oluştururken biraz daha dikkat etmek ve özellikle de ilgili gelişmelerin günlük & haftalık trendleri değiştirip değiştirmediği takip edilmelidir.

Çarşamba akşamı FOMC toplantısı ve FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları ile Perşembe sabahı Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısı ve Başkan Kuroda’nın açıklamaları, mevcut yoğun gündem içerisinde takip edilecek en önemli gelişmeler arasında yerini almaktadır. Özellikle bu iki kritik gelişmeyi birlikte değerlendirdiğimizde, USDJPY paritesinin seyri kritik bir önem arz etmektedir.

1

Kısa vadeli grafiği incelediğimizde 100 saatlik üssel hareketli ortalama (106.65) altındaki negatif baskının devam ettiğini ancak alt nokta olarak kaydettiğimiz 105.50 destek noktasının henüz kırılmadığını görmekteyiz. Özellikle de aşağı yönlü baskıların devam edebilmesi için 105.50 altında fiyatlamalara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 104.05 seviyesine doğru geri çekilmeler şaşırtıcı olmamalıdır.

105.50 destek noktasının kırılmaması durumunda ise 105.50 – 106.65 arasındaki hareketler etkisini hissettireceği gibi bu aralıkta 34 saatlik üssel hareketli ortalama (106.20) kontrol noktası olarak karşımızdadır.

Negatif algının sonlanması ve paritede pozitif bir hava yaratılabilmesi içinse, 100 saatlik üssel hareketli ortalama (106.65) üzerinde 1 saatlik kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla, 108.50 seviyesine doğru bir ralli yüksek sesle telaffuz edilebilir.

Japonya Merkez Bankası dediğimizde aklımıza bir müdahale olacak mı sorusu gelmektedir. Konu hakkında çeşitli fiyat seviyeleri yer almakla birlikte USDJPY paritesinin şuan bulunduğu bölgenin 200 aylık basit hareketli ortalama olarak önemli bir seviye olarak görüldüğü, gerek FOMC gerekse BOJ toplantıları sonrasında ilgili ortalama altındaki olası hareketlerin psikolojik 100 – 101 seviyelerine doğru hareketleri tetikleyebileceğini ve bu bölgede olası müdahale düşüncelerinin yüksek sesle konuşulabileceğini söyleyebiliriz. Bu aşamada müdahale 200 aylık basit hareketli ortalamanın bulunduğu bölgede mi yoksa psikolojik 100 – 101 seviyelerinde mi gerçekleşecek sorusunun cevabı için FOMC ve BOJ toplantılarının USDJPY üzerindeki etkisi yakinen incelenmelidir.

2

Kudret Ayyıldır
Başanalist

Add a Comment